Dodaj do ulubionych

co się dzieje..?

21.10.10, 21:10
nie rozumiem...
co się dzieje...???
od dwóch dni jestem na 1 tabletce euthyroxu [25 mg] i ..spadło mi samopoczucie, jestem senna [dziś jak "dawniej" przespadałam cały dzień]...
w sierpniu miałam TSH 1,14 / we wrześniu [po 10 dniach 1/2 25mg E ] 0,495...
co byście zrobiły na moim miejscu? czy rozsądnym jest powrót do 1/2 tabletki..?
Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: co się dzieje..? 21.10.10, 21:30
      poczekaj tydzień - dwa, powinno być lepiej. Nie wiem, czy w ogóle możliwa jest taka szybka reakcja organizmu na tyroksynę sztuczną, ale jeżeli tak, to może to dzieje się w ten sposób:

organizm był przyzwyczjony do mniejszej dawki (12,5), a Twoja tarczyca produkowała resztę. Nagle dostał podwójną dawkę T4, więc musiał na cito ograniczyć produkcję naturalnego T4. Jak wszytkie dzialania na szybcika, mógł ograniczyć za dużo w stosunku do potrzeb, spadło T3 i jest chwilowe złe samopoczucie. Organizm w końcu znajdzie równowage, ale trochę będzie wahnieć w jedna i druga stronę, zanim się wszytko uspokoi i wyrówna.

Takie moje filozofowanie, no i ponownie powtarzam - nie wiem, czy jest mozliwa taka szybka reakcja na tyroksynę sztuczną. Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że jak zapomne moich 62,5 ug to mam dzień płaczący i depresyjny, czytałam, ze wiel osób reaguje na zmianę dawki, jak Ty, wiec chyba coś w tym jest...
      • deepblue Re: co się dzieje..? 21.10.10, 21:38
        dzięki...smile
        a może to skutek uboczny tego, że od poniedziałku jestem na antybiotyku...???
        to chyba ważna zmienna pośrednicząca...
        czy antybiotyk upośledza chłanianie Euthyroxu..? najpierw biore E, i za 2h biorę antybiotyk...
        • stapelia Re: co się dzieje..? 22.10.10, 08:40
          ja myslę, że to wina antybiotyku. Ostatnio jak zażywałam w związku z wyrywaną ósemką to nie mogłam po schodach wejść i mogłam spać na okragło - tak mnie wyjałowiło ze wszystkiego co dobresmile)
          • anka.83 Re: co się dzieje..? 22.10.10, 08:52
            pewnie, że może być od antybiotyku!

Moje filozofowanie opierało się na podstawie, że jedyną zmianą, jaka nastąpiła, to zwiększenie dawki.
            • deepblue Re: co się dzieje..? 22.10.10, 10:13
              ech....przepraszam smile wraz ze śpiochem gigantem wróciło "gapiostwo"...
              przed braniem Euthyroxu byłam gapą roku chyba .....

dziś ostatni dzień antybiotyku..mam nadzieje, że to minie w ciągu paru dni...bo koszmarnie się czuje, dziś - na szczęscie mogłam! - dwie godziny wstawałam z łóżka i nie miałam sił....
              • replica1 Re: co się dzieje..? 22.10.10, 11:26
                Oj tak, antybiotyki mogą mieć sporo skutków ubocznych. Sama jestem bardzo wrażliwa na leki, zdarzają mi się też reakcje alergiczne. Dobrym sposobem jest zanotowanie sobie w jakimś kajeciku, jak reagowaliśmy na dany lek, żeby w przyszłości uniknąć problemów smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka