Dodaj do ulubionych

B12, a morfologia

12.07.10, 17:16
Witam i proszę o radę.
Mój cały wątek jest na forum choroby tarczycy. Postanowiłam i tu napisać, bo zależy mi bardzo na podpowiedzi. Dodam dla jasności,że bierze eutyrox.Bo czytałam ,że podwyższone MCV występuje w niedoczynności. Tylko nie jestem pewna czy właśnie nie jest skutkiem niedoboru B12( złe wchłanianie w zaburzeniach funkcji tarczycy), czy też sama niedoczynność może być przyczyną takiego wyniku.

W skrócie przypomnę : córka ma dodatni wynik Castela bez zmian w żołądku. Miała we wszystkich wynikach tej pory robionych podwyższone MCV. Po serii B12 po 1000 i odczekaniu 1 miesiąca wynik morfologi i rozmazu był prawidłowy. Obecnie po 2 miesiącach od tamtego czasu znowu MCV + 98(83-97) trochę mniejsze niż to wyjściowe. Nie wiem o ile, bo morfologię miała zrobioną dopiero po 5 iniekcjach zamiast przed nimi- wtedy wynosiło 99.
W wynikach starych MCV nie przekraczało 99. Zastrzyki od kwietnia przyjmuje raz w miesiącu po 1000. Może to za mało? i wynik się nie utrzymuje. Może dlatego nie ma zmian w samopoczuciu.Jeszcze przed zrobieniem morfologi zauważyłam znowu niewyraźną mowę. (Tomografia głowy - prawidłowa)
Pozostałe wyniki: RBC, RDW w dolnej granicy normy,reszta morfologii w normie HGB 13,3(12-16) HCT 40,9(36-50)

W rozmazie zmniejszona liczba granulocytów obojętnochłonnych
49 (50-80) w starych wynikach też tak się zdarzało .
Eosynofile 5,7 (0,0-5) również w poprzednich wynikach tak bywało.
Monocyty 10,5 (2-10) ten parametr po raz pierwszy wyszedł źle.

Reszta prawidłowa.
Proszę o odpowiedź
w
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: B12, a morfologia 12.07.10, 18:39
      forum.gazeta.pl/forum/w,24712,101013109,101013109,prosba_o_pomoc_w_rozpoznaniu_choroby_corki.html
      Nie pomogę z MCV. To w ogóle jest trudne zagadnienie i wykracza trochę poza ramy tego forum.

Jedyne, co mogę skomentować to:
      1. Milaemalka ma rację, warto pomyśleć o Novo.
      2. Gospodarka żelazowa jest ok, jak piszesz, ale ferrytyna jest dość niska. Czy Twoja córka lepiej czuła się jak brała żelazo?
      3. Jeszcze przed zrobieniem morfologi zauważyłam znowu niewyraźną mowę.
      Jak konkretnie to się objawia? Bo ja w niedoczynności i anemii też nie brzmiałam zbyt wyraźnie smile
      • wierka-5 Re: B12, a morfologia 12.07.10, 19:07
        <Jak konkretnie to się objawia? Bo ja w niedoczynności i anemii też nie brzmiałam zbyt wyraźnie

Przed leczeniem mowa była do tego stopnia nie wyrażna, że miałam trudności ze zrozumieniem.Wydawało mi się ,ze nie otwiera ust. Najbardziej nasiliło się to po zabiegach z narkozą. Po włączeniu eutyroksu poprawa. Wiem,ze w niedoczynności można niewyraźnie mówić, bo jest to związane z opuchnięciem języka.
        Obecnie brak odpowiednich słów, ale i też mowa mało dźwięczna- takie określenie przychodzi mi do głowy. Wydaje mi się ,że było już całkiem dobrze i znowu gorzej dlatego wiążę to z witaminą, a nie z tarczycą, bo hormony nie zależnie od dawki prawie na jednym poziomie. Temperatura rano poniżej 36, ale to może być również od anemii.
        Jeśli chodzi o ferrytnę to w lab szpitalnym, tam gadzie mam skierowania wychodzi nisko, a w innych lab. całkiem dobrze. Biorąc pod uwagę prawidłową gospodarkę żelazem wierzę tym innym. Powtórzymy jeszcze. Nie widziałam poprawy po żelazie.

Też myślę o nowo, ale ciągle mam nadzieję,ze będzie jak u mnie,że FT3 podniesie się, Gdyby teraz morfologia była dobra to już bym się zdecydowała. Za dwa dni wizyta na NFZ- zobaczymy.
        • wierka-5 Re: B12, a morfologia 19.07.10, 14:06
          <czytałam ,że podwyższone MCV występuje w niedoczynności. Tylko nie <jestem
          pewna czy właśnie nie jest skutkiem niedoboru B12( złe <wchłanianie w
          zaburzeniach funkcji tarczycy), czy też sama <niedoczynność może być przyczyną
          takiego wyniku.

Odpowiadam sama na wcześniej zadane pytanie ( może komuś się przyda)
          Sama niedoczynność tarczycy może dawać makrocytozę (podwyższone MCV)
          Więcej w :
          hematoonkologia.pl/informacje_dla_chorych/materialy_ogolne/artykul/15/
          webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:QeDBv1UvRyoJ:www.akupunktura.net/kurs/slajdy/niedokrwistosci.ppt+MAKROCYTOZA+NIEDOCZYNNO%C5%9AC+TARCZYCY&cd=10&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-a
          • wierka-5 Re: B12, a morfologia 04.08.10, 12:16
            Byłam u dwóch endo na NFZ z prośbą o ewentualne włączenie nowo. Nic nie uzyskałam.
            eutyrox według nich do zmniejszenia, zalecenie badąć TSH
            Przypominam wszystkie wyniki:

TSH -0,899 (0,27 _ 4,2) na 62,5 eutyroksu
            FT4=57% 17,69 (12-22)
            Ft3=30% 2,71 (2-4,4)

Wyniki z 4.05 10. na 100 eutyhyroksu
            Ft4 18,4 (11,5-22,7)= 61%
            Ft3 4,67 (2,76-8,00) =36%

29 .06.10 na 125 eutyroxu
            ft3 4,58 (2,76 - 8 ) = 35%
            FT4 19,6 (11,5 - 22,7) =72%

4.08.10 na 125 eutyroxu
            Ft3 4,64(2,76 - 8 ) =36%
            Ft4 17.8(11,5- 22,7) =56%

W tych ostatnich wynikach Ft4 trochę spadło. Wiem,ze radziliście nowo
            Czy mam szukać lekarza, który tez tak uważa? Czy może czekać jeszcze trochę?
            Zgłupiałam całkiem. Nie wiem czemu nie ma różnicy w hormonach? w zależności od
            dawki.
            Może ktoś też tak miał?
            Odpowiedzcie coś proszę
            • harmoniak Re: B12, a morfologia 04.08.10, 13:23
              Rozumiem, że córka dalej czuje się niezbyt dobrze.

Jakby tu popracować nad przemianą? Z moich doświadczeń:

1. Podejrzewam, że córka bierze selen niemiecki? Ja ostatnio przerzuciłam się na orzechy brazylijskie (5 dziennie), które zawierają organiczną postać selenu. Ten niemiecki selen jest nieorganiczny.
              forum.gazeta.pl/forum/w,94641,111826055,111826055,selen.html
              2. Ostatnio brałam duże dawki wit. A i E, nie wiem czy od tego, ale FT3 podskoczyło mi o kilkanaście procent.
              Dużo do myślenia daje mi ten fragment FAQ:
              Cytat
              1. niedobory składników odżywczych:
              - selen
              - cynk
              - chrom
              - jod [którego należy unikać przy Hashimoto]
              - żelazo
              - miedź
              - witamina A
              - witamina B2
              - witamina B6
              - witamina B12
              - witamina E

Uważam, że powinnaś za wszelką ceną włączyć Novo, przynajmniej w najniższej dawce. Jest szansa, że kuracja Novo nie będzie dożywotnia. Ja np. ostatnio zmniejszam dawkę Novo, bo mam dużo FT3.
              • harmoniak Re: B12, a morfologia 04.08.10, 13:26
                Jeszcze doczytałam w wątku na Ch-T:
                wierka-5 01.10.09, 22:09
                Moja córka ma 20 lat i problemy z krótkimi cyklami, nadmiernym owłosieniem, wysokim ponad normę poziomem testosteronu. Glukoza niski poziom- napady wilczego apetytu. Wysoki poziom żelaza 100%. we krwi od lat plus przy MCV.

Czy dalej zdarza jej się mieć niski poziom cukru?
                • wierka-5 Re: B12, a morfologia 04.08.10, 14:38
                  Cukier jest w porządku. Orzechy już kupione, mikreolemety uzupełniamy cały czas
                  ( selen, cynk, magnez,potas). Przedtem witamina E. Może jeszcze A kupię.
                  Czyli radzisz mi jeszcze poczekać na tej dawce?

• harmoniak Re: B12, a morfologia 04.08.10, 14:51
                    A, przy orzechach, selenu w tabletkach lepiej nie brać.

Dawka: raczej tak.

Brałam Vitaminum A+E na receptę (od lekarza rodzinnego). Odczuwałam w pozytywny wpływ na samopoczucie po każdej kapsułce. Dawka Wit.A = 30 000 j.m., Wit.E = 70 mg. Widzę, że preparaty bez recepty nie są tak "mocne".

Pytałam o cukier, bo mi zdarzały się spadki cukru (hipoglikemia) w ciągu dnia (na czczo ok), które dawały objawy kropka w kropkę jak niedoczynność i anemia. Diagnoza tych spadków (częściowo na podstawie wyników z mojego glukometru) była u mnie dużym przełomem w leczeniu, tak dużym jak wprowadzenie hormonu. Hipoglikemia może być wynikać m.in. niedoczynności, "zmęczonych nadnerczy"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka