Dodaj do ulubionych

Tarczyca-od czego zacząć? WROCŁAW

27.01.14, 20:00
Dobry wieczór wszystkim.

Zainteresował mnie ten wątek głównie ze względu, że z moim samopoczuciem od dłuższego czasu (około 4 lat) jest różnie. Będąc nastolatką lekarka rodzinna na kontrolnych badaniach często zaznaczała, że moja tarczyca jest niekiedy powiększona i wyczuwa wole. Jednak moja mama na to nie zwracała uwagi, mimo, że jest pielęgniarką. W liceum moja szkolna pięlęgniarka też 2 razy bodajże napomknęła mi o tym, że nie podoba jej się zbytnio moja tarczyca i dobrze jakbym poszła wykonać badania. Mam niecałe 21 lat i dopiero teraz doszło do mnie, że w końcu powinnam wziąć sprawy w swoje ręce i zrobić badania, tylko nie do końca wiem jak się za to zabrać... Jeśli są tutaj na forum osoby z Wrocławia, to prosiłabym Was bardzo o pomoc-od czego zacząć, gdzie się udać, ile kosztują badania, jakie zrobić i o jakie skierowania na badania ubiegać się w lekarza rodzinnego? Dodam, że jestem wegetarianką od 9 miesięcy, nie jestem w ciąży i nie byłam, u ginekologa nie byłam jeszcze ani razu (proszę o wyrozumiałość) i ogólnie odczuwam zmęczenie (od jakiegoś miesiąca bardzo nasilone- męczę się w połowie dnia, mam czasami wrażenie odrealnienia, zawiasy). Staram się mieć dietę zbilansowaną, jeść warzywa, owoce i orzechy. Kupiłam dzisiaj olej lniany tłoczony na zimno i od jutra zacznę go spożywać w ilościach podanych na butelce. Dodatkowo, praktycznie codziennie jem na śniadanie siemię lniane zalane przegotowaną, gorącą wodą, które potem blenderuję z bananem, cynamonem, kardamonem i sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Od wczoraj również zalewam 2 garście pestek dyni przegotowaną wodą i zostawiam to na noc, by napęczniały (i zmieniły swój smak, bo tego "na surowo" w dużych ilościach nie mogę przełknąć, a po namoczeniu praktycznie nie mają smaku smile ). Robię teraz listę wszystkich witamin i ich najlepszych źródeł, by szybciej uzupełnić ich możliwe braki, zwłaszcza witaminy B12 i żelaza. Będę Wam Bardzo Wdzięczna za Pomoc i ogólną rozmowę co do mojej sytuacji... Wiem, że jeśli sama teraz nie wezmę się za to, to potem będzie coraz gorzej i nikt mi nie pomoże, jeśli nie zacznę sama szukać. Zależy mi na zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Dodam, że od około 4 lat wypadają mi bardzo włosy. Objętość moich pięknych, grubych włosów przez ten czas zmniejszyła się o połowę, co mnie bardzo boli i martwi dodatkowo... sad Proszę o Pomoc...
Obserwuj wątek
    • procesor Re: Tarczyca-od czego zacząć? WROCŁAW 27.01.14, 22:22
      od poczytania tego co jest w nagłówku forum - tam są linki właśnie dla takich poczatkująych smile

generalnie - bez badań ani rusz
      TSH ft4 ft3 aTPO aTG - z tego tylko TSH może zlecić internista, resztę endo
      USG tarczycy - z opisem i podaną objętością lub wymiarami tarczycy

warto - i to może spokojnie zlecić internista - morfologię
      a do tego niestety płatnie ferrytynę D3 i B12 zwłaszcza że jesteś wegetarianką

a potem wyniki na forum z normami i przeliczone na %
      smile
      a! test w sieci:
      www.chorobytarczycy.eu/test#0
      i podaj ile puntów
      • poszukujacaharmonii7 Re: Tarczyca-od czego zacząć? WROCŁAW 28.01.14, 10:27
        W takim razie zaraz zabiorę się za czytanie, dziękuję smile

Punktów wyszło mi 20, czyli bardzo możliwe, że mam coś z tarczycą...

Procesor, TSH mam "sama zrobić",czyli pójść do przychodni i poprosić o takie badania czy mogę pójść do lekarza rodzinnego i poprosić o skierowanie? Czy potem z wynikami tarczycy powinnam udać się do dobrego endykronologa, który zleci USG tarczycy, jeśli wyniki będą nie za dobre?

I jeszcze takie głupie pytanie, gdzie szukać internisty? Kilka dni temu chciałam oddać krew w centrum krwiodawstwa i poprosiłam przy okazji o wyniki swojej morfologii. Lekarka powiedziała, że za wcześnie przyszłam i dopiero za 2 miesiące mogę przyjść, ponieważ na tą chwilę mam za mało hemoglobiny (11,57) i HCT (35,70%). RBC mam równe 4.00. Reszta wyników jest w normie, chyba, że mam wszystko już napisać. smile
    • minutek1 Re: Tarczyca-od czego zacząć? WROCŁAW 28.01.14, 10:46
      poszukujacaharmonii7 napisał(a):
      Będąc nastolatką lekarka rodzinna na ko
      > ntrolnych badaniach często zaznaczała, że moja tarczyca jest niekiedy powiększo
      > na i wyczuwa wole.
      Idź do tej rodzinnej albo jakiejkolwiek innej do przychodni gdzie podlegasz i tam weź skierowanie na Tsh,być może dałaby ci także na usg tarczycy(choć wątpię).
      Jak masz więcej pieniążków to rób usg sama np tutaj
      :Bolesławiecka 1
      Wrocław
      71 354 61 40
      Wiem ze tam nie było jakiś makabrycznych terminów.
      Oczywiście najlepiej u dr A.Bireckiej ,ale do niej dostać się graniczy z cudem i cena wyższa.
      A reszta badań też prywatnie:
      ft3,ft4,anty tpo,anty tg,ferrytyna,b12 ,d3.(teraz w weikszości laboratoriów mają już wyniki on line w tym samym dniu np Diagnostka,Alab,Dialab itd).Sprawdź gdzie taniej.

Skoro ktoś u Ciebie już te wole widział to przecież to trzeba zdiagnozować,a bez usg ani rusz.
      Lekarza też ci mogę doradzić ale prywatnie. A do kolejek na fundusz ze skierowaniem możesz się ustawić oczywiście(Dobrzyńska,Pasteura,Borowska).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka