zareczona993 05.02.13, 19:01 Witam kiedys podejrzewano u mnie hashimoto mam wiele objawow lecz wyniki sa takie tsh bylo w normie ,atg 22,6 norma 0-115 atpo13,8 norma 0-34 prosze o interpretacje ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stapelia Re: hashimoto? 05.02.13, 19:48 wyniki przeciwciał są w normie ale ważne jest też usg oraz wyniki hormonów tTSH, ft3 i Ft4 - masz takie wyniki? Odpowiedz Link
katarinka8901 Re: hashimoto? 07.10.13, 18:07 też mam pytanie zrobiłam wyniki pod kątem Hashimoto bo mam objawy które mogłyby na tą chorobę wskazywać , jutro mam iść na wizyte do endokrynologa ale nie wiem czy jest sens skoro wyniki są w normie a mianowicie : tsh: 0.847 mlU/l norma 0.27-4.20 ft4: 18.91 pmol/l norma 12.0-22.0 ft3:5.06 pmol/l norma 3.13-6.76 Odpowiedz Link
zareczona993 Re: hashimoto? 06.02.13, 14:42 wszystko w normie ,przed rokeim robilam badania i wyszlo atpo podwyzszone tylko i mialam niby hashimoto a teraz wyszlo ok? co dalej Odpowiedz Link
stapelia Re: hashimoto? 06.02.13, 15:19 poziom przeciwciał nie jest stały, ale skoro były to znaczy że hashimoto było i jest Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: hashimoto? 07.02.13, 11:45 zareczona993 napisała: > Witam kiedys podejrzewano u mnie hashimoto mam wiele objawow lecz wyniki sa tak > ie tsh bylo w normie ,atg 22,6 norma 0-115 > atpo13,8 norma 0-34 prosze o interpretacje ? Nie rozumiem. Jeśli piszesz, że coś jest w normie, ale nie podajesz szczegółów, to jak sobie wyobrażasz interpretację tego? Że niby co mamy interpretować? Twoją opinię, że jest w normie? To można ocenić tylko w jeden sposób - brak danych = zero wniosków. A może lepiej oceniać fakty, nieprawdaż? Wpisz wyniki trójki tarczycowej, proszę. Z normami... Czy robiłaś usg tarczycy? Masz opis z wymiarami / objętością? Na jakiej podstawie mówisz o Hashimoto? Tylko podniesionych p.ciał? Czy jesteś na coś chora, leczysz się, łykasz jakieś preparaty? Czy w rodzinie są jakieś choroby przewlekłe? Z jakiego powodu badałaś tarczycę? Odpowiedz Link
zareczona993 Re: hashimoto? 07.02.13, 12:02 tak tylko na podstawie podwyzszonych przeciwcial i wizyty u endo. Tsh 1.32 norma(0,51-4,3) Ft3 3,66 norma(2,57-4,43)58,60% Ft4 1,16 norma(0,93-1,7)29,87% Badania byly wykonane poniewaz byly prblemy z przelykaniem chudniecie drzenie rąk i zaburzenia widzenia trwale ;/ Odpowiedz Link
zareczona993 Re: hashimoto? 07.02.13, 12:03 a w rodzinie mojej mamy siostra miala wycinana tarczyce Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: hashimoto? 09.02.13, 00:34 Podsumujmy: 2011 - atpo ponad normę i podejrzenie Hashimoto, tak? - jakieś dolegliwości? dalszy ciąg diagnozowania? usg robiłaś? masz opis z wymiarami? podasz nam? 2013 - p.ciała są, ale mieszczą się w normach - tsh jest bardzo ładne, czyli przysadka nie "pogania" tarczycy do wytężonej pracy - Ft3 58,60% ładne, mogłoby być wyższe, ale i tak jest nieźle - Ft4 29,87% nieładne, widać, że tarczyca produkuje za mało hormonu T4 (powinno być w okolicach 50% normy, albo więcej). Moje wnioski: - bez usg nie wiemy w jakim stanie jest tarczyca, więc trudno prognozować, czy 1) masz Hashimoto (pewnie tak, skoro p.ciała były podniesione), 2) czy będzie produkować więcej hormonu T4 (jeśli jest mała i zmieniona zapalnie, to nie da rady produkować więcej, a organizm potrzebuje T4 do normalnego funkcjonowania, a wtedy trzeba mu go dostarczyć z zewnątrz), - p.ciała mogą się podnosić, mogą opadać, bada się je głównie przy stawianiu diagnozy, potem już nie ma wielkiej potrzeby, chociaż zakazu też nie - jeśli w rodzinie komuś wycięto tarczycę, to prawdopodobnie ten ktoś miał nadczynność albo jakieś zmiany typu guzy, czy cóś, a to wskazuje na skłonności zapisane w genach. Nie do nadczynności, tylko do słabej tarczycy. - choroba Hashimoto często zaczyna się od rzutu nadczynności, kiedy tarczyca poganiana przez przysadkę stara się wzmóc produkcję hormonów mimo już obecnego nacieku limfocytarnego. W końcu jednak degeneracja tarczycy jest tak duża, że poganianie za pomocą podniesionego tsh czy za pomocą suplementacji jodem nie pomaga i tarczyca zmniejsza produkcję, a my wpadamy w niedoczynność. - tsh niskie i fT4 niskie, jeśli tarczyca jest zmieniona zapalnie od dawna, to możesz mieć jakieś problemy dodatkowe z przysadką (która wytężała się poganiając tarczycę wyrzutem większej ilości tsh), albo z czymś jeszcze, ale tego nie wiemy, możemy tylko gdybać... - miałaś trudności z połykaniem, więc może masz wole Hashimoto? Potrzebne usg tarczycy... no i wracamy do początku.... Odpowiedz Link
zareczona993 Re: hashimoto? 11.02.13, 08:26 mam objawy takie jak utrata wzroku nagla, problemy z przelykaniem, drzenie rak potliwosc spadek masy ciagly ciągle infekcje;/ wypadajace wlosy przetluszczanie sie skory;/ bole kosci straszne ucisk w klatce piersiowej pieczenie klatki piersiowej Odpowiedz Link
anka.83 Re: hashimoto? 11.02.13, 21:42 Ta nagła utrata wzroku jest niepokojąca. Byłaś u okulisty, neurologa? Bo tego akurat objawu tarczycą nie wyjaśnisz. Jak na moje oko objawy są za intensywne w porównaniu do poziomu hormonów. Coś tu się dodatkowo innego dzieje nie tak! Odpowiedz Link
zareczona993 Re: hashimoto? 12.02.13, 07:41 neurolog i okulista widzial mnie kilku krotnie kilka razy bylam na oddziale neurologicznym i twierdza ze to absolutnie ani wina okulistyczna ani neurologiczna., slyszalam natomiast ze nieleczona niedoczynnosc prowadzi do pogorszenia wzroku , a nawet utraty..? Odpowiedz Link
anka.83 Re: hashimoto? 12.02.13, 12:35 > ., slyszalam natomiast ze nieleczona niedoczynnosc prowadzi do pogorszenia wzro > ku , a nawet utraty..? Tego akurat nie słyszałam, ale jeżeli to prawda, to musiałaby być to dziko galopująca niedoczynność, taka z gigantycznym TSH i wynikami fT3 i fT4 mocno poniżej normy. A wtedy również prolaktyna byłaby b wysoka. Moim zdaniem źródła problemów należy szukać gdzieś indziej. Na hasło trzęsą ce się ręce i problemy ze wzrokiem coś mi świta, ale nie jestem w stanie sobie przypomnieć. Tomograf - tylko przysadki? Czy mózg w całości + rdzeń kręgowy też? Z kontrastem czy bez? No i ten cukier? Odpowiedz Link
zareczona993 Re: hashimoto? 12.02.13, 12:43 cukier 68 rezonans bez kontrastu glowy 3 razy rezonans szyjny wsyztsko ok... rece rozkladam bo nie wie co robic;/ Odpowiedz Link
czupakabra27 Re: hashimoto? 12.02.13, 12:57 Szkoda, że bez kontrastu ani bez opcji angio To może być jakaś sprawa naczyniowa. Czasowe niedokrwienie. Prolaktynę miałaś z obciążeniem? Wzrok pogarsza się czasowo, czy to jest stała tendencja? Widzisz zamazane, czy są dodatkowe sensacje - plamy, błyski itd? jesteś krótkowidzem, masz astygmatyzm? Odpowiedz Link
zareczona993 Re: hashimoto? 12.02.13, 13:00 wady praktycznie nie ma bo -0.5 to nie wada tak uslyszalam od okulisty .mam chwilowe utraty wzroku(3incydenty)podczas jazdy autem.....widze rozmazane wszystko;/ od lutego ub.r. ciagle sie pogarsza a zeposol mi sie w czasie jednej nocy Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: hashimoto? 13.02.13, 02:11 Chwilowe utraty wzroku? Pasują mi tu problemy z krążeniem ocznym. Może poszukaj czegoś tu: - rarediseases.info.nih.gov/GARD/Condition/7713/Susac_syndrome.aspx Odpowiedz Link
zareczona993 Re: hashimoto? 13.02.13, 13:52 w takim badz razie jakie mam zrobic badanie aby wykluczyc lub potweirdzic? Odpowiedz Link
czupakabra27 Re: hashimoto? 13.02.13, 14:00 DOŚ skomplikowany artykuł, ale jest streszczenie www.okulistyka.com.pl/_klinikaoczna/index.php?strona=artykul&wydanie=45&artykul=776 Czy miałaś usg gałek ocznych i usg tętnic szyjnych? Odpowiedz Link
zareczona993 Re: hashimoto? 13.02.13, 15:21 nie nie mialam wykonywanych takich badan stwierdzono ze jest to zbedne;/ Odpowiedz Link
czupakabra27 Re: hashimoto? 13.02.13, 15:55 U mnie przy tych dziwnych atakach pierwszym badaniem było usg tętnic szyjnych. Jeśli masz zwężenie to nawet skręcenie głowy, czy jej pochylenie może powodować problemy. Te badania nie są zbędne. Masz do zrobienia 3 usg - tarczycy, gałek ocznych i tętnic szyjnych. Bez tego nie będziesz bliżej diagnozy. I nie czekałabym aż je ktoś zleci, tylko zbierała kasę i krok po kroku robiła. Rozumiem, że jeśli okulista Cię widział to badanie dna oka po rozszerzeniu źrenicy atropiną było? I pomiar ciśnienia w gałce ocznej też? Odpowiedz Link
zareczona993 Re: hashimoto? 13.02.13, 16:09 tak byly wszystko w jak najlepszym porzadku.. Odpowiedz Link
zareczona993 Re: hashimoto? 12.03.13, 08:14 mam pytanko na jakim poziomie procentoeym powinno byc ft 4 bo tylko ten parametr oprocz tsh kazala mi zrobic pani doktor ... Odpowiedz Link
czupakabra27 Re: hashimoto? 12.03.13, 09:37 Najlepiej powyżej 50%. Są osoby dla których to jednak za mało i muszą mieć 70-80%. Odpowiedz Link
zareczona993 Re: hashimoto? 12.02.13, 12:58 i oczywiscie badania w kierunku boreliozy i sm bylyy robione wszystko ok Odpowiedz Link
czupakabra27 Re: hashimoto? 12.02.13, 13:14 Może coś z ukł. krzepnięcia? Nie masz w rodzinie zakrzepicy, żylaków? To nie wygląda jak hormony. Też miałam czasową utratę wzroku, ale to nie było w formie zamazania, ale aury - obraz był całkiem lub częściowo zasłonięty błyszczącym elementem. Czymś w rodzaju grubej ramy, odblaskowego punktu na środku pola widzenia itd. Odpowiedz Link
zareczona993 Re: hashimoto? 12.02.13, 13:20 UKLAD KRZEPNIECIA BYL ROBIONY GDY zaczynalam stosowac antykoncepcje wyszlo ok. nastepny byl robiony w czerwcu tez ok Odpowiedz Link
czupakabra27 Re: hashimoto? 12.02.13, 13:31 Kiedy zaczęły się te jazdy ze wzrokiem, a kiedy zaczęłaś brać antykoncepcję? Jaki preparat bierzesz? Odpowiedz Link
zareczona993 Re: hashimoto? 12.02.13, 13:36 brałam yasmin krótko odstawilam bo niegdy nie wiadomo czy nie o tego jazdy zaczely sie od 2011 lipca tzn mialam zawroty glowy i piekly mnie oczy nic mi sie nie rozmazywalo a yasmin od 2012 stycznia (nagle pogorszenie 7 luty 2012 Odpowiedz Link
zareczona993 Re: hashimoto? 12.02.13, 13:37 a co do yasminu lekarz wykluczyl tzn kilku wykluczylo Odpowiedz Link
czupakabra27 Re: hashimoto? 12.02.13, 13:41 Trochę podobne: dooktor.pl/forum/index,12220,qlaira_a_zaburzenia_widzenia.html Lekarze jak nie widzą, to wykluczają. Mnie mówili, że zaburzenia jelitowe nie są po pigułkach. No ale jak je odstawiłam to największe problemy powoli wygasły. Odpowiedz Link
czupakabra27 Re: hashimoto? 12.02.13, 13:44 Miało być "jak nie wiedzą". Może przeciwciała TRAB trzebaby zrobić. No i to USG. Nie wiem czemu go dotąd nie masz. 3 rezonansy i brak usg tarczycy. Odpowiedz Link
zareczona993 Re: hashimoto? 12.02.13, 13:44 ja nie biore rok juz wiec cos powinno byc widac u tu z dnia na dzien sie pogarsza;/ Odpowiedz Link
czupakabra27 Re: hashimoto? 12.02.13, 07:45 Endokrynolog,okulista,neurolog! Takie nagle problemy ze wzrokiem to nie tylko sprawa okulistyczna, ale moze byc takze gruczolak przysadki. Szybko zbadaj prolaktyne przed i po obciazeniu i z wynikami do lekarza. Moze byc konieczny rezonans. forum.gazeta.pl/forum/w,94641,110766235,110766235,przeciwciala_w_normie_tarczyca_jak_u_dziecka.html Odpowiedz Link
zareczona993 Re: hashimoto? 12.02.13, 08:46 rezonans byl robiony 3 razy. tomografia prolaktyna wszystko ok.... Odpowiedz Link
alicjaczar Re: hashimoto? 12.03.13, 10:26 Witaj, takie incydenty nagłego, krótkotrwałego niewidzenia są np. charakterystyczne przy niedrożności naczyń dogłowowych. Zrobić badanie USG tętnic szyjnych. Polecam, niedrożność z takimi cechami może świadczyć o dużym " zapchaniu tętnic" pozdrawiam, PS. przerabiałam to z Moją mama, dokładnie tak samo "smokk2005.blox.pl/2005/07/Ladnie-na-swiecie-a-ja.html" Odpowiedz Link
zareczona993 Re: hashimoto? 12.03.13, 10:29 usg tetnic szyjnych ok natomiast rezonanst przysadki wykazal ze część gruczołowa wzmacnia sie niejednorodnie po podaniu kontrastu co to oznacza po po rozmowiez lekarzem powiedzila ze go to niepokoii wizyte mam w czwartek a juz sie martwie;/ Odpowiedz Link
bobina5 Re: hashimoto? 12.03.13, 22:08 rezonas zostaw - jest OK Logika ma byc nastepujaca: 1. masz hashimoto ! 2. masz jakies objawy pasujace do niedoczynnosci, ktora masz parwo miec z hashi. 3. trzeba sprobowac leku za 7 zlotych (Euthyrox N 50 lub Letrox 50) i zobaczyc co to zdziala. a poszlo juz sporo kasy na specjalistow i 3 rezonase i inne badania !!! (typowe blakanie sie przy niedoczynnosci, ktorej nie widac w badaniach - chociaz przeciez bylo a-TPO!) TSH - 1,3 jadno z najgorszych do interpretacji ale jak najbarzdiej moze potwierdzac niedocz. gorsze sa tylkoponizej 0,9 ! po 2 m-ca-ch skontrolowac TSH i FT3, T4 nie trzeba bo to zazywasz w tych lekach 4. jezeli sie nie poprawi ale tolerancja Euthyr. bedzie dobra to trzeba sprobowac Novothyralu, ktory zawiera T4 + T3 mimo nawet bardzo dobrego % FT3 - bo sa nadal objawy a nie pomaga T4. trudnosci w przelykaniu sa bardzo typowe dla niedoczynnosci chudniecie lubi miec zwiazek czesciej z niedoborami T3 - PARADOKSALNIE !!! i mozna pzrytyc 1-2 kg na novothyralu podobnie jak niedobory glukozy wlasnie lubia poprawiac sie po leczeniu T3 niestety zaburzenia wzroku bardzo rzadko ale to tez mozliwe najwaziejsze, ze wykluczono schorzenia neurologiczne i okulistyczne bo z tym by bylo o wiele gorzej. W mysl zasady : dobry wywiad i LECZYMY OBJAWY A NIE WYNIKI !!! przynajmniej probnie bo szkodliwe to nie jest a zwykle pomocne proponuje szukac kogos kto lubi leczyc i chetnie daje leki jak sa objawy i szuka dobrego leku w odpowiedniej dawce. pozdro-wodzenia Odpowiedz Link
zareczona993 Re: hashimoto? 13.03.13, 08:14 bylam u mojej endo wczoraj powiedziala ze tarczyca jest ok a wszystko to wina niedoboru witaminy d tak duzego i co ja mam myslec? Odpowiedz Link
czupakabra27 Re: hashimoto? 13.03.13, 08:50 Nie podałaś wyniku wit. D. Jaki suplement dostałaś i w jakiej dawce? Nie widzę też wyniku wit B12. Niedobory tej witaminy na trwałe mogą uszkodzić nerwy. I nadal nie ma usg tarczycy! Odpowiedz Link
zareczona993 Re: hashimoto? 13.03.13, 09:28 witamna d wynik 16,5 norma powyzej 30 dostalam devikap 5000j dziennie witaminy z grupy b tez mialam zapiasne ale ich wogole nie toleruje odrazu mam odruchy wymiotne i boli mnie brzuch;/ Odpowiedz Link
czupakabra27 Re: hashimoto? 13.03.13, 09:33 Powinnaś mieć zrobione bad na wit B12 i jeśli jest niedobór lub nisko w normie, to dostawać zastrzyki. Witaminy B do łykania są specyficzne w smaku, posmaku. Zastrzyki zawsze lepsze. Zareczona, moim zdaniem za bardzo opierasz się na opinii lekarzy, którzy w tym przypadku mają bardzo wąskie horyzonty. Sama nic nie chcesz badać, sprawdzać, nie szukasz innego endo. Rozumiem, że masz prawo być zrezygnowana, ale bez indywidualnych inicjatyw i akcji czarno to widzę. Sztandarowym przykładem jest tu dla mnie diagnozowanie tarczycy bez jej usg. Odpowiedz Link
zareczona993 Re: hashimoto? 13.03.13, 09:47 No ale ja juz poprostu niemam sily ile mozna slychac tego wszystkiego nikt nie potrafi postawic diagnozy kazdy odsowa odsiebie moj przypadek zeby przypadkiem nie wysilic sie za bardzo endo do ktoerej chodze to bardzo dobry lekarz, natomiast usg bylo robione jakies 6 lat temu i wyszly guzki malutka tarczyca , a pozniej niby zniknely to niestety wyniki badan mojej poprzedniej endo. czyli badanie mam zrobic konkretnie na witamine b 12 tak? nie to ze b poprostu? Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: hashimoto? 15.03.13, 18:50 Dziewczyno, usiądź dzisiaj i jutro wieczorem i poczytaj forum od deski, do deski. Wpisz w szukajkę hasło "D3", albo "B12", albo "usg tarczycy" i czytaj, czytaj, czytaj... Sama się zorientujesz jakie badania robimy i radzimy niemal każdej pytającej osobie, bo tylko osoby z problemami tu trafiają. Jak jest ok, to mało kto poszukuje informacji na forum w necie... B12, tak, koniecznie z numerkiem. A po co to robić poczytaj w wątkach przyklejonych na górze głównej strony forum. Odpowiedz Link