Dodaj do ulubionych

Hashimoto/choroba Orda

17.05.12, 12:43
W związku z moją malejąca tarczycą szukałam trochę ostatnio po anglojęzycznych portalach i uderzyło mnie to, że od czasu do czasu pojawia się tam hasło "choroba Orda". Dla Amerykanów chyba każda choroba autoimmunologiczna tarczycy przebiegająca z jej zanikiem jest chorobą Orda, a nie Hashi... Hashi to dla nich choroba związana z wolem. Ciekawe, tym bardziej, że podobno Ord jest częsty w Europie, a poza nią to Hashi z wolem.
Na portalach polskojęzycznych nic nie pisze się o chorobie Orda. Fakt, rozważania są czysto akademickie bo i tak trzeba suplementowy hormony i tak trzeba, ale zaciekawiło mnie to że amerykańscy uczeni wink zaklasyfikowaliby większość z nas jako przypadek Orda, a my piszemy o Hashi.
Obserwuj wątek
    • stapelia Re: Hashimoto/choroba Orda 17.05.12, 13:45
      hmm ciekawe - hashimoto brzmi dumniej niż ord - brzmi prawie jak ogr:d
    • marianne11 Re: Hashimoto/choroba Orda 17.05.12, 19:55
      Rzeczywiście - nie wiedziałam o tym!
      Przed chwilą natknęłam się na taki wątek: www.disease-treatment.com/showthread.php?t=35929
      Zawierający link potwierdzający to, co mówi chociażby anglojęzyczna Wikipedia: www.symptoms101.com/med/archives/2005/05/ords_thyroiditi.php
      A myślałam, że w Hashimoto (która okazuje się być raptem Ordem) nic mnie już nie zaskoczy big_grin
    • pies_z_laki_2 Re: Hashimoto/choroba Orda 18.05.12, 03:08
      Szczegóły tu:
      - forum.gazeta.pl/forumSearch.do?pageNumber=1&query=ord&author=&title=&forum=Hashimoto

smile
      • pies_z_laki_2 Re: Hashimoto/choroba Orda 18.05.12, 03:26
        Np.:
        "Jesli chodzi o nomenklature tej choroby, to jest to troche skomplikowane, bo w
        roznych krajach sie roznie nazywa. Wlasciwie to co wykryl pan Hashimoto to byla
        to forma przerostowa i stad ta nazwa. Pozniej polaczono obie te choroby
        (Hashimoto z Ord-Thyreoiditis) z tego wzgledu, ze obie prowadza do zaniku
        tarczycy i wystepuje ten sam czynnik wywolujacy ja (przeciwciala). W krajach
        Anglosaskich nadal istnieje ten podzial."
        - forum.gazeta.pl/forum/w,24776,35157226,37397122,Re_maleje_czy_powieksza_sie_.html

"myślę, że trudno jest tworzyć konkretne granice pomiędzy tymi rodzajami zapaleń,
        tzn jedno może przechodzić w drugie, albo kilka przyczyn może wpływać na stan gruczołu.
        Niemniej jednak lekarz - zarówno endokrynolog jak i radiolog - są w stanie zauważyć
        różnice.

do tego spisu dodałabym, często pomijaną wersję "zapalenie tarczycy typu d'Orda"
        czyli to samo co Hashimoto tylko z zanikiem tarczycy, dlatego też często jest
        traktowane jako wariant Hashimoto. "
        - forum.gazeta.pl/forum/w,24776,133224547,133261828,Re_Zapalenie_tarczycy_rodzaje_.html

"pierwszym klasycznym wariantem choroby Hashimoto było właśnie wole Hashimoto,
        czyli przerost tarczycy. Teraz jednak często spotyka się postać zanikową, która
        ze względu na działanie tych samych przeciwciał jest nazywana również chorobą Hashimoto.
        Można spotkać się również z opiniami, że są to dwie oddzielne jednostki:
        jedna wole Hashimoto, a druga (postać zanikowa) choroba d"Orda.

również, przy niedoborze jodu powstaje wole, ale jest to spowodowane zupełnie
        innymi mechanizmami niż w wolu Hashimoto. "
        - forum.gazeta.pl/forum/w,24776,127742162,132296465,Re_pytanie_moze_naiwne.html

• czupakabra27 Re: Hashimoto/choroba Orda 18.05.12, 09:23
          Pamiętałam, że na którymś forum o tym było, ale dla dociekliwych dobrze jak jest osobny wątekwink
          • marianne11 Re: Hashimoto/choroba Orda 18.05.12, 09:52
            czupakabra27 napisała:

> Pamiętałam, że na którymś forum o tym było, ale dla dociekliwych dobrze jak jes
            > t osobny wątekwink

Ja nie czytałam o tym wcześniej (nie bytuję tu od długiego czasu), dlatego cieszę się, że teraz założyłaś osobny wątek, dzięki temu dowiedziałam się o chorobie Orda - że w ogóle taki problem istnieje wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka