Dodaj do ulubionych

HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o POMOC

27.02.14, 15:21
Witam! bardzo proszę o wszelkie rady i spostrzeżenia, dopiero zaczynam się leczyć :
Oto moja historia:

Wrzesień- Październik 2013:
Objawy: wahania nastrojów, nerwowość, senność -piłam po 4 kawy dziennie,zawsze byłam niskociśnieniowcem ale wtedy ok. 12 w południe musiałam wypić drugą kawę żeby jakoś funkcjonować.

Listopad 2013:
Przestałam spać- dosłownie spałam po 2 godziny przez tydzień, pierwsza myśl tarczyca zrobiłam badania-
Moje wyniki: TSH 2,350
T3 3,65 (68,75%)
T4 1,49 (72,73%)
Wyszło w normie, więc niestety odpuściłam, od psychiatry dostałam najmniejszą dawkę lerivonu, żeby wyregulować sen.
Objawy: nerwowość, płaczliwość, rozdrażnienie, skurcze mięśni- łydek gównie po położeniu się do łóżka, mrowienia, drętwienia które skutkowały bezsennością, wylądowałam u psychiatry z podejrzeniem nerwicy, a nawet zespołu niespokojnych nóg .Po uzupełnieniu magnezu chwilowa poprawa a potem znów nawrót. Zdarzało mi się kołatanie serca i duszności. Na szczęście skurcze i ból łydek już nie wrócił- magnez zażywam nadal.Także moja zawsze regularna miesiączka spóźniła się o tydzień.

Objawy trochę się uspokoiły, od psychiatry dostałam lerivon 10 mg na wyregulowanie snu, biorę go po pól tabletki, raz jest lepiej raz gorzej, generalnie raz w tygodniu mam kłopoty z zaśnięciem.
W styczniu wróciła nerwowość i kołatania serca, zrobiłam ponownie badania
Luty 2014:

TSH 2,550
ft3: 3,56(65%)
ft4: 1,27 (44,16%)

anty-TPO 62.88 9 (0-34)
anty-TG 316.6 (0-115)
Pozostałe wyniki:
Ferrytyna 27,45 (13-150)
Wit.B12 625 (191-663)

Badanie USG:

wymiary płat lewy: 20*18*41 mm
płat prawy: 20*18*42 mm Cieśń 6 mm
Gruczoł tarczycowy o echu niejednorodnie obniżonym bez widocznych struktur patologicznych- radiolog zasugerował Hashimoto

Wizyta u pierwszego endokrynologa:

Endkrynolog zaleciła mi pół tabletki Euthyroxu 25 i to tylko dlatego, że jestem w wieku rozrodczym, mam według niej piękne wyniki, wszystko w normie, a hashimoto to teraz wszyscy mają.

Wizyta u drugiego endokrynologa:

,,Mam początki Hashimoto, nie powinnam brać w tej chwili euthyroxu bo możemy zrobić jeszcze większy bajzel w hormonach, trzeba poczekać aż rozwinie się niedoczynność" następna wizyta na początku kwietnia, wtedy mam powtórzyć badania + kortyzol( zwróciła uwagę na wielkie siniaki po pobieraniu krwi, są one strasznie bolesne i utrzymują się 2 tyg.), glukoze i insuline i prolaktyne po obciążeniu metoklopramidem..

Co myślicie?
Czuję się fizycznie nieźle, ale psychicznie kiepsko..znowu źle sypiam..jest mi zimno, dłonie mam często fioletowe..znowu coś poprzestawiało się z cyklem, pierwszy raz tam mi się zdarzyło właśnie w listopadzie, kiedy zaczęła się moja bezsenność i teraz znowu okres spóźnia się tydzień.. To od tarczycy czy prolaktyny?
Doradźcie mi proszę czekać z tymi badaniami miesiąc czy porobić je w przyszłym tygodniu i szukać nowego endo?

Już sama nie wiem czy te wszystkie moje objawy to tarczyca czy coś z psychiką-hipochondria?
Zawsze byłam okazem zdrowia, przeziębiona byłam z dwa lata temu, miesiączki idealnie regularne a tu takie cuda ..
Bardzo proszę o wszelkie sugestie i spostrzeżenia!

Dodatkowo moja mama ma niedoczynność tarczycy i guzki obojętne.
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 28.02.14, 16:59
      Endkrynolog zaleciła mi pół tabletki Euthyroxu 25 i to tylko dlatego, że jestem w wieku rozrodczym, mam według niej piękne wyniki, wszystko w normie, a hashimoto to teraz wszyscy mają.
      Haha, słaba ta logika, doprawdy smile

,,Mam początki Hashimoto, nie powinnam brać w tej chwili euthyroxu bo możemy zrobić jeszcze większy bajzel w hormonach, trzeba poczekać aż rozwinie się niedoczynność"
      Haha nr 2, doprawdy, lepiej żebyś straciła 1/2 włosów, przytyła 20 kg i dorobiła się niedoborów wskutek niedoczynności!

Ale to wcale nie jest śmieszne.

Uważam, że powinnaś się leczyć, bo objawy, które masz już utrudniają Ci życie.

Już sama nie wiem czy te wszystkie moje objawy to tarczyca czy coś z psychiką-hipochondria?
      Może być tak, że i tu i tu jest problem.

Podaj wyniki z normami. Ferrytyna do podniesienia, czy robiłaś morfologię? Jak tam Hgb?

Ja magnez biorę stale. Na forum możesz poczytać też o tężyczce utajonej (posty Natder).
    • harmoniak Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 28.02.14, 17:01
      Jeszcze jedno przemyślenie.

Niedoczynność potrafi powodować ogromne zmęczenie. Pijesz dużo kawy, żeby temu przeciwdziałać. Przez nadmiar kofeiny nie możesz zasnąć. Jest to możliwy scenariusz.

Też cierpiałam na bezsenność przed leczeniem tarczycy.

Polecam test na niedoczynność.
      • kasiakkm Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 28.02.14, 18:18
        W tej chwili piję tylko jedną słabą kawę rano więc to nie to.
        Udało Ci się wyjść z bezsenności? Jestem już tym strasznie zmęczona.

Wyniki i normy:
        Luty:

ft3: 3,56 (2 -4,4 ) (65%)
        ft4: 1,27 (0.93-1.7) (44,16%)
        Listopad:

fT3 3,65 (2-4.4) (68,75%)
        fT4 1,49 (0.93-1.7) (72,73%)

HGB 13.1(12-16)

Byłam dziś u ginekologa- wszystko w porządku okres spóźnia mi się już ponad tydzień.

Bardzo proszę o radę- gdzie (Kraków/Śląsk) znaleźć dobrego endo który będzie chciał mnie leczyć?
        Jakie badania jeszcze zrobić?
        • kasiakkm Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 28.02.14, 18:21
          Żelazo uzupełniam- na przemian Sorbiferem i Biofer Folic ( po Sorbiferze mam straszne nudności).
          Zażywam też:
          Calcium 1250 mg i wit D3 1000 j.m i magnez Slow Mag 6 tbl. dziennie.
    • kasiakkm Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 03.03.14, 09:30
      Mam pytanie: czy Euthyrox pogorszy moją bezsenność? Czy po jakimś czasie się to unormuje?
      Chyba nie ma sensu szukać kolejnego endo, w tym tygodniu zrobię jeszcze raz badania i zobaczę jak to się zmienia.

Harmoniak czy twoja bezsenność w wyniku leczenia tarczycy ustąpiła?
      Bardzo Cię proszę o odpowiedź, nic mnie tak nie dobija jak te kłopoty ze snem..Zawsze byłam osobą zasypiającą w pięć minut, nawet gdy miałam stresy i problemy..a teraz takie coś..czuję się z tym tragicznie
      • kasiakkm Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 29.03.14, 10:53
        Najnowsze wyniki- 28.03.2014:

TSH 2,92 (0,27-4,2)
        ft3 3,28 (2-4,4) 53.33%
        ft4 1,34 (0,93-1,7)53.25%

Anty TG 310,10
        Anty TPO 68,55

Prolaktyna 44,98 (4,79-23,3)
        Po obiążeniu MTC 463,30

Kortyzol 17,41 (w normie)

Wit D 25 OH 46ng/ml

Euthyroxu nie brałam, wizytę mam 9. 04.
        Samopoczucie: do 15 marca dobre, potem znów kołatanie serce. bóle pleców, karku, kilka bezsennych nocy..Oprócz tego nie mogę schudnąć mimo diety i ruchu, na szczęście nie tyję.

Martwi mnie prolaktyna, ale wyczytałam że Trittico( trazadon) które zażywam na sen może tak działać, chociaż to tylko 1/3 tbl. (25 mg)?

Na pozytyw dobry poziom D3, chyba nie powinnam jej zażywać w taki razie?

TSH wzrasta ale ft 4 też a ft 3 maleje- co to oznacza??

hormony mam wyrównane na ok. 50 % więc pewnie endo odeśle mnie z kwitkiem... jakie jeszcze badania porobić? Co zażywać? Doradźcie proszę.
        • kasiakkm Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 01.04.14, 14:09
          Bardzo proszę o jakiekolwiek rady...
          • mama_dorota Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 01.04.14, 20:39
            Zacznij brac euthyrox. Masz hashimoto i na razie niedoczynnosc jest pod znskiem zapytania, ale bez suplementacji tyroksyna bedzie sie ona poglebiac. Tez dokuczala mi bezsennosc z tego powodu. Hormony mialam w normie, ale endo wypisal euthytox 25. Najpierw kazal przez tydzien brac pol tabletki, potem cala. Poczatkowo mi sie pogorszylo, ale jsk odkrylam anemie i zaczelam brac zelazo, to wszystko mi przeszlo. Zelazo lyky minim 4 godziny po euthyroxie. Euthyroc na czczo, popijasz lykiem zwyklej wody. Badania robimy przed tabletka.
            • kasiakkm Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 03.04.14, 09:46
              Dziękuję za odpowiedź!
              Od soboty odstawiłam leki na spanie (trittico i lerivon) biorę tylko Hydroksyzynę doraźnie, przy kołataniach serca.. Nie będę się truć skoro przyczyną mojej bezsenności jest tarczyca. Niestety ze snem znowu jest gorzej, ale mam nadzieję że przy Euthyroxie się to uspokoi..Od kilu dni cały czas mi zimno, najgorsze są lodowate dłonie, mam też straszne sińce pod oczami, jak zombie.

Dziś zażyłam pierwszą tabletkę 12,5 mg, jak długo brać tą połówkę? tydzień? a potem cały E25?

• mama_dorota Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 03.04.14, 10:21
                Warto zaczynać od połówki, ale jak będziesz się z nią czuła lepiej lub bez zmian, to możesz szybciej przejść na całe 25. Mojej siostrze, która długo była bez leczenia przed diagnozą, początkowo nawet po połówce z 25 kręciło się w głowie.
                • kasiakkm Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 03.04.14, 17:58
                  Czuję się zupełnie bez zmian, jak jutro też tak będzie to chyba od poniedziałku zwiększę do 25
                  • mama_dorota Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 04.04.14, 08:38
                    Możesz zwiększyć już teraz. Nawet jak dzisiaj połknęłaś, to dobrać dodatkowe 12,5. Tym razem może być z posiłkiem, najwyżej ciut mniej się wchłonie, ale zawsze więcej, niż 12,5.
                    • kasiakkm Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 09.04.14, 16:01
                      Witam ponownie!

Od 3.04 biorę Euthyrox i sukcesywnie zwiększam dawkę:

3 i 4 04. 12,5 mg
                      5, 6,7, 0.4 25 mg
                      wczoraj i dziś dorzuciłam jeszcze ćwiartkę - 31,25 mg

Jak myślicie do jaki dawki powinnam dojść?

Moje ostatnie wyniki-28.03:
                      TSH 2,92 (0,27-4,2)
                      ft3 3,28 (2-4,4) 53.33%
                      ft4 1,34 (0,93-1,7)53.25%

Czuję się dobrze, odpukać zasypiam bez problemu, nie marznę już tak, nie mam kołatania serca, żadnych skutków ubocznych nie zauważyłam. Jak szybko można zwiększać dawkę?
    • kasiakkm Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 11.04.14, 10:12
      Dziewczyny, proszę o radę!

Przy dawce 37,5 pojawiły się lekkie dolegliwości ze strony serca, kłucie, ale do wytrzymania- doradźcie proszę zmniejszyć dawkę o 6, 25 czy przeczekać?

Znowu mam też kłopoty z zasypianiem, od dwóch dni męczę się po kilka godzin, ale to chyba przejściowe?
      • mama_dorota Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 11.04.14, 10:19
        Takie chwilowe dolegliwości mogą się pojawiać przy podnoszeniu dawki. Wiele osób tak ma. Jeśli będą ci dokuczać, warto poprosić lekarza o receptę na propranolol.
        • kasiakkm Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 11.04.14, 12:11
          Dziękuję za odpowiedź! smile

To zostanę na tej dawce-37,5 chyba? moje ostatnie TSH 2,92, chyba nie zbije go aż tak bardzo?
          Badania mogę zrobić za miesiąc dopiero, prawda?
          • kasiakkm Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 20.06.14, 15:59
            TSH 0,026 (0,27-4,2)
            fT3 5,18 (2-4,4)
            fT4 2,31 (0,93-1,7)

Od 6 tyg jestem na E 50, badanie robiłam PRZED zażyciem tabletki..

Nie mam absolutnie żadnych objawów nadczynności.. co robić?
            Zmniejszyć dawkę do 37,5?
            Bardzo proszę o pomoc!!
            • djpa Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 20.06.14, 21:31
              Czy bez badań zaczęłaś brać dawkę 50? Dlaczego zaczęłaś brać 50?

Myślę, że trzeba zmniejszyć do 25 lub nawet 12.5, a nawet odstawić.
              A czy jakieś objawy niedoczynności tarczycy masz?
              • kasiakkm Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 21.06.14, 08:50
                Jak to bez badań? powyżej są wszystkie moje badania, E wprowdzałam stopniowo od 12,5 mg.. zaczęłam brać po czułam się koszmarnie!

Teraz nie mam ŻADNYCH objawów nadczynności...
                • djpa Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 21.06.14, 16:38
                  Tak, wiem że powoli weszłaś na dawkę 50, ale czy zrobiłaś badania gdzieś w połowie podnoszenia dawki?

Zrób test na niedoczynność tarczycy. Często, najczęściej przedawkowanie E daje objawy podobne do niedoczynności.
                  Może lab wydało Ci nie te wyniki co trzeba? Probówki pomieszało? Takie wyniki powinno się jakoś odczuwać...
    • kasiakkm Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 21.03.15, 10:58
      Witam!
      Wracam po długiej przerwie z prośbą o interpretację wyników. Moje wyniki na samym Euthyroxie dalej były kiepskie, zmieniłam endo i od grudnia mam wprowadzony Novothyral,
      to wyniki zanim go wprowadziłam na E 37,5:

TSH 1,9 (0,27-4,2)
      ft3 4,51 (52,3%)
      ft4 17,23(38,11%)

Novothyral wprowadzałam stopniowo docelowo do dawki 1/2 N75
      a to wyniki ze stycznia 2015 po 4 tyg. na tej dawce:

TSH 1,47 (0,27-4,2)
      ft3 4,02(24,86%)
      ft4 15,3(33%)

jak widać TSH mało co ruszyło a ft3 i ft4 jeszcze spadło wiec podniosłam dawkę na 3/4 tb. N75
      i oto najnowsze wyniki:
      TSH 0,37(0,27-4,2)
      ft3 4,68 (42,7%)
      ft4 14,14(21,4%)

i juz zgłupiałam zupełnie.. ft3 troszke ruszyło w górę za to ft4 cały czas spada, nigdy nie miałam chyba tak niskiego...

co robić?Chyba trzeba dołożyć samego Euthyroxu?
      czuję się średnio, objawy niedoczynności wciąż są..
      od dwóch tygodni to już masakra- nie wiem czy to tarczyca czy przesilenie wiosenne..jestem zupełnie bez sił, jednego dnia padam o 22 i spie jak zabita 12 h drugiego przez 3 godziny nie moge zasnac, generalnie ile bym nie spała jak tylko wstaje to juz jestem zmeczona...

Bardzo proszę o rady!chyba trzeba mi wiecej czystego euthyroxu?
      • procesor Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 22.03.15, 20:15
        nie rozumiem czemu w ogóle dostałaś Novothyral przy poprzednich wynikach?
        powinnaś była zwiększyć euthyrox - miałaś wyższe ft3 niż ft4 czyli klasyka

teraz to widac jeszcze wyraźniej - dostarczasz za dużo T3 a tobie było potrzebne T4 tylko że większa dawka...
        ja bym wróciła do euthyroksu i zwiększała dawkę sprawdzając wyniki i kontrolując objawy aż ft4 dojdzie do 50-60% normy (może i więcej ci potrzeba)

novothyral to nie cudowny lek lepszy od euthyroksu którego niedobrzy lekarze nie chcą zapisać biednemu pacjentowi, tylko lek potrzebny tym którzy mimo dobrej dawki T4 i dobrych poziomów żelaza, B12, d3 itd - nadal mają niskie ft3...
        • mama_dorota Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 23.03.15, 08:44
          Ja tylko dodam, że novothyral blokuje działanie tarczycy bardziej, niż euthyrox, dlatego spada ci poziom ft4.
          • kasiakkm Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 23.03.15, 18:06
            Dziękuję za odpowiedzi!

Zapewne macie rację, endokrynolog dawał mi wybór albo zwiększamy Euthyrox albo próbujemy z Novo a ja byłam już tak zdesperowana, że chciałam spróbować czegoś nowego!
            Czyli co..powoli odstawiać Novo i wprowadzać Euthyrox?
            • mama_dorota Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 23.03.15, 19:53
              Tak. Ja bym przeszła na twoim miejscu z dnia na dzień na 75 mcg t4. W ten sposób wg możliwości wycofasz się z novo, a potem dobierzesz sobie dawkę euthyroxu. Być moze trzeba będzie kiedyś do novo wrócić, ale na razie jest niepotrzebne.
              • kasiakkm Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 14.09.15, 16:51
                to moje nowe wyniki na E75 po 10 tygodniach na tej dawce:

FT4 61.48% [ wynik 12.84, norma (7.86 - 15.96)]

FT3 21.33% [ wynik 4.44, norma (3.8 - 6.8)]

Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji
                (L69)
                1,41 mIU/l 0,3 ? 4,2
                Prolaktyna (PRL) (N59) 438,97 ?IU/ml 71 ? 566

jak myślicie?
                co robić, podnosić dawkę?
                • mama_dorota Re: HASHIMOTO-bezsenność,dziwne objawy, proszę o 14.09.15, 19:32
                  Tak. Podnosić. Już samo TSH wyższe od 1 wskazuje na to, że dawka jest za mała. Tyle z wyników, ale zawsze jeszcze trzeba przemyśleć objawy. Zrób test na niedoczynność, to się upewnisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka