ammazuko_powrot 26.06.10, 23:23 Czy ktoś z was robił badania pod kątem zespołu Sjogrena? Czytałam ostatnio, że ma to związek z chorą tarczycą... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jobenka Re: Zespół Sjogrena 26.06.10, 23:45 masz na mysli te chorobe?: pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_Sj%C3%B6grena Odpowiedz Link
harmoniak Re: Zespół Sjogrena 27.06.10, 09:52 Sjogren to po prostu choroba auto i z tego powodu każdy Hashimotowiec może ją mieć, ale przecież nie musi. Może też mieć każdą inną chorobę auto, nie tylko Sjogrena. Ja mam zdiagnozowaną jedną chorobę autoimmunologiczną: Hashimoto. Na forum jest osoba z Hashi i Addisonem. Na sąsiednim są osoby z RZS, toczniem. Odpowiedz Link
ammazuko_powrot Re: Zespół Sjogrena 27.06.10, 13:00 Mnie lekarz zalecił badania pod tym kątem i stąd moje pytanie. Chodziło mi konkretnie o to czy na forum są osoby, które się z tym borykają Odpowiedz Link
barbar-a1968 Re: Zespół Sjogrena 27.06.10, 14:19 Hej pozdrawiam ,,jestem Basia ,, Mnie Hashimoto wyszlo gdy robilam badania w Kierunku Sjogrena ,lekarz pomimo dobrego TSH stwierdzil ze jednak moze zrobic przeciwciala i wyszly male ale jednak ,potem usg itd ,, i tak sie platam z tym wszystkim ,,, obecnie mam jutro odebrac wynik z biopsi tarczycy i jestem przestraszona hhihiii/ nie moge poukladac mysli/ jak cos cie interesuje pytaj odpowiem , ,chodz jestem niezle namieszana i ciezko sie na mnie wzorowac ,, Zespolu Sjogrena na 100% nie mam potwierdzone bo nie wyszly przeciwciala ANA ,,ale mam sporo w tym kierunku ,,nie drazylam tematu bo i tak mam uczulenie na sterydy ,,a to wyklucza leczenie nimi ,, Obecnie od 2 lat biore Arechine ,,zeby moc w miare normalnie zyc ,, Pozdrawiam i zycze zdrowia Basia Odpowiedz Link
ewelina266 Re: Zespół Sjogrena 28.06.10, 08:47 Witajcie. Ja mam Hashimoto. Moje przeciwciała były na wysokości 2060. Jestem tez po operacji prawego płata tarczycy z powodu guza. Moja 3,5 letnia córeczka ma za to bardzo wysokie przeciwciała ANA. Norma chyba do 30 czy 80 a córcia ma 1:1280. Ostatnio spadły do 1:640. Ale nie ma zdiagnozowanej żadnej choroby auto. Wiemy, ze jest ale w uśpieniu. Może sie uaktywnić a nie musi. Pozdrawiam Odpowiedz Link