Dodaj do ulubionych

prośba o pomoc w interpretacji

19.03.13, 08:38
witam,
proszę o pomoc w interpretacji wyników
anty TPO 133,83 IU/ml przy normie max 5,61
TSH 0,4456 ulU/ml ( 0,35 - 4,94
fT3 2,767 pg/ml (1,710-3,71 )
fT4 1,046 ng/dl (0,7-1,48)
fT3-44,36% fT4 52,85%
insulina 5,9 mlU/ml
po 1h - 37,5 mlU/ml
po 2h- 42,20 mlU/ml

moje wyniki po obciążeniu glukozą 75g
75 mg/dl
po 60min 84,2 mg/dl
po 1h 78 mg/dl

jeżeli chodzi o ogólna charakterystykę, to otyłość w części brzusznej i brak spadku wagi mimo intensywnego uprawiania sportu i diety. Sytuacja ma miejsce od ok 1,5 roku ,łączę ją z stymulacją clo i braniem bromergonu ( już prawie dwa lata na bromergonie, przy dawce pół tabletki na noc udało mi się zbić poziom do 9,94 ) dodatkowo cykle nieregularne od zawsze, miesiączki raczej skąpe,2-3 dni max. Starania o dziecko od ponad dwóch lat .wizytę u endo mam dopiero za 2 tygodnie

czy możliwe że to Hashimoto?
Obserwuj wątek
    • djpa Re: prośba o pomoc w interpretacji 19.03.13, 08:58
      Hej,
      przeciwciała wskazują na Hashimoto, a na insulinie się nie znam. Wydaje mi się jednak, że te krzywe nie do końca są takie jak powinny być.

Jeśli bierzesz Bromergon, to TSH może być przez Bromergon zakłamane, na niskie. Stąd też trochę niski, jak dla Ciebie, mogą być też wolne hormony. Czyli: bez Bromergonu powinno urosnąć TSH, a wraz z nim fT3 i fT4, a za tym i samopoczucie powinno być lepsze.

Bromergon to dość stary lek i już bardzo długo go bierzesz. Myślę, że warto w porozumieniu z lekarzem odstawić i zobaczyć, co będzie. Może wypróbować inny lek, a może po prostu leczyć tarczycę, bo wysoka prolaktyna bardzo często jest skutkiem złej pracy tarczycy. Czyli leczyć przyczynę, a nie skutek.
      • bebelu Re: prośba o pomoc w interpretacji 19.03.13, 09:14
        A ja jeszcze dodam, że przy przekroczonej normie dla przeciwciał dobrze byłoby zrobić USG, żeby ostatecznie potwierdzić Hashimoto.
        Cała resztę o prolaktynie napisała już djpa smile.
        Krzywa insulinowa nieprawidłowa, przy bardzo podobnych wynikach diabetolog zaleciła mi ścisłą dietę, ale nie przepisała leków. Oponkę tez miałam, ale po po pierwsze, po jako takim wyrównaniu hormonów tarczycy i po drugie, po diecie, zniknęła sama. Ja nie ćwiczę, bo aktywność fizyczna odbiera mi energię, ale ja mało standardowym przypadkiem jestem sad.
        • z_meetropolii Re: prośba o pomoc w interpretacji 06.04.13, 12:49
          miałam w tym tygodniu wykonane udg tarczycy, proszę o pomoc w interpretacji:
          płat prawy:16x20x44mm
          płat lewy 14x18x40 mm
          cieśń 3mm

echo nieco obniżone, głównie w części brzusznej. W płacie lewym kilka drobnych słaboorganicznych ognisk hypoechogennych średnicy do 4mm.Obraz może odpowiadać przewlekłemu zapaleniu tarczycy.

stwierdzono ,że mam przewlekłe zapalenie tarczycy,które może w przyszłości doprowadzić do niedoczynności tarczycy. Dostałam narazie po jednej tabletce euthyrox 25, kolejna wizyta w czerwcu,przed wizyta mam powtórzyć badania. Dodatkowo mam zrobić badanie SHBG, DNEA, Testosteron, Prolaktyna po obciążeniu, 17OHP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka