Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację wyników

09.08.12, 13:39
Witam wszystkich serdecznie, mam ogromną prośbę o interpretacje moich wyników. Lekarz mów ze nie ma stresu i powodów do obaw ale ja juz sama ze sobą nie daje sobie rady. Zaczęło się od tego że bardzo dużo przytyłam nie jednorazowo ale regularnie waga rosła, mimo posilkow co 3 godziny w niewielkich ilosciach i duzej aktywności fizycznej, potem zaczelam dostrzegac inne objawy.... Bardzo duże zmeczenie, wstaje rano o 6 a o 12 nie mam juz siły nawet chodzic, bolą mnie nogi, odmawiaja posluszenstwa, ciagle chce mi sie spac, wlosy leca masakrycznie chociaz nigdy nie mialam z tym problemow, do tego doszla jeszcze nadmiernie duza potliwosc i zpelny brak ochoty na seks, co wczesniej bylo nie do pomyslenia i nigdy nie mialam z tym problemow, a wrecz przeciwnie mialam chyba zbyt duza ochote tongue_out, jestem rozdrazniona(moze przez to ze meczy mnie takie zycie), lapie dolki, placze- nie moge juz sama ze soba wytrzymac, wiec nie wiem jak znosi to maz i coreczka. Kiedys bylam mega aktywna, siedzialam tylko wtedy jak spozywalam posilek, jezdzilam na rowerze, chodzilam po gorach i wiele wiele innch a teraz..... To wszystko sklonilo mnie do zrobienia badan, ale skoro lekarz twierdzi ze nie sa zle to skad ma takie objawy, dlaczego takie samopoczucie i ciagle zmeczenie??? Ponizej moje wyniki, prosze jakas dobra dusze o zerkniecie na nie i podpowiedz co mi jest.....
Wynik TSH z 11.06
TSH 0,632 [0,27-4,7]
Wyniki z 19.07
TSH 1,138 [0,350-4,940]
FT3 4,05 [1,71-3,71]
FT4 1,16 [0,70 - 1,48]
anty-TPO 7,67 [max 5,61]
dodatkowo nieznacznie podniesiony cholesterol, chociaz nigdy! nie mialam z tym problemu
cholesterol 5,27 [3,5-5,2]
cholesterol HDL 2,65 [1,09-2,29]
Prosze pomozcie w miare mozliwosci
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: Proszę o interpretację wyników 10.08.12, 10:53
      A usg tarczycy masz? Z dokładnym opisem wymiarów i objętości...

Objawy (i niektóre wyniki) pasują do niedoczynności, wyniki niezłe, rozpaczy nie ma, ale ja bym zaordynowała niską dawkę tyroksyny.

> ale skoro lekarz twierdzi ze nie sa zle to skad ma takie objawy,

No to niech szuka, od tego go masz tongue_out Czy badał niedobory? Ferrytynę (nie żelazo, a ferrytynę właśnie!), B12 i morfologię z jonogramem?
      • anette282 Re: Proszę o interpretację wyników 10.08.12, 13:54
        No właśnie USG zrobił mi dziś i powiedział, że tarczyca jest nieprawidłowa i nic wiecej, pytam go no to co dalej a on żebym łykała selen, i cynk na wypadajace włosy, bo reszta objawów to pasuje mu ze wynikaja z mojej nadwagi a to ze ta nadwaga wzieła mi sie z powietrza przy duzej aktywności fizycznej i naprawde systematycznym i w miare zdrowym jedzeniu juz nie skomentowal. Kazal isc do dietetyka i skonsultowac diete, odstwaic slodycze, chipsy itd tj rzeczy których ja nie tykam wiec.... Szkoda mi slow, nie wiem juz co zrobic, czuje sie fatalnie i mi na logike nie wydaje sie ze az takie zmeczenie i bol ogolnie nog,rak i brak sil zeby wziac dziecko na rece jest od nadwagi...
        Czuje ze chyba musze zmienic lekarz uncertain
        Mąz się wkurza, bo nie mam ochoty na "amory", na sex, wkurza mnie nawet jak mnie dotyka, zero u mnie popędu seksualnego, a wczesniej może nie byłam nimfomanka ale lubiłam i seks i przytulasy i ogolnie 'te sprawy".....
        Ehhh sama juz nie wiem dlaczego przy takich wynikach moj organizm tak sie zachowuje. Przez pewien czas dopoki miałam jeszcze troszke sily jezdzilam na rowerze, chodzilam z kijkami ale sama zauwazylam ze nie robie juz takich dystansow jak wczesniej, i tak z dnia na dzien opadlam z sil zupelnie i czuje ze gasne.
      • anette282 Re: Proszę o interpretację wyników 10.08.12, 14:01
        >Czy badał niedobory? Ferrytynę (nie żelazo, a ferrytynę właśnie!), B12 i morfologię z jonogramem? >

No wlasnie nie zlecil mi ich nawet do wykonania, kazal zrobic anty-TG, DHEA-S i wlasnie zelazo plus morfologia która mu dalam dzis i podobno tez byla ok....
        Tylko podniesiony cholesterol tez chyba z czegos wynika.
        • djpa Re: Proszę o interpretację wyników 10.08.12, 15:15
          Dawno temu, gdy laboratoria nie potrafiły zmierzyć poziomu hormonów TSH, fT3 i fT4, pacjentów leczono na podstawie objawów i poziomu cholesterolu. Cholesterol rośnie przy niedoczynności tarczycy.
          • anette282 Re: Proszę o interpretację wyników 10.08.12, 15:47
            To wyglada na to ze u mnie tez to musi byc jakis sygnal swiadczacy o niedoczynnosci, ale z tego co poczytalam na forach to lekarze przy takich wynikach jak moje nie chca wprowadzac leków, tylko jak w takim razie ja mam pozbyć sie swoich dolegliwosci??
            • anette282 Re: Proszę o interpretację wyników 10.08.12, 23:05
              Up up mozecie coś doradzic i podpowiedziec??? Cale popoludnie mysle o dzisiejszej wizycie i sama juz nie wiem co robic.... Nie stac mnie finansowo na chodzenie kilka razy w miesiacu na prywatne wizyty... Prosze pomozcie sad
              • pies_z_laki_2 Re: Proszę o interpretację wyników 11.08.12, 17:45
                Możesz iść do tego samego endo i zażądać diagnozy na piśmie. Właściwie na podstawie usg i podniesionych p.ciał można uznać, że masz chorobę autoimmunologiczną, ale endo widocznie nie ma tej pewności, może dlatego zlecił dodatkowe p.ciała. Zrób i zobaczymy co powie.

Musisz mieć opis usg we własnym segregatorze, bo to ważny dokument do porównania po kolejnym usg za czas jakiś. Weź koniecznie od doktora! I zbieraj wyniki badań, przydadzą się, jakbyś miała pokazać innemu lekarzowi.

Do lekarza pierwszego kontaktu możesz iść po dalszy ciąg terapii dopiero kiedy dostaniesz od endo diagnozę na piśmie... (zaświadczenie o chorobie przewlekłej i wdrożeniu leczenia).
    • anette282 Re: Proszę o interpretację wyników 03.09.12, 11:37
      Witajcie
      Właśnie udało mi uzyskać odpis badania USG od lekarza i w związku z tym mam prośbę czy ktoś mógłby rzucić na niego okiem i powiedzieć czy jest zły??? Generalnie nadal czuje sie tak jak pisałam na początku, żadnych zmian, szukam lekarza godnego zaufania, ktory nie odesle mnie z kwitkiem tylko chociaz na podstawie samych objawow wlaczy jakies leczenie bo ja naprawde sie mecze... Moj organizm pada z dnia na dzien a zaden z lekarzy nie chce mnie leczyc! Co jest???

Moje USG:

Prawy płat: 19 x 15 x 55 mm obj. 8,0 ml
      Lewy płat 18 x 14 x 45 mm obj. 5,9 ml
      Tarczyca o obniżonym echogramie miąższu, w PD przepływ prawidłwy, zmian ogniskowych nie stwierdzono.

Wiem ze zadnych guzow nie ma, ale skad moj stan???
      Pozdrawiam i serdecznie dziekuje za pomoc
      • pies_z_laki_2 Re: Proszę o interpretację wyników 04.09.12, 10:35
        Czyli objętość tarczycy ok. 14ml. Norma to ok. 18ml, więc masz jakby nieco mniejszą, niż norma.

A co z wynikami badania p.ciał?
        • czupakabra27 Re: Proszę o interpretację wyników 04.09.12, 10:53
          Objętość tarczycy jest zaskakująco dobra. Problemem jest obniżona echogeniczność. Wygląda na początek choroby. Masz przekroczony poziom ft3, więc coś się z Twoja tarczycą dzieje na pewno. Popatrz procentowo:
          FT4 58.97% [ wynik 1.16, norma (0.7 - 1.48)]
          FT3 117% [ wynik 4.05, norma (1.71 - 3.71)]
          Te wyniki powinny być do siebie bardziej zbliżone, a masz 2 razy tyle ft3 co ft4. No i trochę podwyższone atpo.

Zbadaj ferrytynę, witaminę B12 i poziom witaminy D. Może w tej chwili to niedobory głownie dają Ci w kość?

Bierzesz antykoncepcję? Z cyklami wszystko ok?
          • anette282 Re: Proszę o interpretację wyników 06.09.12, 07:37
            czupakabra27 napisała:

> Objętość tarczycy jest zaskakująco dobra. Problemem jest obniżona echogenicznoś
            > ć. Wygląda na początek choroby. Masz przekroczony poziom ft3, więc coś się z Tw
            > oja tarczycą dzieje na pewno. Popatrz procentowo:
            > FT4 58.97% [ wynik 1.16, norma (0.7 - 1.48)]
            > FT3 117% [ wynik 4.05, norma (1.71 - 3.71)]
            > Te wyniki powinny być do siebie bardziej zbliżone, a masz 2 razy tyle ft3 co ft
            > 4. No i trochę podwyższone atpo.
            >
            > Zbadaj ferrytynę, witaminę B12 i poziom witaminy D. Może w tej chwili to niedob
            > ory głownie dają Ci w kość?
            >
            > Bierzesz antykoncepcję? Z cyklami wszystko ok?
            >
            Tak stosuje antykoncepcje, obecnie sa to tabl Ovulastan. Zamierzam je teraz po skonczonym opakowaniu odstawic. Cykle ok....
            Zauwazylam ostatnio ze strasznie mnie dziubie w okolicy serca, strasznie wali jakby mialo wyskoczyc. Zmierzylam cisnienie i okazalo sie ze jest bardzo niskie a puls 95, myslalm ze aparat sie zepsul ale za pol goodziny pokazal podobny wynik. Dokucza mi to bo z sercem nigdy nie mialam problemow....
            Ehhhh przypetalo sie jakies dziadostwo do mnie a zawsze bylam okazem zdrowia....

Badania ide zrobic w przyszlym tyg bo wszystkie niestety musze zrobic prywatnie i to nie jest maly koszt.
            • djpa Re: Proszę o interpretację wyników 06.09.12, 11:09
              Objawy sercowe mogą być skutkiem wysokiego ponad normę fT3. Masz w domu propranol lub możesz poprosić o ten lek rodzinną? On powinien Ci pomóc na objawy sercowe.

Znam przypadek podobny jak Twój, tzn. TSH około 2.0-2.5, fT3 powyżej normy, fT4 w środku normy. Endo dała jej na to Euthyrox, hormony się wyrównały (fT3 spadło i jest w normie, fT4 urosło), a dziewczyna wróciła do żywych i szczęśliwych smile
              Tego i Tobie życzę!
              • czupakabra27 Re: Proszę o interpretację wyników 06.09.12, 14:43
                Ja bym jeszcze dorobiła podstawowe minerały - sód, potas, magnez, wapń. One wpływają na ciśnienie i puls. Magnez jest b. wskazany przy arytmiach.
                • anette282 Re:Proszę o interpretację wyników 26.10.12, 17:27
                  Witajcie
                  Troszkę mnie nie było tutaj, ale powiem Wam szczerze, że zrezygnowałam przez ten czas z leczenia i dałam spokój mojej tarczycy. Myslałam, że faktycznie sobie to uroiłam (wszyscy wokół tak twierdzą, nawet lekarze) i jak przestanę się tym przejmować to jakoś, właśnie "jakoś" to będzie....
                  Niestety nic się nie zmieniło, sił brakuje tak jak brakowało, serce boli, bez proplanolu ani rusz, ogólnie szkoda się rozpisywać o objawach bo pisałam o nich w początkowych postach.
                  Tydzien temu pojechałam do lekarza, tym razem państwowo w nadziei, że może on coś pomoże i da skierowanie na badania bo jednak dla mnie zrobić wszystkie to bardzo duży koszt, tym bardziej,że nie pracuje i każde 100 zl jest na wagę zlota. Wiem,że na zdrowiu się nie oszczędza ale jak tych pieniążków nie ma to eehh trzeba.
                  No ale dalej, w/w lekarz stwierdził miedzy wierszami oczywiście że uczepiłam się tarczycy a z nią wszystko ok. Badania są w porządku i nie ma do czego się przyczepić. To co się ze mną dzieje nie jest efektem tarczycy, tylko być może to stres itp w każdym razie nie tarczyca.
                  Nie muszę chyba pisać, że skierowania na badania nie dostałam.... Wyszłam z gabinetu i się rozpłakałam, zwyczajnie z bezsilności i wogóle na sobą samą.
                  Nikt nie leczy moich objawów tylko moje wyniki! Nie wiem już co powinnam zrobić, chyba zwyczajnie pogodzę się z tym co jest no bo z lekarzami nie potrafię dyskutować...
                  Wiecie tak sobie nawet pomyślałam o euthyroxie, moja mama przyjmuje 75 i tak myslałam (wiem ze to nieodpowiedzialne i glupie), że może wezmę od niej kilka tabletek i po 1/4 będę przyjmowała i obserwowała co sie dzieje.... Niby wiem, że to nie jest dobry pomysł ale cały czas mi ta myśl siedzi z tyłu głowy.....
                  Byłam u dietetyka, bo pomimo ustalonej diety nie udało mi sie zgubić ani grama też kazała mi iść do endokrynologa, ginekolog też mnie do niego odsyła. A ja już sama nie wiem co robić, jak mam iść do endo skoro odnoszę wrażenie, że oni mnie lekceważą.
                  Troszkę się Wam wyżaliłam i jakby trochę lepiej mi się zrobiło smile

Pozdrawiam
                  Aneta
                  • pies_z_laki_2 Re:Proszę o interpretację wyników 28.10.12, 01:30
                    Może gin wypisze skierowanie na badania? Albo diabetolog czy inny specjalista? Albo internista wypisze receptę na tyroksynę?
                    • anette282 Re:Proszę o interpretację wyników 28.10.12, 15:07
                      Generalnie to nie mam pojęcia kto może wypisać receptę, wydaje mi się, że internista a bez zaleconego leczenia przez endo tez jej nie wypisze.

Jeżeli chodzi o badania to podejrzewam, że moja gin nie wypisze mi skierowania a dlaczego? bo już kiedyś nie chciała.
                      Kiedy zaczęłam obserwować u siebie pewne objawy (głównie brak jakichkolwiek potrzeb seksualnych i wzrost wagi) jeszcze wtedy nie myśląc o tarczycy poszłam właśnie do ginekologa a ona na to, że to nie są problemy ginekologiczne, o ile libido poniżej zera może być wynikiem antykoncepcji (kiedyś przed ciążą biorąc anty miałam wlaśnie zbyt duże libido i to mnie przerażało, miałam ochotę przytulać się do mojego męża i wogóle wydaje mi się że sama byłam bardziej czuła i potrzebowałam czulości, teraz anty odstawiłami jest jak było) o tyle taki wzrost wagi przez niespelna 3 miesiace to może być problem z tarczycą i kazała sobie zrobić badania i pojsc do endo. Oczywiście skierowania nie dała i musiałam wszystko robić prywatnie.
                      Sama już nie wiem, może jak pójdę teraz to da skierowanie, ale też musi mieć jakieś podstawy do jego wystawienia.
                      Pozdrawiam
                      Aneta
          • anette282 Re: Proszę o interpretację wyników 13.11.12, 08:23
            Witajcie ponownie,
            Piszę do Was bo ponownie wczoraj wykonałam sobie badania tarczycy, niestety morfologia z jonogramem i ferrytyna będzie dopiero jutro robiona, gdyż rodzinny nie chciał mi dać na nie skierowania i musze prywatnie isc zrobic.
            Nie mam jeszcze wyniku na DHEA-S, robilam badanie wczoraj ale nie wiem jak długo czeka sie na wynik.
            póki co zamieszczam Wam moje wyniki, może powiecie czy to jak sie zmienily ma jakies znaczenie, bo ja poki co czuje sie tak jak do tej pory.
            Zjadłam 100 tabl cynku, włosy lecą jak szalone, nawet wczoraj rodzinna powiedziała ze mam faktycznie ich mało.
            Boje sie......że całkiem wyłysieje.

TSH 1,93 <0,350 - 4,940>
            FT3 3,94 <1,71 - 3,71>
            FT4 1,02 <0,70 - 1,48>
            anty-TPO 7,80 <5,61>
            anty-TG 1,68 <4,11>

Aha mam jeszcze pytanie czy morfologia z jonogramem to onzaczenie poziomu wszystkich pierwiastków??
    • anette282 Re: Proszę o interpretację wyników 13.11.12, 16:04
      Mam już wynik DHEA-S
      DHEA-SO4 413,50 <95,80 - 511,70>

Może coś podpowiecie???
      • anette282 Re: Proszę o interpretację wyników 26.02.13, 10:40
        Witam
        Czy możecie mi podpowiedzieć czy taki wynik DHEA-s ma wpływ na wypadanie włosów i na tarczycę???
        Ginekolog zlecił mi ponownie zrobic ponownie to badanie jak powiedzialam mu ze masakrycznie wypadaja mi wlosy. Z leczeniem tarczycy dalam na jakis czas spokoj, niestety nic sie nie zmienilo i musze chyba poszukac jakiegos naprawde dobrego lekarza ktory nie bedzie patrzyl tylko na to ze tsh w normie a objawy i tak sie pietrza.
        Będę wdzięczna jak zerkniecie na badania ktore umiescilam wyzej i podpowiecie cos....
        • pies_z_laki_2 Re: Proszę o interpretację wyników 27.02.13, 22:53
          A ferrytynę sprawdzałaś? A żelazo w diecie masz?

Poczytaj też tutaj:
          - www.endokrynologia.polska.viamedica.pl/abstrakt.phtml?id=45&indeks_art=672
          - www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18728176?dopt=Abstract
          - www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18078443
          - commed.pl/wypadanie-wlosow-przy-hashimoto-vt76549.html
          - thyroid.about.com/cs/hairloss/a/hairloss_3.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka