25.06.13, 11:55
witam, w 2009 roku w związku z nadczynnością byłam poddana leczeniu tarczycy J-131 , mój wynik ówczesny po "leczeniu" TSH 8,40 ft4 1,19 dawka początkowa eutyroxu 75, później miałam ją zwiększoną do 150, obecnie TSH (wynik z czerwca 2013 TSH 110,90 , ft4 0,46, nadmienie, ze z przyczyn finansowych zmieniłam lekarza (nie pracuję -a wizyta prywatna u mojego endo, u którego leczyłam się przez 17 lat kosztuje tylko 200 złotych...) i w czerwcu poszłam do lekarza przyjmującego w ramach NFZ, wizyta trwała ok. 5 minut (byłam pierwszy raz u Pani Doktor) i Pani doktor zwiększyła mi dawkę eutyroxu do 200, wizyta ta zupełnie mnie załamała, brak jakiejkolwiek pomocy i zainteresowania ze strony lekarza a czuje się ogólnie żle, jestem śpiąca, rozchwiana, mój stan emocjonalny jest do d..y, mam kłopoty z pamięcią przytyłam przez 4 lata ok. 10 kg nie mogę schudnąć, prócz tego mam PCOS czyli zespół torbielowatych jajników ....może ktoś z Was poleciłby dobrego endo w Katowicach przyjmującego w ramach NFZ
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: bezradna 25.06.13, 12:02
      Witaj na Forum!

Twój wynik TSH jest bardzo wysoki. Jak wyglądały poprzednie wyniki, kilka ostatnich? Jak bierzesz tabletkę? Co jesz na śniadanie? Jakieś problemy z układem pokarmowym?

Masz paskudne samopoczucie, bo jesteś w bardzo dużej niedoczynności.
      • monologa Re: bezradna 25.06.13, 12:09
        moje wyniki od 2009 roku TSH od 8,40 (2009) 35,187 - 36,92 ---2010, 9,25 ---2011 tabletki zażywam na czczo, śniadanie jem nieregularnie i w zależności od sytuacji, układ pokarmowy w porządku nie miałam nigdy problemów
        • harmoniak Re: bezradna 25.06.13, 12:19
          A wyniki z 2012?
          Ile czasu jest między tabletką a śniadaniem? Czy bierzesz inne leki z hormonem tarczycy?
        • mami-016 Re: bezradna 25.06.13, 12:22
          Wydaje mi się, że powinnaś częściej badać TSH. Też jestem po J-131. Badania robiłam raz na miesiąc. TSH złapało normę dopiero po roku od podania jodu. Dawka euthyroxu w tym czasie też zmieniała się kilkukrotnie. Trzeba dojść do konkretnej dawki a jak na niej będzie stały poziom TSH (potwierdzony kilkoma badaniami), to można zmniejszyć badania na co 3-4 miesiące. Tarczyca może zacząć odrastać, jeśli nie robiłaś usg, to nie wiesz, czy aby na pewno cała została usunięta. Jeśli jest jakiś kawałek to minimalnie produkuje hormony, dlatego też dawka euthyroxu może się w czasie zmienić (nawet jak będziesz mieć przez jakiś czas normę), stąd potrzebne będą i w przyszłości kontrole TSH.
          Gdzie miałaś ten jod? Nie byłaś prowadzona przez poradnię medycyny nuklearnej?
          • monologa Re: bezradna 25.06.13, 12:51
            nie bardzo rozumiem , ja nie miałam usuniętej tarczycy , miała podany tylko izotop J-131 (w Pracowni Izotopowej Mysłowice)
            • mami-016 Re: bezradna 25.06.13, 12:57
              Tak, ale podanie jodu radioaktywnego ma za zadanie "wypalenie" tarczycy. Oczywiście to wszystko zależy od dawki. Jak mnie to wytłumaczono na klinice "z winogrona robi się rodzynek". Dlatego potrzebujesz aż tak wielkiej dawki euthyroxu. Ja się waham od 125 do 175. Tutaj dziewczyny, które mają zachowaną tarczycę, choć czasami bardzo zmniejszoną, biorą duże mniejsze dawki Euthyroxu.
    • czupakabra27 Re: bezradna 25.06.13, 12:14
      Myślę, że dziewczyny ze Śląska podpowiedzą Ci jakiegoś sensownego endo. Na pewno potrzebujesz kogoś kto zajmie się Tobą całościowo. Czy 200zł to cena z usg? Jeśli nie to bardzo wysoka stawka. Na pewno można znaleźć kogoś dobrego taniej.

Ja ze swojej strony zachęcałbym do zrobienia dodatkowych badań. Prawdopodobnie będziesz musiała za nie zapłacić ze swojej kieszeni jeśli chcesz wiedzieć szybko co i jak. Może jednak część badań zleciłby Ci lekarz rodzinny. Trzeba spróbować. Potrzebujesz poziomu witaminy B12, ferrytyny i niestety drogiego bad. wit D. Czy robiłaś krzywą cukier/insulina z obciążeniem glukozą? Jeśli masz PCO to pewnie tak? Nie wiem na jakim jesteś etapie leczenia PCO, ale wiem że leki wpływające na tolerancję cukrów takie jak metformina bardzo pozytywnie wpływaj na PCO.

Wyniki tarczycowe są tak bardzo złe, że prawdopodobnie i to 200mcg Euthyroxu będzie za mało. Domyślam się, że z dnia na dzień zaczęłaś brać 200 zamiast 150. To za szybko. Organizm musi mieć odrobinę czasu na przyzwyczajenie, zwłaszcza w tak tragicznej niedoczynności.
      • monologa Re: bezradna 25.06.13, 13:00
        cena razem z USG, nie leczyłam nigdy PCO bo zarówno lekarz ginekolog i endo twierdzili, że leczy się tylko w przypadku planowanej ciąży, ja mam juz syna i 44 lata i nie myślę już o potomstwie, miałam robionych przez te 17 lat leczenia prywatnego multum badań łącznie z tomografia nadnerczy, kortyzol, insulina ....fakt, że przez ostatnie 3-4 lata troche zbagatelizowałam moją tarczycę i teraz mam efekty----
    • monikaloga Re: bezradna 01.09.13, 18:16
      mam pytanie 2 miesiące temu jak pisałam na forum miałam TSH OK.104 teraz mam 0,0548 (dawka 200 euty) co o tym sadzicie???
      • muktprega1 Re: bezradna 01.09.13, 18:44
        Mam Hashi, ale przy jakiejkolwiek suplementacji tyroksyną trzeba moim zdaniem robić zawsze dwa hormony tarczycy Ft3 i Ft4, bo tylko na podstawie proporcji między nimi można dopasować dawkę tyroksyny, samo TSH nie wiele nam mówi, jest tylko jednym z elementów układanki.
        Na Twoim miejscu zrobiłabym te dwa wyniki ale zawsze podawaj je z normami.
        No , to TSH masz skaczące jak nie wiem co, jeśli zrobisz Ft4 i Ft3 będzie wiadomo, czy tym razem dawka nie jest zbyt wysoka, sądząc po spadku nieszczęsnego TSH
        • monikaloga Re: bezradna 01.09.13, 19:08
          ale od dwóch lat mam tsh znacznie podwyższone przy dawce 150-175 , dopiero 2 miesiace temu poszłam do lekarki (nowej), która to kazała mi dawkę zwiekszyc do 200 i teraz mam wynik 0,0548 (innych parametrów ft3 ft4 nie kazała mi robic)
          • jurmik Re: bezradna 01.09.13, 23:16
            Myślę, że masz za dużą dawkę, bo 200 Euthyroxu to jest naprawdę duża dawka. Ale na pewno będziesz wiedzieć, jak zrobisz komplet badań - i FT4 i FT3. A może wtedy, jak miałaś wysokie TSH, brakowało Ci bardziej FT3 niż FT4 i dlatego zwiększenie dawki Euthyroxu dało taki spadek TSH? Bo wynik TSH zależy i od FT4 i od FT3, a FT3 zależy z kolei od niedoborów żelaza.
            A masz objawy nadczynności?
            • monikaloga Re: bezradna 02.09.13, 08:17
              kołotania serca (czytałam , że jak dawka eutyroksu jest duża to równiez wystepuje kołotanie
              • muktprega1 Re: bezradna 02.09.13, 18:49
                > kołotania serca (czytałam , że jak dawka eutyroksu jest duża to równiez wystepu
                > je kołotanie
                więc już wiesz, co robić smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka