Dodaj do ulubionych

proszę o pomoc

14.03.13, 17:50
Witam
moje wyniki
tsh 0,129 (0,550-4,780)
ft3 3,82 (2,30-4,20) 80,00%
ft4 1,63 (0,89-1,76) 85,06%
oczom trochę nie wierzę..
ferrytyna 18 (13-150) 3,65%
żelazo 44 (37-145) 6,48%
sód 139 (135-145)
potas 4,24 (3,50-5,00)
magnez 1.77 (1,60-2,55)
wapń 2,36 (2,10-2,60)
witamina B12 593 (211-911) 54,57%
kwas foliowy 2,59 (>5,38) nie rozumiem tej normy ale mam zaznaczone że za nisko jest
glukoza na czczo 91(70-110)
morfologia idealnie w normach
wit D3 20(10-30) w przedziale nazwanym średnim niedoborem
dodam,że koniec stycznia tsh 5,800 ft3 i ft4 nie robiłam więc nie wiem
brałam 175 euthyroxu ale nie przykładałam się do regularnego przyjmowania,lekarz kazał się przyłożyć i nie zwiększył dawki.Ponieważ po miesiącu brania przykładnego czułam się fatalnie to zwiększyłam do 194 ale po tygodniu trzepotania serca znów zmniejszyłam do 175.Czuję się coraz lepiej ale jeszcze czasem serce zabije szybciej i w głowie się zakręci no i zadyszka nawet po wyprasowaniu spodni(jednych)Mam kilka pytań w związku z wynikami
1.Czy te po 80 % ft3 i ft4 to dla odmiany nie jest za wysoko?Jaki wynik jest idealny?
2.Czy te objawy,które jeszcze się czasem odzywają to może być niskie żelazo?Bo rozumiem,że powinnam go uzupełnić?
3.Wit B12 jest ok?
4.Co z kwasem foliowym?
5.Czy wapń i sód jest wystarczająco ok czy uzupełniać?
6.Biorę Wit D3-1x1000 za mało?
7.Czy zostać na 175 ethyroxu czy trochę zmniejszyć?
Wizytę u nowego endo mam 21 marca
sorry,że tak długo ale prosicie o wpisywanie wszystkich wyników w kupie
pozdrawiam i czekam na podpowiedzi
Obserwuj wątek
    • djpa Re: proszę o pomoc 14.03.13, 20:28
      Hej,
      Lubię pytania w punktach big_grin

1. Osobiście bardzo dobrze się czuję przy wynikach na poziomie takim jak Twoje, ale byłyby osoby, dla których takie ilości fT3 i fT4 są za duże. Odpowiedź zależy od tego, jak Ty się czujesz.
      2. Zadyszka może być od za niskiego żelaza, ferrytyny, ale niekoniecznie, jeśli morfologia taka ładna. Warto podnieść ferrytynę.
      3. Jest OK.
      4. Kwas foliowy uzupełnić. Masz sporo za mało. Do kupienia w aptece, ale oprócz tego poczytaj, jakie produkty spożywcze mają kwas foliowy - dostarczaj też tę witaminę w naturalnej postaci.
      5. Wapń i sód zostaw. Wapń powinien urosnąć po uzupełnieniu witaminy D3.
      6. Tak, za mało. Czy zrobiłaś tydzień lub dwa przerwy między braniem witaminy D3 a badaniem tej witaminy w krwi?
      7. Zależy od samopoczucia obecnego i późniejszego. Poczytaj o objawach nadczynności. Gdyby takie u Ciebie były, zmniejsz dawkę. Ale bierz regularnie!

Ogólnie powinnaś się czuć coraz lepiej. I sama teraz widzisz, jak wiele zależy od regularnego brania E, prawda?
      • dorci-a177 Re: proszę o pomoc 14.03.13, 21:17
        dzięki za odp
        wit D3 dopiero teraz zaczęłam brać 1000 dziennie a pierwsze badanie miałam 2 mies temu i przedtem nie brałam wcale.Czy 1x1000 to nie mało dla mnie?
        • djpa Re: proszę o pomoc 15.03.13, 08:45
          Przy niedoborze 1000IU to za mało.
          Bierz magnez - uzupełnianie D3 wzmaga zapotrzebowanie na magnez, poza tym u Ciebie magnez dość niski wyszedł.
    • pies_z_laki_2 Re: proszę o pomoc 15.03.13, 19:03
      Dopowiem, jeśli można.
      Zadyszka zdarza mi się przy kiepskim lipidogramie, a ten zmienia się w zależności od wysycenia się hormonem tarczycy, ale i od wagi, wyższa - zadyszka, niższa - brak zadyszki. To nawet nie całkiem zadyszka, tylko taki ciężki oddech po kilometrze spaceru, normalnie tego nie mam, a teraz i owszem (i wkurza mnie to niemożebnie...). Właśnie rozgryzam temat, jak z tego wyjść...
      • dorci-a177 Re: proszę o pomoc 15.03.13, 23:37
        a jeszcze mam pytanie
        czuję się ogólnie lepiej ale z objawów zostało przyspieszone serce tzn momentami jest ok 78 np a momentami 90-100.Myślicie,że może to być od żelaza(zaczęłam brać od 2 dni dopiero)czy może za duża dawka euthyroxu(biorę 175 a ft3 i ft4 80 i 85%)mam już mniejsze zawroty głowy ale to serce umęczy bo zaraz mnie panika bierze.Biorę metocard a co by się działo bez niego to nawet nie myślę.
        • dorci-a177 Re: proszę o pomoc 17.03.13, 23:09
          nikt tak nie ma?
          ponawiam pytanie o serducho i dodam jeszcze jedno
          czasem robi mi się twarz bardzo czerwona też tak macie?
          • mami-016 Re: proszę o pomoc 17.03.13, 23:41
            Witam,

ja tak mam, tzn. przy niskim TSH tętno powyżej 100 i kołatanie serca a przy wyższym - niskie tętno. Można się do tego przyzwyczaic. Ja osobiście wolę nizsze TSH i choć towarzyszą temu inne dolegliwości, to jakoś mi z tym lepiej niż z TSH np. 4, bo wtedy to jestem niedoczynnie rozlazławink. Też biore 175 euthyroxu.
            Jak coś chcesz więcej zapytać, to napisz na maila mami-016@gazeta.pl
            • dorci-a177 Re: proszę o pomoc 21.03.13, 21:54
              Witam
              Dziś miałam wizytę u nowego lekarza niejakiego Romana Jasińskiego z racji tego,że mój poprzedni lekarz wydawał mi się ignorantem,ale to przeżyłam dziś to trudno nazwać.Ja osoba wygadana wyszłam od niego z opuszczoną koparą i to rozdziawioną!!!!!!!!
              Najpierw pan dr opowiadał mi od początku o co chodzi z tym hashimoto,bardzo barwnie na przykładzie wojsk,genarała w osobie tsh i takie głupoty.Schody się zaczęły w momencie,kiedy zaczęłam pytać o zasadność badania ft3 i ft4 i o niedobory.Powiedziałam,że źle się czuję od małego żelaza i miałam zawroty głowy a on na to,że przy takim wyniku to on nie dałby nawet jednej tabletki!!!A ja mam na dolnej granicy normy i powiedziałam że po 2 dniach brania żelaza lepiej się czuję to stwierdził,że to nie od tego.Na mój wysoki puls wysłał mnie do kardiologa a wogóle oświadczył,że ja do niego przyszłam leczyć tarczycę a nie niedobory i z tym problemem do internisty.Nie przepisał mi żadnej recepty,kazał wszystko odstawić czyli wit d3,potas,magnez i żelazo i zrobić tsh w czerwcu.A jak na koniec powiedziałam,że na forum lepiej się wyleczę to nawyzywał formułowiczki od debilek i na tym skończyła się wizyta za 160 zł.I co wy na to?
              • agcerz Re: proszę o pomoc 22.03.13, 09:07
                Serdeczne współczucie. Nie ma to jak "holistyczne" podejście do pacjenta. Wrrrr. Jak lekarze wyobrażają sobie współpracę z pacjentem przy takim podejściu? Pacjent ma mieć "wygląd głupkowaty i nędzny", jak przed carem... Taaak...
                • beba2 Re: proszę o pomoc 22.03.13, 13:11
                  Trzeba było burakowi powiedzieć, ze ty też jesteś forumowiczką i że w takim razie "nawzajem" smile
              • pies_z_laki_2 Re: proszę o pomoc 24.03.13, 13:45
                O rany, a ja do niego idę w przyszłym tygodniu i miałam nadzieję, że coś mi pomoże wyjaśnić, bo przecie czasem mam pytania i wątpliwości... a tu taka d... blada...

I to za własne pieniądze... Mogę jeszcze zrezygnować, przenieść wizytę do innego endo, ale czy jest jakiś przyzwoity endo w Luxmedzie??? Ten miał niezłe opinie, polecały go dziewczyny, a tu taka wtopa... Ręce opadają...
                • dorci-a177 Re: proszę o pomoc 24.03.13, 19:48
                  ja odnoszę wrażenie,że on jest dobry dla osób nie pytających o nic i ślepo wierzących w lekarza ale jak się z nim nie zgodziłam w paru kwestiach to od razu zmienił swe oblicze.I to jest jeden z tych co patrzą tylko na tsh i nie interesują go niedobory bo jak twierdzi norma to norma.Ja już do niego nie pójdę.
                  • dorci-a177 Re: proszę o pomoc 29.03.13, 20:29
                    Witam
                    Po ostatniej huśtawce dawki i koszmarnym samopoczuciu od 4 tyg jestem na 175 E trochę się poprawiło tzn serce bije wolniej chociaż rano po wstaniu puls ok 90 ale potem już 70-80,ciśnienie unormowało się,jest wiecej energi i w zasadzie ustąpiły zawroty głowy a przynajmniej nie są tak silne(ale to chyba za sprawą żelaza,bo biorę od 2 tyg)
                    I już się cieszyłam,że jest coraz lepiej a tu dziś wieczorem nagle zrobiło mi się trochę słabo,takie nogi jak z waty i poczułam w jednej sekundzie uderzenie gorąca w twarz i uszy.Tak silnie,że aż zmierzyłam ciśnienie i było 152/96 puls 90 do tego jakieś takie dziwne uczucie na całym ciele,tak jakby ktoś mi wpuścił w żyły ciepły płyn.Oczywiście w głowie się kręci i jest słabo,w środku gorąco a ręce i nogi zimne i delikatnie mnie telepie,jakby dreszcze.Ciśnienie zaraz wróciło do normy ale reszta została i jest do tej pory.Twarz trochę bledsza ale ogolnie czuję się jakbym była po jakimś ataku.
                    Przypomnę,że 12.03 miałam tsh 0,129 a ft3 80%,ft4 85%.
                    Biorę żelazo od 2 tyg bo ferrytyna była 18(13-150),potas,magnez,wit d3 i teraz zaczynam kwas foliowy.
                    Mam pytanie czy takie historie mogą być od za wysokiej dawki E ?
                    Wiem,że muszę zrobić powtórne badania ale może ktoś tak ma?
                    Muszę przyznać,że porządnie się wystraszyłam i nie wiem czy nie pojechać do szpitala tylko z drugiej strony co oni tam pomogą?Ale nadal mi się kręci w głowie.
                    • pies_z_laki_2 Re: proszę o pomoc 30.03.13, 23:00
                      Masz bardzo wysoką dawkę hormonu, tak, to może być od tego.
                      • dorci-a177 Re: proszę o pomoc 30.03.13, 23:13
                        tylko,że na takiej dawce jestem od dawna i w październiku u.r. tsh 1,coś tam i czułam się ok ale w styczniu tsh 5 coś więc przez tydzień brałam 194 E ale mnie właśnie telepało więc znów zmniejszyłam do 175 i tak biorę jakieś 4 tyg.Było coraz lepiej to pomyslałam,że jest ok aż tu wczoraj znów i dziś rano ciśnienie 175/96 puls 115 a po 15 min już niższe a popołudniu 114/70 nic nie rozumiem.Co prawda wczoraj dostałam okres czy to może być przyczyna?Bo oprócz tego co napisałam wczoraj to nie mam objawów nadczynności a już napewno nie chudnę niestety
                    • pies_z_laki_2 Re: proszę o pomoc 31.03.13, 13:23
                      > Biorę żelazo od 2 tyg bo ferrytyna była 18(13-150),potas,magnez,wit d3 i teraz
                      > zaczynam kwas foliowy.

Napisz dokładnie co i ile łykasz (dopisz do wyników z normami, czyli np. D3 wynik x, normy y-z, "krople xxx", dawka yyy jednostek. I kiedy, czyli do śniadania, czy z kolacją, z herbatą, czy wodą itp. Szczegółowo.

Żelazo uzupełnia się długo, bardzo długo, dużymi dawkami, ale z wyczuciem, żeby nie dopuścić do bólu żoładka i biegunki. To samo z resztą supli, są potrzebne, ale muszą być dobrej jakości i trzeba je dobrze rozłożyć w czasie.
                      • dorci-a177 Re: proszę o pomoc 31.03.13, 22:00
                        o 7 biorę Euthyrox popijam wodą i dalej śpię
                        ok 11 metocard zaraz sorbifer 1 tabl popijam sokiem pomarańczowym i śniadanko
                        ok 13 magnez chela 2 tabl i potas(kaldum czy jakoś tak)popijam herbatą
                        po południu zaczęłam brać folik 2 tabl (4mg) i d3 1000 1 tabl
                        ok 21-22 sorbifer 1 tabl sok
                        ok 1 w nocy magnez
                        ostatnie wyniki
                        tsh 0,129 (0,550-4,780)
                        ft3 3,82 (2,30-4,20) 80,00%
                        ft4 1,63 (0,89-1,76) 85,06%
                        oczom trochę nie wierzę..
                        ferrytyna 18 (13-150) 3,65%
                        żelazo 44 (37-145) 6,48%
                        sód 139 (135-145)
                        potas 4,24 (3,50-5,00)
                        magnez 1.77 (1,60-2,55)
                        wapń 2,36 (2,10-2,60)
                        witamina B12 593 (211-911) 54,57%
                        kwas foliowy 2,59 (>5,38) nie rozumiem tej normy ale mam zaznaczone że za nisko jest
                        glukoza na czczo 91(70-110)
                        morfologia idealnie w normach
                        wit D3 20(10-30) w przedziale nazwanym średnim niedoborem
                        przypomnę,że koniec stycznia tsh 5,800 ft3 i ft4 nie robiłam więc nie wiem
                        • dorci-a177 Re: piesku co o tym myślisz? 02.04.13, 21:04
                          napisałam co i jak biorę,myslisz,że po jakim czasie są efekty brania sorbiferu?
                          • dorci-a177 Re: i co teraz? 04.04.13, 13:38
                            Witam
                            Odebrałam dziś wyniki
                            tsh 0,100(0,550-4,780) 4 tyg wcześniej 0,129
                            ft3 3,61(2,30-4,20) 68,95% 4 tyg wcześniej 80%
                            ft4 1,43(0,89-1,76) 62,07% 4 tyg wcześniej 85,06%
                            ferrytyna po 3 tyg brania 32(13-150) 13,87% 4 tyg wcześniej 18(13-150) 3,65%
                            potas 3,88(3,50-5,00) 4 tyg wcześniej 4,24
                            selen 63(46-143)
                            morfologia dobra i nawet lepsza od poprzedniej
                            tylko dlaczego źle się czuję?
                            biorę 175E i resztę tak jak pisałam wcześniej
                            Co robić z dawką teraz?Zwiększyć(patrząc na to,że ft3 zrobiło się większe od ft4)
                            Czy zmniejszyć(patrząc na tsh i samopoczucie)
                            Zostawić(bo może objawy są od niedoborów)
                            Samopoczucie do niczego
                            rano skok cisnienia,za szybki puls(a biorę metocard)
                            rozdygotanie wewnętrzne
                            czasem zawroty głowy i ból głowy
                            zgaga
                            temp rano 35,5
                            i te potworne uderzenia gorąca szczególnie twarz i uszy(robią się czerwone)
                            a zaraz jakby dreszcze i zimno
                            a i czarne "sadze" w oczach nie mroczki tylko takie pałeczki
                            proszę o rady idę dziś do lekarza ale to jeden z tych co uważa,że wszystko jest od wszystkiego tylko nie od tarczycy
                        • pies_z_laki_2 Re: proszę o pomoc 04.04.13, 16:26
                          > o 7 biorę Euthyrox popijam wodą i dalej śpię - OK

> ok 11 metocard zaraz sorbifer 1 tabl popijam sokiem pomarańczowym i śniadanko - OK, ale żelazo być przeniesione na później, co najmniej 4 godziny od tyroksyny

> ok 13 magnez chela 2 tabl i potas(kaldum czy jakoś tak)popijam herbatą - zamień magnez z żelazem, albo dodaj do magnezu żelazo z g. 11.

> po południu zaczęłam brać folik 2 tabl (4mg) i d3 1000 1 tabl - OK

> ok 21-22 sorbifer 1 tabl sok - OK

> ok 1 w nocy magnez - znowu? czemu w dwóch porcjach?

Żelazo pomaga ci lepiej wykorzystać tyroksynę, ale też łykane blisko hormonu zmniejsza wchłanianie z tabletki, pewnie dlatego obniżył się poziom fT4, ale nadal jest na mniej więcej wyrównanym poziomie, więc nie jest źle. Kiedy odsuniesz w czasie tyroksynę od żelaza powinno znowu fT4 nieco wzrosnąć bez miany dawki.

> kwas foliowy 2,59 (>5,38)

Powinno być wyżej niż 5,38, a tym masz 2,59 więc za nisko. Na ogół do wit. B12 dokłada się tabletkę kwasu foliowego, możesz łykać i bez witaminy B smile

D3 - masz nadal za nisko, do lata łykałabym trochę, w lecie można się opalać (bez filtra), więc suplementacja jest niepotrzebna, ale od jesieni znowu zaczęłabym łykać D3.
                          • dorci-a177 Re: proszę o pomoc 04.04.13, 16:54
                            żelazo mozna z magnezem?cały czas byłam przekonana,że nie wolno żelaza z niczym łączyć
                            • dorci-a177 Re: proszę o pomoc 04.04.13, 19:18
                              [b]dopowiem,że wróciłam od lekarza i oto co mi zaproponował
                              na tydzień odstawić wogóle Euthyrox
                              potem zejść ze 175 i brać 6 dni 150 a w niedzielę 88 bo stwierdził,że za wysokie tsh
                              oczywiście wymądrzyłam się wszystkimi informacjami z forum a przede wszystkim o normach ft3 i ft4 a on wysłuchał i zapytał mnie tylko czy czasem nie czułam się najlepiej wtedy,kiedy nie sprawdzałam ft3 i ft4 a tsh wynosiło 1,200.
                              I wiecie co?Miał rację bo teraz czuję się o wiele gorzej.
                              Może coś w tym jest tylko nie wiem czy nie brać przez tydzień to dobry pomysł.Może po prostu zmniejszę dawkę do 150 co dzień i zobaczę.Co o tym myślicie?
                              • dorci-a177 Re: proszę o pomoc 06.04.13, 18:33
                                może wypowiedzą się doświadczone koleżanki?
                                • czupakabra27 Re: proszę o pomoc 06.04.13, 19:00
                                  Dorcia, zelaza nie lacz z magnezem i nigdy ani jednego ani drugiego nie popijaj herbata! Herbata i kawa maja zwiazki utrudniajace wchlanianie mg i fe i to sie mija z celem.
                                  • dorci-a177 Re: proszę o pomoc 19.05.13, 22:05
                                    witam
                                    moje nowe wyniki po 2 mies na dawce 150E,WCZEŚNIEJ 175E
                                    tsh 0,300(0,550-4,780)
                                    ft3 60%
                                    ft4 77%
                                    ferrytyna rosnie ładnie reszta ok
                                    ostatnio samopoczucie było ok ale wczoraj nagle z rana straszne zawroty głowy i ból głowy i oczywiście nerwy,pojechałam do szpitala,lekarz stwierdził,że wszystko ok i to nerwica.
                                    może wiecie co może być przyczyną skoro żelazo biorę od 2,5 mies?skąd takie zawroty i pogorszenie samopoczucia przy w sumie dobrych wynikach?czy mam za duzą dawkę E?
                                    • dorci-a177 Re: proszę o pomoc 06.08.13, 21:17
                                      Witam po przerwie
                                      Po przedawkowaniu i baaaardzo nieprzyjemnych objawach na 2 tyg zawiesiłam branie euthyroxu potem zaczęłam brać jakby od początku tzn od 25 i co 3 dni zwiększałam aż doszłam do 125 i tak zostałam przez 6 tyg(przypomnę,że przed przerwą miałam dawkę 175)
                                      A oto moje wyniki
                                      tsh 2,683
                                      ft3 41,05%
                                      ft4 26%
                                      ferrytyna 32,12%
                                      żelazo 62%
                                      potas 28%
                                      magnez 7%
                                      morfologia idealna wszystko w porządnej normie
                                      HGB 14,4 norma 11,5-16

Czuję się źle,boli mnie głowa,lekkie zawroty,czasem robi mi się słabo,jestem śpiąca i wogóle nie mam siły.Byłam 3 dni nad morzem i nie mogłam siedzieć na plaży bo od razu twarz czerwona i gorąca,nogi z waty.Jestem przerażona bo jadę z dziećmi za tydzień do Włoch i nie wiem jak dam radę na słońcu a przecież nie będę siedzieć w pokoju.Co roku wyjeżdżam na południe i do tej pory dawałam radę a w tym roku tragedia.
                                      Czy to przez pogorszenie wyników?
                                      Zwiększyłam dawkę na 150 ale dopiero od 4 dni po jakim czasie mogę poczuć poprawę?
                                      Biorę magnez potas i żelazo to skąd ten brak sił i zadyszka?
                                      Jedyny pozytyw z tego zmniejszania to taki,że teraz ciśnienie i puls mam książkowe i odeszły objawy nadczynności szkoda tylko,że trochę przeholowałam
                                      Co sądzicie i radzicie?
                                      • dorci-a177 Re: proszę o pomoc 08.08.13, 23:29
                                        doradzi mi ktoś?
                                        • mama_dorota Re: proszę o pomoc 09.08.13, 09:14
                                          Przejrzałam twój cały wątek i mam wrażenie, że ty wcale nie przedawkowałaś, tylko przeszłaś tzw. rzut choroby. Miałam to w czerwcu i podobnie jak u ciebie, przy dobrych wynikach zaczęłam odczuwać objawy nadczynności. Rzut choroby (określenie używane na forach, raczej nie przez lekarzy) polega na tym, że duża ilość przeciwciał nagle atakuje tarczycę, a z rozpadających się części tarczycy dostaje się do krwi nagle spora ilość hormonów. Radzi się w takiej sytuacji przeczekać, bo to trwa 2-3 tygodnie i potem zrobić badania. Ja nie mogłam tym razem przeczekać, gdyż zdawałam w tym czasie egzamin i ten stan bardzo utrudniał mi skupienie, więc obniżyłam dawkę ze 106 na 75. Poczułam się od razu lepiej, po prostu całkiem dobrze, ale teraz wiem, że zamiast czekać cały miesiąc z badaniami powinnam była je zrobić już po 2 tygodniach i pewnie już wtedy spowrotem podnieść dawkę.

Wracając do ciebie - wycofałaś się z suplementacji tyroksyny na bardzo długo, potem początkowo brałaś małe dawki, więc nastąpił duży niedobór. Nie podnoś już teraz dawki, bo tym razem przeholujesz, tylko cierpliwie poczekaj.

Czy wiesz jakie są dla ciebie optymalne poziomy hormonów? W całym wątku znalazłam wartości ft3 60% i ft4 77% , o których pisałaś, że dobrze się wtedy czułaś, tylko potem nagle było to pogorszenie. Ja bym stawiała na to, że taki poziom jest dobry dla ciebie, ale może też to TSH ok. 1,2 być dla ciebie dobrym wskaźnikiem, tylko TSH jest zgodne z sytuacją w organizmie dopiero po ok. 4 tygodniach stabilizacji.

Twoje obecne wyniki:
                                          tsh 2,683
                                          ft3 41,05%
                                          ft4 26%
                                          ferrytyna 32,12%
                                          żelazo 62%
                                          potas 28%
                                          magnez 7%

Wskazują na to, że tyroksyny jest za mało, ale myślę, że to nie tylko od za niskiej dawki, ale głównie od tej przerwy. Ja przed rzutem brałam 106, po obniżeniu na czas rzutu do 75, a potem podnoszeniu po 3-6 aż do 112 (tylko 3 dni!!!), ostatecznie samopoczucie ustabilizowało się na 100, tylko mam wrażenie, że to pójście ciut za wysoko dobrze mi zrobiło, pomogło uzupełnić niedobór, ale aż boję się to pisać, bo twoje podejście do przyjmowania euthyroxu jest dość nerwowe i nierozważne. Pamiętaj, że t4 to taka jakby malutka bomba energii z opóźnionym zapłonem. Opóźnionym nawet o 10 dni. Podnosząc dawkę zbyt szybko możesz początkowo czuć, że jesteś w niedoczynności, a potem nagle te malutkie bombki wybuchają, ty czujesz ogień w ciele i wycofujesz się całkowicie, a potem ta cała żmudna praca na nowo.

Trzeba poznać swój organizm, zapisywać objawy, dawki, wyniki, analizować, rozumieć jaki objaw co oznacza, jak było wcześniej w podobnej sytuacji. Może nie od razu, ale w końcu zaczniesz rozpoznawać coraz więcej i coraz wcześniej. Też kiedyś odstawiłam e, też w rzucie, bo dawka nie była za wysoka, ale na 2 dni, a potem zrobiłam błąd i przeszłam na znaczne niższą dawkę, zamiast na tę samą. 2-3 takie sytuacje i teraz już lepiej wiem, co mam w takie sytuacji robić. Każdy reaguje inaczej. Ja na podniesienie dawki reaguję po 1-3 dniach, moja koleżanka dopiero po tygodniu. Lekarz ci tego nie powie, on może pomóc dobrać dawkę, ale przy takich skokach będzie miał z tym problem.
                                          • mama_dorota Re: proszę o pomoc 09.08.13, 09:29
                                            A teraz konkrety, bez żadnej gwarancji, że szybko staniesz na nogi. Twój organizm zachowuje się naprawdę wdzięcznie, ładnie podnoszą się wskaźniki, gdzie były niedobory, przemiana t4 w t3 jest ładna, nawet TSH wydaje się u ciebie dość wiarygodne. To jest bardzo dobre, musisz się skupić, naprawdę cierpliwie, na właściwej suplementacji tyroksyny i magnezu, bo tego masz ciągle za mało. Cierpliwie, bo nie ma się co łudzić, że po takich rozjazdach dobierzesz właściwą dawkę w kilka dni. Jeśli uda ci się to zrobić w miesiąc, to będzie naprawdę sukces. Osobiście radziłabym ci dojść do dawki 150 e i pozostać na niej. Jeśli nic się nie poprawi przez 1-2 tygodnie, to możesz przejść do 175, ale naprawdę tylko na kilka dni i potem spowrotem do 150. Jeśli uznasz, że na 175 jest lepiej, to pozostań na niej. Może trzeba też dobrać coś pomiędzy nimi. Lepiej przeczekać na troszkę za niskiej dawce, niż za wysokiej, bo potem łatwiej to rozwiązać.

Mam nadzieję, że jeszcze ktoś będzie miał trochę cierpliwości i przeczyta wszystko, żeby wyrazić własne zdanie. Mam wrażenie, że ludzie nie wypowiadają się w twoim wątku własnie z powodu takich skoków, bo nie wiadomo wtedy co robić.
                                            • mama_dorota Magnez 09.08.13, 09:31
                                              Zapomniałam o magnezie. Kup slow mag. Natder doszła do tego, że on najlepiej się wchłania i weź tyle, bierz nie dawkę profilaktyczną, tylko tyle, ile w ulotce radzą brać przy niedoborach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka