Dodaj do ulubionych

operacja tarczycy

03.03.11, 12:23
czesc nazywam sie Donata i jestm nic niewiedzaca w tym temacie,wyczolam guza na szyi poszlam na usg i jest 2 cm z jednej strony i malusie z drugiej w czoraj bylam u endo zobaczyl usg pomacal szyje i odrazu ze do wyciecia!!!mam zrobic bjopsje i jak bedzie cos niepokojacego to operacja szybcjei a jak nie to kwiecien maj!!!tsh 1,81 moje pytanie czy jak wynik bjopsji bedzie ok tz ze nic tam sie niedzieje to trzeba ciac mi szyje???jest to konieczne dodam ze nic mnie niedusi jestem splakana załamana i ogolnie do dupy pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • t1981 Re: operacja tarczycy 03.03.11, 17:22
      hej. wpisz mój nik -t1981 w wyszukiwarkę i poczytaj jaki byłem spanikowany przed operacją i jakie były komplikacje po. Szukaj na forum tarczyca. Teraz jest okismile. Nie taki diabeł straszny...
    • donata72 Re: operacja tarczycy 03.03.11, 18:32
      wiecie moze nieboje sie tyle operacji bo mialam laparoskopie,cc,łyzeczkowanie jakos przezylam ale,czy jak wyniki bjposji wyjda ok to nielepiej obserwowac tego guza czy np nierosnie a jak tak to wtedy operowac nieorjetuje sie wogole w tej chorobie dlatego prosze o jaka kolwiek podpowiedz
      • t1981 Re: operacja tarczycy 03.03.11, 18:59
        moim zdaniem operować. mój urósł z 2-3 cm do 5 cm przez 3 lata. Jak bym wtedy zdecydował się na operacje to może były by mniejsze skutki uboczne po. Jeszcze jest sprawa tego typu, że jak masz guza na jednym płacie a drugi jest czysty to logiczne myśląc ten z guzem powinien być tylko usunięty. A nie wszyscy lekarze tak robią-usuwają dwa. Jak masz jeden płat to jest jakaś szansa, że on podoła produkcji hormonu i nie będziesz musiała brać hormonu do końca życia.
        • stapelia Re: operacja tarczycy 03.03.11, 21:10
          widzisz historię są różne. ja swojego hodowałam min 10 lat z 2cm urósł do 8cm. I oczywiście żałuję, ze nie wycięłam go wcześniej, ale wycięli mi tylko guza, mam pół tarczycy swojej, zero powikłań czuję się świetnie, zaszłam w ciąże i wszystko jest ok.
          podejdz do tego spokojnie, etapami. Zobacz co na biopsji, jak ok to nie musisz sie spieszyć z decyzją. Może jako przestrogę przytoczę historię 2 dziewczyn na forum, które mialy wycinane guzki - biopsje ok a w środku mikroraki. Na szczęście wszystko u nich dobrze.
          Możesz zawsze skonsultować z innym endo czy jest konieczność szybkiej operacji. Jak guz jest torbielowaty to można pokusić się o ostrzykanie go etanolem (zajmuję sie tym Warszawa i Kraków)
    • donata72 Re: operacja tarczycy 04.03.11, 12:06
      a mowie Wam zal jakis siedzi w człowieku na to wszytko!!zkad te swinstwa sie biora w człowieku pecham mam czy jak?13 lat staran o dzieci efekt dopiero po ivf cudowne blizniaki pozniej komplikacje przy cc,a teraz to krzyczec sie chce i wyc,nikt mi niemoze doradzic nic a nic moja mama 69letnia kobieta z tarczyca od 39 lat dusi sie juz prawie pali papierochy na tony jej rada nic nieruszac zwarjowac idzie i juz dobrze ze slonce swieci ale i tak dupa bo blizniaki maj zapalenie oskrzeli i w domu siedze
      • stapelia Re: operacja tarczycy 04.03.11, 14:00
        hej hej
        skoro piszesz o tych różnych problemach to nasuwa mi się pytanie czy byłaś diagnozowana w kierunku hashimoto? miałaś robione poziomy przeciwciał? i jak wygląda usg - jakie są wymiary tarczycy, jaka echogeniczność?
        Hashimoto może być dziedziczne a skoro Twoja mama ma problemy? no i problemy z zajściem w ciąże tez mogą wynikać z choroby tarczycy.
        • donata72 Re: operacja tarczycy 04.03.11, 14:24
          tarczyca o wym płat prawy 28x25x61mm.płat lewy 21x17x44mm grubosc ciesni 4mm w płacie prawym w czesci hypoechogebiczne ogniska płynowe o wym 11x8x16mm i 19x13x22mm w płacie lewym w czesci gornej ognisko o obnizonej echogenicznosci o wym 5x3x7mm pozostały miazsz tarczycy o zaznaczajacej sie niejednorodnosci tchawica nieucisnieta nieprzemieszczona a zajscie w ciaze niełaczylo sie z hormonami mam niedrozne jajowody a mamuska tarczyce dostała jak mnie urodzila o i tyle
    • monika99_net Re: operacja tarczycy 04.03.11, 19:35
      Witaj,
      Stapelia najprawdopodobniej miała na mysli między innymi mnie, mówiąc o dziewczynach, którym zdiagnozowano mikroraka przy dobrej biopsji smile. Nie wiem jak wygląda sprawa z operacją wycięcia tarczycy mając hashimoto. Zakładając, że nie ma hashimoto ja bym się decydowała na operecję. Ja miałam guza na około 4- 4,5 cm guza, nie wiem jak długo go "hodowałam". W każdym razie lekarze namawiali mnie na operację ze względu na tego dużego guza, a pożniej się okazało, że nie dość, że tarczyca zaczęła mi się wrastać w klatkę piersiową to na dodatek, w płacie gdzie były znacznie mniejsze guzki, podczas badania hispatologicznego wykryto bardzo maleńkiego mikroraka mniejszego niż 1 mm, który za kilka miesięcy zacząłby się rozwijać, a tak wycieli i nie ma go. Tak małego mikroraka, moim zdaniem nie widać na usg a tym samym nie można zrobić biopsji w odpowiednim miejscu. Ja po operacji znacznie się lepiej czuję, lepiej się oddycha (wczesniej nie wiedzialam, że można lepiej oddychać). Tak jak napisała Stapelia i t1981 nie musisz się spieszyć z decyzją jeśli biopsja wyjdzie ok, ale też dobrze byłoby poddac się operacji w miarę wcześnie, żeby nie urósł większy.
      Pozdrawiam
      • stapelia Re: operacja tarczycy 04.03.11, 20:56
        haha Donata - Twoja mama dostała tarczycę w łonie u jej mamy, a w zasadzie to jej wyrosłasmile
        po porodzie zachorowała na poporodowe zapalenie tarczycy albo właśnie uaktywniło się Hashimoto. Tak by wynikało skoro do dziś sie z tym zmaga bo ppz znika po ok pół roku.
        Twoja tarczyca ma nierówną echogeniczność wiec dziwie się, ze lekarz nie zlecił badań przeciwciał bo powinno to wzbudzić jego podejrzenia. To samo przy problemach z zajściem w ciążę. Dokładne badania tarczycy to podstawa przy diagnostyce niepłodności. A hashimoto często to zajście uniemożliwia lub prowadzi do poronień.
        Guzki przy Hashi często są a potem znikają - raczej się nie wycina, i tak tarczyca maleje.
        Na Twoim miejscu zajęłabym się dokładniej tym tematem - przede wszystkim zrobia aTG i TPO i znalazła innego endo.
        • donata72 stapelia 05.03.11, 09:10
          dlatego mnie odrazu troszke zdziwilo ze juz zadnych badan z krwi niezlecil tylko bjopsja i operacja te badania co napisalas moge sobie sama zrobic bez skierowania prywatnie?wlasnie tak zrobie tz bjopsja i krew i pojde do innego endo zawsze lepiej sie skonsultowac troszke mi sie lepiej zrobilo dzieki za odpowiedzi
          • stapelia Re: stapelia 05.03.11, 10:43
            oczywiście, że możesz - koszt ok 30 pln za badanie. Daj znać jak tam wynikismile
            • donata72 Re: stapelia 05.03.11, 11:06
              pewnie ze dam znaka!!a swoja droga to niekumam tego ze lekarz odrazu spojrzał i orzekl operacja pozatym jestem senna ciagle mam opuchniete nogi i paluchy u rak dotego niemoge schudnac po urodzeniu chlopakow zobaczymy dobrze ze jestescie bo tak bym bładzila i zamartwiala sie zrobie te badania zmienie endo zobaczymy co powie nowy i czas pokaze udanej pieknej soboty zycze
    • donata72 jeszcze jedno pytanko 07.03.11, 11:47
      czy robic te bjopsje?czy najpierw te hormony sprawdzic?sama niewiem co juz robic mam

> czesc nazywam sie Donata i jestm nic niewiedzaca w tym temacie,wyczolam guza na
      > szyi poszlam na usg i jest 2 cm z jednej strony i malusie z drugiej w czoraj b
      > ylam u endo zobaczyl usg pomacal szyje i odrazu ze do wyciecia!!!mam zrobic bjo
      > psje i jak bedzie cos niepokojacego to operacja szybcjei a jak nie to kwiecien
      > maj!!!tsh 1,81 moje pytanie czy jak wynik bjopsji bedzie ok tz ze nic tam sie n
      > iedzieje to trzeba ciac mi szyje???jest to konieczne dodam ze nic mnie niedusi
      > jestem splakana załamana i ogolnie do dupy pozdrawiam
      • stapelia Re: jeszcze jedno pytanko 07.03.11, 15:18
        wiesz co, wydaje mi sie ze należy ci się i jedno i drugie ale zaczęłabym od poziomu przeciwciał.
    • donata72 dzien kobiet 08.03.11, 18:21
      donata72 napisała: tak siedze dzieci ogladaja reksia i mysle o ty MOIM guzie i pojde jednak jutro na te moja bjopsje i tak musze ja zrobic dla swietego skokoju mojego i moich bliskich i zrobie te przeciwciala dalej zobacze co dalej,swoja droga za wszytko musze placic!!!!i to słono ale zdrowie niema ceny i w takim kraju zyjemy wiec udanego wieczorku kobitki i facieci oczywiscie tez

> czesc nazywam sie Donata i jestm nic niewiedzaca w tym temacie,wyczolam guza na
      > szyi poszlam na usg i jest 2 cm z jednej strony i malusie z drugiej w czoraj b
      > ylam u endo zobaczyl usg pomacal szyje i odrazu ze do wyciecia!!!mam zrobic bjo
      > psje i jak bedzie cos niepokojacego to operacja szybcjei a jak nie to kwiecien
      > maj!!!tsh 1,81 moje pytanie czy jak wynik bjopsji bedzie ok tz ze nic tam sie n
      > iedzieje to trzeba ciac mi szyje???jest to konieczne dodam ze nic mnie niedusi
      > jestem splakana załamana i ogolnie do dupy pozdrawiam
      • donata72 proszę o interpretacje!!!! 16.03.11, 19:07
        Rozpoznanie:
        W aspiracie guzka prawego płata tarczycy stwierdza się FAGOCYTY i elementy hemolizowanej krwi.
        Właśnie odebrałam wyniki i proszę o interpretacje. Wizyta u lekarza przede mna, a ja w stresie!!!!
        • stapelia Re: proszę o interpretacje!!!! 19.03.11, 20:01
          i tyle masz w tym opisie? nie wygląda na nic podejrzanegosmile
          • donata72 Re: proszę o interpretacje!!!! 19.03.11, 20:31
            podołam cały opis biopsji!!!!wiec niema co sie martwic?robie te przeciwciała i ide do innego endo dzieks
    • donata72 nikt nic nienapisze czy to dobre wyniki bjopsji 18.03.11, 11:48

czy jakies do niczego pliss
    • donata72 Re: operacja tarczycy 31.03.11, 18:48
      TG-10 iu/ml TPO-7,4 iu/ml i co teraz?juz sie motam z tym wszytkim napewno trzeba szukac innego edo do konsultacji?prawda
      • anka.83 Re: operacja tarczycy 07.07.11, 13:04
        Nie podałaś norm do wyników przeciwcial, więc nie umiem powiedzieć, czy antyTG jest ok (aTPO wg znanych mi norm jest ok, ale podaj i te).

Przede wszystkim - guzy rosnące to guzy do usunięcia. To, że biopsja wyszła ok, niestety nie wyklucza raka, oraz nie gwarantuje, że nie pojawi się w przyszłości. Ja bym się dała pokroićsmile

Drugie - podajesz objawy typowe dla niedoczynnosci, zrób może test z nagłówka i podaj dokładnie, które objawy z testu masz (w wyniku testu będą też podane objawy, które zakresliłaś, można bezpośrednio skopiować).
    • gabsisia OPERACJA GUZA W WARSZAWIE 07.07.11, 07:58
      Witam,
      czy wiecie ile czasu czeka się na operację wycięcia guza w Warszawie?
      Z góry dziękuję.
      B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka