Dodaj do ulubionych

o jesieni...i hormonach

12.10.10, 23:01
W czasopismie "Żyj długo" w aktualnym numerze jest artykuł na temat naszego samopoczucia jesienią, które zależy także od hormonów (jest to rozmowa z moją i nie tylko moją endo). Kilka numerów wcześniej była też rozmowa z tą sama p.Dr. na temat tarczycy "Tarczyca zmienną jest" (nr 5/2010) - warto przeczytać na stronie internetowej pisma "Żyj długo".
Obserwuj wątek
    • anka.83 podaję linka 13.10.10, 08:41
      zyjdlugo.pl/?page=artykul&id_art=696
      • jurmik Re: podaję linka 13.10.10, 10:15
        Dzięki, a jak możesz, to podaj jeszcze linka do tego artykułu o tarczycy z archiwalnego numeru 5 / 2010 "Tarczyca zmienną jest", bo on nawet bardziej pasuje do tematu tego forum.
        • anka.83 podaję linka nr 2 13.10.10, 13:59
          zyjdlugo.pl/?page=artykul&id_art=608
          proszę bardzosmile
          • junkersica Re: podaję linka nr 2 13.10.10, 15:24
            Dziękuję za umożliwienie lektury.
            A teraz, drogie Panie z Trójmiasta, podajcie magiczny numer telefonu smile big_grin
            • junkersica Re: podaję linka nr 2 13.10.10, 15:38
              Numer zdobyłam, niestety (dla wszystkich zainteresowanych) rejestracja jest w styczniu, konsultacji przez internet nie ma i nie będzie.
              Dodzwoniłam się od razu smile
              • jurmik Re: podaję linka nr 2 13.10.10, 15:50
                W zeszłym chyba roku nasza endo odpowiadała na pytania drogą mailową na stronie www.tarczyca.pl, ale musiała zrezygnować, bo jak mówiła, zabierało jej to strasznie dużo czasu. Być może na tej stronie są jeszcze w archiwum jej odpowiedzi na różne pytania. Teraz odpowiada ktoś inny, może warto skorzystać z tej możliwości?

• junkersica Re: podaję linka nr 2 13.10.10, 16:03
                  Szczerze mówiąc zależało mi na opinii Waszej endo, tak ją tu chwalicie, że chciałam i ja skorzystać z jej wiedzy. No nic, trudno, zadowolą się tym, co mam.
                  Dzięki za informacje , sprawdzę na pewno.
                • psychofinka Re: podaję linka nr 2 13.10.10, 17:55
                  Ja na tę stronę zaglądałam jakiś czas temu, mam wrażenie, że tam zapanowała raczej konserwatywna szkoła, a odpowiedzi są zdawkowe... Nie wiem, jak jest teraz. Swego czasu sama endo stwierdziła, że kolega podchodzi do tych odpowiedzi z nieco mniejszym zaangażowaniem niż ona...
                  • czupakabra27 Re: podaję linka nr 2 13.10.10, 18:03
                    Ja na pytanie czy tarczyca o pojemności 6,5ml jest ok dla 33latki dostałam taka odp:
                    "W zasadzie dolnej granicy nie podaje się. Jeżeli czynność tarczycy jest prawidłowa to nie ma większego znaczenia jaką ma objętość. Gruczoł tarczowy o objętości 6 ml (objętość obu płatów) u osoby dorosłej jest mały i należy spodziewać się, że wystąpi niedoczynność. W chorobie Hashimoto gruczoł tarczowy ulega stopniowemu włóknieniu i stopniowo zmniejsza się jego objętość. Prowadzi to w rezultacie do niedoczynności tarczycy. "

Oczywiście odpowiadał pan doktor nie dr M-G. Trochę zdawkowo - szczególnie że zwłóknień nie mam.
    • harmoniak Inne artykuly pani dr 13.10.10, 18:37
      forum.gazeta.pl/forum/w,94641,112986875,112986875,Artykuly_z_DB_obowiazkowe_dla_poczatkujacych_.html
      w tym jeden z "żyj długo".
      • anka.83 Re: Inne artykuly pani dr 14.10.10, 08:43
        Harmoniak czuwa...

Wydaje mi się, że powinno się wszystkie możliwe artykuły tego typu zebrać w jedno miejsce pod ciekawym linkiem. Na razie po forum mamy rozsiane różne art. po r óżnych wątkach, prędzej czy później umkną czyjejś uwadze (jak mi tu) - a szkoda.
        • harmoniak Re: Inne artykuly pani dr 14.10.10, 09:20
          Dobry pomysł. Jak już się sklonuję, to go zrealizuję.
          To tylko mała sugestia, że może inny ktoś czułby się na siłach to zrobić. big_grin
          • jurmik Re: Inne artykuly pani dr 14.10.10, 09:50
            Przepraszam, ale nie czuję się zbyt mocna w komputerach i choć wywołałam temat artykułów (bo wydawały mi sie ciekawe), nie podejmę się tego zadania. Może ktoś pomoże Harmoniakowi?
            • anka.83 Re: Inne artykuly pani dr 14.10.10, 13:36
              Pozbieram te artykuły i zaproponuję sposób ich umieszczenia na stronie, no problem.

Ale adminem nie jestem, wiec technicznie tego wykonać na forum nie mogę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka