Dodaj do ulubionych

czy FT4 i FT3 naprawde jak tak bardzo ważne

10.02.10, 17:39
Witam chciałbym się doradzić was oraz dowiedzieć czy ft3 i ft4 jest tak bardzo ważne w leczeniu niedoczyności tarczycy ponieważ ja się na nią lecze i lekarz który mnie leczy od ponad 2 lat wykonuje tylko tsh i ft4 a jeśli chodzi o ft3 to mówi że jest ono nieistotne a ja się zle czuje ostatnio i pomimo podwyższonego tsh do prawie 10 (lekarz rodzinny robił badanie) po 2 tygodniach spadło do 6 (badanie od endykrynologa) a ft4 wynosiło 1,24 nie zmienił mi dawki euthyroxu a ja się czuje poprostu fatalnie.

Co w tej sytuacji zrobić ? (dalej zaufać lekarzowi, czy szukać innego?)
Obserwuj wątek
    • junkersica Re: czy FT4 i FT3 naprawde jak tak bardzo ważne 10.02.10, 17:53
      Poczytaj smile
      docs.google.com/View?id=dfsrkn8m_47ct4w63fs
      • stapelia Re: czy FT4 i FT3 naprawde jak tak bardzo ważne 10.02.10, 18:31
        tsh spadło ale dalej jesteś w niedoczynności. Jakie są Twoje objawy?
        możesz spróbować sama zwiększyć dawkę np o ćwiartkę tabletki i po tygodniu,
        dwóch zobaczyć czy lepiej się czujesz. Ile teraz bierzesz?
        • szakruk Re: czy FT4 i FT3 naprawde jak tak bardzo ważne 10.02.10, 19:05
          stapelia główne objawy jakie mi towarzyszą to przewlekłe zmęczenie ,senność nawet jak się porządnie wyspie oraz napije kawy to bierze mnie spanie w ciagu dnia i takie dziwne nie przyjemne jak by to nazwać? sadzenie w oczy (ucisk) problemy z koncentracją oraz nerwowość i zmieność nastrojów, przygnębienie ale to jest tak że raz czuje się dobrze a raz tak jak wyżej opisałem mieszanka w przeciągu dni albo nawet w ciągu dnia masakra i tyle tak to moge podsumować a dawka jaką biore to 112,5/125 już od ponad roku a lekarz który mnie leczy nic nie kazał zmieniać i tak samo dalej przyjmować takie same dawki.
          junkersica z tego artukułu jasno wynika żę ft3 i ft4 jest bardzo ważne w diagnozie ale niestety u mojego lekarza tylko istotne jest tsh i ft4 i musze poprawić wynik tsh dokładnie wynosi 5,38 w normie 0,27-4,20 .
          Wybrać się do innego lekarza(ale na wizyte pewnie musiał bym troche poczekać i trafić jeszcze na takiego który leczy i diagnozuje na podstawie wszystkich 3 hormonów to chyba jest sztuka)
          czy już samemu brać wieksza dawke euthyroxu ?
          • stapelia Re: czy FT4 i FT3 naprawde jak tak bardzo ważne 10.02.10, 19:08
            ja bym zwiększyła dawkę do 125 codziennie i zobaczyła czy coś się zmienia. A
            równolegle robiłabym rekonesans żeby znaleźć dobrego lekarza. Skąd jesteś?
            • stapelia Re: czy FT4 i FT3 naprawde jak tak bardzo ważne 10.02.10, 19:12
              saa jest jeszcze ważne dlaczego masz niedoczynność - jesteś po operacji? masz
              zdiagnozowane hashimoto? bo jeśli nie masz pełnej diagnozy to może warto zrobić
              komplet badań - TSH, ft3 i ft4 żeby zobaczyć jak sobie radzą wszystkie hormony.
              może masz za mało ft3? wtedy dokłada się lek z samym t3. Dalej - TPO i aTPO -
              przeciwciała żeby sprawdzić czy to nie hashimoto. USG żeby zobaczyć w jakim
              stanie jest tarczyca.
              Możesz też mieć anemie - to częste przy chorobach tarczycy a objawy są takie
              same. (zalecane badania to ferrytyna i B12)
            • szakruk Re: czy FT4 i FT3 naprawde jak tak bardzo ważne 10.02.10, 19:24
              ja jestem z Rzeszowa (wie może ktoś czy jest tutaj dobry endykrynolog?) mnie ciekawi bardzo to jakim sposobem mi tsh podskoczyło do 11 a pózniej spadło do 5 przy takiej samej cały czas przyjmowanej dawce euthyroxu, czemu tak mi skacze ? i ft4 jest w porządku?
              i czy tak lekko podwyższone tsh może dawać takie negatywne objawy?
              a dodam jeszcze że wtedy kiedy wyszło mi ponad 5 to było po tabletce a wtedy co miałem ponad 11 to jak dobrze pamietam chyba bez, ma to znaczenie jakieś ?
              • szakruk Re: czy FT4 i FT3 naprawde jak tak bardzo ważne 10.02.10, 19:38
                właśnie jestem w trakcie pisania bardziej szczegółowego posta na tamat moich problemów z tarczycą ale ze względu niecierpliwości oraz ciekawości utworzyłem ten wątek i teraz mam problem czy tego wiekszego posta doczepić tutaj czy utworzyć nowy wątek?
                • stapelia Re: czy FT4 i FT3 naprawde jak tak bardzo ważne 10.02.10, 19:42
                  może załóż nowysmile hormony bada się przed zażywaniem tabletki. Jeśli zażyłaś i
                  miałaś 5 to 11 jest zdecydowanie bardziej wiarygodnesmile
                  • szakruk Re: czy FT4 i FT3 naprawde jak tak bardzo ważne 10.02.10, 19:46
                    i tak zrobie jak go tylko skończe a narazie stapelia wielkie dzieki za informacje i pomoc
    • harmoniak lekarz 10.02.10, 20:35
      forum.gazeta.pl/forum/w,94641,104560202,104750732,Re_Rzeszow.html
    • psychofinka Re: czy FT4 i FT3 naprawde jak tak bardzo ważne 10.02.10, 21:04
      Ja mam TSH "W NORMIE", czyli ponad 2 (gwoli ścisłości, zgodnie z aktualnymi
      normami TSH nie powinno przekraczać 2).
      Wyniki hormonów też "W NORMIE".
      Jednak ich wzajemny stosunek nie jest w normie.
      Mam wszelkie objawy niedoczynności i bardzo cierpię. Na szczęście trafiłam na
      sensowną endo, która patrzy na wyniki całościowo. Na oba hormony.
      I tak jak mówi endo, jeden ma TSH 200 i czuje się całkiem, całkiem, a inny przy
      2 zaczyna czuć się umierający...
      Nie jesteśmy ulepieni z tej samej gliny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka