iwanni 21.06.10, 21:15 Moje wyniki: WYNIK NORMA FT3-2,91 (2,0-4,0) FT4-9,93 (7,0-19,0) TSHO-2,97 (0,1-2,5) TSHS-24,36 (2,0-22,0) ATPO-18,28 -60,0 TRAK-0,01 -1,5 ♥ Amelka ♥ i ♥ Nicole ♥ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maheda Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 21.06.10, 23:52 W jakim kraju były wykonywane te badania?... Czy TSHO to to samo, co "nasze", polskie TSH III generacji? Jeśli tak - jest świetna norma, do 2,5 ... Odpowiedz Link
iwanni Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 22.06.10, 08:37 W niemczech...chyba tak TSHO to robia zawsze w podstawowych badaniach krwi i zawsze jest tylko TSH...tylko u radiologa okreslili jako TSHO I TSHS to drugie to nie wiem dlaczego...po tych badaniach musze brac Thyroxin100...tydzien bralam polowe tabletki a teraz odstawilam bo sie zle czulam po nich i dopiero zaczne brac po urlopie....moze mi ktos powiedziec czy to duza nadczynnosc? Odpowiedz Link
harmoniak Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 22.06.10, 09:05 Witaj na forum. Dziwne te TSHO/S Nie masz nadczynności tylko niedoczynność (za mało hormonów tarczycy). Jak czułaś się przed leczeniem? > odstawilam bo sie zle czulam po nich Możesz rozwinąć? Thyroxin 100 to (z tego co czytam w Internecie) tyroksyna. Dawka 100/2=50 na dzień dobry może powodować pogorszenie samopoczucia. Moja rada więc: zacznij od 1/4 tabletki i zwiększaj o kolejne 1/4 co tydzień Odpowiedz Link
iwanni Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 22.06.10, 09:37 Dziekuje za odpowiedz...zaczelam brac po pol tabletki czyli 50 od wtroku...dzisiaj jest tydzien...bralam raz dziennie rano...jednoczenie jak zaczelam brac te tabletki to dostalam tez okres i moze wszystko razem sie zbieglo z tym zlym samopoczuciem...chociaz przy okresie nigdy nie mialam takich objawow..oprocz bolu glowy...a wiec pierwsze dwa dni bylam strasznie nerwowa...nawet muzyka w radiu mnie denerwowala...pozniej doszedl dwudniowy bol glowy...strasznie bylam senna ze musialam o godz.16.00- 17.00 zawsze sie polozyc...nastepnie doszedl bol zoladka i mdlosci...od dzisiaj nie biore ...robie przerwe poniewaz jade w lipcu na urlop i nie chce sie tak zle czuc...pytalam lekarza to powiedzial ze moge tak zrobic...wiem teraz ze zaczne od mniejszej dawki tak jak mi radzisz....napisz prosze czy to duza niedoczynnosc...jak widzisz moje wyniki?USG robilam wyszla prawa strona lekko powiekszona czyli lewa ma 7ml a druga 13ml...norma do 11,4ml Odpowiedz Link
iwanni Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 22.06.10, 19:42 Chcialam jeszcze dopisac ze lekarz kazal mi najpierw brac przez tydzien polowe tabletki a pozniej cala....nastepnie po dwoch miesiacach pojsc do kontroli...jak wczesniej napisalam ...odstawilam i ponowie te tabletki po urlopie...czy te tabletki maja wplyw na miesiaczke...moze sie przesunac? Odpowiedz Link
harmoniak Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 22.06.10, 19:50 oprocz bolu glowy...a wiec pierwsze dwa dni bylam strasznie nerwowa...nawet muzyka w radiu mnie denerwowala...pozniej doszedl dwudniowy bol glowy...strasznie bylam senna ze musialam o godz.16.00- 17.00 zawsze sie polozyc...nastepnie doszedl bol zoladka i mdlosci To wszystko może być od za szybkiego wprowadzenia hormonu. Sama miałam ból głowy, a osoba z rodziny też chorująca miała mdłości. Radą na to jest powolne wprowadzanie hormonu. Nerwica? Raczej nie, tylko niedoczynność tarczycy Może masz też anemię Odpowiedz Link
iwanni Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 22.06.10, 22:12 Echogeniocznosc...nie wiem...mozesz napisac mi cos wiecej o tym? Odpowiedz Link
harmoniak Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 23.06.10, 21:13 Echogeniczność tarczycy określa się przy USG, podobnie jak objętość, obecność guzków. Przy zapaleniu tarczycy echogeniczność jest zazwyczaj obniżona. Odpowiedz Link
iwanni Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 23.06.10, 22:22 Aha moze i mialam ale nie wiem jak to okreslili...napisalam w pierwszym watku wszystko to co mam napisane czyli wyniki....dziekuje ze Ty jedna zainteresowalas sie moim watkiem....pozdrawiam Odpowiedz Link
anka.83 Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 24.06.10, 17:50 myślę, że wiele osób zainteresowało się Twoim wątkiem ale ponieważ harmoniak radzi najlepiej, to nikt już się nie wtrąca nie na darmo jest jednym z adminów strony Odpowiedz Link
harmoniak Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 24.06.10, 18:03 Anka, weź mi nie pisz takich rzeczy bo będę jak... wiesz kto. Wtrącanie się jest zdrowe! Odpowiedz Link
anka.83 Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 24.06.10, 23:09 SasasasaZa tak doskonala formę lizusostwa cos mi sie teraz należy,proponuje przyznanie mi funkcji edycji postów.Wszystkich A tak serio,wiesz,ze jak sie nie zgadzam to zawsze sie wtrącam (przy okazji czekam na odp na wątku o bezpiecznym niskim TSH),ale czasem,jak tutaj,nie ma juz nic do dodania bo temat wyczerpałas (i moja przemadrzala dusza cierpi) Odpowiedz Link
iwanni Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 25.06.10, 08:08 a ja jeszcze chcialam zapytac jaka ja mam niedoczynnosc...duza czy mala?Bo nic a nic nie znam sie na tych wynikach...ja myslalam ze jak jest TSH podwyzszone to jest nadczynnosc Odpowiedz Link
anka.83 Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 25.06.10, 09:18 Określenie "duża" czy "mała" niedoczynność na podstawie wyników tylko jest niemożliwe. Wszystko zależy od tego, jak się czujesz. Im więcej (i im dłużej) masz objawów niedoczynności, tym głębsza ta niedoczynność jest (większa). Dlatego, tak jak harmoniak zaproponowała, zrób sobie test na niedoczynność i podaj ile punktów wyszło i jakie objawy: hashimoto-pl.appspot.com/test Odpowiedz Link
harmoniak Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 25.06.10, 09:27 > SasasasaZa tak doskonala formę lizusostwa cos mi sie teraz należy,proponuje > przyznanie mi funkcji edycji postów.Wszystkich Twoje logo jest w Przewodniku, mało Ci? Postów nie można edytować Odpowiedz Link
harmoniak Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 25.06.10, 09:42 Wątek o niskim TSH: wiesz jak jest. Odpiszę, cały czas o tym pamiętam. Nie wiem jednak, kiedy to nastąpi. Odpowiedz Link
iwanni Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 15.07.10, 11:59 ok to dopisuje sie do mojego watku....wiec jeszcze raz prosze o odpowiedz...czy opozniajacy sie okres dzisiaj 31 dzien(normalnie mialam 25-27...moze byc przyczyna brania hormonu na niedoczynnosc przez tydzien czasu..po czym odstawilam i mam zamiar brac od sierpnia...czy moze to mi opoznic okres i o ile...czy ktos mial cos takiego...a moze stres przed urlopem...sama nie wiem Odpowiedz Link
kromlek Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 15.07.10, 12:19 iwanni napisała: > ok to dopisuje sie do mojego watku....wiec jeszcze raz prosze o > odpowiedz...czy opozniajacy sie okres dzisiaj 31 dzien(normalnie > mialam 25-27...moze byc przyczyna brania hormonu na niedoczynnosc > przez tydzien czasu.. Niektórzy biorąc hormony liczą, że okres im się ureguluje, więc opóźniający się okres może być przyczyną brania hormonów . Ale pewnie nie o to chciałaś zapytać . > czy moze to mi opoznic okres i o ile...czy ktos mial cos > takiego...a moze stres przed urlopem...sama nie wiem Hormony tarczycowe wpływają na cykl, więc jest to możliwe. W przypadku mojej żony na początku leczenia cykl wydłużył się do 40 dni. Przy okazji: zrobiłaś błąd, odstawiając hormony po tygodniu, na przyszłość lepiej nie funduj organizmowi takich eksperymentów, dostałaś ostrzeżenie w postaci zaburzeń cyklu. A może to dzidziuś? Odpowiedz Link
harmoniak Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 16.07.10, 19:24 Uważam, że od tygodniowej kuracji hormonem może Ci się spóźniać okres. O ile? Nie wiadomo U mnie zwiększenie dawki potrafi wydłuży cykl tak do 5 dni ponad "normę". Jak dostaniesz okres, to może napisz Odpowiedz Link
iwanni Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 16.07.10, 19:33 dziekuje bardzo za odpowiedz...jak do niedzieli dostane to napisze...a pozniej dopiero po urlopie bo w niedziele wyjezdzamy...pozdrawiam i zycze milych wakacji Odpowiedz Link
harmoniak Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 16.07.10, 19:40 A, i nie odpisałam wcześniej na Twoje pytanie, bo zrobił to już Kromlek Miłego urlopu! Odpowiedz Link
iwanni Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 02.08.10, 22:50 Wlasnie wrocilam z urlopu i chcialam napisac ze dostalam okres ktory sie spoznil dokladnie o 7 dni (o tyle ile bralam tabletki)...zebym wiedziala to bym odczekala z braniem ich przed urlopem...no ale bylo minelo tylko tydzien urlopu mialam z glowy a dokladnie plywanie...mam pytanie...chcialabym zaczac branie tabletek i mam 100 jak podzielic ta tabletke zeby wyszlo 12,5...nie wiem czy bede umiala...a tak wogole to nic mi nie dolega...moze samo mi przeszlo tz.niedoczynnosc? Odpowiedz Link
stapelia Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 02.08.10, 23:16 hmm 100 można podzielić na 4 czyli 4x25mg Odpowiedz Link
iwanni Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 03.08.10, 11:51 no wlasnie to wiem...ale jak podzielic zeby bylo 12,5 bo od takiej dawki chce teraz zaczac zebym nie miala takich objawow jak ostatnio:/czy te 25 da sie jeszcze podzielic na 12,5...ciezko bedzie...robil juz tak ktos? Odpowiedz Link
harmoniak Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 03.08.10, 21:07 1/8 tabletki to raczej zły pomysł. Może udaj się do lekarza i poproś o tabletki 25? Jak nie da rady, to może spróbuj podzielić ćwiartkę mniej więcej na dwa i zebrać wszystkie okruszki, które zapewne powstaną. 1/8 tabletki będzie raczej pokruszona, możesz więc umieścić ją w woreczku, folii itp. Grunt to żeby nie zmarnować nic z 1/4. Odpowiedz Link
iwanni Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 05.08.10, 14:13 jest taka mozliwosc ze nie mam niedoczynnosci juz bez brania tabletek...tz.bralam tydzien po 50...czuje sie ok...moze nie musze brac? Odpowiedz Link
harmoniak Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 05.08.10, 19:03 Żeby się o tym przekonać mogłabyś oznaczyć TSH, FT4, FT3. Jak czujesz się OK, to teoretycznie nie musisz brać, tylko może pogadaj o tym z lekarzem? Odpowiedz Link
iwanni zawroty a niedoczynnosc 16.09.10, 19:24 W innym watku pytalam czy robic badania krwi przed czy po tabletce...teraz juz wiem ze przed...mam jeszcze jedno pytanie czy biorac 25 przez okolo miesiac moge wprowadzic teraz 50?Do pobrania krwi chce isc na poczatku pazdziernika.Mam lekkie zawroty glowy ...powtarzajace sie co pol roku tylko przy skrecie glowy w lewo jak leze...nie wiem czy to moze miec cos wspolnego z niedoczynnoscia...prosze o rady Odpowiedz Link
czupakabra27 Re: zawroty a niedoczynnosc 16.09.10, 19:40 Zrób sobie RTG odcinka szyjnego i dopplerowskie badanie przepływów w tętnicach szyjnych. Ja miałam zawroty głowy przez 8msc. To dopiero było... Odpowiedz Link
iwanni czupakabra 16.09.10, 19:42 a gdzie takie badanie sie robi(tetnic szyjnych)czy Ty mialas wlasnie od tego zawroty?Caly czas mialas czy tylko przy skrecie glowy..opisz mi prosze bo ja mam to co jakis czas...teraz jest lekko ale ostatnio to mialam nawet jak gwaltownie sie podnioslam i az na mdlosci mnie bralo Odpowiedz Link
czupakabra27 Re: czupakabra 16.09.10, 19:55 W każdej spółdzielni prywatnie. Nie pamiętam już ile płaciłam ale to takie USG szyi. Radziłabym jednak iść do neurologa, bo na niedoczynność mi to nie wygląda. Tym bardziej, że pojawia się jak skręcasz szyję. Tak jakby coś fizycznie utrudniało przepływ krwi. Bez lekarza się nie obejdzie choćby ze względu na to, że na RTG musisz mieć skierowanie. Co ze mną było tego nie wie nikt. Miałam zawroty przez cały czas. Siedząc na krześle wydawało mi się, że lecę Brałam leki poprawiające krążenie mózgowe, ale mam wrażenie, że to raczej samo przeszło. Jakbym opisała wszystkie moje objawy neurologiczne jakie miałam przez lata, to dnia by nie starczyło. Za każdym razem wszystkie bad. były ok poza EEG, które wyszło fatalnie. Teraz to już prawie pewna jestem, że problemy miałam przez hormony no i przez B12. Tylko przypominam - nie miałam zawrotów przy skręcaniu szyi. Warto sprawdzić co się dzieje, nawet jeśli masz to od czasu do czasu. Odpowiedz Link
iwanni czy mozna zwiekszyc dawke .... 17.09.10, 09:35 ....z 25(bralam miesiac) na 50... 2 tygodnie przed pobraniem krwi? Odpowiedz Link
harmoniak Re: czy mozna zwiekszyc dawke .... 17.09.10, 10:12 Szybka odpowiedź z braku czasu: nie. Muszą minąć co najmniej 4 tygodnie. Odpowiedz Link
iwanni niedoczynnosc a tycie... 21.09.10, 20:54 czy przy niedoczynnosci i braniu hormonu sie tyje....bo ja jakos schudnac nie moge...na urlopie przytylam 2 kg.i nie moge sie ich pozbyc Odpowiedz Link
harmoniak Re: niedoczynnosc a tycie... 22.09.10, 09:16 Sam hormon nie powoduje tycia (wręcz przeciwnie), ale zła jego dawka = niedoczynność już tak. Odpowiedz Link
iwanni Nowe wyniki 05.10.10, 20:46 a dokladnie wynik...bo zbadano mi jedynie TSH ktore wnosi 2,8...co Wy na to?Dalej mam brac hormon 50...bylam u domowego lekarza bo tu w niemczech On robi wyniki krwi na wszystko...a do specjalisty od tarczycy raz w roku:/ Odpowiedz Link
iwanni Re: Nowe wyniki 06.10.10, 18:00 No widac ze jak sie nowego watka nie zalozy to nikt juuz do starego nie zaglada Odpowiedz Link
harmoniak Re: Nowe wyniki 06.10.10, 18:31 Po raz kolejny upominam Ciebie o niezakładanie nowych wątków z wynikami. Widać na forum jest mały ruch albo ludzie mają mało czasu, dlatego nikt nie odpowiada. Kolejne nowe wątki będę po prostu usuwać, wybacz. Bez objawów nie da się powiedzieć, czy dawka jest OK. Tak samo bez hormonów FT4 i FT3. Samo TSH mogłoby być niższe, ale to tylko sucha liczba. Odpowiedz Link
iwanni [...] 07.10.10, 13:38 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
harmoniak [...] 07.10.10, 13:47 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
iwanni [...] 07.10.10, 17:06 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
harmoniak [...] 07.10.10, 18:14 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
iwanni [...] 07.10.10, 19:29 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
iwanni Moje nowe wyniki 24.01.11, 19:52 Ostanie z czerwca 2010 TSH-2,97 FT3-2,91 FT4-9,93 TSH z pazdziernika 2010 TSH-2,8 Nowe wyniki: TSH-1,5 FT3-2,8 FT4-1,1 Lekarz domowy robil mi te badania poniewaz chcialam sprawdzic czy po braniu 50 thyroxinu jest lepiej...twierdzi ze jest lepiej a na ogolne badania z USG mam termin na czerwca.Prosze o pomoc w odczytaniu tych wynikow i porownaniu je ze starymi czy sa ok czy nie bo ja sie zupelnie na tym nie znam.Nie sa za niskie np.TSH lub FT4? ♥ Amelka ♥ i ♥ Nicole ♥ Odpowiedz Link
iwanni Re: Moje nowe wyniki 25.01.11, 19:47 Czy ktos moze mi odpowiedziec czy musze zakladac znowu nowy watek? Odpowiedz Link
harmoniak Re: Moje nowe wyniki 25.01.11, 20:19 Może nikt nie odpowiada bo: 1. Nikt nie ma na razie czasu, minął tylko 1 dzień. Jeśli widzisz, że nikt nie odpowiada, to pisz up i podnoś uparcie. 2. Nie podałaś norm do wyników i nie przeliczyłaś ich na kalkulatorze. Co do nowego wątku to upominałam Ciebie kilkakrotnie.... Zresztą forum.gazeta.pl/forum/w,94641,121077651,121077651,Watki_osobiste.html Odpowiedz Link
iwanni Re: Moje nowe wyniki 26.01.11, 11:56 dzieki....nie mam zatem co tu wiecej robic ♥ Amelka ♥ i ♥ Nicole ♥ Odpowiedz Link
anka.83 Re: Moje nowe wyniki 26.01.11, 12:17 iwanni napisała: > dzieki....nie mam zatem co tu wiecej robic Tzn? Możesz chociażby przeliczyć wyniki na %, będzie o niebo łatwiej analizować. My tu udzielamy się z własnej nieprzymuszonej chęci pomagania. To nie jest nasze jedyne życiowe zajęcie. Ja np obecnie piszę z pracy, mam tylko czas na szybki podgląd wyników i wklepanie w miarę sensownej odpowiedzi. Na tomiast nie jestem w stanie w każym możliwym wątku obliczać komuś % (po to został dla wszystkich kalkulator stworzony, żeby ułatwić sprawę), przypominać sobie, czy dana osoba już tu wcześniej pisała, klikać na 55 linków i analizować każdą stronę przeglądarki po kolei, aby wysnuć sensowne wnioski i kasować na bierząco duble. Jeżeli ktoś nie potrafi docenić chęci pomocy i nie chce nam odpowiadającym troszeczkę dopomóc, ułatwić odpowiedź i oczekuje, że będziemy na pstryknięcie palca - to niestety, nie jestem w stanie tego zrobić. Przykro się człowiekowi robi, czytając takie komentarze. Odpowiedz Link
iwanni do anki 26.01.11, 12:57 Przepraszam wiem ze Ty jestes pomocna osoba ale harmoniak przesadza z ta swoja wladza tutaj...nigdy milo nie odpowie tylko wiecznie upomina....wiem ze nie zaklada sie nowych watkow(dawno mnie pouczyla)..wic pisze w starym ale jakos to nie wystarcza.Mi tez jest przykro ze nie moge tutaj znalesc pomocy. No ale jezeli chcialabys spojrzec to moje wyniki z normami: TSH-1,5 norma(2,5-4) FT4-1,1 norma(0,6-1,7) 45.45% FT3-2,8 norma(2-4,2) 36.36% Odpowiedz Link
anka.83 Re: do anki 26.01.11, 13:49 Staram się być pomocna, ale daleko mi do Harmoniak - kobieta wyrabia normę za trzech. Dziwisz się, że się niecierpliwi? Robi mnóstwo postów i w co drugim musi klepać to samo przypomnienie - tu kalkulator, policz normy, wpisz sie do swojego watku, bedzie mi latwiej analizowac, bla bla. A to dlatego, że ludzie nie chcą czytać nagłówka forum (bo po co). Człowiek wtedy czuje, że jest po prostu olewany. Poza tym - to Ona wypowiadała się głównie w Twoim wątku, prawda? I powiem, że była bardzo cierpliwa Ja adminuję dużo krócej, niż Harmoniak a już brakuje mi cierpliwości (vide wątek "Wątki prywatne"). Co do wyników, to trochę za małe fT3, ale pytanie przede wszystkim jest takie: jak się czujesz? Bo jeżeli masz doskonałe samopoczucie, to do wyników nie ma co się przyczepiać. Zrób ponownie test, sprawdz, ile wyjdzie pkt. Odpowiedz Link
iwanni Re: do anki 26.01.11, 14:14 iekuje bardzo za odpowiedz...w sumie z testu nie wynika zebym miala niedoczynnosc a i samopoczucie jest ok...lekarzb kaze mi brac do czerwca thyroxin a ja boje sie ze moge z niedoczynnosci wpasc w nadczynnosc...biore hormon na niedoczynnosc i powiekszona jedna strone tarczycy napisze jeszcze stare wyniki i prosze poronaj je i zobacz czy jes poprawa w wynikach i czy twoim zdaniem dalej mam brac hormony czy je zmiejszyc i czy mam jeszcze niedoczynnosc? wyniki z czerwca 2010r. TSH-2,97 norma (2,0-4,0) FT3-2,91 norma (2,0-4,0)45.50% FT4-9,93 norma (7,0-19.0) 24,42% jest roznica w wynikach widze ze TSH mi bardzo spadlo czy to jest ok?D Odpowiedz Link
anka.83 Re: do anki 26.01.11, 15:45 Po pierwsze, nie pasuje mi do,na granica TSH. Na pewno 2,0 a nie np. 0,2? Po drugie, w wynikach nadczynności nie widzę, raczej jeżeli już, to wskazanie na zwiększenie dawki ( o, powiedzmy, 12,5). O ile samopoczucie na to wskazuje. Poczytaj w FAQ, jakie są objawy nadczynności, myślę, że daleko Ci do niej. Odpowiedz Link
psychofinka też odpowiem 26.01.11, 19:23 W czerwcu podawałaś takie wyniki: TSHO-2,97 (0,1-2,5) TSHS-24,36 (2,0-22,0) Teraz piszesz, że w czerwcu miałaś tak: TSH-2,97 norma (2,0-4,0) Pogubiłam się, badałaś TSH czy TSHO? I skąd tak różne normy?? Odnosząc się do aktualnych wyników: TSH wg aktualnie obowiązujących norm światowych uznawanych przez dobrych endo wynosi ok. 2-2,5, nie więcej. Teraz masz 1,5, więc powinnaś być zadowolona, że leczenie odnosi efekty, bo w październiku było 2,8. ft4 nieco wzrosło, ft3 nieco zmalało, przybliżają się jakby do siebie. Nie ma w wynikach śladu nadczynności, nie wiem, skąd ten pomysł. Czy masz jakieś objawy? A teraz z innej beczki, bo trochę się zdenerwowałam twoim atakiem na Harmoniak, to nie było grzeczne i całkowicie nieuzasadnione. Anka83 już Ci napisała coś na ten temat, pozostaje mi tylko ją poprzeć. Takim zachowaniem nie zachęcasz do reagowania na swoje posty, wręcz przeciwnie. Mam nadzieję, że wynika ono wyłącznie z Twojego złego samopoczucia. Odpowiedz Link
iwanni juz odpowiadam 26.01.11, 20:02 przepraszam za pomylke...w czerwcu zeszlego roku robilam badania u endo i norma przy TSH wynosila (0,1-2,5) a ostatnie wyniki z pazdziernika i teraz ze stycznia robilam u ogolnego lekarza domowego i norma przy TSh wynosi (2,5-4)...moze to inne laboratoria i dlatego taka rozmnica w normie.Mieszkam w niemczech i lekarz domowy kieruje do endo i tam mialam wszystkie badania w czerwcu ale list zostal przeslany do lekarza domowego i dalej u niego sie lecze...dziwne to jest i tez nie bardzo mi sie to podoba ale innej rady nie ma...czyli z tych wynikow wynika ze jest lepiej...ale czy zupelnie ok?Pytalam lekarza czy dalej mam brac thyroxin i powiedzial ze tak az do czerwca kiedy bede miala zrobione USG i okaze sie czy powiekszona tarczyca z jednej strony pomiejszyla sie i wtedy endo zadecyduje co dalej. Co do mojego zlego samopoczucia odnosnie tych watkow to tak zle sie czuje ostatnio...jestem bardzo nerwowa...ale tak mam zawsze przed okresem...wogole ogolnie jestem nerwowa...takze przepraszam jezeli urazilam ale akurat w tych dniach nie jestem ugodowo nastrojona. Odpowiedz Link
psychofinka Re: juz odpowiadam 26.01.11, 20:27 To jeśli norma na TSH jest 2,5-4 (też jakaś bardzo dziwna! może 1,5-4??), to masz je nieco obniżone, ale skoro lekarz uważa, że dalej powinnaś brać thyroxin, to faktycznie chyba warto go słuchać, bo TSH to nie wszystko - to dobrze świadczy o lekarzu, że patrzy też na inne rzeczy poza TSH. Osobiście też mam obniżone TSH, bardziej niż Ty, moja endo patrzy jednak głównie na moje samopoczucie, objawów nadczynności nie mam. Zupełnie ok u Ciebie to może nie jest, ale mnie na nadczynność to nie wygląda. Bliżej do niedo- Jeśli zaczęłabyś np. na wiosnę czuć objawy nadczynności, to wołaj, zgłaszaj lekarzowi, czasem po zimie zapotrzebowanie na hormony jest mniejsze. A jak teraz wygląda Twój wynik testu na niedoczynność? Objawy napięcia przedmiesiączkowego są częste przy niedoczynności, także przy innych sprawach i sama wiem, że potrafią uprzykrzyć życie kobiecie i otoczeniu A kobiece sprawy masz uporządkowane? Odpowiedz Link
iwanni Re: juz odpowiadam 26.01.11, 21:02 Mozesz mi tak krotko napisac jakie sa najbardziej widoczne objawy nadczynnosci? To bede zwracala na to uwage?Kobiece sprawy chyba ok bylam ostatnio na corocznym badniu w pazdzierniku.Troszke wlasnie zaniepokoilo mnie to TSH ze tak mocno spadlo...i moze zmiejszyc dawke thyroxinu...juz sama nie wiem...no ale moze jest ok.Normy sa takie jakie podalam wiec troche to za niskie.No ale zobaczymy co dalej bedzie.Dzieki za pomoc.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
psychofinka Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 26.01.11, 21:11 docs.google.com/View?id=dfsrkn8m_64f53hv5c8#Jakie_s%C4%85_objawy_nadczynno%C5%9Bci_tarczycy? Ale uwaga - część z tych objawów jest taka sama w przypadku niedoczynności... jak np. słabe paznokcie, zmęczenie, drażliwość. Niektóre osoby w niedoczynności wcale nie tyją, inne w nadczynności bynajmniej nie chudną... Ja bym brała tę samą dawkę, za 5-6 tygodni powtórzyła badania, obserwowała samopoczucie. I byle do wiosny... Odpowiedz Link
psychofinka Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 26.01.11, 21:26 A tak w ogóle to warto by było zbadać też B12 i ferrytynę, poczytaj sobie w FAQ docs.google.com/View?id=dfsrkn8m_64f53hv5c8#Co_to_jest_ferrytyna? docs.google.com/View?id=dfsrkn8m_64f53hv5c8#Dlaczego_warto_sprawdza%C4%87_poziom_witaminy_B12? Odpowiedz Link
iwanni Re: Prosze o pomoc w odczytaniu wynikow 27.01.11, 08:22 Bardzo dziekuje...mam nadzieje ze lekarz zgodzi sie zbadac mi B12 i ferrytyne...poniewaz tutaj nie moge isc prywatnie na badanie krwi a lekarz nie bardzo chce ...juz kiedys pytalam zeby mi sprawdzil zelazo,magnez to powiedzil ze nie widzi takiej potrzeby:/...jak nie to w kwietniu bede w Polsce i tam sobie zbadam.Pozdrawiam. Odpowiedz Link