Dodaj do ulubionych

Helicobacter witamina D3 hashimoto

17.02.10, 18:00
Witajcie
Wątek mam na forum tarczyca

Może jest tu ktoś mający hashimoto i helicobacter?
Mamy przepisane leki po gastroskopii +++
Niewiele wiem o tej nowozdiagnozowanej chorobie, może ktoś mi coś podpowie.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie witaminy D3, a mianowicie jej bardzo niskiego poziomu,czy ktoś sprawdzał poziom tej witaminy. Czy to leczył i jakimi dawkami.

Wyniki

Witamian D3 5,7 (40-100)

Co dalej?
Lekarz przyznał,ze nie wie i obiecał poczytać na ten temat.
Bardzo prosze o radę?

Wyniki powiązane z witaminą:
Wapń całkowity we krwi -75%
PTH w osoczu 89%
magnez 15%
fosfor 19%
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: Helicobacter witamina D3 hashimoto 17.02.10, 18:03
      Wiem tylko tyle, że moja siostra miała wapń dużo poniżej normy i dostała od
      swojej endo calperos + witaminę d3
      • wierka-5 Re: Helicobacter witamina D3 hashimoto 17.02.10, 18:43
        Przepraszam wkradł sie bład za dużo niemiłych wrażeń.

Wapń nie jest na minusie. Wynosi 75% i tu jest problem niska witamina D3 i wysoki wapń.
        Zrobiłam tę witamine bo jest zlecana przy hashimoto wraz z selenem na niemieckich stronach.
        • harmoniak Re: Helicobacter witamina D3 hashimoto 17.02.10, 18:49
          Aha, OK smile

Wiem, że niska witamina D3 może powodować tzw. "funkcjonalną" niedoczynność, która polega na tym, że ilość hormonów we krwi jest na dobrym poziomie, ale nie trafiają one do komórek.

Braki D3 ujemnie wpływają na receptory hormonów tarczycy.

Co piszą o d3 na niemieckich stronach?
          • wierka-5 Re: Helicobacter witamina D3 hashimoto 17.02.10, 18:59
            Nie znam niemieckiego, korzystam z tłumacza. Witamina ta jest zlecana przy hashi. Tylko mam watpliwości ze wzgledu na wapń, bo czytałam,ze trzeba go kontrolowć aby nie przekroczył normy.
            To co piszesz może mieć miejsce, bo objawy niedoczynności nie ustępują.
            • stapelia Re: Helicobacter witamina D3 hashimoto 17.02.10, 21:43
              może ma znaczenie jaki wapń robiłaś? całkowity czy zjonizowany? to troche jak z
              żelazem i ferrytyną. Miałaś badany parathormon?
    • harmoniak Artykuł 17.02.10, 21:42
      Czy mogłabyś podać link do artykułu o wit.d? Wkleiłaś go przed chwilą na hashimoto.
      • wierka-5 Re: Artykuł 17.02.10, 21:59
        209.85.129.132/search?q=cache%3Awi4wvjWfPeQJ%3Awww.viamedica.pl%2Fgazety%2FgazetaP%2Fzamow_art_pdf.phtml%3Fid%3D15%26indeks_art%3D277+najnowsze+badania+chorob+autoimmunologicznych&hl=pl&gl=pl
        • harmoniak Re: Artykuł 17.02.10, 22:04
          Chodziło mi o artykuł tego pana: Theodore C. Friedman, MD, PhD
        • wierka-5 Re: Artykuł 17.02.10, 22:07
          Nie wiem nic o wapniu.
          Wyjasnij mi prosze. PTH wyszedł wysoko ale w normie.
          Na hashimoto wkleiłam przetłumaczony artykuł z którego wynika,ze jak d3 jest nisko to PTH wysoko, tylko ten wapń wtedy tez powinien byc nisko. Czytałam cały wieczór i jestem przekonana,ze witaminę trzeba podać. Na ulotce Vigantolu pisze,że w niedoborach D3 10 kropli=5000j dziennie. To w sumie zgadza sie z dawkowaniem przytoczonym we wspomnianym artykule. Przeczytajcie go prosze i napiszcie co o tym myslicie. Nie mam do kogo z tym pójść. Może lekarz doczyta, bo obiecał, ale moze tylko obiecał.
          • stapelia Re: Artykuł 17.02.10, 23:02
            vegie.pl/topics80/2204.htm
            tu na forum jest wątek o wit D. Pamiętam, że gdzieś sporo o tym było ale
            niestety na tym forum tematy się mieszają. Jak masz czas to przeglądaj wątki po
            kolei z działu zdrowie (nie ma tego dużo) z wątkiem o boreliozie jodzie itp.
            włącznie. Jak będę mieć chwilę wolną to też będę szukać. Możesz też napisać -
            Tomek to mądry gość - narcyz jak się patrzy ale ma łeb.
            • wierka-5 Re: Artykuł 18.02.10, 11:54
              Dziekuje
              Przydało się, był tam wpis odnosnie dawkowania i zgadzała dawka się z tym co podane na vigantolu i we wczesniejszych artykułach.
              Jak coś znajdziesz napisz.
      • junkersica Witamina D - jej źródła, metabolizmi znaczenie w 12.04.10, 23:37
        ... homeostazie wapnia.
        Stąd można pobrać prezentację smile
        • junkersica Re: Witamina D - link 13.04.10, 09:29
          No tak:
          chomikuj.pl/junkersica
          W folderze zachomikowane, w podfolderze zdrowie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka