Dodaj do ulubionych

21 lat TSH 4,72

07.06.11, 00:09
Witam, proszę o pomoc w interpretacji wyników badań.
ok. rok temu zaczęłam podejrzewać u siebie niedoczynność tarczycy (tycie - kilka kg nadwagi ale jednak, chroniczne zmęczenie). Lekarz pierwszego kontaktu zleciła badanie TSH - wyszło 4,55. Uznała, że w moim wieku to za wiele, więc skierowała mnie do endokrynologa. Endokrynolog skierowała mnie na badanie FT4 - wyszło 1,42 ( wart. ref. 0,9-1,7) oraz przeciwciała a-TPO - wyszło 13 (wartość referencyjna do 12). Ponadto zrobiła mi USG tarczycy - wyszło wszystko w porządku. Endo uznała że jest ok, nie potrzeba żadnych leków, tylko należy kontrolowac poziom TSH co poł roku.

Dodam, że przed tą wizytą byłam u prywatnego endo - mając jedynie wynik TSH. Od razu przepisał mi na probe euthyrox 50 i kazał brac przez miesiac, no i pojsc do lekarza z NFZ żeby załatwic skierowania na potrzebne badania. Do tej wizyty nie przyznawałam sie u lekarza z NFZ, nie wiem czy dobrze zrobiłam czy źle. Uznałam, że tamten lekarz się pospieszył z przepisywanie tyroksyny, bo wyniki dalszych badan wyszly w miare dobre (oprócz lekko podwyższonych przeciwciał).
od tamtej pory nie byłam u endokrynologa.
Poł roku temu robiłam drugie badanie TSH - wyszło 4,72. Czyli rośnie - nieznacznie, ale jednak. Planuję kolejne badanie TSH, tym razem na pewno pojde juz do endo, szczegolnie, jesli TSH znow podskoczy chociaz trochę. Powiedzcie co sądzicie o tych wynikach? Czego powinnam oczekiwać od lekarza?
Obserwuj wątek
    • gralint Re: 21 lat TSH 4,72 07.06.11, 09:27
      agniechaaa1989 napisała:

> Czego powinnam oczekiwać od lekarza?

Na pewno musisz brac euthyrox i stopniowo zwiekszac dawke od 12,5 - 25 -37,5 do 50. Przeciwciala aTpo nie sa jedynymi, sa jeszcze aTg oraz Trab. Mozesz miec jedne w normie inne podwyzszone.
    • harmoniak Re: 21 lat TSH 4,72 10.06.11, 22:22
      Czy masz wynik USG? Jak nie, to powinnaś powtórzyć.

Warto też robić FT4 i FT3, oprócz TSH.
      • agniechaaa1989 Re: 21 lat TSH 4,72 20.06.11, 12:49
        dziękuję za odpowiedzi... czyli wygląda na to, że bez hormonów się nie obejdzie, tylko co zrobię, jeśli lekarz znowu zbagatelizuje sprawę...sad. Usg miałam robione rok temu, było wszystko pięknie, jednolicie, żadnych guzków

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka