09.02.12, 13:20
Witajcie,
jestem nowa na forum przepraszam was ale nie potrafie pisac po polsku poprawnie, od dziecka mieszkam w Niemczech. Mam zjagnozowane hashimoto od dwoch lat lecze sie biore L- Tyhyroxin 100, bardzo zle sie czuje jestem ciagle spiaca i obolala moze wy pomozecie mi zinterpretowac moje wyiki.

Ft3- 2,72
Ft4- 1,21
TSH- 1,75
TPO- 294
Ja juz niemam sily chcemy sie starac o dziecko a ja sie boje w tym stanie;-((
Obserwuj wątek
    • czupakabra27 Re: zagubiona 09.02.12, 14:12
      Witajsmile
      Podaj normy do wyników, bo różne laboratoria mają różne normy.
      Chciałabym tak dobrze pisać po niemiecku jak Ty po polskusmile
      • agnes7725 Re: zagubiona 09.02.12, 14:26
        czupakabra27 napisała:

> Witajsmile
        > Podaj normy do wyników, bo różne laboratoria mają różne normy.
        > Chciałabym tak dobrze pisać po niemiecku jak Ty po polskusmile

Normy;

Ft3 - 1,8- 4,2
        Ft4- 0,8- 1,9
        TSH- 0,3- 2,5
        TPO- 0,0- 35,0

Dziekuje, ze zerknelas na moj wateksmile
        • czupakabra27 Re: zagubiona 09.02.12, 14:52
          Przeliczyłam Twoje wyniki na procenty:

FT4 37.27% [ wynik 1.21, norma (0.8 - 1.9)]
          FT3 38.33% [ wynik 2.72, norma (1.8 - 4.2)]

Jak na osobę, która bierze 100mcg tyroksyny to masz takie sobie wyniki. Bez tragedii, ale super też nie jest. Czy byłaś już z wynikami u lekarza?
          Gdybym była na Twoim miejscu spróbowałabym troszkę podnieść dawkę. Trudno powiedzieć o ile. Nie wiem jak tolerujesz tyroksynę. Pewnie masz tabletkę 100 i trudno ją będzie podzielić na kawałki mniejsze niż po 25mcg.
          Przy problemach z tarczycą trzeba częściej się badać jeśli samopoczucie się pogarsza i zmieniać dawkę stosownie do wyników. Jeśli teraz podniosłabyś dawkę to trzeba będzie się zbadać za 4-6 tygodni.
          Jest jeszcze kwestia niedoborów minerałów i witamin. Jak wygląda Twoja morfologia? Może masz anemię?
          Zawsze warto zbadać poziom ferrytyny, witaminy B12 i witaminy D.
          Poza wielkim zmęczeniem masz jeszcze jakieś objawy?
          • agnes7725 Re: zagubiona 09.02.12, 15:08
            Tak bylam u lekarza i wlasnie odebralam wyniki w czoraj i tam jest napisane ze mam podniesc dawke o 125, ale ja sie zle czuje jak biore wiecej czesto tez zapominam barac chormony i biore tak w kratke sama jestem sobie winna. Mam inne objawy w tym drżenie calego ciala, apatia ospalosc nerwowosc niemam zadnej kacentracji palenie calego ciala i mrowienie w tym gardla i przelyku. Mam tez infekcje grzybicza i stosuje diete przeciw grzybicza, robilam sobie morfologie krwi, ferytyny B12 i wszystkie sa w normie. Zwieksze dawke do 125 i zrobie sobie po 6 tygodniach katrol.
            • anka.83 Re: zagubiona 09.02.12, 16:10
              Jedna z najgorszych rzeczy, to brać tyroksynę nieregularnie. Nigdy nie będziesz czuć się dobrze, jeżeli będziesz zapominać o dawkach. Postaraj się brać te 125 regularnie, przetrzymać negatywne objawy, po ok 2 tygodniach powinny minąć.

Uwaga - jeżeli nie miną, a nawet poczujesz się znacznie gorzej - koniecznie zbadaj poziom kortyzolu we krwi! Jeżeli jest za niski, leczenie tyroksyna może tylko zaszkodzić.
              • agnes7725 Re: zagubiona 09.02.12, 16:16
                Dziekuje, za odpowiedzi tak zrobie i zobaczymy co bedzie, podwyzsze o 125wink
                • pies_z_laki_2 Re: zagubiona 09.02.12, 22:58
                  Piszesz że wyniki są w normie, a czy możesz podać dokładnie jakie są te wyniki i jakie sa normy?
                  Jeśli ferrytynę masz na dolnej granicy normy, to będziesz się źle czuła, póki tego poziomu nie podniesiesz. To samo z wit. B 12.

Poczytaj tu:
                  - www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18655403
            • mama_dorota Re: zagubiona 10.02.12, 14:49
              Drżenie może wynikać z niedoboru b12. Niedobór w tej sytuacji może być nawet wtedy, gdy wynik był w normie, ale niski. Ja tak miałam. Jak uzupełniłam, to przeszło.

Na zapominanie o hormonach jest dobry sposób, który mi podał mój endo przepisując euthyrox. Idąc spać stawiasz sobie obok łóżka szklankę wody i kładziesz tabletki. U mnie działa. Nigdy nie zapomniałam, a zapominam ciągle o wielu rzeczach, bo taki jest jeden z objawów niedoczynności, z której po trochu wychodzę.

A twój polski to naprawdę jest niezły. Nawet ortografię masz lepszą od bardzo wielu miejscowych Polaków.
              • mama_dorota Re: zagubiona 10.02.12, 14:54
                W sprawie niedoboru b12 kojarzę jeszcze taką sytuację, gdy kilka miesięcy, a może rok przed rozpoczęciem leczenia zauważyłam, że znacznie silniej odczuwam ból, który pojawia się np. przy zahaczeniu ręką o coś. Uderzenie mogło nie być zbyt silne, ale ból w takich samych sytuacjach znacznie bardziej dokuczliwy. I to też mi minęło, jak uzupełniłam niedobór. Mój wynik przed suplementacją to 15%.
                • agnes7725 Re: zagubiona 10.02.12, 15:16
                  Dziekuje za odpowiedzi ciesze sie ze sie tu znalazlamwink Tez mysle ze mam objawy nie doboru witaminy B12, tu lekarze to przemadrzali strasznie, jak wynik jest prawie w normie to dla nich jest ok. wybiore sie do mojego lekarza domowego i zrobie sobie badania. Najgorszy jest ten niepokoj ktory odczuwam i bole kosci wlasnie tak jak piszesz "mama dorota"wink
                  • mama_dorota Re: zagubiona 10.02.12, 16:22
                    Niepokój może być z niedoczynności i z niedoborów. Robiłaś test na niedoczynność? Można się z niego wiele nauczyć o objawach i warto powtarzać, aby sprawdzić co już przeszło.
                    • pies_z_laki_2 Re: zagubiona 11.02.12, 00:15
                      Test jest tutaj:
                      - www.chorobytarczycy.eu/test
                      • agnes7725 Re: zagubiona 11.02.12, 16:31
                        Robilam test i wszytko pasuje do niedoczynnosci tarczycy, zwiekszylam dawke podnioslam o 25 zobacze za tydzien jak sie bede czula.
                        • agnes7725 Re: zagubiona 29.02.12, 22:23
                          Dziewczyny, mam tez problem taki dosyc uciazliwy z puchnieciem brzucha czuje sie taka wydeta strasznie;-(( Pierwszy raz zaczelo sie jak bylam nad morzem i opalalam sie doslownie spuchlam tak ze nie moglam spodenek wcisnac, czy to moze przez moja chora tarczyce?? Mial ktos taki problem? Prosze was o rady.
                          • pies_z_laki_2 Re: zagubiona 01.03.12, 21:36
                            Jasne, "spuchnięta" dwunastnica to norma sad
                            Zmień dietę na warzywno-białkową i dużo wody i ziółek pij, żadnych napojów gazowanych i puszkowanych.

Jak poprawisz poziom hormonów (fT4 i fT3), to wyjdziesz z niedoczynności i trochę się to cofnie smile
                            • agnes7725 Re: zagubiona 01.03.12, 21:46
                              Dziekuje za odpowiedz, spuchnieta dwunastnica? o tego nie wiedzialam, diete prowadze juz trzy lata taka wlasnie dziwne to wszystko jest a dlaczego wlasnie dwunastnica? Podnioslam dawke chormonow i zobacze czy bedzie poprawa och jak ta tarczyca daje popalic;-((
                              • pies_z_laki_2 Re: zagubiona 02.03.12, 13:54
                                Napisałam "spuchnięta" w cudzysłowie, bo chodzi o trudności z obniżonym metabolizmem, zwolnionym trawieniem i osłabionym wchłanianiem. Problem jest na poziomie komórkowym, a nie takim, jaki przychodzi jako pierwszy na myśl (obstrukcja). Jako skutek występuje podrażnienie wyściółki w jelicie, a pierwszy odcinek za żołądkiem to właśnie dwunastnica.

Moja wiedza na ten temat jest żadna, powtarzam jak małpa to, co mi powiedziała pani endo smile
                                • agnes7725 Re: zagubiona 03.03.12, 00:13
                                  Dziekujewink Ja mam troche wiedzy na temat przewodu pokarmowego i wiem ze duzo dolegliwosci bierze sie z toksyn z przeciazonej watroby i zabrudzonych jelit wtedy wlasnie wystepuje autoagtresja organizmu, poniewaz organizm glupieje i atakuje swoje organy, przy chorobie Hashimoto warto jest wyeliminowac pewne lektyny pokarmowe, ktore przez nadzerki jelit dostaja sie do krwiobiegu wywolujac wlasnie choroby imunologiczne.
                                  • agnes7725 Re: zagubiona 08.03.12, 22:59
                                    Dziewczyny zapraszam was na forum wiedzy o zdrowiu!!www.bioslone.pl/forum/index.php
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka