Dodaj do ulubionych

pilne - proszę o pomoc!!!!!!!

25.01.12, 17:28
z jednej próbki , juz po wzieciu euthyroxu N25:
TSH 1,97 (norma 0,25-5,00)
FT4 43.09% [wynik 13.74, norma (9 - 20)]
FT3 13.54% [wynik 4.15, norma (3.5 - 8.3)]

no i
anty-TPO 12,92 IU/ml (norma max. 5,61).

czy to już powód do paniki? sad czy mogę zwiększyć euthyroks do dawki 50? Wizytę u endokr. mam za 2 tyg.
Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: pilne - proszę o pomoc!!!!!!! 25.01.12, 18:32
      Bardzo mi przykro, ale badanie po wzięciu tabletki jest nieważne (no, może poza TSH, ale bez hormonów na czczo niewiele na mówi).

Badamy się ZAWSZE przed wzięciem tabletki, o stałej w miarę porze.
    • mama_dorota Re: pilne - proszę o pomoc!!!!!!! 25.01.12, 19:27
      Ale te wyniki są bardzo słabe, skoro po tabletce, to tym bardziej. Jeśli po wzięciu tabletki to tym bardziej. A jak się czujesz? Zrób test i wypisz te objawy, które wiążą się z twoim samopoczuciem.
    • mama_dorota Re: pilne - proszę o pomoc!!!!!!! 25.01.12, 19:28
      Chodzi o ten test w przyklejonym wątku. A do paniki nie ma powodu na pewno, najwyżej do zastanowienia czy czekać na wizytę, czy decydować samodzielnie.
    • mama_dorota Re: pilne - proszę o pomoc!!!!!!! 25.01.12, 19:34
      ania78p napisała:

> z jednej próbki , juz po wzieciu euthyroxu N25:

Miałaś na myśli to, że leczysz się już euthyroxem 25 od jakiegoś czasu, czy to, że w dniu badania, przed pobraniem krwi wzięłaś tabletkę?
      • ania78p Re: pilne - proszę o pomoc!!!!!!! 25.01.12, 19:40
        euthyrox biorę już o dadwna, mój gin mi zalecił z uwagi na TSH.
        A wczoraj wyniknęło cos innego i musiałam szybko robić badania i konsultowałam sie z endokrynologiem.

Nie mam żadnych objawów oprócz tego , ze szybko się denerwuję i zaczyna walić mi serce. Ale ogólnie to nic innego. Funkcjonuję super. Nie wiem tylko co z tymi nerwami.
        Waga mi się nie waha.
        • ania78p ankieta - 6 punktów 25.01.12, 19:42
          0-9 punktów szansa, że masz niedoczynność tarczycy jest nieduża
          • mama_dorota Re: ankieta - 6 punktów 25.01.12, 19:48
            To nie zwiększaj dawki, nie ma powodu. A co lekarz powiedział?
            • ania78p Re: ankieta - 6 punktów 25.01.12, 19:54
              badanie krwi było juz po wzięciu tabletki i tabletka już zaczęła działać - na 100%.

Do lekarza mam wizytę za 2 tyg. Telefonicznie powiedział, ze na razie ok.

Tylko, że te badania nie były na czczo (endokr. wiedział o tym), wynikła super sytuacja i wczoraj o 12.00 leciałam na badania.

Jeśłi fT4 i fT3 nie były na czczo, to czy na czczo wyniki powinny byc lepsze czy gorsze?
              • mama_dorota Re: ankieta - 6 punktów 25.01.12, 20:00
                Na czczo byłyby niższe, bo tak doszła jeszcze pewna ilość hormonu z tabletki. Nie bierze się tabletki przed badaniem po to, aby zmierzyć stężenie hormonu we krwi w najgorszym momencie doby, gdy stężenie jest najniższe.

Podziwiam, że tak dobrze się czujesz przy takich wynikach już po tabletce.
                • ania78p Re: ankieta - 6 punktów 25.01.12, 20:03
                  mama_dorota napisała:

> Podziwiam, że tak dobrze się czujesz przy takich wynikach już po tabletce.

a jak mam się czuć?? smile lub jak powinnam się czuć? senna, ospała, osowiała - daleko mi do tego.
          • mama_dorota Re: ankieta - 6 punktów 25.01.12, 20:06
            Ale chodziło mi o wypisanie tutaj tych wyników, które dotyczą twojego samopoczucia. Do uzyskania punktacji z testu trzeba zrobić cały, wraz z historią rodzinną. To walenie serca i nerwy mogą i raczej wynikają z niedoczynności. Lekarz nie bez powodu przepisał ci euthyrox i być może jest go za mało, ale jeśli oceniasz swoje samopoczucie jako dobre, to lepiej poczekać do wizyty u lekarza i wtedy on coś zdecyduje. A jak ci nie pomoże, to pisz znowu w tym samym wątku.
            • ania78p Re: ankieta - 6 punktów 25.01.12, 20:07
              zrobiłam cały test smile
              • mama_dorota Re: ankieta - 6 punktów 25.01.12, 21:13
                To świetnie, że się dobrze czujesz. Problem z tym, że wiele osób z niedoczynnością twierdzi, że dobrze się czują, bo przez lata przyzwyczaili się do pewnych rzeczy, nie pamiętają, że kiedyś tego nie było.
                • anka.83 Re: ankieta - 6 punktów 25.01.12, 21:42
                  Powiem tak - jeżeli na prawdę dobrze się czujesz, to znaczy, że dawka jest dobra i póki co nie robimy nic. Może wyjątkowo takie masz niskie zapotrzebowanie na hormony. A może niedoczynność dopiero się u Ciebie rozhula?
                  • ania78p test internetowy - objawy 25.01.12, 22:38
                    Musze sie bardzo martwić?????

- torbiele na jajnikach lub endometrioza
                    - nie pojawiający się wcześniej brak ochoty na seks
                    - palpitacje lub nieprzyjemne odczuwanie bicia serca
                    - wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom (czasami)
                    - niskie ciśnienie (rodzinne w normie)
                    - przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona

Z tym, ze niskie ciśnienie jest w całej mojej rodzinie i nigdy nie był uznany za objaw choroby. Nie jestem tez ospała, nie mam bóli głowy,

Boję się o stężenia hormonów w ciąży i o maluszka.
                    Ja się czułam zawsze dobrze.
                    zagadnienie 2 wynika z 1 i jest związane z leczeniem hormonalnym
                    • mama_dorota Re: test internetowy - objawy 26.01.12, 08:54
                      Nie napisałaś, że jesteś w ciąży, a to jest bardzo bardzo ważne i zmienia postać rzeczy. Ja bym w takiej sytuacji podniosła jednak dawkę. Nie rozumiałam dotąd dlaczego pytasz czy się martwić. Nie leczyłam się będąc w ciąży, nie wiedziałam, że choruję, ale z czytanych tu wątków ciążowych wiem, że zapotrzebowanie na hormony tarczycy wzrasta bardzo, często podnoszenie dawki potrzebne jest nawet od 100 mcg euthyroxu.

Ja osobiście, nawet nie będąc w ciąży, podniosłabym choćby po to, aby pozbyć się tych nieprzyjemnych objawów. W końcu co za różnica dla ciebie czy bierzesz mniej czy więcej hormonu w tabletce. W niczym to nie przeszkadza, a leczymy się po to, aby czuć się normalnie. Jak mam jakieś objawy, to ostrożnie podnoszę dawkę, nawet o 1/8 tabletki, ale w ciąży to chyba nie robi się tego tak powoli. A tak niski wynik może być spowodowany gwałtownym wzrostem zapotrzebowania w ciąży i możesz czuć się jak zwykle, a dziecko nie dostanie tego, co trzeba, nie można kierować się samym samopoczuciem, tylko wyniki są jeszcze ważniejsze. Nie ma co ryzykować. A lekarzowi to się dziwię w tej sytuacji.

Może podnieś o pół tabletki 25, a jak będzie ok, to za kilka dni znów o pół tabletki. Mam nadzieję, że jeszcze jakaś Hashimotka doświadczona w leczeniu w ciąży coś dopowie.
                • ania78p aktualne badania - już przed euthyroxem :-) 06.02.12, 17:22
                  badanie z dziś, godz. 9.00 - przed tabletką:

TSH 1,51 (norma 0,25-5,00)
                  fT3 4,01 10,62% (norma 3,5-8,3)
                  fT4 16,37 67% (norma 9,0-20,00)
                  jutro wyniki anty TPO

czy mam sie martwić niskim fT3? Jak go podwyższyć?
                  Od półtora tygodnia podniosłam sama dawke euthyroxu z N25, poprzez 50 teraz do 75.
                  Cały czas czekam na wuizytę u endokr.

Podniesiona dawka na pewno zbiła mi TSH i ładnie podniosła fT4, tylko czy taka zmiana w przeciągu 11 dni nie jest za duża?

Poprzednia dawka N25 brana od ponad 2 lat w ogóle na mnie nie działała. Ostatnie badanie TSH z grudnia 2011 miałam 3,47 (przed tabletką)

Proszę o opinie.
                  • mama_dorota Re: aktualne badania - już przed euthyroxem :-) 06.02.12, 17:57
                    Nie znam się na leczeniu w ciąży, ale myślę, że dobrze zrobiłaś, szczególnie biorąc pod uwagę te mrozy, To też może być powodem dla którego ft3 masz tak niskie. Teraz powinnaś trochę poczekać aż stężenie ft4 urośnie od wyższej dawki i zacznie się przemiana tej większej ilości ft4 w ft3. Ft3 powinno urosnąć.
                    W ciąży powinno się badać dość często hormony, ale jak często nie wiem.
                    • ania78p wyniki anty TPO 07.02.12, 15:48
                      badanie z wczoraj:

11,48 (norma max 5,61)

czy bardzo mam się martwić
                      co oznacza symbol flaga H? Hashimoto??
                      • djpa Re: wyniki anty TPO 07.02.12, 17:59
                        Flaga H oznacza, że wynik jest powyżej normy, od angielskiego High.
                        Hashimoto swoją drogą, pewnie też masz. Ale niekoniecznie, niektóre kobiety mają tylko w ciąży przeciwciała.
                        A nie masz anemii? Czy badałaś ferrytynę? Czy morfologia OK?
    • pies_z_laki_2 Re: pilne - proszę o pomoc!!!!!!! 27.01.12, 02:14
      ania78p - pisz proszę w jednym wątku naraz, a nie w dwóch (czy więcej) równoległych. Sama się przekonasz, że skakanie po watkach jest męczące, bo tylko pierwszy post w wątkach zakładanych w kilku miejscach jest taki sam, a potem każda historia idzie własnym torem i coraz trudniej nadążyć z odpowiedziami...
      • anka.83 Re: pilne - proszę o pomoc!!!!!!! 27.01.12, 12:58
        A był jakiś poprzedni wątek?

Druga rzecz - nie podałaś najistotniejszej informacji - jesteś w ciąży. To całkowicie zmienia postać rzeczy! Dawka do zwiększenia na pewno, musisz mieć większe zapasy hormonów. Poczytaj wszystkie wątki ciążowe na forum, dowiesz się więcej o prowadzeniu ciąży od strony tarczycowej.
      • ania78p Re: pilne - proszę o pomoc!!!!!!! 28.01.12, 09:59
        bałam się, ze na jednym z wątków nikt mi szybko nie odpisze.

Dzięki wszystkim za pomoc smile
        • ania78p Re: wyniki anty TPO 08.02.12, 21:39
          morfologie ostatnio robiłam w czerwcu - wszystko ok, wcześniej tez kontrolowałam - nigdy nie miałam problemów z niczym.

ferrytyny nie badałam

do anemii mi bardzo daleko
          • ania78p mam guza lito - torbielowatego :(((( 09.02.12, 17:24
            jestem po dzisiejszym - pierwszym usg tarczycy i biopsji cienkoiglowej
            czekam na wyniki biopsji sad(
            wymiary tarczycy:
            prawy płat: 5,2x1,5x1,3 cm
            lewy płat: 4,9x1,6x1,5 cm

jakie sa to wielkości, czy tarczyca ma dobre wymiary?

• mama_dorota Re: mam guza lito - torbielowatego :(((( 09.02.12, 17:49
              Objętość wyliczona z kalkulatora: wynosi niecałe 11 ml.

Chyba nie jest mała, ale nei mam czasu szukać dokładnych norm. Trzeba sprawdzać co jakiś czas, żeby wiedzieć czy rozmiary się nie zmieniają.

Guzki ma wiele osób, często są niegroźne. Dobrze, że jesteś pod kontrolą.
              • mama_dorota Re: mam guza lito - torbielowatego :(((( 09.02.12, 20:58
                Doczytałam teraz, już nie w pośpiechu, że torbielowatego.

"Zaletą", jeśli tak można powiedzieć, guza, czy nawet raka tarczycy jest to, ze jest całkowicie wyleczalny, bo tarczycę można usunąć i zastąpić tabletkami, które już bierzesz.

Powodzenia. Zdaję sobie sprawę, że w ciąży to szczególnie trudne, ale na takie rzeczy każdy czas jest zły. Czasem też w ciąży różne rzeczy się cofają. Ciocia mojego męża miała w ciąży guza w piersi, który sam się wchłonął.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka