21.01.11, 14:55
forum.gazeta.pl/forum/w,24712,121059705,121059705,wynik.html
Dziękuje Z góry
Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: ocencie 21.01.11, 15:51
      Opisz Twój problem, nie linkuj do innego forumsmile Pomożemy chętnie
      • t1981 Re: ocencie 21.01.11, 16:01
        To mój problem smile- mój post smile
        • anka.83 Oceniamy wpisy znajdujące się na naszym forum 21.01.11, 16:43
          Na innych forach oceniają osoby na nim się udzielające. To po piersze.

Po drugie - jest to niezbędne dla zachowania przejrzystości historii.

Po trzecie - potrzebujemy wszystkie informacje u siebie w naszym fyrtelku, jako że nigdy nie wiadomo, co może wydarzyć się z Twoim wątkiem na tamtym forum.

Po czwarte - tak się po prostu przyjęło, że nie wtrącamy się do innych for.

Ponawiam prośbę - chętnie pomożemysmile Chcoiaż widzę, że dziewczyny na tamtym forum bdb sobie radzą z Twoim problememsmile
          • t1981 Re: Oceniamy wpisy znajdujące się na naszym forum 21.01.11, 19:48
            A więc tak miłe dziewczyny smile.

1, 5 miesiąca temu miałem TSH 2,70 i brałem 50 dawkę Euthyrox ( jestem 7 miesięcy po usunięciu jednego płata tarczycy-wole obojętne). Od 1,5 miesiąca biorę nadal dawkę 50 Euthyrox ale w czwartki i w niedziele dawkę 75 Euthurox i po tym okresie nastąpił spadek TSH z 2.70 na 1,585 gdzie norma 0,470-4,640. Wydaje mi się, że jest oki ale chciałbym uzyskać opinię fachowców. Poniżej też wyniki FT3 i FT4.
            Mój endo... powiedział,że wszystko jest dobrze.
            Czuję się chyba dobrze- mam 28 lat jestem mężczyzną. Prowadzę aktywny tryb życia ( praca, studia, imprezki).

TSH-1,585 norma 0,470-4,640

FT4 37.72% [wynik 1.14, norma (0.71 - 1.85)]

FT3 50.25% [wynik 2.47, norma (1.45 - 3.48)]

• anka.83 Re: Oceniamy wpisy znajdujące się na naszym forum 21.01.11, 23:37
              Najważniejsze przede wszystkim są objawy. Jeżeli czujesz się dobrze - to znaczy, że jest dobrze.

Napisałeś natomiast "chyba". No właśnie - nie jesteś do końca przekonany? Czasem jest tak, że gdy zbyt długo męczymy się z negatywnymi objawami, to zapominamy często, jak to jest czuć się po prostu normalnie. Ja tak miałam, zorientowałam się, że może być lepiej dopiero w momencie, jak mi się lepiej zrobiłosmile

Jakie miałeś samopoczucie przy wolu? Jakie hormony?
              • t1981 Re: Oceniamy wpisy znajdujące się na naszym forum 22.01.11, 10:41
                hmmm. przed operacja miałem dobre wyniki. Szczerze wydaje mi się, że czuje się tak samo a czasami mam wrażenie, że lepiej niż przed operacja. Tylko te wyniki tsh jeszcze pół biedy ale ft3 i ft4.
                • anka.83 Re: Oceniamy wpisy znajdujące się na naszym forum 22.01.11, 18:34
                  Można by się na siłę przyczepić do różnicy % między fT3 a fT4 na korzyść tego pierwszego (może to ewentualnie wskazywać na większe zapotrzebowanie organizmu na hormon), tylko po co, skoro czujesz się dobrze? Bo to samopoczucie jest przede wszystkim wskazaniem do zmiany dawki. Nie leczymy wyników - leczymy objawy.

Jeżeli to Cię nie przekonuje, to możesz zawsze zrobić (na własne ryzyko) eksperyment - brać przez cały tydzień 62,5 ug (1 i 1/4 tabletki) i obserwować samopoczucie. Oczywiście po 4-6 tygodniach koniecznie badanie całego panelu tarczycowego (TSH, fT3 i fT4)
                  • t1981 Re: Oceniamy wpisy znajdujące się na naszym forum 22.01.11, 20:13
                    Zrobię tak jak radziszsmile. Mam jeszcze pytanko jak myślisz są jakieś szanse , że po pewnym czasie odstawie hormon i ten jeden płat sobie poradzi?.

dzięki i pozdrawiamsmile
                    • t1981 Re: Oceniamy wpisy znajdujące się na naszym forum 22.01.11, 21:00
                      aaa i ostatnio bolą mnie mięśnie nóg , łydki też czasami. Nie wiem dlaczego czy z braku ruchu ( sport) czy może to tarczyca. Ból nie jest silny- trudno mi go opisać. Może magnez?
                      • anka.83 Re: Oceniamy wpisy znajdujące się na naszym forum 23.01.11, 20:20
                        Mięśnie - trudno powiedzieć. Mogą to być niedobory witamin, minerałów, może to być objaw niedoczynności, może efekt brania euthyroxu a może - jeżeli często uprawiałeś sport a teraz przestałeś - brak ruchu, mięśnie proszą o akcjęsmile Na to pierwsze proponuję magnez (tego akurat mamy wieczne niedobory w diecie ze wzgl na życie w dużym stresie i pośpiechu) plus potas, a najlepiej jakieś centrum, warto też zbadać wit B12. Na drugie - powinno przejść lub osłabiić się przy 37,5 ug. Trzecie - z czasem przejdzie, wystarczy przeczekać. Czwarte - sam wieszsmile

Co do brania tabletek - nie masz połowy tarczycy (jeden płat wycięty), Twoja tarczyca może nie być w stanie produkować odpowiedniej ilości hormonu (chociaż może się rozkręci, przyznam, że nie słyszałam o takich przypadkach, płaty odrastały - owszem, ale żeby 1 płat robił za 2, to nie. Przy czym wszechwiedząca nie jestemwink )
                        • t1981 Re: Oceniamy wpisy znajdujące się na naszym forum 23.01.11, 21:05
                          z tym bólem kolan obstawiam:
                          - brak magnezu
                          - tarczyca
                          - lub mało ruchu
                          oczywiście jedną z tych 3smile.

Mi mój endokrynolog powiedział, że jest szansa aby jeden płat z czasem produkował taką ilość hormonu , żeby wystarczyło. Taka samą informacje dostałem od chirurga , który mnie operował .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka