Dodaj do ulubionych

niedoczynność z Hashimoto

08.09.11, 18:56
tutaj zaczełam przygode z forum forum.gazeta.pl/forum/w,24712,126859665,126859665,wyniki_Hashimoto_.html

chyba adekwatniej będzie jak tutaj zagoszczę smile

Zrobiłam znów wyniki, w nawiasach normy:

TSH 1,68 (0,34-4,94)
ft4 11,83 (9,01-19,05)
ft3 4,8 (2,63-5,7)
ferrytyna 22,49 (4,63-204)
zelazo 74 (37-145)
glukoza 103 (75-110)
morfologia generalnie po srodku
hemoglobina 13,9 (12-17)
MPV 9,3 (9-13)
cholesterol 232 (70-220)
HDL 51 (45-650
LDL 170 (40-150)
tróglicerydy 56 (0-150)

Ogólna kazała przejść na diete, tylko że ja w sumie z zakazanych produktów praktycznie mało co jem, sama zaczełam brać żelazo bez recepty ale to mała dawka, euthyrox mam 50 (od 27.07 brałam 25, a od 10.08 biore 50). Wysłałam wyniki do endo, ale jeszcze nie odezwała sie, jutro zadzwonie. Czy powinnam zwiekszyć dawke? Śpię tyle samo, co wcześniej a ciężej mi się wstaje i zmęczona jestem. Myślicie, że jeszcze mam za kiepskie wyniki żeby zacząc starać się o dziecko, czy już moge próbować? czytając posty innych zaczełam się zastanawiać czy zacząć brać selen? Tylko ile?
Obserwuj wątek
    • anikia Re: niedoczynność z Hashimoto 09.09.11, 12:09
      Lekarka kazała mi zwiekszyć euthyrox do 75, zelaza nie kazała brac, selenu ona nie stosuje, więc nie wiem
      Badania mam powtórzyć w listopadzie.

Czy selen wpływa jakoś na ciążę, w sensie niegatywnie?

Nie rozumiem, dlaczego ferrytynę mam niską skoro, żelazo mam ok. Czy żelazo się trudniej magazynje, przez to że mam Hashimoto? Pewnie głupie pytania zadaje. smile
      • anka.83 Re: niedoczynność z Hashimoto 09.09.11, 12:43
        Witajsmile

Przelicz proszę wyniki na proceny, będę w stanie więcej wyjasnić.

Żelazo - jego poziom informuje jak przebiega jego dzienne wchłanianie.
        Ferrytyna - cząsteczka bialka magazynująca po kilka tysięcy molekuł żelaza (chyba 5 nawet) - to są Twoje prawdziwe zapasy żelaza. Możesz mieć w normie żelazo, ale zapasy w ferrytynie coraz mniejsze - w Hashimoto i niedoczynności tarczycy produkujemy mniej soków żołądkowych, pozwalających na wytrącenie żelaza z pokarmu i łatwiejsze go wchłonięcie. I tak stopniowo ubywa zapasów - za parę lat miałabyś już pewnie regularną anemię (przy czym jeszcze wcześniej dobijałyby Cię już bardzo intensywne objawy niedoczynności). Tak czy siak - do lekarza trafiłabyś prędzej czy późniejsmile

Suplementacja żelaza - jedni jej potrzebują, inni nie (mi żelazo nie dawało nic - poziom ferrytyny podniósł się sam, gdy wrezcie ustawilam hormony, podobnie bylo z B12)

Selen - endokrynolodzy różnie teraz do niego podchodzą, generalnie poprawia przemianę fT4 do fT3, niektórzy twierdza, że również uspokaja przeciwciała - u Ciebie nie ma specjalnie potrzeby go teraz brać, przemianę masz dobrą. Nie wiem, jak z selenem w ciąży - najlepiej posłuchaj się lekarki, jak mówi nie brać, to nie bierz.

• anikia Re: niedoczynność z Hashimoto 09.09.11, 19:45
          przeliczyłam
          ft4 28% (lipiec 19%)
          ft3 73% (lipiec 72%)

zapytam ginki co ona sądzi o żelazie i selenie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka