Dodaj do ulubionych

Gula na wysokości krtani a Hashimoto

10.04.12, 19:35
Witajcie,
zdiagnozowano u mnie Hashimoto, zarówno w badaniu krwi na przeciwciała jaki i w scyntygrafii. Od ponad miesiąca przyjmuję Euthyrox 25mg. Przez 10 dni, na próbę, podwoiłam dawkę i czułam się lepiej, teraz od 2 kwietnia biorę znowu 25mg. I teraz, od 2-3 dni czuję na wysokości krtani gulę, ucisk, mam uczucie jakby coś mi tam utknęłouncertain
Zawsze myślałam, że skoro Hashi atakuje tarczycę to nie może ona się powiększać (mam niedoczynność), nie ma guzów bo i skąd. Ale ten ucisk...uważacie to za prawdopodobne aby pochodził od tarczycy? Jak to zbadać? Czy zmniejszenie dawki mogło "wywołać" ten ucisk?
24-go idę na kontrolę, w następny pon na badanie krwi.
Bardzo was proszę o pomoc, bo ta gula mnie wykończysad
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Gula na wysokości krtani a Hashimoto 11.04.12, 09:56
      Są dwie wersje Hashimoto (lub nawet więcej): z wolem i z zanikowym zapaleniem tarczycy.
      Osobiście nie miałam takiego odczucia ucisku na szyję, ale wiele osób na forum tego doświadczało. Wiele, większość osób z chorą tarczycą nie lubi nosić ciasnych golfów, apaszek, bo im to przeszkadza.

Ogólnie organizm nie lubi nagłych, częstych, bezpodstawnych zmian dawki E - jeśli dobrze się czułaś na 50, to dlaczego wróciłaś do dawki 25? Czy coś Ciebie niepokoiło? To mogło wywołać zaostrzenie choroby i ucisk w szyję (ale nie musiało). Może warto było na dawce 50 zostać do badań? Albo może zejść na dawkę 37.5? Jak się czujesz z powrotem na dawce 25? Dlaczego podwoiłaś dawkę 25 na 50? Skoro od 2 kwietnia znów bierzesz dawkę 25, to wyniki zrobione 16 kwietnia nie będą miarodajne, niestety. fT4 ma bardzo długi okres półtrwania, trzeba poczekać 4-6 tygodni na jednej dawce E, aby zrobione badania były miarodajne.

Nie piszesz, jakie były Twoje ostatnie wyniki badań. Przyjrzyj się im, bo może nie warto robić teraz badań, ale wrócić do dawki 50 (lub jakiejś pośredniej, np. 37.5), a z lekarzem porozmawiać szczerze o swoich objawach i samopoczuciu? Dla wielu endo samopoczucie to rzecz najważniejsza, wyniki to rzecz drugorzędna, o ile fT3 i fT4 są w normie. Kiedyś jedna endo mi powiedziała, że należy leczyć pacjenta, a nie wyniki smile

Myślę, że to bardzo dobrze, że próbujesz na jakiej dawce jest Tobie najlepiej. Bo to Ty, a nie lekarz najlepiej wie, jak się czujesz. Pamiętaj jednak, aby to robić z głową smile
      • sanrio Re: Gula na wysokości krtani a Hashimoto 11.04.12, 11:35
        smile
        masz rację, niepotrzebnie zmieniałam dawkę. Jednak początkowo podwyższyłam ją bo przez 10 dni nie mogłam brać leków z powodu na scyntygrafię, potem po 10 dniach 50-tki (żeby uzupełnić 10-dniowe brakiwink) powróciłam do 25. Głupie to może.
        Lekarka "państwowo" nakazała mi zrobić badanie tydzień przed wizytą, pierwsza wizyta u niej to była porażka, nie spojrzała wcale na wynik przeciwciał, nie rozmawiała ze mną, tylko wysłała na scyntygrafię. W międzyczasie byłam prywatnie u dobrego profesora, który przepisał mi ten Euthyrox. No i teraz mam problem, bo muszę wykonać to badanie krwi z powodu na zbliżającą się wizytę w poradni endokryn. Ta lekarka jest fatalna, ale nie muszę płacić za wizyty, badaniauncertain
        Mam jeszcze pytanie: jak zdiagnozować czy w moim przypadku jest wole czy zanikowe zapalenie?
        • mama_dorota Re: Gula na wysokości krtani a Hashimoto 11.04.12, 11:44
          Najlepiej w USG.
        • pies_z_laki_2 Re: Gula na wysokości krtani a Hashimoto 11.04.12, 12:11
          Zmień lekarkę, jutro idź i zapisz się do innej!!!

Zamiast inwazyjnej scyntygrafii, od której się już odchodzi, powinna zlecić usg tarczycy.

Od endo weź zaświadczenie o chorobie przewlekłej (dokładna diagnoza), żeby lekarz pierwszego kontaktu mógł wypisywać ci hormon tarczycowy.

Zapisuj sobie wszystkie zmiany w kajeciku: data, objawy, wyniki, dawka itd.
        • djpa Re: Gula na wysokości krtani a Hashimoto 11.04.12, 12:19
          Teraz rozumiem smile
          Jeśli masz czas, to może warto iść na wizytę za darmo. Może da Ci zaświadczenie dla lekarza rodzinnego o chorobie przewlekłej i da receptę - z gołymi rękami raczej Cię nie wypuści. Powiedz co i jak, że dobrze się czułaś na dawce 50, że badań nie robiłaś, bo byłby niemiarodajne, zrobisz za miesiąc.
          Warto nauczyć się swojej choroby, zapisywać sobie jak się czuło na jakiej dawce itd. Myślę, że Tobie się to uda, wiesz jak się czujesz na jakiej dawce smile
          • mama_dorota Re: Gula na wysokości krtani a Hashimoto 11.04.12, 13:47
            Na dawce, ale jeszcze bardziej przy określonym poziomie hormonów, bo dawka może się okazać za mała za kilka miesięcy lub lat.
    • sanrio Re: Gula na wysokości krtani a Hashimoto 11.04.12, 16:45
      a więc tak: robione w październiku usg tarczycy wykazało nieznacznie obniżoną, ziarnistą echogeniczność i niepowiększoną tarczycę - to chyba znaczy, że nie ma wola? Wówczas nie brałam żadnych leków.
      Styczniowe TSH 6,27, lutowe (bez leków) 4,19 (? - w innym laboratorium),
      FT3 3,21 FT4 0,920
      aTPO 1300 U/ml
      Później nie miałam robionych badań, bo zaczęłam w tym lutym brać Euthyrox. Może jednak warto bym zrobiła teraz?
      Jeśli chodzi o tą nieszczęsną lekarkę - ja jej nie przyznałam się, że biorę już leki, chciałam zobaczyć co ona powie na moje pierwotne wyniki i poznać opinię innego lekarza. A ona rzekła na moje pytanie "co mi dolega": "Nie wiem! Nie wiem co pani dolega, po to daję skierowanie na badania, żeby się przekonać!"
      Myślicie, że dobrze zrobię jeśli z powrotem będę zażywać te 50mg?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka