Dodaj do ulubionych

Novothyral - dawkowanie

25.01.11, 18:44
dziewczyny mam pytanie:
w związku z tym, że mam słabą przemiane Ft4 w Ft3 lekarz przepisał mi Novothyral 75.
Do tej pory brałam Euthyrox 87,5 przez cały tydzień i to moje wyniki ze stycznia

12.01.2011.
TSH: 0,023 norma (0.55 - 4,78)
Ft4: 20,35 (11,5-22,7) 79 % - w listopadzie 78%;
Ft3: 4,65 norma (3,5-6,5) 38,33 % w listopadzie było 58%;
ferrytyna: 62,8 norma (10-291) wcześniejszy wynik 31,9 (brałam prenatal clasic i ascofer),

teraz mam przepisane takie dawkowanie:

euthyrox 87,5 4 razy w tygodniu, a w pozostałe 3 dni Novothyral 75.

1.Czy powinnam od razu wziąć taką wysoką dawke Novo czy stopniowo ją wprowadzać?
2. Czy powinnam w dni kiedy mam brać Novo odstawić Eutyrox (tak zalecił lekarz, bo stwierdził, że mam za niskie Tsh).

Dziękuję za porady.
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: Novothyral - dawkowanie 25.01.11, 20:12
      Z przykrością stwierdzam, że Twój lekarz nie umie leczyć Novo. Jego dawkowanie jest absolutnie błędne i będzie szkodliwe dla Ciebie. W listopadzie wyniki nie były takie złe, jeśli chodzi o różnicę między FT4 a FT3. Nie piszesz nic o samopoczuciu.

Branie 3x w tygodniu Novo to tak wielka pomyłka, że aż słów brak. Naprawdę. Novo bierzemy na początku w małych dawkach dokładając ją do Euthyroxu. T3, które znajduje się w Novo ma działanie natychmiastowe. Nie jest tutaj tak jak w przypadku T4, kiedy można sobie brać jednego dnia 100, a drugiego 75 (choć i tego sposobu nie polecam). Ja odczułam negatywnie szybkie wprowadzenie 7.5 T3. Ty miałabyś wprowadzić 15 T3 na 3 dni, potem przerwa, potem znów. To jest absolutny, totalny, bezdenny bezsens.

Na Twoim miejscu zastanowiłabym się nad zmianą lekarza. Decyzja należy jednak do Ciebie.
    • kasiahashi Re: Novothyral - dawkowanie 25.01.11, 20:23
      Biorę Novo od jakiegos czasu. Generalnie wprowadzałam je po baaaaaardzo niewielkiej dawce - bałam się skoków ciśnienia, kołatania serca i innych takich tam.....
      Generalnie mówi sie ,że wprowadzasz Novo w nastepujacy sposób: np bierzesz 75 eythyroxu codziennie - wprowadzasz novo więc - odbierasz 1/4 tabl euthyroxu i w to miejsce dajesz 1/4 novo75 - to taki najprostrzy sposób.... ale
      nie u każdego to się sprawdza.
      Ja przyjęłam zasadę ,( gdzies wyczytałam taki przelicznik) ,że T3 zawarte w novo to tak jakbym dostała 3razy tyle T4 z euthyroxu czyli: np 1/2 novo 75 to 37,5 T4 i 7,5 T3 = 37,5T4 + 22,5T4 ( z ktorego jakby powstanie 7,5 T3). Mam nadzieje ,że zbytnio nie namieszałam - ale ja tak właśnie liczę...... W moim przypadku okazuje się ,że aby poprawić samopoczucie i wyrównać poziomy FT3 i FT4 na poziomach powyżej 60% potrzebuję więcej hormonów. Dawka , która wydaje się być wystarczajaca po ok 8 miesiacach ustalania to prawie taka dwaka T4 jaka brałam tylko w euthyroxie , a T3 z novo to jakby bonus dla lepszego samopoczucia. Generalnie u mnie sprawdziło się łączenie euthyroxu z novothyralem , ale codziennie TAKA SAMA dawka. Nie zgodziabym sie na eksperymentowanie na moim organiźmie i podawanie codziennie innej dawki.Moim zdaniem organizm od tego głupieje i ejst coraz gorzej. Reasumując poczytaj , wproawadzaj novo ostroznie i obserwuj samopoczucie. Acha i badam sie regularnie co 6 tyg, bez TSH - w trakcie leczenia u mnei jest prawie zerowe. powodzenia
      K
      • kasiahashi Re: Novothyral - dawkowanie 25.01.11, 20:24
        Sorki za błędy sad( gotuję i piszę - okazuje się,że nie da się wszystkiego naraz
        K
      • djpa Re: Novothyral - dawkowanie 25.01.11, 21:33
        odbierasz 1/4 tabl euthyroxu i w to miejsce dajesz 1/4 novo75 - to taki najprostrzy sposób.... ale nie u każdego to się sprawdza.

U mnie właśnie tak to działało. smile Ale biorę tylko 5 mikro T3.

Moje zdanie jest takie, jak poprzedniczek: Novo stopniowo (o ile jest u Ciebie potrzebne) i codziennie tyle samo, bo działa krótko, tylko kilka godzin, max kilkanaście.
    • tajemniczy_ogrod Re: Novothyral - dawkowanie 25.01.11, 21:32
      dzięki dziewczyny za szybki odzew
      kurcze zgupiałam już sad i mam mętlik w głowie,
      nie chcę sobie zaszkodzic tym bardziej, że staram się o dziecko,
      ja też nie chcę eksperymentować na sobie ale co mogę zrobić żeby poprawić swoją przemianę ft4 w ft3??
      Cały czas łykam selen i aplikuje sobie 2 orzechy brazylijskie,
      ferrytyne mam słabą ale mam tylko do dyspozycji ascofer x3 i 1xprenatal clasic co daje łącznie 132 mg żelaza dziennie.

Poradźcie proszę co mogę zrobić??
      Dziękuję.
      • tajemniczy_ogrod Re: Novothyral - dawkowanie 26.01.11, 09:04
        dziewczyny rozumiem, że odradzacie branie Novo przy takich wynikach:

Ft3 - 38 %
        Ft4 - 80 %

dla mnie to jest duża różnica i myślałam, że Novo by pomogło ale po Waszych postach sama już mam wątpliwości.
        Co prawda Ft3 spadło bo przestałam brać żelazo ze względu na to, że miałam kontrolnie zbadać ferrytyne i zamiast 2 tygodni przerwy było ponad mięsiąc.
        Po zrobieniu tych wyników ponownie wróciłam do żelaza.

Nie rozumiem tylko tego, że Novo 75 +15 zawiera wiecej T4 niż (75 ug) tak napisała jedna z forumowiczek albo ja coś źle zrozumiałam sad.
        Nie wiem co mam zrobić.
        Z jednej strony chiałabym szybko podrasować Ft3, a z drugiej boję się że namieszam i zaszkodzę sobie przed ciążą crying crying crying
        • kasiahashi Re: Novothyral - dawkowanie 26.01.11, 09:34
          Novo 75 zawiera 75 t4 oraz 15 t3. Nie napisałam ,że zawiera więcej t4......
          t4 w oragniźimie przemienia się w t3 - czyli hormon wpływający na organizm bezpośrednio...... W normalnych warunkach tarczyca wytwarza t4 i ono przemienia sie w t3 - my do organizmu dostarczamy t4 , czasem t3...... i kiedyś przeczytałam i przemówiło smile do mnie , że aby uzyskać określoną ilość t3 w organiżmie należy dostarczyć 3razy tyle t4...... stąd mój przelicznik ..... ale , jak wiesz to wszystko i tak każdy musi odnieść do swojego organizmu. Generalnie w Novo 75 jest 75 t4 i 15 t3........ pozdrawiam i sorki za zamieszanie - poprostu nie kieruj się tym
          K
          • tajemniczy_ogrod Re: Novothyral - dawkowanie 26.01.11, 09:39
            dzięki kasiahasi już rozumiem o co ci chodziło smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka