05.05.11, 10:28
Witam,

Wczoraj odebrałam wyniki:

TSh 3,26 μIU/ml (0,27-4,20)
FT3 3,39 pg/ml(2-4,40)
FT4 1,12 ng/dl (0,93-1,7)
anty-TPO 82 IU/ml (norma 34) flaga H

USg tarczyce w normie. Mam 29 lat, od 2 lat walczę z depresja (raz lepiej raz gorzej). Do badań skłoniła mnie moja pani doktor. Moja mama ma Hashimoto i niedoczynność, siostra tez ale na razie tylko niedoczynność. Ogólnie nie czuje się źle meczy mnie potworne uczucie zimna, senność, brak koncentracji,czasami mam takie wahania nastrojów od euforii po depresje, problemy z pamięcią i z utrzymaniem wagi ( wzrost 170 cm a waga 78 kg).

Proszę o podpowiedź co robić wizytę u lekarza mam dopiero w przyszłym tygodniu.

Z góry dziękuję za odpowiedź

A
Obserwuj wątek
    • gralint Re: Wyniki 05.05.11, 10:45

ann252 napisała:

> Witam,
      >
      > Wczoraj odebrałam wyniki:
      >
      > TSh 3,26 μIU/ml (0,27-4,20)

Masz za duze TSH jak na osobe 29letnia. Powinnas miec ok 1.
      Na pewno moze Ci podac lekarz euthyrox.
      • anka.83 Re: Wyniki 05.05.11, 11:45
        Myślę, że zrobiłaś już, co trzeba. Jak masz jeszcze pieniądze, to proponuję:

1) USG
        2) ferrytynę

Chyba, że lekarz ma USG w gabinecie.

Z takimi wynikami i objawami powinnaś dostać leczenie. Rada - zrób sobie nasz test na niedoczynność z nagłówka forum, wydrukuj objawy i zaprezentuj je w gabinecie. Bo jak już tam usiądziesz, to połowę możesz pozapominać (ja miałam straszną sklerozę w niedoczynności, więc tak z własnego doświadczenia podpowiadamsmile )
        • ann252 Re: Wyniki 05.05.11, 12:16
          bardzo dziękuje za podpowiedź. Lekarka pierwszego kontaktu twierdzi że jeżeli TSH jest w normie to wszystko ok. A ja niestety nie czuję się ok i tak to już się ciągnie.

A
    • harmoniak Re: Wyniki 05.05.11, 19:30
      Problem z tarczycą bardzo prawdopodobny ze względu na:
      1. rodzinną historię
      2. za wysokie TSH jak na Twój wiek (powinno być co najwyżej 2, 2.5)
      3. Niskie FT4:
      FT4 24.68% [ wynik 1.12, norma (0.93 - 1.7)]

FT3 57.92% [ wynik 3.39, norma (2 - 4.4)]

4. Objawy, szczególnie depresja.

Lekarka pierwszego kontaktu nie ma racji. Poszukaj na forum info (może w FAQ, Przewodniku) o nowych normach dla TSH.

Może wpisz wynik USG? Jeśli robiłaś je dawno to je ponów.

Możesz też mieć anemią, dlatego badanie ferrytyny jest bardzo ważne. Zarówno niski poziom żelaza jak i niedoczynność przyczyniają się do takiego samopoczucia jakie masz teraz.

Więcej o ferrytynie w FAQ.

Wizyta u endo jest konieczna.
      • ann252 Re: Wyniki 27.06.11, 09:31
        Witam,

Byłam na USG, lekarz powiedział mi że mam uwidocznione węzły chłonne i ognisko zapalne.

Co sądzicie? czy to coś groźnego.

W przyszłym tygodniu idę do endo.

Pozdrawaim
    • ann252 Re: Wyniki 11.05.11, 08:46
      Dzisiaj byłam u lekarza no i lekarka pierwszego kontaktu powiedziała mi że to tylko kwestia czasu kiedy będę miała niedoczynność, a na razie jest stan zapalny i mam czekać bo wyniki są na razie w normie. Dostałam skierowanie na tsh za 3 miesiące i tyle.

Mam pytanie czy czekać czy iść do endo. Poczułam się tak jak by mi powiedziała jest pani chora ale nie tak bardzo żeby zacząć leczenie. To mam czekać i doprowadzić do pogorszenia?

Proszę o podpowiedź.

A
      • anka.83 Re: Wyniki 27.06.11, 12:30
        Nie czekałabym, już masz objawy niedoczynności, im dłużej jest nieleczona, tym trudniej z niej wyjść.
        Proponuję, żebyś przeczytała artykuł w tym wątku:
        forum.gazeta.pl/forum/w,94641,125672723,125672723,Norma_TSH.html
        Możesz go wydrukować i pokazać lekarzowi, może to go zmobilizuje.
        Na Twoim miejcu poszłabym do endokrynologa.
        • ann252 Re: Wyniki 29.06.11, 08:45
          Udało mi się wcześniej dostać do endo.

Pani doktor stwierdziła że wyniki są ok i ona nie widzi niedoczynności. A co do USG to sam opis jej nie wystarczy i mam przynieść zdjęcia, które zrobił lekarz(ciekawe czy dostanę je z karty).

Już się zaczynam zastanawiać czy czy ze mną wszystko ok, może jestem wariatką?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka