Dodaj do ulubionych

Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta

23.07.08, 19:16
entuzjaści transportu ciężkiego sunącego ulicami centrum i uważający go za
oznakę rozwoju miasta, niezadowolonym z tej sytuacji proponują wyprowadzenie
się na wieś. nowym wieśniakom z Szałszy, a do niedawna jeszcze mieszczuchom,
wieś zaczęła źle pachnieć i chcą znowu mieszkać w mieście... ale bez
przeprowadzania się. :)
niektórym nie dogodzisz. :)))
Obserwuj wątek
    • Gość: gość a ja mam w de...... IP: *.xdsl.centertel.pl 23.07.08, 20:10
      kto im drogę wybuduje
      mogli się nowobogaccy w polu nie budować
      a jak stać ich na chałupy nowe , to i na kostkę brukową mogą się zrzucić :-)
      • Gość: gość Re: a ja mam w de...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.08, 14:21
        a ja w d.... mam tiry pod waszymi oknami.
    • quilheure Re: Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta 23.07.08, 20:14
      sss9 napisał:

> entuzjaści transportu ciężkiego sunącego ulicami centrum i uważający go za
      > oznakę rozwoju miasta, niezadowolonym z tej sytuacji proponują wyprowadzenie
      > się na wieś. nowym wieśniakom z Szałszy, a do niedawna jeszcze mieszczuchom,
      > wieś zaczęła źle pachnieć i chcą znowu mieszkać w mieście... ale bez
      > przeprowadzania się. :)
      > niektórym nie dogodzisz. :)))

Jak widać sss9 wprowadza kolejny "temat zastępczy" żeby nieco przykryć efekty
      referendystów i skierować dyskusję na boczny tor. Nie martwcie się gliwiczanie
      nie zapomną tej wspaniałej akcji gdy następnym razem będziecie się pchali na
      listy wyborcze do RM.
      • sss9 Re: Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta 23.07.08, 21:03
        możesz nazwać mnie człowiekiem renesansu XXIw. :)
        interesuje mnie wiele spraw, ciebie zaś, opętanego jedną obsesją (to można
        leczyć!), powinno się traktować jak zeszłoroczny, wyjątkowo ubogi w opad śnieg.

mieszczuchów z Szałszy powinna ucieszyć poniższa wypowiedź prezydenta, która już
        dziś zapowiada im sielankę:
        "Wśród rezerwowych zadań WPI, które ucierpią na dodatkowych kosztach związanych
        z obydwoma inwestycjami, dużą pozycję stanowią modernizacje dróg. Jak dopowiada
        prezydent - modernizacje pomniejszych dróg, które są drogie i nie zawsze
        konieczne. Za przykład podaje modernizację fragmentu ulicy Kozielskiej, która
        pochłonęła 20 mln. złotych.
        - Takie przebudowy ulic są w stanie pochłonąć każde pieniądze, jakie by nie były
        w mieście, a nie przynoszą żadnej dodanej wartości. Część tego typu inwestycji
        będzie musiała poczekać."

ale zawsze będą mogli poprosić prezydenta o napisanie wniosku o dofinansowanie
        budowy ulic ze środków unijnych, nikt nie ma takiego doświadczenia jak on. efekt
        murowany... khmm, khmmm... a raczej: brukowany. :)
        • quilheure Re: Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta 24.07.08, 08:23
          sss9 napisał:

> możesz nazwać mnie człowiekiem renesansu XXIw. :)

Oj jak chcesz. Widzę ze podobnie jak większość oszołomów na forum masz trochę zawyzoną samoocenę. Jak chcesz mogę ci mówić Prosze Pana lub Słońce Forum...

> interesuje mnie wiele spraw, ciebie zaś, opętanego jedną obsesją (to można
          > leczyć!), powinno się traktować jak zeszłoroczny, wyjątkowo ubogi w opad śnieg.

Widze że w stylu wypowiedzi upodabniasz się stopniowo do kibica. Ciekawe jak sam siebie zdiagnozujesz skoro swoim garfomaństwem na forum przewyższasz interpelacje profesorskie (ponad 6 postów dziennie od kilku lat). Nawołujesz do ignorowania mnie a nie przepuszczasz żaadnej okazji zeby mi odpisać i przywalić swoimi "mądrościami". Pamiętam jak skrytykowałem twoje poczynania z aparatem i twoją sztywność to przez kilka dni nie odpuszczałeś i histerycznie kreowałeś się na "luzaka z misją". Ogólnie śmieszny jesteś człowieczku.
    • Gość: . Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.08, 21:27
      tjaaaa.. jak sie wprowadzalem, to nie wiedzialem, ze na wies... zalosne...
    • Gość: gosc Re: Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.08, 01:01
      Frankiewicz wpuscil do Szalszy koni trojanskich po to zeby Szalsze przylaczyc do
      Gliwic! Nigdy!
      • pr51 Re: Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta 24.07.08, 14:50
        > Frankiewicz wpuscil

Sami wleźli. Masz jakies skrzywienie ze spiskową teorią dziejów na
        czele.
    • Gość: b Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta IP: 77.223.195.* 24.07.08, 03:15
      ehhh... gorole z Gliwic!
    • Gość: ula Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.08, 08:10
      "wiedziały gały co brały" - w Szałszy pod lasem było szczere pole i każdy, kto
      tam kupował działkę widział, że to wieś, że nie ma dróg, więc o co teraz chodzi
      ? Nigdzie tak nie ma, że od razu wybudują im drogi. A może jeszcze lotnisko ?
      • Gość: he Re: Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.08, 09:26
        mnie jeszcze śmieszy, że ci "miastowi na wsi" tak naiwnie wierzą, że
        przesunięcie granic wszystko zmieni, bo akurat Gliwice (jak żadne
        inne miasto) będą oglądały się na swoje wiejskie obrzeża....
      • Gość: mmx266 Re: Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta IP: *.wbs.ssh.gliwice.pl 24.07.08, 09:57
        "Nigdzie tak nie ma, że od razu wybudują im drogi. "

Nie, to tylko my bidoki jesteśmy do tego postkomunizmu przyzwyczajeni. Do tego
        spekulacja na rynku nieruchomości i nakręcony popyt spowodował, że w to
        uwierzyliśmy. W końcu zawsze najpierw były bloki i błoto....

A to g.... prawda. Tyle, że my tkwiąc we wczesnym "Koperniku" po prostu o tym
        zapominamy.
        To tak jak na Żernikach z dojazdem do Grodeckiego - jeden kawałek drogi został
        za Gliwicami - syf i błoto.

Minie jeszcze trochę czasu nim sprzedawcy działek przekonają się, że zanim
        sprzedadzą działki będą musieli zapewnić drogę...
        • Gość: he Re: Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.08, 18:09
          bredzisz , chłopcze i mieszasz pojęcia.
          Zbudowałeś sobie dom, to zbuduj do niego drogę - proste?
          A nie pieprz, że za komuny było błoto,a teraz państwo ma ci drogę
          zbudować i krawat wyprasować.
    • Gość: cg Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.08, 09:35
      A ja, tak po prawdzie, to się wcale tym ludziom nie dziwię. Jasne, widziały gały
      co brały, tyle że podział administracyjny tego kawałka Śląska jest kretyński.
      Ludzie z Szałszy podpadają pod gminę Zbrosławice (13 km) i powiat Tarnowskie
      Góry (16 km), podczas gdy do centrum Gliwic mają 5 km, a nawet do Zabrza 10 km!
      Nie wiem, ile osób może pracować w TG, z reguły ludzie jeżdżą chyba do Gliwic,
      Zabrza, Katowic - więc wyobraźcie sobie, że głupie odwiedziny w byle urzędzie
      stają się powoli całkiem sporą wyprawą. W połączeniu z ogólną nieudolnością
      zarządzania gminą i brakiem pieniędzy na cokolwiek, wcale się nie dziwię, że
      mieszczuchy mogą być w szoku, bo nagle okazuje się, że to co kiedyś uważali za
      oczywiste, teraz im się "nie należy". Lokalni na takie rzeczy nie zwracają
      uwagi, bo "zawsze tak było". Nie widzieli, że może być lepiej, to i nie mają do
      czego tęsknić.

Inna rzecz, że naiwnością jest wierzyć, że Gliwice dadzą im Bóg wie co.
      Naobiecują, bo nic ich to nie kosztuje, a tereny blisko wjazdu na autostradę to
      zawsze łakomy kąsek. Ciekawe, czy nowoupieczeni mieszkańcy wsi będą tacy
      szczęśliwi, jak im pod nosem postawią magazyny i inne centra logistyczne.
      • Gość: stały Re: Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.08, 14:06
        Irredentystom spod lasu mówimy stanowcze NIE!
      • sss9 Re: Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta 24.07.08, 16:27
        Gość portalu: cg napisał(a):

Gość portalu: cg napisał(a):

> A ja, tak po prawdzie, to się wcale tym ludziom nie dziwię. Jasne, widziały gał
        > y
        > co brały, tyle że podział administracyjny tego kawałka Śląska jest kretyński.
        > Ludzie z Szałszy podpadają pod gminę Zbrosławice (13 km) i powiat Tarnowskie
        > Góry (16 km), podczas gdy do centrum Gliwic mają 5 km, a nawet do Zabrza 10 km!
        > Nie wiem, ile osób może pracować w TG, z reguły ludzie jeżdżą chyba do Gliwic,
        > Zabrza, Katowic - więc wyobraźcie sobie, że głupie odwiedziny w byle urzędzie
        > stają się powoli całkiem sporą wyprawą. W połączeniu z ogólną nieudolnością
        > zarządzania gminą i brakiem pieniędzy na cokolwiek, wcale się nie dziwię, że
        > mieszczuchy mogą być w szoku, bo nagle okazuje się, że to co kiedyś uważali za
        > oczywiste, teraz im się "nie należy". Lokalni na takie rzeczy nie zwracają
        > uwagi, bo "zawsze tak było". Nie widzieli, że może być lepiej, to i nie mają do
        > czego tęsknić.

przypomina mi się przykład z mieszkańcami kilkunastu domów na granicy Gliwic i
        Knurowa. przez całe lata nie mogli doprosić się od naszego magistratu nadania
        nazwy wyboistemu szutrowemu traktowi nazywanemu przez naszych urzędników drogą,
        przy której mieszkali. o asfalcie nawet nie marzyli. oczywiście do knurowskich
        urzędów mieli bliżej niż do gliwickich, ale kiedy zechcieli zrejterować wraz z
        ziemią do Knurowa, gliwickie władze rozdarły koszulinę na piersi i w
        rozpaczliwej walce obroniły ten zapomniany dotąd skrawek nieużytków.
        ale obecna historia jest co oczywiste, zupełnie inna. ;D
        • kl-2 Re: Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta 24.07.08, 16:30
          sss9 napisał:

> przypomina mi się przykład z mieszkańcami kilkunastu domów na
          > granicy Gliwic i Knurowa.

Jak Kalemu chcieli zabrać kawałek Gliwic, to było źle. Jak Kali chce
          zabrać kawałek Szałszy, to dobrze.
          Po prostu Kali jest the best. Wszystko mu się nalezy, a innym figa z
          makiem.
    • pr51 Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta 24.07.08, 14:51
      > Nigdzie tak nie ma, że od razu wybudują im drogi.

Kochanie! Tak jest w przepisach. Gmina chce zarabiać, to najpierw
      buduje co trzeba.
      • Gość: bez drogi do pr51 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.08, 15:27
        czy to są przepisy wg "pr51" czy faktycznie możesz nam tu zapodać odpowiednimi
        przepisami?

• pr51 Re: do pr51 27.07.08, 00:18
          > czy to są przepisy wg "pr51" czy faktycznie możesz nam tu zapodać
          odpowiednimi
          > przepisami?

Muszę cię zmartwić. Nie prowadzę porad prawnych, a to co napisałem,
          to to, co wielokrotnie słyszałem z ust róznych urzędników. Nie
          notowałem nazw ustaw i rozporządzeń. Jak sam poszukasz, to na pewno
          znajdziesz.

Podpowiem: Ustawa o samorządzie gminnym i Ustawa o drogach
          publicznych.
          Co do samej drogi, to wszystko zalezy od tego, czy jest to droga
          gminna, czy wewnętrzna. A to juz zalezy od tego, co kupili
          mieszkańcy feralnej ulicy i czy zadbali o to, zeby to była droga
          gminna przed kupnem działki. Jest jeszcze jeden przepis, że o prawo
          zakwalifikowania drogi jako gminnej mozna się starać, jeżeli stoją
          przy niej co najmniej 4 domy.
      • Gość: gość Re: Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.08, 19:43
        na ogół eozsądny..... a dzisiaj?
        po pierwsze to nie gmina im ten grunt sprzedała , tylko są to tereny odrolnione z gospodarstwa rolnego z czekanowa pana......... . coś ok. 600 ha. więc co gminę obchodzi prywatna inwestycja? on im działki sprzedał, on im nadzór budowlany robił, materiały budowlane sprzedawał , ludzi najmował.....niech do do tego pana ( bardzo miłego i lubianego) mają pretensje! albo? .............niech wyrawają na te swoje podkieleckie i podtarnowskie wsie , skąd ich siłą granatu od roli oderwano!!! słoma i siano im z butów wystaje ! klozet od dwuch pokoleńw domach mają i wieś im śmierdzi!!! niby miastowi!!! to tak jak ludziom z padarka lotnisko przeszkadza - ale jak się tam wprowadzali to im nie przeszkadzało, mimo , że od wielu lat tam jest.
    • Gość: ja Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta IP: *.ostrog.net.pl 24.07.08, 16:27
      bardzo dobrze, mieszkancy Szalszy nie dajcie sie omamim Gliwica, to
      zaden prestiz te Gliwice zwykla przecietne miasto sredniej
      wielkosci, chodzi im tylko o tereny wokol autostrady i nic wiecej,
      gmina na tym skorzysta a po przylaczeniu mozecie zapomniec o
      pieniadzach
    • Gość: Slezak s Polska Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta IP: *.tygodnik.com.pl 24.07.08, 16:33
      Hmmm...buduję wygodny dom 30 km. od Gliwic....Jest 10 km. do
      autostrady, lasy, spokój, we wsi wygodna droga, szerokopasmowy
      internet, chodniki, place zabaw, sala na imprezy, sąsiedzi z
      konikami, łowisko, sala komputerowa, park, mądry farorz,
      gospodarstwa agroturystyczne, śliczne domki, zadbany kościółek,
      przemili ludzie....wiochy w Holandii mogłyby zazdrościć...o co
      chodzi tym gościom????
      • sss9 Re: Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta 24.07.08, 16:46
        Gość portalu: Slezak s Polska napisał(a):

> ...o co
        > chodzi tym gościom????

może ktoś powinien sprawdzić gdzie pracują? ;)
        mnie rozwaliła jeszcze jedna rzecz, mieszczuchy pobudowały się na wsi - wiadomo
        dlaczego - ale mówią, że np. dożynki ich nie interesują... czyli w ogóle nie
        interesuje ich integracja ze starą społecznością, ani ich tradycje. to bardzo
        smutne. to takie aroganckie.

jakiś czas temu czytałem reportaż o nowych mieszkańcach wsi. wieśniacy potrafią
        być pamiętliwi, czasem mściwi, a czasem po prostu nie potrafią zaakceptować
        nowych, którzy nie potrafią i nie chcą żyć jak oni. zdarza się, że domy takich
        "nowych wieśniaków" zwyczajnie się palą. i nawet OSP nie pomoże.
    • Gość: alois Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta IP: *.henet.pl 24.07.08, 17:53
      W Kleszczowie jest to samo.Nowo wybudowane domy pod lasem i ich mieskancy[z
      gliwic] nie chca sie integrować ze starymi.Maja nawet pretensje że traktor
      przejedzie im pod oknami i śmierdzi.Za to pierwsi drą mordy że na polnych
      dróżkach nie ma asfaltu.Byłem świadkiem ostatnio jak taki jeden podjechał quadem
      pod autostrade,droga sie skonczyła no to wio przez zboże na skróty bo przecież
      nie bedzie sie wracał i marnował paliwo.
      • Gość: he Re: Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.08, 18:11
        niestety jest takie ryzyko, że gdy gmina udostępnia swoje tereny pod
        zabudowę willową, to takie niezbyt bogate chamy, których nie stać na
        lepsze tereny, a pretensje do świata mają, że im gmina drogi pod
        chatę nie buduje, mogą zachowywać się chamsko.
    • emeryt-owany Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta 25.07.08, 09:50
      Osiedle "podleśne", "leśne", "podzamcze" nigdy nie było, nie jest i
      nie będzie wsią - bo prawo im na to nie pozwala - Osiedle powstało
      na podstawie wydanych pozwoleń na budowę willy, z prawnymi
      ograniczeniami planu zagospodarowania przestrzennego, bez prawa
      tworzenia gospodarstwa wiejskiego lub jakigokolwiek z działalnością
      warsztatową.
      Z osiedla do wsi Szałsza jest 2-3 km (tej wsi nie widać z osiedla),
      do gminy 15 km do powiatu 20 km => do Gliwic 0 km bo ulice
      przenikają się.
      Jakim prawem zgnuśniały wieśniak z podmiejskiej Szałszy bredzi o
      swojej woli – NIGDY NIE POZWOLIMY. Prawo to pochodzi od
      wójta „samodzierżawki” osadzonego na rodzinnych klanach i
      jego „wścieklicowej sołtysce”, bezgranicznie mu podległej, jak
      wycieraczka pod stopami „pana chama”.
      Te zjawiska są tak oczywiste, że nie ma sensu ich rozważać. Jednak
      ciekawszym jest dlaczego to się robi?. Wójt robi „zadymę” – (po
      polsku naśladuje lepero-kaczki) – a tym samym, istota sprawy „gdzie
      się podziały pieniądze z odrolnienia” staje się niewidoczna. Po
      zmianie przynależności administracyjnej, dogrzebią się, bo wyjdzie
      sprawa środków na infrastrukturę nowego osiedla i wreszcie
      zakontaktuje CBA. Oj będzie się działo ! . Dlatego
      trzeba „zapyskować” sprawę, czym głośniej, bardziej prostacko i
      prymitywnie – tym lepiej, bo skuteczniej wchodzi się w sprawy
      nieistotne a pełne piany i zawistnego bełkotu przygłupów
      pokrzykiwania, będą namiastką społecznej konsultacji. Gdy zarząd nad
      osiedlem leśnym obejmie miasto, trudno będzie wywinąć się od
      kłopotliwych pytań a i prokurator poszuka odpowiedzi „w sprawie”
      odpowiedzialności za wydane pozwolenia na budowę domów na osiedlu
      nie wyposażonym w drogi, co zagraża zdrowiu i życiu ludzi tu
      zamieszkałych.
      JEŚLI POSŁUGUJECIE SIĘ ROZUMEM NIE UJADAJCIE JAK POSZCZUTE PRZEZ
      WÓJTA KUNDLE.
      • Gość: henio Re: Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta IP: 84.243.222.* 25.07.08, 09:57
        "....trudno będzie wywinąć się od
        kłopotliwych pytań a i prokurator poszuka odpowiedzi „w sprawie”
        odpowiedzialności za wydane pozwolenia na budowę domów na osiedlu
        nie wyposażonym w drogi, co zagraża zdrowiu i życiu ludzi tu
        zamieszkałych."

złote słowa, w Gliwicach na Żernikach lokalny prezydent też stosuje takie
        praktyki! Prokurator będzie miał co robić w tym mieście.
        • Gość: gosia Re: Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.08, 11:21
          Heniu ty podobno z centru miasta,tiry ci przeszkadzają,brak miejsca
          do parkowania a o Zernikach sie wypowiadasz?
          Pozwolenia na budowe domów są wydawane,a drogi cały czs sie
          budują.Przyjedz tu na spacerek to sie przekonasz.
      • sss9 Re: Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta 25.07.08, 15:13
        jak się ma takie twarde dowody, to logiczną kolejnością jest: wyłożenie ich
        przed odpowiedzialnym za zaniedbania, a jeśli was spuścił, to w prokuraturze,
        później czekacie na wyrok sądu.
        zgrywanie nagle uciemiężonych i podlizywanie się gliwickim urzędnikom, to raczej
        ostatnia rzecz jaką się w takiej sytuacji robi. narzekania, że jest daleko do
        urzędów i szkół są śmieszne, bo podejmując decyzję o zamieszkaniu w innej gminie
        doskonale zdawaliście sobie z tego sprawę załatwiając wszystkie niezbędne
        dokumenty właśnie w niej, daleko od nowych domów.
        żałosne jest przyrównywanie każdego oponenta do Samoobrony czy PiS, bo prócz
        wywołania uśmiechu politowania ujawnia jedynie opcję polityczną wypowiadającego
        takie androny. żeby jeszcze to PO było czyste i wzorcowe... ale nie jest, niestety.
        • stasiek17 aneksja Szałszy 25.07.08, 17:10
          Zaanektowali już tą część Szałszy, czy jeszcze nie?
          • Gość: kibic Re: aneksja Szałszy IP: *.dip.t-dialin.net 25.07.08, 17:20
            > Zaanektowali już tą część Szałszy, czy jeszcze nie?

Podobno jeszcze nie, ale czatują.
            W pobliskich lasach zauważono zgrupowania MD i koliberków gotowych, w każdej chwili do szturmu:-)
            • stasiek17 Re: aneksja Szałszy 25.07.08, 17:24
              :)

Jak mu się to uda, to będziemy mieli Zygmunta Zdobywcę. Po takim sukcesie
              dynastia murowana, bo gdzie znajdą godnego następcę "najlepszego z najlepszych"
              jak nie w jego rodzinie ;)
              • Gość: kibic Re: aneksja Szałszy IP: *.dip.t-dialin.net 25.07.08, 17:42
                >
                > Jak mu się to uda, to będziemy mieli Zygmunta Zdobywcę.

Wygląda na to, ze nie zdąży nasz 'ambitny Zyga';-)
                Nawet koliberki coraz głośniej ćwierkają, ze czekają nas niedługo wielkie zmiany
                w gliwickim pałacyku:-)))
        • emeryt-owany Re: Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta 25.07.08, 17:52
          nie szczekaj -
          pamiętaj: PSY SZCZEKAJĄ A KARAWANA IDZIE DALEJ
          • stasiek17 Re: Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta 25.07.08, 17:58
            w twoim przypadku, to raczej ... karawan :(
          • Gość: kibic Re: Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta IP: *.dip.t-dialin.net 25.07.08, 18:16
            były emeryt-owany rzekł:

> nie szczekaj -
            > pamiętaj: PSY SZCZEKAJĄ A KARAWANA IDZIE DALEJ

Wybacz, ze nie zdążyłem z odpowiedzią ale dam na mszę ;-)
          • sss9 Re: Szałsza: zbuntowani mieszkańcy chcą do miasta 25.07.08, 18:33
            strasznie leje. podejrzewam, że oprócz krwi zalało cię też błoto. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka