wierka-5
12.07.10, 17:16
Witam i proszę o radę.
Mój cały wątek jest na forum choroby tarczycy. Postanowiłam i tu napisać, bo zależy mi bardzo na podpowiedzi. Dodam dla jasności,że bierze eutyrox.Bo czytałam ,że podwyższone MCV występuje w niedoczynności. Tylko nie jestem pewna czy właśnie nie jest skutkiem niedoboru B12( złe wchłanianie w zaburzeniach funkcji tarczycy), czy też sama niedoczynność może być przyczyną takiego wyniku.
W skrócie przypomnę : córka ma dodatni wynik Castela bez zmian w żołądku. Miała we wszystkich wynikach tej pory robionych podwyższone MCV. Po serii B12 po 1000 i odczekaniu 1 miesiąca wynik morfologi i rozmazu był prawidłowy. Obecnie po 2 miesiącach od tamtego czasu znowu MCV + 98(83-97) trochę mniejsze niż to wyjściowe. Nie wiem o ile, bo morfologię miała zrobioną dopiero po 5 iniekcjach zamiast przed nimi- wtedy wynosiło 99.
W wynikach starych MCV nie przekraczało 99. Zastrzyki od kwietnia przyjmuje raz w miesiącu po 1000. Może to za mało? i wynik się nie utrzymuje. Może dlatego nie ma zmian w samopoczuciu.Jeszcze przed zrobieniem morfologi zauważyłam znowu niewyraźną mowę. (Tomografia głowy - prawidłowa)
Pozostałe wyniki: RBC, RDW w dolnej granicy normy,reszta morfologii w normie HGB 13,3(12-16) HCT 40,9(36-50)
W rozmazie zmniejszona liczba granulocytów obojętnochłonnych
49 (50-80) w starych wynikach też tak się zdarzało .
Eosynofile 5,7 (0,0-5) również w poprzednich wynikach tak bywało.
Monocyty 10,5 (2-10) ten parametr po raz pierwszy wyszedł źle.
Reszta prawidłowa.
Proszę o odpowiedź
w