Dodaj do ulubionych

bezsennośc a niedoczynność

21.05.12, 18:01
Własnie, czy jest zwiazek pomiedzy niedoczynnością tarczycy a bezsennością? Brałam lek cital, który sam mało mnie do grobu nie wpędził, miałam masakryczne lęki, nie mogłam spać, drętwienia itd. to powodowało u mnie GIGANTYCZNY STRES. Lek odstawiłam po tyg, ale mam pytanie, jak wiaodmo stres wplywa na tarczyce (mam jeszcze podwyższoną prolaktynę) i przynaje szczerze, od 2 tyg nie spie. tzn. wczesniej mialam zdiagnozowane stany depresyjne i mialam problemy ze snem, ale ... ale jakoś pod koniec kwietnia zaczelo sie ladnie normowac, tzn spalam głębiej (choć tez krótko), spokojniej. po tym leku, nie moglam spac, zasnąc , masakra, jakby mozg dzialam na zwieksoznych obrotach. po tyg. od odstawienia leku, bezsennośc mi zostało. spałam może przez tydzien ok 18 godz.-20 sen nie był regeneracyjny.
jak to ma sie do niedoczynnosci, czy moglo sie cos rozleegulowac. ps. mam poczatki hashimoto
Obserwuj wątek
    • stapelia Re: bezsennośc a niedoczynność 21.05.12, 21:28
      cital może dawać na początku takie objawy - może za wczesnie odstawiłas? ja na efectinie tydzień po scianach chodziłam brrr. Mialam duży epizod bezsenności i wydaje mi się ze mogło mieć to związek z niedoczynnościa lub niedoborami żelaza i b12.
      jakie masz wyniki hormonów?
      • ninananu Re: bezsennośc a niedoczynność 21.05.12, 22:12
        jutro odbiorę badania. od jakiegoś czasu czuje ucisk w szyi. nawet psychiatra stwierdziła, ze wole widac.
        • stapelia Re: bezsennośc a niedoczynność 21.05.12, 22:34
          to wpisz jak odbierzeszsmile
    • ninananu Re: bezsennośc a niedoczynność 22.05.12, 14:33
      hmmm, no jakieś masakryczne te wyniki nie są.
      Anty tg <10 IU/ml norma 115
      Anty TPO <0,8 IU/ml norma <8,0
      FT3 4,1 pmol/l norma 4,1-8,3
      FT4 13,18 pmol/l norma 10,6-19,4
      TSH 2,05 uIU/ml (0,4-4)

tsh jest nawet przyzwoite, miałam większe. uncertain
      ja generalnie byłam wysoko cisnieniowcem, teraz mam niskie cisnienie, ale wysoki puls, co jest do diaska. no i nie moge spac. no tak mam od 2, nie całych 3 tygodni. (zmiany zaszly po citalu) nie wiem, czy sama sie nakręciłam na temat tego leku, czy co. ale ja mam głowe cieżka, trudno mi "myslec". damm it
      • ninananu Re: bezsennośc a niedoczynność 22.05.12, 14:39
        moim zdaniem wyniki sa względnie ok
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka