Dodaj do ulubionych

Czy to problem z tarczyca? Wyniki

05.07.12, 19:26
Witam was,

Od kilku miesiecy czuje sie zle:
- koszmarne zmeczenie, wyczerpanie
- kiepska pamiec i koncentracja
- mam wrazenie ze mozg jest "uspiony"
- mam bardzo sucha skore
- wypadaja mi wlosy (kuracja skrzypem nie pomaga)
- bola mnie stawy (szczegolnie dlonie ale tez biodra, kolana...)
- rano budze sie z koszmarnie opuchnieta twarza i powiekami, bez wzgledu na temperature w sypialni

Lekarz przepisal mi mase roznych badan, w tym hormony tarczycy.
Wszystko jest w normie, co mnie z jednej strony cieszy ale z drugiej chcialabym wiedziec co mi jest!!

Z forum dowiedzialam sie ze hormony moga byc w normie ale juz ich stosunek do siebie niekoniecznie, dlatego prosze was o rzucenie okiem na wyniki:
(przeliczylam na procenty sama)

T3: 2,31 pg/ml (norma 1,85-3,60) 26,3%
T4: 1,04 ng/dl (norma 0,7-1,48) 43,6%
TSH; 0,82 mUI/L (norma 0,35-4,94) 10,2%

Czy te wartosci sa w porzadku?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Czy to problem z tarczyca? Wyniki 05.07.12, 21:59
      Wyniki tarczycy wyglądają na takie średnie. Bardzo dobre nie są, ale złe też nie. Objawy za to przypominają te tarczycowe. Warto za miesiąc lub dwa powtórzyć badania tarczycy. Sprawdź tylko, czy badałaś T3 i T4 czy może fT3 i fT4?

Obejrzyj wyniki badań, które robiłaś. Czy badałaś witaminę D? Czy ferrytyna i witamina B12 są w okolicach środka normy czy u dołu? Zwróć uwagę na rzeczy u samej góry normy lub u samego dołu normy, może one coś podpowiedzą?

Dobrze, że coś robisz z takim złym samopoczuciem, gorąco życzę, aby udało się sprawę rozwiązać i wrócić do pełni sił.
      • leepka Re: Czy to problem z tarczyca? Wyniki 06.07.12, 09:06
        Dziekuje za odpowiedz!

Sprawdzilam wlasnie, badanie bylo robione na fT3i fT4. Czy to cos zmienia?
        Na vit D, B12 i ferrytyne nie mialam skierowania niestety, powinnam je zrobic?
        Moze inne sugestie? Dzisiaj ide do lekarza wiec moge poprosic o dodatkowe badania. Czy warto robic przewiciala a jesli tak to jakie?

Dodam tylko ze na zmiane z tarczyca podejrzewam rowniez borelioze (albo jeszcze cos innego ale na to cos innego nie mam juz pomyslu).

We wrzesniu zeszlego roku pojawil sie u mnie rumien migrujacy, w listopadzie zostalam przeleczona antybiotykiem (21 dni) i do stycznia mniej wiecej byl spokoj. Wtedy zaczely sie klopoty: nadmierne pocenie, spadek wagi i jakos niedlugo potem pojawily sie te objawy ktore wymienilam w pierwszym poscie czyli zmeczenie, wzrost wagi, klopoty z pamiecia itd.

Szukam przyczyny bo nie jestem juz w stanie normalnie funkcjonowac, najchetniej zostalabym w lozku caly dzien i ogromnym wysilkiem jest wykonywanie najprostszych czynnosci, nie mowiac juz o pracy, dziecku itd...

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka