Dodaj do ulubionych

Na etapie diagnozy mama i corka

23.07.14, 00:03
Wyniki mojej 5 letniej córki TSH- 0,794 MIU/L
FT4 - 13,00 pmol/L
FT3 - 4,6 pmol/L
kortyzol -153,00 nmol/L
prolaktyna - 157,8MIU/L

Diagnozujemy ją w kierunku niskiego wzrostu. Teraz nie łapie sie w siatce centylowej.
Wyniki hormonu wzrostu wypadły dobrze. Celiakia tez wykluczona.
Od pół roku ja zaczełam sie diagnozować endokrynologicznie zupelnie z innej przyczyny, a mianowicie zielony wyciek z piersi po 4 latach braku karmienia. Poczatkowo nie myśłałam o powiązaniu, ale po moich wynikach badań widzę pewne zbieżności.

Moje
TSH-1,07 uLU/ml
FT4-12,57
FT3 nie mam
P-c p.peroksydazie tarczyc.- 1144,9 IU/ml
p-c antytyreoglobulinowe- 21,5 IU/ml

Dodatkowo corka, ma malo energii, nerwowa, dlugie i widoczne wloski na ramieniu i pleckach. Niedokrwistość i lamiliwe paznokcie.
ja tez mam malo energii, bywalo zemialamniedokriwstość- teraz nie badane, alestwierdzono hiperinsulinemię u mnie.

Dziewczyny jak na Wasze oko, może to być Hashimoto u nas? Wizytę u Endo mojego i córki mam we wrześniu.
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Na etapie diagnozy mama i corka 23.07.14, 08:03
      Musisz podać normy do wyników, a najlepiej wyniki fT3 i fT4 przeliczyć na forumowym kalkulatorze.

Jeśli córka ma anemię, to może jej przez to tarczyca gorzej pracować, może nie rosnąć mieć słabe paznokcie, być nerwowa. Anemia u dziecka to paskudna sprawa, przerabiałam u syna. Nie jadł, nie rósł, złościł się, nie miał koncentracji uwagi, zmęczony... Anemia u dziecka oznacza, że nawet intelektualnie może być zahamowany rozwój. Każda komóra ciała, w szczególności mózg, otrzymuje mniej tlenu. Bez tlenu nie ma produkcji energii, spalania kalorii. A transport tlenu to nie jedyna funkcja do czego żelazo się przydaje.

Czy córka dostaje żelazo? Jakie? Ile? Jak długo? Z jakimi pokarmami?
    • djpa Re: Na etapie diagnozy mama i corka 23.07.14, 08:11
      Aha, mój syn przy anemii ciągle łapał infekcje i źle spał w nocy - często się budził i nie mógł zasnąć. Podawanie dobrego żelaza w krótkim czasie powodowało (nawet tydzień), że wszystkie złe objawy ustępowały. Pięknie spał, jadł, uśmiechał się, na nic nie chorował itd. Jakby ktoś dziecko podmieniał smile

Podobne objawy jak przy anemii dawały u niego przerośnięte migdałki - nie mógł przez nie oddychać jak należy, dusił się szczególnie w nocy.

Napisz jeszcze czy ten kortyzol był z krwi czy z moczu, o której godzinie (to ważne) i czy córka bardzo się boi pobierania krwi, ile ono trwało.
      • beatag05 Re: Na etapie diagnozy mama i corka 23.07.14, 09:01
        Kortyzol pobierany z krwi, a boi się panicznie. Zawsze na siłe trzeba jej robic badanie. Stad pewnie wysoki wynik.
        Zelaza nie dostaje, bo powiedzieli ze nie ma az tak złych wynikow.
        • beatag05 Re: Na etapie diagnozy mama i corka 23.07.14, 09:02
          aha, przerosniety 3 migdal usunięty w zeszłym roku.
          • djpa Re: Na etapie diagnozy mama i corka 23.07.14, 09:05
            Więc wynik kortyzolu zapewne zafałszowany na bank smile
            Normy, normy podaj smile
            • beatag05 procentowo :( 23.07.14, 09:06
              FT4 17.39%
              FT3 0%
              • djpa Re: procentowo :( 23.07.14, 09:08
                Czy mogłabyś napisać jeszcze raz wszystkie wyniki, normy i procenty zaznaczając czyje to są wyniki? smile
        • djpa Re: Na etapie diagnozy mama i corka 23.07.14, 09:07
          Moim zdaniem błąd, że córka przy anemii nie dostaje żelaza. Jak inaczej lekarze chcą więc anemię leczyć??

Mój syn miał tylko lekkie anemie, typu hemoglobina nieco poniżej normy, reszta OK lub wszystko w normie, ale ferrytyna nisko. I mimo to czuł się i funkcjonował fatalnie, a żelazo odmieniało nam dziecko zupełnie smile
    • beatag05 Re: Na etapie diagnozy mama i corka 23.07.14, 09:18
      Wyniki mojej 5 letniej córki
      TSH- 0,794 MIU/L
      FT4 - 13,00 pmol/L 17,39%
      FT3 - 4,6 pmol/L 0%
      kortyzol -153,00 nmol/L
      prolaktyna - 157,8MIU/L

normy:
      TSH jednostka ulU/ml
      2-6 lat 0,54 - 4,53

FT4 jednostka pmol/l
      2-6 lat 11,0 - 22,5

FT3 jednostka pmol/l
      2-6 lat 4,6 - 12,6

na wynikach corki norm nie podano. Normy pochodzą z Pomorskiego Ośrodka Diagnostyki Medycznej PODIMED w Szczecinie.
      • djpa Re: Na etapie diagnozy mama i corka 23.07.14, 09:28
        Jeszcze raz:
        Napisz proszę normy do wyników Twoich i córki spisane z wyników badań. Wyniki badań muszą być zawsze interpretowane według norm laboratorium, w którym badania się robiło.
        Jeśli badania robię w laboratorium A, nie mogę wyników interpretować według norm laboratorium B.

Jeśli do wyników córki nie dołączono norm, to ich nie podawaj, ale podaj swoje wyniki, normy i procenty. Napisz, czy Ty i córka robiłyście badania w tym samym lab czy nie. Podaj normy do prolaktyny i kortyzolu.
        • beatag05 Re: Na etapie diagnozy mama i corka 23.07.14, 09:31
          badania robione były w laboratoriach na oddziałach dwóch roznych szpitali. Zarówno na moich jak i na corki wynikach norm nie podali.
          • beatag05 Re: Na etapie diagnozy mama i corka 23.07.14, 09:32
            kortyzol i prolaktynę swoja podam po południu, bo nie mam przy sobie wyniku.
          • djpa Re: Na etapie diagnozy mama i corka 23.07.14, 09:42
            Oj, to szkoda! Może warto poprosić o normy? Bo inaczej trzeba badania znów zrobić...
            • mama_dorota Re: Na etapie diagnozy mama i corka 23.07.14, 11:01
              Jakby nie było, należy podejrzewać anemię. Mnie też odmówiono dla syna z anemią recepty na żelazo i zalecono dietę w nią bogatą, jednak syn miał bardzo słaby apetyt. Zastosowałam sorbifer od koleżanki wink i poprawa nastąpiła naprawdę szybko. Niedobór żelaza w organizmie wpływa także na poziom hormonów tarczycy. Jeśli wiesz, ze córka ma anemię, to kup chociaż takie żelazo z apteki bez recepty, a po 1-2 tygodniach powinna być poprawa.

Mój syn często chorował, miał bóle głowy, nie miał apetytu, miał problemy z zasypianiem, budził się w nocy i nie mógł ponownie zasnąć. W szkole (wtedy 5. klasa) miał problemy z pamiętaniem tego, co było na lekcji, na matematyce robił głupie błędy typu zapominał napisać w wyniku jakąś cyfrę, co mu się wcześniej nie zdarzało. Po żelazie szybko poprawił oceny.
    • pies_z_laki_2 Re: Na etapie diagnozy mama i corka 24.07.14, 14:39
      Wyniki badań robionych w szpitalu są ok pod warunkiem, że dostaniesz je w całości, czyli wynik plus norma, metoda wykonania badania, podpis laboranta itd itp. Masz prawo do posiadania tych wyników, nie można cię zmusić do robienia badań dodatkowo tylko dlatego, że szpital zataja jakies dane...

Idź do szpitala i wyduś z nich pełne dane, możesz nic nie tłumaczyć, po prostu masz mieć te wyniki i tyle. Jakby co, wspomnij coś o innych medykach, którzy życzą sobie wyniki z nrmami do interpretacji...

"Rzecznik przypomina, że dokumentacja medyczna może być udostępniona w jednej z poniższych form:

1) do wglądu, w tym także do baz danych w zakresie ochrony zdrowia, w siedzibie podmiotu udzielającego świadczeń zdrowotnych,

2) poprzez sporządzenie jej wyciągów odpisów lub kopii,

3) poprzez wydanie oryginału za pokwitowaniem odbioru i z zastrzeżeniem zwrotu po wykorzystaniu, jeżeli uprawniony organ lub podmiot żąda udostępnienia oryginałów tej dokumentacji.

Źródło: bpp.gov.pl
      - www.medexpress.pl/start/rzecznik-praw-pacjenta-o-wydawaniu-oryginalow-dokumentacji-medycznej/47069/
    • pies_z_laki_2 Re: Na etapie diagnozy mama i corka 13.08.14, 13:22
      > Anty-TPO - 1144,9 (<5,61)

To świadczy o aktywnym (mocno aktywnym) stanie zapalnym w tarczycy. Teoretycznie można to zbić przyjmując sterydy, ale ja bym najpierw próbowała naturalnymi sposobami, które niosą mniej skutków niepożądanych... Antyoksydanty w diecie, dużo selenu (co najmniej odpowiednik 200 jednostek dziennie), cynk i miedź, może jakieś środki p.zapalne miejscowo (dziewczyny kiedyś radziły jakąś maść na szyję, ale nie pomnę jaką).

> Glukoza po obciążeniu
      > 0h- 77
      > 1h- 158
      > 2h- 103
      >
      > Insulina po obciążęniu
      > 0h -8,1 (2,7 - 10,4)
      > 1h- 206,8
      > 2h - 63,3

Glukoza na czczo nisko, ale jeśli nie masz objawów niedocukrzenia, to nie jest chyba źle?
      Ale insulina skacze baaardzo mocno, a przy tym wcale nie obniża cukru... Dziwne.
      Obawiam się, że wizyta u diabetologa będzie konieczna.
      • beatag05 Re: Na etapie diagnozy mama i corka 14.08.14, 13:33
        FT4 - 12,57 (9,01-19.05)
        TSH - 1,07 (0,35 - 4,94)
        Anty-TPO - 1144,9 (<5,61)
        Anty-TG - 21,5 (< 4,11)
        FSH - 5,6 (w czerwcu); -3,8 ( w lipcu) (3,03 - 8,08)
        LH - 7,2 ( w czerwcu); - 2,7( w lipcu) (1,8 - 11,78)
        Estradiol - 49 ( w czerwcu); - 56 ( w lipcu) (21-251)
        Testosteron -0,26 (0,1-0,56)
        DHEA-SO4 - 5,4 (2,6- 13,89 )
        SHBG- 38 (19,8-155,2)
        Progesteron - 4,85 (1,2 - 15,9)

Glukoza po obciążeniu
        0h- 77
        1h- 158
        2h- 103

Insulina po obciążęniu
        0h -8,1 (2,7 - 10,4)
        1h- 206,8
        2h - 63,3

profil kortyzolowy dobowy
        (w czerwcu) ( w lipcu)
        godz. 6 - 5,70 (3,7- 19,4) godz. 6 - 3,05 (3,7- 19,4)
        godz. 8 - 5,65 (3,7 - 19,4) godz. 8 - 11,02 (3,7 - 19,4)
        godz.21 - 2,06 (2,9 - 17,3) godz.21 - 2,97 (2,9 - 17,3)
        godz.22 - 0,91 (2,9 - 17,3) godz.22 - 6,93 (2,9 - 17,3)

godz. 8 - 5,65 (3,7 - 19,4)
        godz.21 - 2,06 (2,9 - 17,3)
        godz.22 - 0,91 (2,9 - 17,3)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka