Dodaj do ulubionych

Nadczynność TSH 0.02 przy Hashimoto

18.05.13, 18:51
Witam,
bardzo proszę o pomoc.
W 2007 roku zdiagnozowano u mnie Hashimoto na podstawie wyników :
hTSH 1.58 (0.47-4.67)
fT4 0.96 (0.71-1.85)
AntyTPO 1431 (0.0-12.0)
AntyTG 38.6 (0.0-34.0) oraz USG (obraz wskazujący na zapalenie typu Hashimoto).
Przez dłuższy czas mimo złego samopoczucia lekarz nie stosował żadnego leczenia.
Pod koniec 2010 roku wyniki:
TSH 3.29 (0.27-4.20)
fT3 3.33 (2.0-4.4)
fT4 1.23 (0.93-1.7)
Wtedy zmieniłam lekarza, który wprowadził mi Euthyrox.
W sierpniu 2012 przyjmowałam Euthyrox 88 i wynik był 0.87 (0.27-4.2). W grudniu 2012 TSH 1.36 i lekarz zostawił mi ta sama dawkę i wizytę za 6 miesięcy.
Jednak w styczniu moje samopoczucie było coraz gorsze (bóle głowy, ciągłe zmęczenie i senność, problemy ze skórą, z pamięcią i koncentracją, przybieranie na wadze mimo, że uważam na to co i ile jem, częstsze infekcje), zresztą to już w czasie wizyty zgłosiłam lekarzowi, ale stwierdził, że wynik jest dobry i przyczyna musi być inna. Dlatego, ponieważ czułam się coraz gorzej sama sobie zwiększyłam dawkę najpierw o 37,5 czyli do 125.5, potem do 132.
No i nie wiem czy nie przesadziłam chociaż niestety nadal jestem senna, zmęczona, rozkojarzona, waga rośnie pomału, ale rośnie, a jem coraz mniej.
Niemniej ostatnie badanie zrobione 17.05.2013 wykazało TSH dramatycznie poniżej dolnej granicy bo teraz
TSH jest 0.02 (0.27-4.2).
Wizytę mam w poniedziałek u innej lekarki, bo nie udało mi się umówić do mojego lekarza i pewnie mocno mnie objedzie za tę samowolę. Nie wiem tylko czy faktycznie tu jest przyczyna tak niskiego TSH, zwłaszcza, ze nie obserwuje i siebie objawów nadczynności. Zwykle ciągle jest mi zimno, nadmierny apetyt raczej mi nie dokucza, nie chudnę, nie pocę się. Jedynie czasami mam takie uczucie rozedrgania.
Jeszcze tylko dodam, że w USG wykonanym w 2010 roku wyszedł guzek tarczycy w cieśni o wymiarach 16x7, w biopsji tego guzka lekarz opisał go jako zmianę łagodną typową dla zapalenia typu przewlekłego. w 2012 roku w USG guzek nadal jest taki sam, a tarczyca ma wymiary:
48x18x18 płat prawy
48x14x16 płat lewy,
szerokość cieśni do 6 mm.
Pewnie powinnam mieć zrobiony cały pakiet czyli TSH, fT3, fT4, ale lekarz zawsze uważał, że jak TSH w normie to nie potrzeba nic innego badać.
A dodam jeszcze że od 2 cykli przyjmuję cyclodynon i Duphaston na wyregulowanie miesiączek i z powodu niskiego progesteronu, ale nie wiem czy to może jakoś wpływać.

Czy w tej sytuacji od razu wrócić do dawki Euthyroxu 88, czy powtórzyć badanie lub zrobić dokładniejsze.
Będę wdzięczna za ocenę i pomoc.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Nadczynność TSH 0.02 przy Hashimoto 18.05.13, 21:13
      Koniecznie najpierw zrób dokładne badania, w szczególności fT3, fT4.
      Warto zrobić też ferrytynę i B12 i D3.
      W jaki sposób lekarz kazał Ci brać Duphaston?
      • katkacz Re: Nadczynność TSH 0.02 przy Hashimoto 18.05.13, 22:10
        Tak właśnie zamierzam zrobić dokładniejsze badanie hormonów tarczycy. W kwietniu 2011 roku trafiłam do internisty, która miała czujne oko i stwierdziła, że za blado wyglądam, więc skierowała mnie na dokładna morfologię z badaniem poziomu żelaza i ferrytyny. Miała wtedy rację bo wyniki były na granicy i poniżej dolnych granic:
        żelazo 35 ug/dl (37-145)
        ferrytyna 15 ng/dl (15-150)
        HGb 11.9 g/dl (12-15.5)
        Lekarz endokrynolog zalecił mi 6-cio miesięczną kurację preparatem żelaza (już nie pamiętam jak się nazywał). Po kuracji żelazo wzrosło do 113 um/dl i na tym skończył moje leczenie. Na prośbę o kontrolę po jakimś czasie stwierdził, że nie ma na razie takiej potrzeby.
        Duphaston przyjmuję przez 10 dni po 16 dniu cyklu (czyli 17-26 dzień cyklu) po 1 tabletce rano i wieczorem. Robiąc badanie TS jestem akurat też w trakcie przyjmowania Duphastonu.
        Mam natomiast pytanie czy powinnam wrócić do dawki Euthyroxu 88, czy porobić badania, bo obawiam się czy ten poziom, który mam teraz jest niebezpieczny? W zasadzie do wizyty zostały mi 2 dni, ale nie chcę też podejmować zbyt pochopnych decyzji.
        Pozdrawiam
        • djpa Re: Nadczynność TSH 0.02 przy Hashimoto 19.05.13, 07:55
          Najpierw dokładne badania, a potem korekta dawki. Zmniejszenie dawki do 88 będzie zapewne za dużym zmniejszeniem, ale trzeba poczekać na wyniki.
          Z tym Duphastonem - źle dawkowany to dopiero może namieszać w cyklach, przede wszystkim zablokować owulację. Dobrze dawkowany może bardzo ładnie pomóc. Warto abyś poczytała na sąsiednim forum:
          forum.gazeta.pl/forum/w,14906,98526745,,duphaston.html?v=2
          i inne wątki, poszukaj. smile O za niskim progesteronie, kiedy badać progesteron i jakie cykle są prawidłowe też tam piszą. Warto też pamiętać, że tarczyca bardzo wpływa na hormony płciowe. Dlatego warto przede wszystkim zająć się tarczycą.
          I jeszcze, czy masz za wysoką prolaktynę? Czy badałaś kiedyś?
          Miłego dnia smile
          • katkacz Re: Nadczynność TSH 0.02 przy Hashimoto 19.05.13, 11:00
            Czy w takim razie póki nie zrobię badan brać tą dawkę nie zmienioną, czy zmniejszyć chociaż trochę?
            Duphaston lekarka zleciła mi bo moje cykle nie są zbyt regularne, poza tym stwierdziła, że mam już spadek progesteronu związany z wiekiem. Nie planuję już dzieci (mam trójkę smile ), ale ze względu na różne inne dolegliwości miałam badany poziom progesteronu, estradiolu i prolaktyny.
            Badanie bylo robione w 3 fazie cyklu.
            Prolaktyna wyszła 214.60 (102-496), natomiast miałam tez w obciążeniu MCP i wtedy wyszła 4401 mIU/l.
            natomiast progesteron 3.13 (1.7-27)

• djpa Re: Nadczynność TSH 0.02 przy Hashimoto 19.05.13, 14:03
              Do endo idziesz we wtorek, tak? Więc jutro musisz zrobić badania, bo inaczej szkoda czasu i pieniędzy na wizytę. Badania robimy bez tabletki smile

Jeśli spadek progesteronu jest konsekwencją wieku, czyli naturalną koleją rzeczy, to po co to leczyć? Progesteron się jest różny w różnych dniach cyklu. Najwyższy powinien być parę dni po owulacji. Normy progesteronu też są różne dla różnych fazy cyklu. Twoje norma jest podana dla której fazy cyklu? Dlatego zwykle progesteron bada się około 7 dni po owulacji. Z tym, że jednorazowy wynik nie przesądza sprawy. Ważne, jeśli nie ważniejsze są też objawy, typu skrócone fazy lutealne, plamienia przed miesiączką. Czy masz skrócone fazy lutealne?

Cyclodynon to lek roślinny obniżający prolaktynę. Twoja jest dobra.

Jak widać, jestem przeciwnikiem grzebania w hormonach kobiecych o ile nie jest się w 100% pewnym, że grzebać istotnie trzeba i się wie co się robi smile
              • katkacz Re: Nadczynność TSH 0.02 przy Hashimoto 19.05.13, 17:35
                Wizytę mam we wtorek, jednak chcę wydębić od niej skierowanie, bo jednak mam sporo tych badań, a wizytę mam w pakiecie. Badanie progesteronu było robione w trzeciej fazie cyklu z tego co pamiętam 2 dni przed miesiączką. Niestety cykle mam od sasa do lasa więc potrafi jeden trwać 21 dni drugi 30, chociaż ostatnio nie jest już tak tragicznie i w granicach 25-28 dni zwykle. Cykle zdarzają się już bezowulacyjne, bo kiedy mam owulacje nie mogę czasami chodzić z bólu już nie mówiąc o siedzeniu, więc dokładnie czuję kiedy jest owulacja.
                Poza tym mam dość długie (7 dni) i obfite miesiączki. Zanim zaczęłam leczenie euthyroxem trwały 10-11 dni.
                Poza tym dokucza mi straszny ból piersi spowodowany mastopatią i torbielami, których mi przybywa przy każdym badaniu USG sad. Stąd leczenie cyclodynonem.
                • djpa Re: Nadczynność TSH 0.02 przy Hashimoto 19.05.13, 18:52
                  Organizm to nie zegarek smile Każdy cykl ma prawo być inny. Szczególnie jeśli tarczyca choruje.
                  Owulację najłatwiej się sprawdza obserwując śluz i temperaturę spoczynkową. Dzięki temu na 99% wiadomo, czy owulacja była czy nie - to sposób potwierdzony naukowo. Z bólami owulacyjnymi - wiadomo, każdy jest inny smile
                  Progesteron spada po koniec cyklu i to jest normalne. Gdyby nie spadał, nie było miesiączki i nowego cyklu - byłaby ciąża smile
                  Powodzenia z wydębianiem skierowań na badania!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka