Dodaj do ulubionych

Moje wyniki i prośba o interpretację

09.02.11, 18:22
Witam
Od dłuższego czasu miałam złe samopoczucie i postanowiłam zrobić badania poziomu hormonów tarczycy.
Właśnie odebrałam swoje wyniki badań i zanim pójdę z nimi do lekarza proszę o pomoc w interpretacji:
TSH 1,861 31% (norma 0,55 - 4,78)
fT3 5,21 57% (norma 3,5 - 6,5)
fT4 15,23 33% (norma 11,5 - 22,7)

Czy takie wyniki są w porządku? (Mam 25 lat)

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Obserwuj wątek
    • stapelia Re: Moje wyniki i prośba o interpretację 09.02.11, 19:12
      witaj
      Twoje wyniki nie są złe, a co to za objawy?
      Jeśli chcesz dokładniej zgłębić temat tarczycy to przydałoby się przynajmniej USG.
      • kaska.21 Re: Moje wyniki i prośba o interpretację 09.02.11, 19:41
        Moje objawy to ciągłe marznięcie, sucha skóra, zmęczenie, duże problemy z wstaniem z łóżka rano, brak energii. Do tego dochodzą problemy z koncentracją i pamięcią.
        Do tej pory uważałam, że raczej mam jakąś postać depresji, dostałam nawet od lekarza leki antydepresyjne, ale one w ogóle nie działały. Dlatego próbuję znaleźć inną przyczyne mojego złego samopoczucia.
        Jednak skoro wyniki są w normie to chyba nie ma sensu robić inne badania?
        • harmoniak Re: Moje wyniki i prośba o interpretację 09.02.11, 20:19
          Wyniki nie są złe, ale też dalekie są od ideału. Przy takich wynikach FT4/3 są możliwe objawy, o których piszesz.

Jest sens robić inne badania, przede wszystkim USG tarczycy u ferrytynę + morfologię. Więcej o ferrytynie w FAQ. Do tego możesz dołożyć przeciwciała antyTPO i antyTG.

Może zrób test na niedoczynność
          • kaska.21 Re: Moje wyniki i prośba o interpretację 09.02.11, 21:25
            Zrobiłam test i mam wynik 28.
            Zrobię tak jak mi radzicie USG tarczycy i ferrytynę.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka