Dodaj do ulubionych

uff jak gorąco

24.06.13, 20:54
Witajcie,

W 2008 r. zdiagnozowano u mnie hashi. Błąkałam się po różnych dziwnych endo, aż wreszcie (chyba ) trafiłam na przyzwoitego. A sprawa wygląda tak: pan endo stwierdził u mnie (na podstawie badań - rzecz jasna, ale i dokładnych oględzin - z tym już nie zawsze taka jasna sprawa), że mam ogromny niedobór witaminy D3 i B3. Zmienił także leki - dotąd dzień zaczynałam od setki Euthyroxu, jednak pan dr stwierdził, że jestem uczulona na laktozę, zalecił ograniczenie spożywania mleka i pochodnych i dostałam Letrox (w tej samej dawce) ze względu na to, że Euthyrox zawiera laktozę, która ponoć w moim przypadku powoduje złe przyswajanie hormonów. Zobaczymy, co będzie - witaminy mają wpłynąć na polepszenie samopoczucia - na początek dostałam 5 miesięczną suplementację.
Ale chodzi mi o to, że cały czas jest mi potwornie gorąco. Wcześniejszy endo zasugerował przedwczesną menopauzę, jednakże ginekolog ją wykluczył. A mi jest ciągle gorąco. W te ostatnie upały po prostu nie funkcjonowałam.

Poradźcie coś, proszę!!!
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: uff jak gorąco 24.06.13, 22:34
      Jeśli suplementujesz lub suplementowałaś niedawno witaminę d3, to możesz potrzebować mniej tyroksyny. Ale nie umiem wyjaśnić dlaczego. Czy chodzi o lepszą przemianę i t3 jest więcej, czy o coś innego? Djpa kiedyś mi napisała, że po suplementacji d3 musiała przyjmowaną od dawna dawkę tyroksyny zmniejszyć. Ale nic nie zmieniaj bez badań. Zobacz, czy coś się w wynikach ostatnio zmieniło.
    • pies_z_laki_2 Re: uff jak gorąco 25.06.13, 12:10
      Jeśli nie podajesz dokładnych wyników badań, to trudno je zinterpretować.
      Gorąco może ci się robić przy nadmiarze hormonów tarczycowych, ale też z wielu innych powodów. A jeszcze obecna pogoda (upały 25-35stopni Celsjusza trwające kolejny tydzień!) nie pomaga się schłodzić... Hashimotki mają ogólnie rzecz ujmując problemy z termoregulacją, ale dlaczego tak jest? Nie wiem sad Może podpytaj endo, na pewno wie na te tematy więcej niż my.

• agszysz Re: uff jak gorąco 25.06.13, 17:19
      Dziewczyny, dzięki za odpowiedzi!

To moje wyniki sprzed 2 miesięcy

TSH: 0.35% [wynik 0.368, norma (0.35 - 5.5) ]
      FT3 70.53% [ wynik 3.64, norma (2.3 - 4.2)]
      FT4 73.56% [ wynik 1.53, norma (0.89 - 1.76)]
      Anty-TPO: 1028.33% [wynik 617, norma (0 - 60) ]
      Ferrytyna: -0.36% [wynik 9, norma (10 - 291) ]
      Witamina D3 (25-OH) : -25.09% [wynik 12.44, norma (30 - 100) ]
      Cholesterol: 123.33% [wynik 214, norma (140 - 200) ]

Na tej podstawie lekarz tydzień temu zalecił suplementowanie witaminami d3 i b3 i zamienił Euthyrox 100 na Letrox 100. Tydzień to chyba za krótki czas, aby uzupełnić niedobór.

A mi jest cholernie gorąco już od jakiegoś czasu. Zimą wszyscy w pracy byli otuleni w swetry a ja w cienkiej bluzce i najchętniej przy otwartym oknie. Ale od kilku dni to uczucie gorąca (dziś jest 16 stopni) znacznie się pogłębiło. Do tego doszło uczucie jakby braku powietrza. Po niewielkim zmęczeniu jestem cała spocona, a twarz przyjmuje kolor buraka. Nie wiem, co robić.

Wizytę u endo mam dopiero w grudniu (na NFZ) – wcześniej nie dostanę się do niego (prywatnie w ogóle nie ma w tej chwili zapisów, zostały wstrzymane ze względu na dużą ilość chętnych).

Wcześniejszy endo zasugerował przedwczesną menopauzę (mam 37 lat), ale ginekolog po badaniach hormonalnych ją wykluczył (3 miesiące temu).

Zastanawiam się nad dwoma wariantami:
      1. Czy mogłam tak zareagować na zamianę leku? Może spróbować powrócić do Euthyroxu?
      2. Czy jednak powinnam zmniejszyć dawkę? Jeżeli tak, to o ile?

BARDZO WAS PROSZĘ o poradę. Może komuś Was zdarzyło się coś podobnego? Mi jak dotąd nigdy. A taką dawkę biorę od 2009 roku.

• mama_dorota Re: uff jak gorąco 25.06.13, 22:59
        Hormony tarczycowe ładnie wyrównane, poziom przyzwoity, więc możesz spróbować ciut obniżyć, tylko jak to zrobić na letroxie... On ma bardzo małe zróżnicowanie dawek. Mój endo twierdzi, że zamiast euthyroxu chętnie przepisywałby polski lek, ale właśnie to go zniechęca. Może jakaś letroxowa pacjentka coś poradzi. Ale też mogły się podnieść po witaminie d3 i mogą być trochę wyżej, na przykład za wysoko dla ciebie. Niektórym tutaj, np. harmoniak, najlepiej służą na poziomie 60%. Mnie kiedyś około 100%, teraz raczej 90%. Mnie się zmienił tryb życia na spokojniejszy, stąd pewnie ta zmiana zapotrzebowania na tyroksynę.

Jest ci stale gorąco, czy raczej masz takie uderzenia? Pytam, bo masz ujemną ferrytynę, więc powinnaś suplementować żelazo.
        • mama_dorota Re: uff jak gorąco 25.06.13, 23:01
          Uderzenia gorąca to jeden z objawów anemii.

SA jak po tych wynikach endo stwierdził, że masz niedobory d3 i b3? B3 to tutaj u nas nowość, przy niedoczynności to raczej brakuje b12 i jest niska ferrytyna. Z d3 faktycznie - zazwyczaj jest skrajny niedobór.
      • pies_z_laki_2 Re: uff jak gorąco 26.06.13, 13:45
        Uczucie gorąca - możliwe przy anemii (a ty ją chyba masz), ale i przy spadkach cukru (hipoglikemia), sprawdzałaś kiedyś cukier i insulinę (najchętniej z obciążeniem czyli krzywą cukrową i krzywą insulinową, a nie tylko na czczo)?

Żelazo - natychmiast do uzupełnienia, uzupełnia się długo i mozolnie, ale od czegoś trzeba zacząć. Przepisał ci ktoś coś?

Euthyrox na Letrox - bardzo dobrze, mnie lepiej służył Letrox, teraz po latach już chyba wszystko jedno, ale nadal zostaję przy Letroxie. Letrox podobno lepiej się przyswaja, nie wiem czy laktoza w składzie ma na to jakiś wpływ, możliwe, że dlatego czujesz się nieco nakręcona na takiej samej dawce.

Ale Hashimoto właśnie na tym polega (między innymi), że nie ma stałej dawki, bo nasza tarczyca nie jest raz na zawsze w określonym stanie, u nas sytuacja się zmienia, a więc i zapotrzebowanie na hormony się zmienia, tak jak pory roku, czy nasz tryb życia. Do takich zmian zdrowa tarczyca dostosowałaby się płynnie, ale chora takich możliwości nie ma, dlatego zmieniamy dawkę sami (na podstawie wyników i objawów). Sami, czyli mam na myśli lekarza internistę, albo endokrynologa, albo kogokolwiek smile
        • agszysz Re: uff jak gorąco 26.06.13, 21:25
          Mama_dorota, pies_z_laki_2, Bardzo Wam dziękuję za odzew.

B12 w normie – 286 (191 – 663).

Rzeczywiście mam anemię MCV,MCH, PDW, MPV poniżej normy, WBC, HGB przy dolnej granicy. Taką słabą krew mam od dawna (od 2-3 lat). Biorę żelazo przez 3-4 miesiące - internista mi przepisuje (tardyferon, Biofer, Sorbifer Dulures – po wszystkich boli mnie brzuch), wyniki wchodzą w normę i … znowu od początku.

Endo stwierdził, że to w wyniku niedoboru D3 (to na podstawie wyników badań krwi). B3 – na podstawie objawów – m.in. zapalenie języka, popękana skóra pięt. Z wiki: B3 Współdziała w syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, w przemianach metabolicznych mających na celu uwalnianie energii, uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów.
          Duże niedobory niacyny powodują chorobę pelagrę. Charakterystyczne objawy to tzw. "zespół 4d" (dermatitis – zapalenie skóry, diarrhoea – biegunka, dementia – otępienie, death - śmierć). Ponadto mogą występować objawy jak: hiperpigmentacja, zgrubienie skóry, zapalenie jamy ustnej, zapalenie języka, zespół krowiego języka, zaburzenia układu pokarmowego, oraz jeżeli choroba jest nie leczona - śmierć[10]. Mogą też występować następujące objawy psychiatryczne: poirytowanie, słaba koncentracja, amnezja, majaczenie, lęki, zmęczenie, apatia, nadmierna aktywność, oraz depresja[

Więc bez B3 organizm jest niedotleniony i nie radzi sobie z przyswajaniem dostarczanych składników. Stąd kiepskie samopoczucie mimo dobrych wyników TSH, FT3, Ft4. Dodatkowo dostałam jeszcze Biotropil.

Myślicie, że uderzenia gorąca trwające cały dzień mogą być od anemii albo od cukru?
          Rozmawiałam dziś z farmaceutą w aptece , który skłania się ku drugiej wersji.

Glukoza na czczo zazwyczaj wychodzi mi ok. 90 (90, 92, 93) przy normie do 105.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka