17.02.13, 19:08
Witam
Badanie TSH wynik wg kalkulatora 8.94%. czy pomożecie mi to zinterpretować?
Obserwuj wątek
    • stapelia Re: Wynik TSH 17.02.13, 22:57
      Możesz wpisać wynik z normami? Czemu badanie było robione? Zle sie czujesz? Niestety samo tsh to najczęściej za mało zeby stwierdzić czy z tarczyca wszystko jest okcrying
      • binom Re: Wynik TSH 18.02.13, 13:31
        tak, oczywiście:
        wynik 0,928 uiU/ ml, norma 0,550 - 0, 4,780

Tak , czuję się źle, dodam , że od kilku lat leczę się na depresję, ale mimo brania antydepresantu samopoczucie ostatnio pogorszyło mi się, ciągłe zmęczenie, okropna senność, męczliwość, uczucie zimna, dreszcze, łomotanie serca ( w chwilach odpoczynku), szumy i piski w uszach, pogorszenie wzroku, czasem trudności w przełykaniu. Z tym poszłam do lekarza i on zlecił zrobienie TSH III generacji, ogólny mocz i podst. badania krwi. Byłam już z wynikami u lekarza i powiedział , że wszystko jest w normie i nie ma do czego się przyczepić, zasugerował ponowną wizytę u psychiatry. Jestem kobietą mam 43 lata.
        • czupakabra27 Re: Wynik TSH 18.02.13, 14:26
          TSH jak malowane, ale... nie masz wyniku ft3,ft4, przeciwciał atpo i atg, usg tarczycy. Bez tych badań nie da się powiedzieć, że z tarczycą wszystko OK.
          Na objawy depresyjne mogą też wpływać niedobory - magnezu, witaminy B12, witaminy D. Lekarz pierwszego kontaktu na NFZ nie da Ci zlecenia na powyższe badania. Musi to zrobić albo specjalista albo musisz zainwestować i wszystko wykonać prywatnie. Jeśli wybierzesz te opcję poszukaj labu, które ma sensowne ceny, bo w obrębie jednego miasta mogą się one bardzo różnić.
          • pies_z_laki_2 Re: Wynik TSH 19.02.13, 15:58
            I przy twoich dolegliwościach nie odwlekaj tych badań, bo należy wykluczać po kolei ew. przyczyny takie stanu.

Na początek zrób tsh, fT4 i fT3, wit. B12 i ferrytynę.

D3 jest drogie, na wynik czeka się kilka-kilkanaście dni, a z dużym prawdopodobieństwem można przewidzieć, że masz niedobory (jak 70% Polaków), więc jeśli oszczędzasz, to na razie sobie daruj, w zamian kup wit. D3 w płynie (w kroplach albo żelkach) i łykaj 2tys. jednostek dziennie do kwietnia, nie zaszkodzisz sobie na pewno...

To samo z p.ciałami, badanie jest drogie, a nie zawsze p.ciała się pojawiają, więc z badaniem poczekałabym na skierowanie płatne przez ubezpieczalnię... w końcu po to własnie płacimy podatki, prawda?

Potem znajdź endokrynologa ze sprzętem do usg, poproś o sprawdzenie tarczycy i dopilnuj, żeby w opisie znalazła się wielkość / objętość i w kilku zdaniach opisane echo gruczołu i okolicznych węzłów chłonnych.

Kiedy pokażesz endo wyniki pełnego panelu tarczycowego, dodasz spisane na kartce dolegliwości i wynik usg, wtedy dopiero odpowiedzialnie będzie można powiedzieć, co się z tarczycą dzieje (że to nie od tarczycy, albo że to właśnie przez tarczycę...).

Trzymaj się ciepło smile

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka