Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc

18.09.13, 14:15
Drogie Panie zwracam się z prośbą o interpretację wyników choruję na hasi,nadmieniam,że od ok 3msc mam złe samopoczucie senność niechęć do życia sucha skóra oto wyniki:maj 2013 TSH0,34 norma (0,25-5,00),ft3 2,9 norma(2,3-4,2),ft4 1,60 norma (0,89-1,76) morfologia bez odchyleń hb 8,7 norma(6,95-9,55 mmol/l) reszta parametrów morfologii prawidłowa cholesterol 195,0 norma(120-200) ponieważ zaczeły boleć mnie stawy rąk zrobiłam świeże bad: tsh 2,81 norma(025-5,00) ft3 3,0 norma(2,3-4,2) ft4 1,64 norma(0,89-1,76)p/ciała antyTPO500,00 norma poniżej 8,00 ,CRP ilościowe poniżej3,o norma (3,0-10,0) kwas moczowy 122 norma (149-357),czynnik reumatoidalny RF ujemny byłam u endo poprosiłam o zmiane dawki biorę eutyrox 125 mówilam o swoim samopoczuciu powiedzial ze absolutnie ze wynik jest idealny a to ze przytylam to musze sie z tym pogodzić bo my sie nie starzejemy tylko deformujemy i trzeba z ta maxyma żyć b.mi łatwiej wyszłam zapłakana poradzcie co robić mam już zamówioną wizyte do innego endo na jutro jeszcze nadmienił że jakby mi zwiększył dawke to bym poszła w nadczynność więc co wybieram? dzieki za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: Proszę o pomoc 18.09.13, 14:24
      Witaj na Forum!

Napisz ile masz lat.

Spróbuj przeliczyć wyniki używając naszego kalkulatora.

I może zajrzyj do testu na niedoczynność.

smile
      • tola1968 Re: Proszę o pomoc 18.09.13, 15:38
        Witaj mam 45 lat wynik testu pokazal prawdopodobieństwo niedoczynności. Wyniki procentowe:MAJ 2013 FT3 31,58%, FT4 81,61% BADANIA Z WCZORAJ FT3 36,84%, FT4 86,21%
        • procesor BŁAGAM! 18.09.13, 15:41
          pisz w kolumnach wyniki bo są bardziej czytelne!

Wyniki procentowe:

MAJ 2013
          FT3 31,58%,
          FT4 81,61%

WCZORAJ
          FT3 36,84%,
          FT4 86,21%

cały czas masz bardzo dużą różnicę między ft4 i ft3 - stąd objawy niedoczynności
          badałaś ferrytynę? i B12? albo witaminę D?
          albo masz niedobory do uzupełniania albo potrzebny ci Novothyral
          • mama_dorota Re: BŁAGAM! 18.09.13, 16:00
            > cały czas masz bardzo dużą różnicę między ft4 i ft3 - stąd objawy niedoczynnoś
            > ci
            > badałaś ferrytynę? i B12? albo witaminę D?
            > albo masz niedobory do uzupełniania albo potrzebny ci Novothyral

W przypadku, gdy wystarcza suplementacja jednego hormonu tarczycy, wyniki procentowe ft4 i ft3 są podobne, blisko siebie. U ciebie ta różnica w % jest niemal równa 50%, czyli masz dość ft4, a ft3 mało, więc jest jakiś problem w organizmie, że nie przetwarza on hormonu t4 w hormon czynny - t3.

Kolezanka wyżej dobrze ci napisała, jakie niedobory mogą mieć wpływ na tę przemianę. Czy badanie ft3 zleca ci lekarz, czy sama je robisz dodatkowo? Jeśli lekarz zleca je celowo, to powinien zwrócić uwagę na tę dysproporcję. Czy masz jakieś wcześniejsze badania włącznie z ft3? Zwróć uwagę na to, czy w wynikach sprzed 3 lat (gdy czułaś się lepiej) było tak, jak teraz, czy inaczej.
          • harmoniak Nie wit. D 18.09.13, 16:03
            Witamina D nie upośledza konwersji T4 w T3.

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,146513953,146513953,Co_blokuje_konwersje_przemiane_T4_w_T3_.html
    • muktprega1 Re: Proszę o pomoc 18.09.13, 17:11
      Masz chorobę w stanie aktywności, sądząc po dość wysokich przeciwciałach i kiepskim samopoczuciu, nazywamy to rzutem choroby.
      Konwersję Ft4 i Ft3 możesz poprawić biorąc odpowiednio długo selen 200 do max 4 h po tyroksynie (lub orzechy brazylijskie smile). Selen łagodzi dolegliwości w chorobie Hashimoto oraz zmniejsza przeciwciała, więc ogólnie podnosi samopoczucie.
      Często niskiemu Ft3 towarzyszy anemia , czyli zbadaj ferrytynę oraz B12
      Bóle kostno-stawowo-mięśniowe to częsty niedobór D3 właśnie, więc pomóż sobie i zrób badania smile
      Podniesienie dawki tyroksyny przy dobrym poziomie Ft4 - nic nie zmieni, a może jedynie powiększyć dysproporcje, bo problem nie leży w za małej dawce
      • tola1968 Re: Proszę o pomoc 18.09.13, 18:17
        Bardzo dziekuje za odp zrobię zalecane przez Was badania ferytynę b12 itd nie robiłam wcześniej ponieważ caly czas lekarz przekonywał mnie ,że mam idealne wyniki łącznie z hemoglobiną więc na pewno niedoborów nie ma po waszych postach wnioskuję żemogą być .Zapytam jeszcze czy selen jest bez recepty? odp na pytanie ft3 i ft4 robię sama lekarz nigdy mi tego badania nie zlecił jutro idę prywatnie bo dziś byłam na nfz zobaczymy jak endo podejdzie do sprawy jutro się odezwę ale nie liczę na cud
        • harmoniak Re: Proszę o pomoc 18.09.13, 18:25
          Tak, selen jest bez recepty, ale można też jeść w/w orzechy brazylijskie, wystarczy kilka sztuk dziennie. Powodzenia jutro!
          • tola1968 Re: Proszę o pomoc 18.09.13, 19:06
            Dzięki jutro się odezwę
            • tola1968 Re: Proszę o pomoc 19.09.13, 14:44
              Witam a więc byłam u nowego endo Pani dr bardzo uprzejma wysłuchała doradziła i zwiększyła dawkę eutyroxu na 137 myślała o wdrożeniu novoth.ale powiedziała że jest to bardzo ostry lek jeśli chodzi o serce mowiła że wielu pacjentów jest na tym leku ale dopóki nie ma koniecznośći to damy spokój dawkę 137 mam przyjmować 2msc i zrobic badania TSH i FT3 pierwszy raz spotkałam lekarza który prosi o badanie FT3 jestem w szoku.Zrobiła usg tarczycy mówiąc że jest bardzo zniszczona podaję wynik : przepraszam ze nie pisze w kolumnach ale nie potrafi ogarnąć klawiatury Prawy płat:16x15x38, cieśń 6mm, Lewy płat:13x17x34 gruczoł tarczycowy nieco mniejszy.miąższ gruczołu niejednorodny.na granicy cieśni i LP makrozwapnienie ś 3,5mm co sądzicie o proponowanej dawce proszę o opinie
              • mama_dorota Re: Proszę o pomoc 19.09.13, 15:07
                Twoje ft4 jest dość wysokie, ale jeszcze nie na granicy, więc taka zmiana raczej nie zaszkodzi, tylko warto jednak skupić się na sprawie niedoborów, jak to wyżej koleżanka opisała. Skoro lekarz bierze pod uwagę novothyral, ale chce jeszcze spróbować czegoś innego, to dobrze. Skrajność w żadną stronę nie jest dobra. Jedni nie chcą go wcale przepisywać, inni przepisują w sytuacji, gdy widać, że nie tędy droga.

Suplementacja t4+t3 jest bardziej skomplikowana, niż samego t3, choć wielu osobom bardzo pomaga i można sobie z tym poradzić. Faktem też jest, że czytałam już niejeden wpis, gdzie problemy sercowe przechodziły po wyrównaniu hormonów.

Tak więc zbadaj ferrytynę i b12. Jeśli możesz, to d3 także, choć to ostatnie badanie jest drogie, ale często potrzebne w niedoczynności. Jak się okaże, ze ferrytyna i b12 są nisko, nawet jeśli w normie, to sama suplemetacja powinna pomóc ci na samopoczucie, bo niedobory często bardziej się dają we znaki, niż sam niedobór hormonów.

Tej nowej doktor bym się na razie trzymała.
                • tola1968 Re: Proszę o pomoc 19.09.13, 17:45
                  Ok dzieki za odpowiedz postaram sie jak najszybciej zadziałać w kierunku zrobienia badań i nowej Pani dr raczej nie odstawie na razie .
              • muktprega1 Re: Proszę o pomoc 19.09.13, 22:31
                Jesteś na dawce 125, endo zaproponowała zwiększyć 137, czyli o 12, proponuję dołożyć 6 (czyli 1/4 z tabletki 25) do 125 i po 4 tygodniach na tej dawce (razem 131) zrobić Ft4 i Ft3 wtedy za jednym wkłuciem możesz zrobić ewentualne niedobory.
                Myślę, że przy Twoim dość wysokim Ft4 ta dołożona 12, może być za dużo,chociaż nadal uważam, że w proporcjach to nie wiele zmieni smile
                • natder Re: Proszę o pomoc 21.09.13, 19:00
                  A ja myślę, że podniesienie dawki nic nie da, nawet jak ft4 jeszcze pójdzie w górę a organizm nawet da radę dorobić jeszcze trochę t3 to rozrzut jest tak duży że w Twoim samopoczuciu niewiele to zmieni nadal będziesz mieć objawy niedoczynności.
                  Skupiłabym się na ferytynie i b12.
                  Jak są niedobory to zacząć uzupełniać jak najszybciej.
                  Jak masz niedobór żelaza to wprowadzenie t3 może się odbijać na sercu więc najpierw badanie i uzupełnienie niedoborów a jak nie będzie to mieć wpływu na konwersję to wtedy trzeba dołożyć t3.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka