Dodaj do ulubionych

czy to chora tarczyca?

01.08.14, 12:33
Od kilku lat mój brat boryka się z "jakąś"chorobą. Rozwiązaliśmy test na niedoczynność i wyszło mu coś takiego:
1. Objawy, które odczuwasz

duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
częste bóle głowy (w szczególności migreny)
przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona
palpitacje lub nieprzyjemne odczuwanie bicia serca
trudność w nabraniu powierza (bez konkretnego powodu)
wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
duże przybranie na wadze
uczucie braku równowagi
trudność z utrzymaniem wagi przy normalnym odżywianiu się
problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją

2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś

dysleksja
trwałe, nietypowe zaburzenia widzenia
migotanie przedsionków

3. Historia zdrowotna Twojej rodziny

niedoczynność lub nadczynność tarczycy, lub wole

4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)

gruby język (wydaje się być za duży w ustach)
spuchnięte powieki lub worki pod oczami
powiększona tarczyca
asymetria, grudkowatość lub inna nieregularność tarczycy
spuchnięta twarz
suche usta i/lub suche oczy
W sumie 28 pkt
Ja (przypomnę, że jestem jego siostrą) choruję na niedoczynność i Hashimoto. Znajomy kardiolog stwierdził, że to musi być problem z tarczycą. Ja twierdzę, że on czuje się jak ja przed leczeniem (przynajmniej wg opisu). Mimo wszystko badanie TSH które robił dawno temu wyszło OK. (w moim przypadku też tak było, że baaardzo długo TSH wychodziło mi dobrze, a było ze mną coraz gorzej i gorzej..............w końcu zrobiłam antyTPO i antyTG i wyszły źle (20-krotnie podwyższone) TSH w końcu też powędrowało w górę ale ledwo ponad granicę). Brat po tym jak jego TSH wyszło dobrze stwierdził, że nie ma sensu konsultować się z endokrynologiem. Nie mogę patrzeć jak się męczy zastanawiam się czy w jego przypadku może to być problem z tarczycą bo jeżeli tak to będę na niego naciskać żeby w końcu ruszył 4 litery i poszedł do endokrynologa ale jeżeli nie to nie chcę mu zawracać nawet głowy swoim gadaniem....proszę zasugerujcie coś...przy okazji zastanawiam się czy pokolenie po czarnobylu (mój brat do niego należy) nie jest bardziej narażone na tego typu choroby? Słyszeliście coś na ten temat?
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: czy to chora tarczyca? 01.08.14, 13:06
      Ja uważam, że jest duże prawdopodobieństwo, ze brat choruje na niedoczynność. Najlepiej by było, gdyby poszedł na USG, bo przeciwciała czasem są, czasem zanikają, a USG daje obraz tego, co już robiły. Tylko trzeba dopilnować, żeby w opisie znalazły się 3 wymiary tarczycy lub jej objętość. U dorosłego mężczyzny objętość zdrowej tarczycy to 15-20 ml, u kobiety 13-18 ml. Niestety, wielu lekarzy na te za małe tarczyce nie zwraca uwagi, mimo ewidentnych objawów niedoczynności.

Na mężczyzn są 2 sposoby. Pierwszy - umówić i postawić przed faktem, a drugi - poinformować, że to prowadzi do impotencji lub przynajmniej zaburzeń libido. To wcale nie żarty, a z objawów wynika, że to go jeszcze nie dotknęło (chyba że wstydził się przyznać).
      • vbia Re: czy to chora tarczyca? 01.08.14, 16:58
        Dzięki za odpowiedź. Bardzo ale to bardzo podoba mi się podsumowanie! Hehe!
    • vbia Re: czy to chora tarczyca? 01.08.14, 17:04
      Przez przypadek wkleiłam 'złe' objawy (wcześniej sama za niego próbowałam wypełnić a potem on wypełniał i skopiowałam nie te co trzeba...).
      Te jego są znacznie gorsze 48 pkt...

1. Objawy, które odczuwasz

duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
      zmniejszona potliwość, nawet podczas wysiłku fizycznego
      depresja będąca uciążliwym problemem
      częste bóle głowy (w szczególności migreny)
      przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona
      pogorszenie wzroku lub słuchu
      palpitacje lub nieprzyjemne odczuwanie bicia serca
      trudność w nabraniu powierza (bez konkretnego powodu)
      wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
      problemy z dziąsłami
      duże przybranie na wadze
      bóle kończyn, niezwiązane z podejmowanym wysiłkiem
      uczucie braku równowagi
      denerwujące uczucie palenia lub mrowienia, które pojawia się i znika
      problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją
      trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień

2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś

reumatoidalne zapalenie stawów,wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
      dysleksja
      trwałe, nietypowe zaburzenia widzenia
      zespół Barlowa
      utrzymujące się zapalenie ścięgna lub torebki stawowej
      migotanie przedsionków
      niedobór wapnia
      uraz karku

3. Historia zdrowotna Twojej rodziny

niedoczynność lub nadczynność tarczycy, lub wole

4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)

spowolnione ruchy, mowa, czas reakcji
      osłabienie mięśni
      gruby język (wydaje się być za duży w ustach)
      spuchnięte stopy
      spuchnięte powieki lub worki pod oczami
      blady kolor ust lub żółciejąca skóra
      powiększona tarczyca
      spuchnięta twarz
      nadmiar woskowiny w uszach
      suche usta i/lub suche oczy
      nadmiernie sucha lub szorstka skóra
      • mama_dorota Re: czy to chora tarczyca? 01.08.14, 20:53
        Ojej! To działaj koniecznie.
    • pies_z_laki_2 Re: czy to chora tarczyca? 02.08.14, 11:48
      > badanie TSH które robił dawno temu

Czyli teraz program działania powinien być następujący:
      - zbadać trójkę tarczycową (tsh, fT4 i fT3)
      - zrobić usg tarczycy z dobrym opisem otrzymanym po badaniu do rąk własnych (nie może być ustnie i nie może zostać u lekarza, macie mieć wszystkie wyniki wszystkich badań u siebie)
      - spisać ręcznie główne punkty z testu (dolegliwości)
      - iść do internisty albo endo, czasem internista jest bardziej obeznany z chorobami, niż specjalista smile

Daj nam znać co się dzieje, proszę. Mamy na forum kilku rodzynków, może twój brat też należy do elitarnej grupy Hashimotków?

Nt. etiologii Hashimoto (czy szerzej chorób tarczycy w ogóle) poczytaj na forum (wpisz hasło "etiologia", nic nowego teraz nie wymyślimy smile
      • lidiwia22 Re: czy to chora tarczyca? 31.08.14, 22:29
        Mam 22 lata .Ja robiłam badanie w czerwcu na tarczyce tsh i wyszedł poziom 5,9 . mam zaburzenia miesiączkowania ,nastroju, wagi, czeste przyspieszenia serca nawet do 140 ud/min. . Od kilku dni piecze mnie cała skóra na twarzy , głowa pali od środka i ciało , w buzi mam uczucie jakbym zjadła łyżke pieprzu wszystko mija po zjedzeniu loda , wypiciu lodowatej wody albo ochłodzenia ręcznikiem . czuje się poddenerwowana , śpiąca, ociężała . Nie moge normalnie funkcjonować , nic tylko bym spała . U lekarza mam możliwość dopiero być za około 2 tyg więc zostaje mi cierpieć , mam nadzieje że się nic nie pogorszy. Wyczytałam gdzieś na forach że to może byc z powodu zainfekowania przez zepsytego zęba a moje uzębienie jest tragiczne z powodu panicznego strachu przed dentystą . Nie wiem co mi wkońcu jest bo czasem można doczytać się czegoś co wcale nie musi nam dolegać a potem placebo nagle objawiają nam się znalezione objawy .3 dni temu czułam się tak źle że bałam się że zwariuje uncertain Czy to tarczyca ?
        • pies_z_laki_2 Re: czy to chora tarczyca? 01.09.14, 07:01
          > więc zostaje mi cierpieć

Hm... masochistka?

> w czerwcu na tarczyce tsh i wyszedł poziom 5,9

Nie masz żadnego internisty / lekarza rodzinnego? Od czerwca twoje wyniki mogły się już zmienić, te są już nieaktualne, ale i tak widać, że powinnaś od czerwca (co najmniej...) przyjmować tyroksynę!

Ale najważniejsze, to żebyś zmieniła nieco podejście do samej siebie. Walcz o swoje zdrowie i dobre samopoczucie! Nie czekaj, aż będzie jeszcze gorzej. Mijają tygodnie, miesiące, twój organizm woła o pomoc, a ty go nie słuchasz!
          • lidiwia22 Re: czy to chora tarczyca? 01.09.14, 13:24
            to nie chodzi że nie słucham , tylko od czerwca jestem w irlandi . Nie znam tu lekarzy ani nie mam ubezpieczenia bo pracuje n czarno . w pl dopiero moge byc za 2 tyg . niestety tak to jest jak człowiek za groszem goni uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka