Dodaj do ulubionych

interpretacja wyników

19.02.13, 16:30
Witam serdecznie!
Mam 33 lata, jestem po 2-gim poronieniucrying pierwsze: wrzesień 2012 (6tc-samoistne), drugie:luty 2013 (9tc-zabieg). W 2008 roku urodziłam zdrową córeczkę (ciąża książkowa)
Zaczynam szukać przyczyn.
Właśnie odebrałam wyniki:
TSH: 078 mlU/ml , (norma: 0,27-4,2),
FT4: 1,11 ng/dl, (norma: 0,8-1,7)
FT3: 2,73 pg/ml, ( norma: 2,6-5,1)
p-ciała p/peroksydazie tarczycowej TPO: 9,3 lU/ml, (norma:<34)
p-ciała p/tyreoglobulinie: 17,71 lU/ml, (norma: <115)

Ponadto wg kalkulatora:
FT4 34.44% [ wynik 1.11, norma (0.8 - 1.7)]
FT3 5.20% [ wynik 2.73, norma (2.6 - 5.1)]
Bardzo proszę o interpretację wyników, jestem zupełnie zielona w tym temacie. Dodam, że z ewentualnych objawów "tarczycowych" mogę u siebie wymienić: kołatanie serca (mega kołatanie-ale być może to jest związane z nerwicą, którą zapewne mam; kardiologicznie przebadana-serce ok), częste uczucie zimna(dreszcze), ospałość, ciągłe zmęczenie....
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: interpretacja wyników 20.02.13, 13:27
      Podane wyniki wskazują na jakiś problem z tarczycą, fT4 mogłoby być wyższe, dramatu nie ma, ale zrobiłabym jeszcze usg tarczycy i dopilnowała, żeby operator dał szeroki opis stanu tarczycy z trzema wymiarami / objętością włącznie.

O hormonach na pewno napiszą dziewczyny bardziej doświadczone w sprawach powiązania działania tarczycy, zawirowań hormonalnych z poronieniami. Trzymaj się ciepło smile
      • goyczyk Re: interpretacja wyników 20.02.13, 15:35
        No właśnie...jedni piszą, że badania tarczycowe należy wykonać ok 6 tyg. po poronieniu, inni natomiast, że nie ma większego znaczenia kiedy....
        Tak, na usg muszę się wybrać koniecznie.
        Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka