10.05.14, 18:07
Jak długo czekałyscie na wizyte w poradni endo i czy jest jakiś sposób, zeby czas oczekiwania skrócic ?
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Szczecin 13.05.14, 13:42
      Większość z nas leczy się prywatnie. Szkoda życia na czekanie na NFZ. Przynajmniej zacząć warto prywatnie, najwyżej potem kontynuować bezpłatnie.
      • mama_dorota Re: Szczecin 13.05.14, 13:42
        U mnie kolejki są na około roku.
    • plater-2 wielkie dzieki ! 14.05.14, 10:39
      Dzieki, mamadorota, juz sobie poradzilam. Swoje problemy opisalam w listopadzie w watku "chyba jestem w klubie".
      Zdecydowalam sie w poniedzialek obdzwonic wszystkie poradnie w Szczecinie i od rejestratorki w jednej z nich dowiedzialam sie, zeby zadzwonic na Arkonska, na Arkonskiej sa miejsca na lipiec. Zrobilam to i zarejestrowali mnie na 9 lipca.
      Gdybym wiedziala w listopadzie, ze na Arkonskiej jest specjalna poradnia chorob tarczycy, ktora ma krotka kolejke, juz bylabym po konsultacji u specjalisty. I zaoszczedzilabym mase nerwow.

Blad systemu polega na tym, ze kazano mi sobie znależć dowolna poradnie endokrynologiczna w ramach funduszu nie informujac, ze sa w Szczecinie poradnie ogolnoendokrynologiczne i osobna poradnia chorob tarczycy na Arkońskiej.

Jestem bardzo zła ! Przeciez pacjent nie jest jasnowidzem ! Ma wolny wybor lekarza, ale jakas informcja "konsumencka" mu sie nalezy przed wyborem.

Ogolna porada dla korzystajacych ze swiadczen funduszu - dzwonic do wszystkich mozliwych poradni w sposob upierdliwy, nie zniechecac sie. Wydamy troche na telekomunikacje, ale efekt bedzie.

O leczeniu prywatnym pomyslę po konsultacji. Na razie szkoda mi pieniedzy.

• mama_dorota Re: wielkie dzieki ! 14.05.14, 11:46
        Z jednej strony to dobrze, że znalazł się bliski termin, ale z drugiej sugerowałabym wybranie sobie lekarza. W poradni jesteś zdana niejako na przydział, a różnica w jakości leczenia pomiędzy lekarzami jest baaardzo różna. Radziłabym przynajmniej dowiedzieć się kto tam przyjmuje i pójść do tego lepszego lekarza.

Mam abonament medyczny, ale i tak wybieram lekarza. Przypadkowy może niekiedy bardziej zaszkodzić, niż pomóc. Po przypadkach znajomych mam wrażenie, że czasem lepiej leczenia nie zaczynać, niż zaczynać u byle kogo. Moja znajoma leczenie zaczęła, trzymana była na zbyt niskich dawkach hormonu, więc w końcu zaczęła sobie sama dawkę podnosić, efektu dalej nie było, więc przestała brać hormon w ogóle, czym wpędziła się w stan gorszy, niż przed leczeniem. Wspomnę tylko o poinformowaniu lekarza, że jego objawy nie są od tarczycy i nakazanie odstawienia hormonu, czy też odmówienie leczenia, o czym sporo tu na forum wątków się przewinęło.

Dobrze się zastanów do kogo pójść i komu zaufać.

Powodzenia smile.
        • plater-2 Re: wielkie dzieki ! 14.05.14, 12:33
          Kogo chwala w Szczecinie ? I czy mozna dostac sie z funduszu do tej osoby ?

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,148091294,148091294,chyba_jestem_w_klubie.html
          • mama_dorota Re: wielkie dzieki ! 14.05.14, 12:43
            Przeszukaj fora: nasze, Hashimoto i Tarczyca dorosłych i dzieci na gazecie za pomocą wyszukiwarki. Są jakieś wpisy. Sama przeglądam też opinie na tzw. "plotkarskich" portalach typu znanylekarz. Nie wierzę im na 100%, ale czytam dokładnie i pomijam opinie typu "polecam lekarza, pani dr jest bardzo miła". Szukam rzeczowych informacji i sposobie leczenia, o jakości życia w efekcie leczenia itp.
            • plater-2 Re: wielkie dzieki ! 14.05.14, 13:51
              UFF, trzeba jeszcze znac sie na leczeniu tarczycy !

Czytam to forum , im wiecej czytam, tym glupsza jestem.

Mysle, ze skoro na Arkonskiej jest specjalna poradnia tylko dla chorych na tarczyce, to znaja sie tam najlepiej na leczeniu tarczycy. Do 9 lipca niedaleko, zobaczymy, co mi powiedza. Potem bede myslec.

• mama_dorota Re: wielkie dzieki ! 14.05.14, 14:00
                > Mysle, ze skoro na Arkonskiej jest specjalna poradnia tylko dla chorych na tarc
                > zyce, to znaja sie tam najlepiej na leczeniu tarczycy.

Wybacz, ale twoje stwierdzenie jest bardzo naiwne.
              • pies_z_laki_2 Re: wielkie dzieki ! 15.05.14, 15:42
                > Czytam to forum , im wiecej czytam, tym glupsza jestem.

No chyba jednak odwrotnie. Jesteś coraz bardziej świadoma, a to chyba powód do zadowolenia, prawda?

> Mysle, ze skoro na Arkonskiej jest specjalna poradnia tylko dla chorych na tarc
                > zyce, to znaja sie tam najlepiej na leczeniu tarczycy

No i tak właśnie powinno być. Przynajmniej w teorii. Ale...
                Ale w szpitalach zakaźnych, które powinny (w teorii) najlepiej dawać sobie radę z leczeniem chorób (tu cię pewnie zaskoczę) zakaźnych, z chorobami odkleszczowymi niby przecie specjaliści nie dają sobie rady wcale. Poczytaj materiały Stowarzyszenia chorych na boreliozę, zdziwisz się zapewne... I pewnie podobnie jest z wielu innymi przypadłościami, których nie znamy i nie śledzimy. Te dwie sprawy jednak znam z własnego doświadczenia i zapewniam cię, że nie miejsce jest istotne, a konkretny lekarz. A właściwie jego wiedza i czysty przypadek, bo zostałaś zapisana do jakiegoś lekarza, może dobrego, a może mniej dobrego... Zobaczymy, daj znać co i jak, proszę, jak już będzie po wszystkim.
                • plater-2 Re: wielkie dzieki ! 15.05.14, 19:21
                  Tak, przypadek, to pierwsza wizyta i naprawde jest mi bez znaczenia, kto mnie przyjmie. Napisze po 9 lipca, jak wypadlo.
    • plater-2 Re: Szczecin 14.07.14, 22:41
      Jesli kogos to interesuje:

Zadzwonili do mnie i przerzucili mnie na 14. Wlasnie wrocilam do domu. Pani doktor młoda, sceptycznie sie odniosla do tych wynikow USG. Nie powiedziala wprost, ze nic nie warte, ale ze "woli miec z ich USG" (na Arkońskiej) orz ich wlasne (miejscowe) wyniki z krwi.
      Na USG zapisze sie jutro telefonicznie , bo juz bylo dzis nieczynne, gdy wyszlam.(bylam ostatnia pacjentka).
      Powiedziala, ze nic nie szkodzi,ze odstawilam metizol. Skoro po okolo 6 tyg. wyniki wrocily do normy, to moze bylo to "cos przejsciowego" (?), zapalenie...
      Niemniej jednak, skoro to prywatne USG wykazalo guzek, trzeba zrobic nowe dobre USG i po nim najprawdopodobniej biopsje ambulatoryjnie.
    • plater-2 moich przygod ciag dalszy 20.09.14, 00:34
      No i bylo USG. Rzeczywiscie na Arkonskiej maja nowy aparat, mozliwosci w stosunku do badania prywatnego za 90 zl nieporownywalne.

USG wykrylo nie jeden a trzy guzki , z czego jeden z efektem "halo", czyli swirek, czego na USG prywatnym nie dalo sie wykryc.

Biopsja w listopadzie, wyniki po 3 tygodniach.

Wyniki tarczycy dobre, prawdopodobnie mialam "zapalenie tarczycy". (???)
      • pies_z_laki_2 Re: moich przygod ciag dalszy 21.09.14, 16:20
        A robiłaś teraz badania hormonów tarczycowych?
        A jak się teraz czujesz?
        • plater-2 Re: moich przygod ciag dalszy 22.09.14, 09:29
          Kazali mi przed biopsja zrobic na Arkonskiej badania hormonow tarczycy i badania przeciwcial.

Generalnie - czestotliwosc glowicy aparatu ma znaczenie, powinna byc pow. 7,5 MHz. Dlatego na prywatnym aparacie wyszedl jeden guzek a na Arkonskiej az trzy i to jeden świrnięty...

W sobote pojde sobie do tego dr.n.med i zapytam jaka czestotliwoscia robil mi badanie w listopadzie.

Czuje sie dobrze, uderzenia goraca i zlewne poty minely.

Pani doktor powiedziala, ze zapalenie tarczycy moze trwac kilkanascie miesiecy. Prawdopodobnie to byl moj przypadek.

• mama_dorota Re: moich przygod ciag dalszy 22.09.14, 10:05
            Ja bym była ciekawa tych dobrych wyników? Czy są dobre dlatego, że mieszczą się w normie?
            • plater-2 Re: moich przygod ciag dalszy 22.09.14, 12:49
              Tak, w normie. To ten metizol zbil je prawdopodobnie. Zobaczymy w listopadzie. Nie robie wynikow u nas, bo i tak ich nie uznaja.
              To tylko dwa miesiace czekania.
              • pies_z_laki_2 Re: moich przygod ciag dalszy 25.09.14, 18:44
                Czyli żadnych konkretów, tylko opinia o opinii...
                Ja się wypisuję tongue_out
    • plater-2 Re: Szczecin 24.11.14, 07:52
      Byłam u tego pana dr n.med. od prywatnego USG.
      Pani rejestratorko-pielegniarka nie chciala mi powiedziec, o jakiej czestotliwosci jest glowica USG.

- Po co pani ta informacja ?
      - Po to, ze chce zrobic sobie USG najlepszym aparatem jak tylko mozliwe.
      - Nie powiem tego pani" !

Co sadzicie ?
      • mama_dorota Re: Szczecin 24.11.14, 09:04
        Ja podejrzewam, że zwyczajnie nie wiedziała.
        • plater-2 Re: Szczecin 24.11.14, 16:46
          Ktos przyjmuje pacjentow po 90 zl za 15 minut i pielegniarka nie jest w stanie podac parametrow urzadzenia ? !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka