Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację wyników.Dziękuję.

06.05.10, 13:33
Ze względu na złe samopoczucie (ciągłe zmęczenie, dziury w pamięci, brak
koncentracji, nadwaga,stany depresyjne, senność, łojotok na twarzy)wykonałam
prywatnie badania.
Mam 45 lat.
TSH 1,52 (norma 0,25-5,0)
FT4 9,0 (norma 9-20) 0%
FT3 3,54 (norma 4-8,3) 10,70%
Ferrytyna 5,70 (norma 50,00-300,00)
Cholesterol całkowity 239 (norma 120-200) [przyjmuje leki na obniżenie)
Trójglicerydy 95 (norma 60-200)
Prolaktyna 25,38 (norma 1,3--25)
Morfologia:
WBC 4,0
RBC 4,62
HGB 12,7
HCT 39,2
MCT 27,5
MCHC 32,5
RDW 12,7
PLT 166
MOV 8,3
PCT 0,138
PDW 14,5
Z góry dziękuję za interpretację.
Joanna
Obserwuj wątek
    • kotapsota Re: Proszę o interpretację wyników.Dziękuję. 06.05.10, 13:47
      Błędnie podałam ferrytynę: 5,70 ng/mL, UNDILUTED 50,00-300,00 Norm nie podano
    • harmoniak Re: Proszę o interpretację wyników.Dziękuję. 06.05.10, 13:52
      Witaj na Forum!

Wyniki i samopoczucie zdecydowanie wskazują na niedoczynność tarczycy. Konieczna jest wizyta u endokrynologa i włączenie leczenia.
      Twoje TSH jest zaskakująco niskie przy takich hormonach, a szczególnie FT3 poniżej normy. Myślę jednak, że to po części kwestia wieku. Bliska mi osoba w wieku zbliżonym do Twojego też miała "niskie" TSH, a i tak otrzymała leczenie.

Pozostaje jeszcze pytanie o przyczynę niedoczynności. Powinnaś wykonać USG tarczycy, potem ewentualnie antyTPO i antyTG.

Ferrytyna. Masz niedobór żelaza
      • kotapsota Re: Proszę o interpretację wyników.Dziękuję. 06.05.10, 14:10
        Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. W 2003 r.miałam TSH 1,8 i guzki;
        przyjmowałam Ethyroh 50 do 2006 r, po czym lekarz już powiedział,że nie trzeba
        leku. I od tej pory nie przyjmuję leków na tarczycę.
        Jeżeli chodzi o przeciwciała, to w 2006r wykonałam je sama - miałam TPO 721,8
        (norma <50)-2684%, ATG 29 (norma <100), w 2008r antyciała wynosiły już tylko
        0,83 (0-4,11) i 0,90 (0-5,61). Endokrynolog powiedział,że antyciała
        niepotrzebnie robiłam i dalej kazał zostawać bez leków. Jednak moje samopoczucie
        teraz jest fatalne.
        • harmoniak Re: Proszę o interpretację wyników.Dziękuję. 06.05.10, 14:13
          Obecność przeciwciał w 2006 roku wskazuje na Hashimoto.

W takim układzie myślę, że wystarczy zrobić teraz USG tarczycy.
          • kotapsota Re: Proszę o interpretację wyników.Dziękuję. 06.05.10, 14:24
            Bardzo proszę o poradęsmile Chcę z tymi wynikami umówić się na prywatną wizytę do
            endokrynologa-zupełnie nowego. Czy pokazywać mu stare wyniki też, czy tylko te
            dzisiejsze? Mam tez kopie karty pacjenta z 2003 roku, jak tylko zaczęłam chodzić
            do endokrynologa. jestem już tak zdesperowana,że muszę się zaraz umówić na wizytę.
            • harmoniak Re: Proszę o interpretację wyników.Dziękuję. 06.05.10, 14:31
              Oczywiście, jak najszybsza wizyta jest dobrym posunięciem smile.

Powinnaś pokazać wszystkie wyniki i nie zatajać żadnych faktów. Ważne jest też, żebyś dokładnie i spokojnie opisała jak się czujesz
              • kotapsota Re: Proszę o interpretację wyników.Dziękuję. 06.05.10, 14:34
                Serdecznie dziękuję za pomoc i wsparcie. Pozdrawiam
                Joanna
                • anka.83 Re: Proszę o interpretację wyników.Dziękuję. 06.05.10, 15:53
                  Nieśmiała sugestia - przy niziutkich hormonach i równocześnie niskim
                  TSH zrobiłabym badanie na obecność przeciwciał TRAb.
                  • kotapsota Re: Proszę o interpretację wyników.Dziękuję. 06.05.10, 16:13
                    Dziękuję za sugestię. Jeszcze odebrałam wynik kortyzolu-jakiś duży wyszedł 802
                    µmol/l (normy znalazłam w Internecie 0,15-0,70 µmol/l.
                    • anka.83 Re: Proszę o interpretację wyników.Dziękuję. 06.05.10, 16:46
                      A w laboratorium do wyniku normy nie podali? Bo to jest tak koszmarnie
                      duża różnica, że chyba niemożliwa.
                      • harmoniak Re: Proszę o interpretację wyników.Dziękuję. 06.05.10, 16:52
                        Coś jest nie teges z tymi normami. Przy moim porannym kortyzolu jest norma 101-536.
                        • kotapsota Re: Proszę o interpretację wyników.Dziękuję. 06.05.10, 17:04
                          Oczywiście, źle popatrzyłam sad Norma kortyzolu: 152-794. jestem tak rozkojarzona
                          i roztargniona, że nie mogę się na niczym skupić i mylę się w kółko (kiedyś nie
                          do pomyślenia-zawsze byłam zorganizowana, umysł ścisły, praktyczny).
                          • harmoniak Re: Proszę o interpretację wyników.Dziękuję. 06.05.10, 17:19
                            Podwyższony kortyzol może występować przy niedoczynności. Nadnercza nadrabiają wtedy niedomagającą tarczycę.

Masz pełne prawo mieć kłopoty z koncentracją. Okropnie niskie FT3 i ferrytyna są temu winne. Będzie dobrze smile Nie martw się, za jakiś czas wróci Ci przytomność umysłu.

Pomyślałam sobie, że mogłabyś pójść nawet jutro do lekarza rodzinnego po żelazo i już zacząć je uzupełniać.
                            • anka.83 Re: Proszę o interpretację wyników.Dziękuję. 07.05.10, 09:51
                              Aha, i ten cholesterol - niedoczynność tarczycy powoduje wzrost jego
                              poziomu we krwi. Więc (o ile nie stwierdzono Ci jakichś innych przyczyn
                              zbyt wysokiego cholesterolu), to leczenie tarczycy powinno obniżyć jego
                              poziom.
                              • kotapsota Re: Proszę o interpretację wyników.Dziękuję. 07.05.10, 11:50
                                Dziękuję bardzo. Jeszcze mam jedno pytanie.ze względu na to,że czuję się bardzo zmęczona (szczególnie rano)i roztrzepana, zaaplikowałam sobie kurację specyfikiem GREEN GOLD SOLAR, o którym znalazłam informacje: 60 % alg + dodatki dające sił witalnych i wspomagające trawienie przez cały dzień, wspomaga leczenie stanów zapalnych, rekordowe ilości witamin, aminokwasy, ponad 2000 znanych enzymów.
                                * usuwa stres stan niespokojnego umysłu i agresję
                                * poprawia stan jelit i skóry (polipy, wypryski, hemoroidy, poparzenia po chemioterapii )
                                * wspomaga rozpuszczanie kamieni nerkowych i żółciowych
                                * spala stary tłuszcz w organizmie (papaina), reguluje trawienie
                                * daje uczucie ciepła i sytości, pomaga w stanach depresyjnych, przywraca pogodę ducha dla astmatyków i meteopatów. Składniki GREEN GOLD SOLAR.
                                Green Gold Solar zawiera: mikroalgi: Spirulina platensis 50,5% i Chlorella vulgaris 9%, ekstrakt aceroli 2,5%, proszek z papai 15%, maltodextrynę i cukier gronowy.
                                Piłam też Ginkofar Forte, bo zaniki pamięci strasznie utrudniały mi życie. Poprawa samopoczucia -malutka. zwalam to na zapracowanie i ciągłe uczenie się , bo mimo "wieku" ucze sie ciągle czegos nowego (studia podyplomowe+ kurs ECDL).
                                Czy algi można sobie aplikować przy takich wynikach, jak moje?
                                Pozdrawiam serdecznie
                                • anka.83 Re: Proszę o interpretację wyników.Dziękuję. 07.05.10, 13:02
                                  Powiem tak - algi są morskie, więc mogą zawierać jod, którego dodatkowa suplementacja przy hashimoto jest niewskazana (por. FAQ: docs.google.com/View?id=dfsrkn8m_68g5j8n2gp#Co_to_jest_Hashimoto? - fragment "jak leczyć hashimoto")

No i inna sprawa - kochana, z Twoimi hormonami to żadne cuda-specyfiki nie pomogąsad Poczujesz się lepiej dopiero jak zaczniesz się leczyć. W obecnym stanie hormonalnym Twój organizm nie daje rady korzystać z dobrodziejstw suplementacji różnymi takimi "suplementami diety".
                                  • harmoniak Re: Proszę o interpretację wyników.Dziękuję. 07.05.10, 18:18
                                    Są też algi słodkowodne.

Kotapsota, musiałabyś się zorientować, czy te specyfiki zawierają jod.

Prawdą jest też, że przy niewyregulowanych hormonach takie 'suplementy' nie dają
                                    dużego efektu.
                                    • anka.83 Re: Proszę o interpretację wyników.Dziękuję. 07.05.10, 23:51
                                      Spirulina platensis jest morska, a Chlorella vulgaris głównie
                                      morska, są też jakieś odmiany słodkowodne.
                                      • kotapsota Wyniki-cd 18.06.10, 20:09

Wizyta u lekarza 12.05.2010.
                                        Stwierdza,że TSH dobre, za niskie fT3 i ferryrtyna.
                                        Nie daje leków, mówi,że jest skłonna "dać tabletkę". Zleca zrobienie badań (TSH, ft4,morfologia, cukier, kreatynina, sód, potas)za miesiąc oraz zrobienie USG tarczycy-wtedy zadecyduje. Mówię o teście-że wyszła mi niedoczynność.

16.06.2010
                                        TSH 1,0 [0,25-5,0]
                                        fT4 9,23 [9,00-20,00] 2,09%
                                        kreatynina 0,99 [0,50-0,90]
                                        RBC 4,88 [4,0-5,9]
                                        HGB 13,10 [12-17,5]
                                        HCT 40,20 [36-50]
                                        MCV 82,4 [80-100]
                                        MCH 26,8 [27-33]
                                        MCHC32,6 [31-37]
                                        PLT 175 [150-400]
                                        WBC 5,4 [4-10]
                                        glukoza 99 [74-110]
                                        ALAT 32 [0-33]
                                        ASPAT 31[0-31]
                                        Sód 139,9 [135-145]
                                        Potas 4,13 [3,5-5,5]

Czuję się źle. Za tydzień mam iść na USG tarczycy.
                                        Mam 46 lat. Pewnie wchodzę już w okres przekwitania (zawroty głowy, poceniesię, przytycie mimo sportu).
                                        Bardzo będę wdzięczna za interpretację.
                                        Test on-line wyszedł na 45 punktów.
                                        Pozdrawiam
    • harmoniak Wyniki czerwiec. 22.06.10, 09:21
      Męczysz się z tą tarczycą, Biedaczko.

TSH masz przyzwoite, ale FT4 jest beznadziejne. Gdybyś zrobiła FT3 (szkoda, że nie), to można się spodziewać, że ponownie byłoby poniżej normy.

Przy menopauzie może się "uakatywnić" Hashimoto.

Potrzebujesz też żelaza na receptę!

To czekamy na wynik USG smile
      Moim zdaniem powinnaś dostać leczenie JAK NAJSZYBCIEJ.

Mam 46 lat. Pewnie wchodzę już w okres przekwitania (zawroty głowy, poceniesię, przytycie mimo sportu).

Poty to może i menopauza, ale tycie to raczej przez niedoczynność.
      • kotapsota Re: Wyniki czerwiec. 22.06.10, 19:35
        Za trzy dni wreszcie się, mam nadzieję, rozstrzygnie sprawa tej mojej tarczycy (USG). A jak endokrynolog powie,że jest ok, to się załamię. Jestem tak zmęczona mimo pięknej wiosny,że już nawet dyrektor w pracy złapał mnie na schodach i zapytał, co się ze mną dzieje,że jestem taka zmęczona i źle wygladamuncertain
        Przeraziła mnie informacja, którą gdzieś w Internecie znalazłam, że jak maleje TSH i maleje ft3 i maleje ft4, to może to być guz przysadki mózgowej uncertain I trzeba badać ACTH i hormon wzrostu....(jak się czyta, to wszystkie choroby pasująsmile))))
        Teraz chodzę prywatnie do endo + badania prywatnie. Ale chyba mogę iść do rodzinnego z tymi wynikami i poprosić o skierowanie i potem już chodzić do tego samego endo na NFZ?
        Dziękuję Harmoniak za wsparcie.
        Pozdrawiam serdecznie
        Joanna
        • harmoniak Re: Wyniki czerwiec. 22.06.10, 19:43
          Też myślałam, że mam guza. Zapomnij jednak, na forum już były osoby z niskim TSH i niskimi hormonami.

Zresztą, nawet jeśli będzie dalsza diagnostyka w celu zbadania przyczyny niskiego TSH to i tak nie zmienia to tego, że leczyć powinnaś się zacząć już teraz.

Moja mama jest ok 10 lat starsza od Ciebie, leczenie zaczęła niedawno przy TSH 1. Hormony miała na poziomie 15%.

A jak endokrynolog powie,że jest ok, to się załamię.

Zawsze możesz zażądać podania hormonu, albo pokazać te artykuły: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,112986875,112986875,Artykuly_z_DB_obowiazkowe_dla_poczatkujacych_.html smile

> Teraz chodzę prywatnie do endo + badania prywatnie. Ale chyba mogę iść do rodzi
          > nnego z tymi wynikami i poprosić o skierowanie i potem już chodzić do tego same
          > go endo na NFZ?

Oczywiście. Tylko pamiętaj: warto robić FT4 i FT3 oprócz TSH. Szczególnie u Ciebie, kiedy TSH nie obrazuje dobrze tarczycowej sytuacji. Polecam Ci lekturę FAQ i tekstu z nagłówka forum:
          4. Tekst wyjaśniający, skąd wzięły się procenty i co oznaczają oraz dlaczego warto oznaczać FT4 i FT3

> Dziękuję Harmoniak za wsparcie.

Nie ma za co!
          Trzymaj się.
          • kotapsota Ciąg dalszy 25.06.10, 17:42
            Dziś miałam usg.

"Tarczyca dwupłatowa, niesymetryczna, niejednorodna. Prawidłowo unaczyniona.
            Powiększona (norma do 18ml)
            PP 2,72 2,2 4,59 13,16
            VL 1,69 1,62 5,01 6,57
            VT=19,73
            W PP niejednorodny, normoechogenny, kilka niewielkich pól hipoechogennych
            największy o wym.9,24*0,19cm
            PL niejednorodny, zmiana hipoechogenna 1,69*1,62cm. "

Lekarka powiedziała,że TSH mam dobre (1), trzeba obserwować, we wrześniu mam
            zrobić TSH i ft4 i przyjść. Nie daje leku, bo nie mam klinicznych objawów
            niedoczynności. Gdybym była młodsza, to by dała lek.
            A nadwaga to od jedzenia (lekarka tak mówi).Podwyższona kreatyna od małej ilości
            płynów-a ja piję litrami. I weź bądź mądrysmile

Siedzę smutna, bo w sumie źle się czuję i szukam pomocy (tabletkasmile u lekarza, a
            tu nic.
            Harmoniak, pociesz mnie i poradź co robić. Od razu pojechałam do rodzinnego,
            coby chociaż dał jakieś żelazo,ale akurat na urlopie jest.
            Pozdrawiam

• harmoniak Re: Ciąg dalszy 25.06.10, 20:46
              Hm.
              Czy to był ten sam lekarz co 12.05? Pewnie tak.

TSH masz piękne, ale FT4 i FT3 są okropnie niskie.

Gdybym była młodsza, to by dała lek.
              Zapewne boi się, że wpędzi Cię w nadczynność (TSH Ci spadnie po leczeniu) i osteoporozę (wynik niskiego TSH = nadczynności). Nie jestem pewna, czy niskie TSH automatycznie oznacza osteoporozę, czy może oprócz tego niskiego TSH muszą wystąpić hormony FT4/3 ponad normę. Może ktoś czytał i wie?

Czytałam u autorów naszego testu na niedoczynność, że niedoczynność tarczycy również przyczynia się do osteoporozy. A to zonk, nie?

Moja mama zaczynała od takiego TSH, ale obecnie ma 0.4, jest na dawce 50. Nie jestem endo, ale i tak uważam, że hormon może Ci pomóc.

Żelazo. Może kup sobie Ascofer. W jego ulotce dopuszcza się przyjmowanie aż 6 tabletek co około = 200 mg, czyli odpowiednio dużo do wyrównania niedoboru.

Nie daje leku, bo nie mam klinicznych objawów
              niedoczynności.

PFF! Bez jaj.

A nadwaga to od jedzenia (lekarka tak mówi).Podwyższona kreatyna od małej ilości płynów-a ja piję litrami. I weź bądź mądry
              To jest typowe lekarskie zbywanie pacjenta.

Co robić?
              1. Kupić ascofer. Jeść dużo pietruszki i czerwonego mięsa.
              2. Spróbować coś zdziałać u innego endo.

Do wszystkich
              Jak myślicie, jest sens robić przeciwciała?

> Siedzę smutna
              Przykro sad
              • kotapsota Re: Ciąg dalszy 25.06.10, 22:03
                Tak, to ten sam lekarz. Ale i tak musiałam wszystko od początku relacjonować, bo
                dziś był inny gabinet (z usg państwowym, ale i tak płacimy:/). Powiedziałam,że
                miałam nadzieje na rozpoczęcie leczenia. Jednak tłumaczyła,że należy do lekarzy,
                którzy chcą obserwować tarczycę, aby potem nie było skutków ubocznych brania
                leków (serce, kości).Bacznie mnie obserwowała i mówiła,że jestem znerwicowana,
                przepracowana, sugerowała urlop zdrowotny. Jednak w tym roku to nie jest możliwe
                -mam zobowiązania zawodowe. No więc mam we wrześniu z wynikami TSH i ft4 się
                zjawić. No chyba,że będę strasznie źle się czuć, to w sierpniu.
                Jutro kupie sobie ten preparat żelazowy, może jeszcze selen dołożę i pojadę na
                początku lipca na 10 dni pochodzić po górach. Odpocznę trochę, zobaczymy co będzie.
                Kusi mnie Thyromine (znalazłam na stronie www.thyromine.pl/ )
                Pozdrawiam i dziękuję za wsparcie.
                Joanna
                • kotapsota Ciąg dalszy 30.06.10, 16:20
                  Właśnie wróciłam od rodzinnego ze skierowaniem do endokrynologa z podejrzeniem
                  niedoczynności tarczycy.No i nie wiem, gdzie mam iść :[ Tu, na Forum, nie ma
                  polecanego lekarza z Białegostoku:[
                  Pozdrawiam
                  • harmoniak Re: Ciąg dalszy 01.07.10, 09:56
                    Pewnie będziesz musiała pojechać "za miasto".

Poszukaj też tutaj:
                    forum.gazeta.pl/forum/w,24776,87712086,87712086.html
                    forum.gazeta.pl/forum/w,24712,49068698,49068698,polecam_endokrynologa_baza_lekarzy_.html
                    • kotapsota Re: Ciąg dalszy 23.10.10, 21:42
                      Miałam wizytę na NFZ. Bardzo miła pani doktor. Na miejscu zrobiła usg. Stwierdziła, że mam przewlekłe zapalenie tarczycy i przypisała Euthrylox 50. Wizyta w lutym. Czy to Hashimoto?
                      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka