Dodaj do ulubionych

Harmoniak!!!

23.03.10, 18:10
Proszę podpowiedz mi, bo nie wiem co jest grane. Miesiąc temu robiłam TSH i wynik był 1,67. Jestem na Eythyrox 100. Ostatnio mam dużo stresu związanego z chorobą córki i odejściem z pracy. Źle się czuję od kilku dni. Jestem zmęczona, obolała, ciężko mi się oddycha, puchnę lub tez tyję. Dziś zrobiłam badanie TSH. I szok. Pewna byłam, że podskoczył w górę a tu jest jedynie 0,78 (norma 0,3-4). Nie wiem o co chodzi. Wizyta dopiero za półtora tyg. Co mam robić? Zmniejszyć dawkę? Ale w sumie to powinnam się bardziej czuć jak osoba nadczynna. Czyli przyspieszona akcja serca, potliwość, nerwowość no i spadek wagi. A tu nic z tych rzeczy. Co jest?
Obserwuj wątek
    • reed28 Re: Harmoniak!!! 23.03.10, 18:40
      Witam lecze sie od roku i zawsze staram sie zrobic komplet badan TSH FT3 FT4 z
      prostego powodu ze tsh nie jest miarodajne, czego doswiadczam na sobie od paru
      miesiecy. Min moje tsh w granicy 1.2 czyli ksiazkowe, natomiast ft3 mam ponizej
      dolnej granicy normy az o 38% wiec nie mam kompletnie przemiany przy dawce 100mg
      dziennie a ft4 przy gornej granicy czekam na wizyte u specjalisty moje
      samopoczucie po zdechlym azorem.Tsh czasmi moze byc zaklamane. Zycze milego
      dnia i powrotu do zdrwia.
      • replica1 Re: Harmoniak!!! 23.03.10, 19:43
        Niestety, to znowu nie Harmoniak smile Oczywiście, powinnaś zrobić komplet badań.
        Na forum powtarza się opinia, że tsh nie ma znaczenia, ale w moim przypadku tak
        nie jest. Przy niskim tsh czuję się źle. Chyba oktisek też o tym wspominał. Dwa
        lata temu miałam podobną sytuację, silny stres. Czułam się rozbita, miałam bóle
        mięśni i stawów. Zrobiłam badania, tsh poniżej normy (wcześniej zawsze było w
        normie), niski poziom hormonów. Moja endo stwierdziła, że to może być efekt
        stresu i lepiej poczekać ze zmianą dawki. Po pewnym czasie zrobiłam kontrolne
        badania i tsh było już na dobrym poziomie ok.1, za to hormony spadły poniżej
        normy. Co ciekawe, czułam się wtedy lepiej, niż przy niskim tsh.
        • harmoniak Re: Harmoniak!!! 23.03.10, 19:55
          forum.gazeta.pl/forum/w,94641,104668471,109123417,Wynik_TSH_marzec.html !!!
          smile
        • oktisek Re: Harmoniak!!! 23.03.10, 21:27
          replica1 napisała:m.in >Przy niskim tsh czuję się źle. Chyba oktisek też o tym wspominał.<
          Oj dziewczyno!Nie jestem ekspertem. Moje opinie dotyczą konkretnych przypadków.Czy są trafne???? Przypadek ewelina266 z jej TSH 0,78 przy normie 0,3-4, to nie nadczynność.To "odrastający" prawy płat tarczycy.+ spora doza kłopotów osobistych,które prawdopodobnie przekładają się na samopoczucie .Pisze o tym w wątku >Mój wynik. Nic nie rozumiem. < ewelina266 wymaga ponownego zdiagnozowania i konkretnego leczenia, które zaleci lekarz. Nie powinna też utrudniać diagnozowania, przez ukrywanie(zatajanie) operacji,poprzednich wyników USG czy też innych badań.Lekarz to nie detektyw.On powinien wiedzieć czego szukać,wtedy koncentruje się na nieprawidłowościach a nie "odkrywa"Amerykę.Pod rozwagę.Oktisek
          • oktisek Re: Harmoniak!!! 23.03.10, 21:35
            Sorki pomyliłem się sad. Wątek ma tytuł: >Czy te objawy mogą mieć związek z niedoczynnością?< natomiast >Mój wynik. Nic nie rozumiem.< To śródtytuł.Pzdr. Oktisek
            • ewelina266 Oktisek 24.03.10, 07:58
              A kto tu mówi o jakimkolwiek ukrywaniu, zatajaniu, że jestem po operacji? Nie rozumiem co masz na myśli. Mój lekarz endokrynolog zna mój przypadek. Chyba nie wiesz co piszesz!!
              • oktisek Re: Oktisek 24.03.10, 13:04
                ewelina266 napisała: >A kto tu mówi o jakimkolwiek ukrywaniu,
                zatajaniu, że jestem po operacji? Nie rozumiem co masz na myśli.

Teraz to ja też nie wiem co myśleć gdyz napisałaś:
                Re: Po USG sad
                ewelina266 29.01.10, 13:52 Wiesz co. Jak mi robił USG Gawryś to
                nic nie mówiłam, bo byłam święcie przekonana, że pamieta.....

Jeśli nie powiadomienie lekarza o fakcie operacji nie jest
                zatajeniem to ja rzeczywiście nie wiem co piszę big_grin A lekarz mający
                kilkuset pacjentów od ostatniej Twojej wizyty ma pamiętac akurat
                Twój przypadek.

• ewelina266 Wyniki z dzisiaj. 31.03.10, 18:30
      Tak jak podejrzewałam. Poprzedni wynik zrobiony w innym laboratorium niż zwykle nie był wiarygodny. Dziś zrobiłam badania, bo jutro mam wizyte u endo. I jest tak:
      TSH 4,796 (norma 0,4-4)
      Ft4 1,867 (norma 0,7-1,9)
      Ft3 3,190 (norma 1,4-4,2)
      Żelazo 92 (norma 50-160)
      I co sądzicie?
      Dlaczego TSH i Ft4 tak skoczyło?

I mam jeszcze pytanie. Chciałabym założyć jeden zbiorczy post o moim przypadku. W sumie jest, ale temat jest źle sformułowany. Chciałabym wszystkie swoje posty umieścić w jednym. Jak to zrobić?
      --
      • stapelia Re: Wyniki z dzisiaj. 31.03.10, 18:37
        witaj
        musisz założyć nowy wątek i w pierwszym poście przekopiować zawartość ważnych
        dla ciebie postów. Tylko tak niestety można.
        Daj znać co u lekarza!
        • ewelina266 Re: Wyniki z dzisiaj. 31.03.10, 18:39
          Jutro dam znać. Niepokoi mnie ten nagły skok. Nigdy nie miałam tak wysokiego Ft4.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka