11.06.14, 19:13
Po raz pierwszy jestem na forum, proszę o pomoc co robić moje wyniki z wczoraj przy eutoryxie 88:
tsh 0,575
ft3 3,79 11,47%
ft4 15,25 38,43%

Czuję się od jakiegoś czasu bez życia, koncentracja pod znakiem zapytania i nastoje zmienne.
Lekarka zaproponowała mi Novotyral 75. Czy można zmieniać tak lek 1:1. Proszę pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • procesor Re: Pomocy 11.06.14, 21:16
      czy krew do badań pobierałaś przed tabletką czy po?

w każdym razie wynik jest niski i najpierw bym zwiększyła dawkę do 100 i zbadała ferrytynę, B12 i witaminę D
      bierzesz selen?
    • black-gina Re: Pomocy 12.06.14, 20:28
      dziękuję za odpowiedz, badania bez tabletki.
      Dzisiaj zażyłam po raz pierwszy novotyral 75 czuje się dobrze, ale oprócz tego
      mam uczulenie od początku tygodnia zaczęły mi puchnąć oczy plus wysypka na szyji podobnie miałam w tamtym roku masakra podejrzewam o to hasi plus pylenie, biorę na to rupafin, podejrzewam że on może obniżać działanie novotyralu.
      Nie robiłam badań na wit d i ferrytynę, selen biorę po przerwie od wczoraj.
      • mama_dorota Re: Pomocy 13.06.14, 11:44
        Novothyral w ilości całej tabletki nie jest dobrym pomysłem. Lepiej zacząć brać ćwiartkę novo i 3/4 euthyroxu, ale procesor dobrze ci napisała. Te wyniki są niskie od zbyt niskiej dawki euthyroxu. Przejściem na novothyral możesz sobie tylko pogorszyć.Nie jest prawdę, że novo to to samo, co euthyrox, tylko silniejsze. To jest takie tłumaczenie endo dla głupiutkich pacjentów. Mnie tak kiedyś endo to próbowała tłumaczyć, a potem wypisując badania nawet nie zainteresowała się ft3, nawet jak zapytałam, to powiedziała, że to niepotrzebne. Najpierw trzeba podnieść ft4, dopiero wtedy, gdy ft3 jest znacząco niższe, po troszku zastępować część euthyroxu cześcią novo.
        • czupakabra27 Re: Pomocy 13.06.14, 14:32
          Zdecydowanie zamiana 1:1 nie jest dobrym pomysłem. Zanim zaproponuje się pacjentowi Novo trzeba doprowadzić jego ft4 do dobrego poziomu, a to robi się za pomocą Euthyroxu. Trzeba zwiększyć dawkę Euthyroxu, odczekać 4-6 tyg i zrobić badania.
          Novo jest dla osób które mają np. ft4 na poziomie 60% a ft3 na poziomie 15% i nic nie daje uzupełnienie niedoborów. Bo niedobory mają duży wpływ na przemianę t4 w t3. Najczęściej winna jest niska ferrytyna, czyli bardzo słabe zasoby żelaza w organizmie.
          Czy badałaś poziom wit. B12, wit. D i ferrytyny?
          • black-gina Re: Pomocy 13.06.14, 18:07
            dziękujęwink w poniedziałek idę zrobić badania ferrytyny i b12, dzisiaj wzięłam 100 eutoryxu i selen. Poczytałam trochę i żeby nie narobić sobie kłopotów z hormonami nie będę brała Novotyralu tak sobie planuje 2 razy w tygodniu brać 100 eutoryxy a pozostałe dni 88 eutoryxu. Czy to dobry pomysł? wizytę u endokrynologa mam dopiero na 5 lipca.
            • czupakabra27 Re: Pomocy 13.06.14, 18:31
              Na Twoim miejscu bralabym codziennie dawke 100. Nalezy Ci sie te 12mcg wiecej. Podejrzewam ze i to bedzie za malo, a jestem wrecz przesadnie ostroznasmile
              • mama_dorota Re: Pomocy 13.06.14, 21:20
                Dobra rada smile
              • black-gina Re: Pomocy 14.06.14, 19:20
                dziękuję dziewczynywink
                • black-gina Re: Pomocy nowe wyniki 03.07.14, 14:00
                  Dziewczny zrobiłam badania po 2 tyg brania eutoryxu 100 plus selen i jestem w szoku bo moje tsh poszło w górę:
                  tsh 1, 17
                  ft3 4,49
                  ft4 15,95
                  ferrytyna 63,55
                  b12 563,6
                  Co o tym sądzicie, myślałam że jak zwiększę dawkę to tsh spadnie a ft3 i ft4 pójdzie w górę.
                  Zniknęły mi wysypki skórne które miałam nie puchnę to jest plus. Proszę zinterpretujcie moje wyniki w sobotę mam wizytę u endo. Ferrytyna i b12 niby w normie ale czy tak ma być?
                  Pozdrawiamwink
                  • mama_dorota Re: Pomocy nowe wyniki 04.07.14, 11:57
                    Podaj normy do wyników.
                    • mama_dorota Re: Pomocy nowe wyniki 04.07.14, 11:57
                      A najlepiej od razu przelicz wszystko kalkulatorem
                      www.chorobytarczycy.eu/kalkulator
                    • black-gina Re: Pomocy nowe wyniki 04.07.14, 13:28
                      Te wyniki robiłam w innym laboratorium są inne normy w przeliczeniu wyglądają następująco:
                      ft3 4,49 (3,13-6,76) 37,47%
                      ft4 15,95 (12-22) 39,5%
                      ferrytyna 63,55 (13-150) 36,9%
                      b12 563,6 (191-663) 78,94%

anty tg 131
                      anty tpo 6,48
                      • mama_dorota Re: Pomocy nowe wyniki 04.07.14, 17:33
                        Ciekawe, że poziom ft4 pozostał podobny jak wcześniej, a poziom ft3 się podniósł. Wygląda na to, że selen czyni u ciebie cuda, a może wtedy to był taki gorszym moment? W każdym razie jeśli masz jakieś objawy niedoczynności (warto zrobić test z forum)
                        www.chorobytarczycy.eu/test#0, to warto podnieść dawkę przynajmniej o 12,5.

Witamina b12 piękna, ferrytyna przyzwoita, nie wymaga suplementacji.
                        • black-gina Re: Pomocy nowe wyniki 04.07.14, 18:17
                          Dziękuję za odp. Dodam,że po zwiększeniu dawki waga idzie mi w górę zawsze było odwrotnie trochę dziwne
                          • mama_dorota Re: Pomocy nowe wyniki 07.07.14, 13:10
                            Czasem pomimo zwiększania dawki poziom hormonów się nie podnosi, a nawet opada, wtedy i objawy mogą pozostawać, lub się zaostrzać. Celem jest optymalny poziom hormonów, a to wpłynie na samopoczucie i miejmy nadzieję, że także na wagę. Niektórym samo doprowadzenie hormonów do porządku wystarcza, aby zacząć zrzucać zbędne kilogramy, innym po wyjściu z niedoczynności po prostu zrzucanie wagi dietą czy ćwiczeniami dopiero zaczyna wychodzić.
                            • black-gina Re: Pomocy nowe wyniki 07.07.14, 15:20
                              Byłam u lekarza zmienił mi leki na letrox 100 i powiedział, że mam dobre wyniki.A z tego co wiem nie są za dobre przede wszystkim tsh nie powinno rosnąc. Nie wiemco robić
                              • mama_dorota Re: Pomocy nowe wyniki 07.07.14, 17:06
                                Masz jakieś pomysły?
                                • black-gina Re: Pomocy nowe wyniki 07.07.14, 20:52
                                  Przejście na letrox nie jes złe tymbardziej, że jestem alergikiem 15 mam umówiona wizytę u mojej pierwszej endo i chyba się wybiorę i tak myślę może 2 razy w tyg zwieksze dawkę do 125 letroxu.
                                  • muktprega1 badania po 4 tygodniach! 07.07.14, 20:57
                                    >Dziewczny zrobiłam badania po 2 tyg brania eutoryxu 100 plus selen i jestem w szoku bo moje tsh >poszło w górę:
                                    >tsh 1, 17
                                    >ft3 4,49
                                    >ft4 15,95
                                    • muktprega1 Re: badania po 4 tygodniach! 07.07.14, 21:02
                                      Za szybko wysłałam smile

badania są nieistotne, bo zrobione po 2 tygodniach, zawsze po zmianie dawki odczekujemy 4-5 tygodni i dopiero potem sprawdzamy proporcje między hormonami smile bo hormony we krwi będą jeszcze "pracować"

tak myślę może 2 razy w
                                      > tyg zwieksze dawkę do 125 letroxu.

skaczące dawki nie są dobre dla tarczycy zwłaszcza takie 2 dniowe.
                                      • black-gina Re: badania po 4 tygodniach! 08.07.14, 07:33
                                        Dziękuję za odpowiedzsmile chyba odczekam miesiąc,masz rację. Ogólnie czuję się dobrze nastrój również całkiem do rzeczy. Wczoraj tylko znowu spuchlo mi pod okiem jakas reakcja alergiczna endo przepisał mi w takich przypadkach przez 3 dni po jednej tabl.encortu 10.Ulotka mnie lekko przeraziła ale wzięłam dzisiaj oko prawie dobrze zostało tylko trochę czerwone. Od momentu jak zaczęłam się leczyć na tarczyce zaczęły się przygody alergiczne (2lata).
                                        • muktprega1 Re: badania po 4 tygodniach! 09.07.14, 09:06
                                          Przy następnym wkłuciu zbadaj koniecznie poziom D3, przejrzałam Twój wątek i nie widzę smile

Tylko pamiętasz, że inne leki jak najdalej w czasie od tyroksyny?
                                          Czy to spuchnięcie oka jest warte tego, żeby brać steryd??? Z tego co wiem każdy wpływa na przyswajanie tyroksyny. Przed zdiagnozowaniem "należałam" do poradni alergologicznej ze względu na opuchnięcia oczu. Teraz nie pamiętam jak alergolog wygląda wink Puchnie mi do dziś np w czasie rzutu, czyli ataku przeciwciał.
                                          Czy skórka warta wyprawki?? Może lodowy okład wystarczy?
                                          • black-gina Re: badania po 4 tygodniach! 09.07.14, 11:40
                                            To spuchnięcie jest połączone z odczynem alergicznym pod okiem. Jutro udało mi się zapisać do alergologa. Od ubiegłego roku mnie tak wysypuje w tamtym roku było nawet gorzej nie było co prawda opuchniętych oczu ale pokrzywka dekolt +szyja trochę buzia do poziomu skorupy. W tym roku opuchnięte oko tylko prawe nie wiem dlaczego, z odczynem alergicznym i trochę na szyja. Ale najgorsze jest to że nie wiem od czego. Byłam w sobotę u endo zahaczyłam o temat alergii i opuchnięcia i wpływ tarczycy na całość. Powiedział że sama tarczyca nie ma na to wpływy natomiast przy hasi zachwiany jest cały układ immunologiczy i jest się bardziej podatnym na wszystkie alergeny. Im bardziej rozchwiane hormony tym bardziej szwankuje całośćwink Dzisiaj już kończę encorton a oko opuchnięte nadal może troszkę mniej odczyn alergiczny bez zmian.
                                            • mama_dorota Re: badania po 4 tygodniach! 09.07.14, 11:52
                                              Muktprega1 ma rację. Wiele z nas pożegnało się z różnymi alergiami i innymi problemami skórnymi, gdy odkryłyśmy niedobory (zazwyczaj bardzo duże) witaminy d3 i zaczęłyśmy ją suplementować.
                                              • black-gina Re: badania po 4 tygodniach! 09.07.14, 15:26
                                                w przyszłym tygodniu pójdę zrobić może mam niedobory. Ta alergia mnie dobijawink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka