evk.a 12.01.10, 15:59 Alfadiol 1x1 i Aspar espefa 3x1 jak zażywać aby wchłanianie było optymalne (po ilu godzinach) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szafirowa_burza Re: Łączenie leków 13.01.10, 11:40 Wapń osłabia wchłanianie tyroksyny, wiec minimum 4 godz po tyroksynie. Magnez osłabia wchłanianie wapnia, wiec po kolejnych kilku godzinach. A jezeli bierzesz żelazo, to też kilka godzin po magnezie No cały dzien masz z głowy... nic tylko pilnować swoich tabletek. Niestety mam tak samo: niedługo dnia nie wystarczy... Odpowiedz Link
jobenka Re: Łączenie leków 13.01.10, 18:23 co do wapnia i magnezu, to moj lekarz powiedzial, ze wapn najlepiej rano lub po poludniu, a magnez wieczorem. wapnia nie mozna na noc, bo sprzyja kamicy. ile godz. po magnezie mozna zelazo? wystarcza 2? Odpowiedz Link
evk.a Re: Łączenie leków 13.01.10, 18:33 serdecznie dziękuję Wam za odpowiedź tylko mi brakuje wielu godzin zachowujac te odstępy czasowe jak mam wziąśc magnez 3x dziennie ? a ile razy dziennie Wy macie magnez zalecony, czy można by brać całą dawkę jednorazowo,pewnie nie Odpowiedz Link
harmoniak Uwaga do osób biorących tyroksynę (np. Euthyrox) 13.01.10, 18:55 Nie zaszkodzi powtórzyć Burza: "Wapń osłabia wchłanianie tyroksyny, wiec minimum 4 godz po tyroksynie." Odpowiedz Link