Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników

26.08.14, 10:08
Witam, proszę o pomoc w interpretacji wyników badań:
TSH-4-570,
FT3-2,94 (2-4,40),
FT3-1,19 (0,93-1,70)
Wizytę mam dopiero w poniedziałek...
Obserwuj wątek
    • enigmao Re: Interpretacja wyników 26.08.14, 18:35
      TSH-4-570 - tu chyba zapomniałaś dopisać normę i masz FT3 dwa razy, a pewnie miałaś na myśli FT4?
      • moniaa74 Re: Interpretacja wyników 27.08.14, 09:25
        Witam,
        Norma tsh 0,270-4,2.
        FT3-2,94 (2-4,40)
        FT4-1,19 (0,93-1,70).
    • pies_z_laki_2 Re: Interpretacja wyników 27.08.14, 11:46
      Za mało danych.

Z jakiego powodu badałaś trójkę tarczycową?
      Chorujesz na coś? Leczysz się czymś?
      • moniaa74 Re: Interpretacja wyników 27.08.14, 12:01
        Nie leczę się na nic. Ostatnio źle się czułam tzn. byłam senna, osłabiona, miałam stany depresyjne, zdarzało mi się zapominać o różnych rzeczach. Lekarz rodzinny po przeprowadzeniu wywiadu skierował mnie na podstawowe badania tzn. mocz, morfologia, cukier, cholesterol i TSH. Wyszła ni niedokrwistość i podwyższone TSH.
        Wczoraj na wizycie internista dał mi skierowanie na oznaczenie poziomu żelaza i kazał za miesiąc zrobić jeszcze raz TSH i przeciwciała.
        • pies_z_laki_2 Re: Interpretacja wyników 27.08.14, 12:17
          Jeśli masz mniej lat niż 75, to twoje wyniki plus objawy kwalifikują się do potwierdzenia niedoczynności tarczycy w czasie wizyty u endokrynologa. Konieczna jest dalsza diagnostyka (usg tarczycy i p.ciała tarczycowe atpo i atg) plus recepta na tyroksynę. Tu nie ma na co czekać, trzeba działać! Internista powinien był skierować cię do specjalisty i równocześnie przepisać co najmniej najniższą dawkę tyroksyny czyli np. Euthurox 25.

Jeśli już jest niedokrwistość w morfologii, to znaczy, że stan jest zaawansowany, nie ma na co czekać... powinnaś dostać receptę na żelazo! Dostałaś?
          Jeszcze jedno, samo badanie żelaza, to za mało. Powinnaś dostać skierowanie na badanie żelaza, ferrytyny, TIBC i w ogóle całej gospodarki żelazem. Jeśli pan dr to zignorował, to sugerowałabym zmianę lekarza prowadzącego...

Przy okazji najbliższego badania sprawdź poziom wit. D3 25 oh i wit. B12, bo przy niedoczynności tarczycy (a ty ją niewątpliwie masz) te niedobory są bardzo częste, a objawy są równie uciążliwe, jak samej niedoczynności.

Ale fajne jest to, że ruszyłaś do przodu, teraz będzie już tylko lepiej smile
          • moniaa74 Re: Interpretacja wyników 27.08.14, 12:22
            Dzięki, internista nie zbagatelizował żelaza dał skierowanie na żelazo właśnie i ferrytynę, na tej podstawie jutro ma mi dobrać leczenie. Mam 34 lata..........
            Na jakiej podstawie piszesz, że mam niedoczynność hormony są ok., tylko tsh podwyższone? Na podstawie objawów?
            Mam skłonności do anemii, nie musi ona być u mnie objawem niedoczynności. Dlatego za miesiąc powtarzamy badania...
            • moniaa74 Re: Interpretacja wyników 28.08.14, 10:05
              Witam,
              Mam kolejne wyniki badań:
              żelazo 79,1 norma 37,0-145,0,
              ferrytyna 24,41 norma 13,00-150,00.
              Czy to coś nowego wnosi? Obydwa badania są w normie....
            • pies_z_laki_2 Re: Interpretacja wyników 29.08.14, 03:23
              > Na jakiej podstawie piszesz, że mam niedoczynność hormony są ok., tylko tsh pod
              > wyższone? Na podstawie objawów?

Na podstawie twoich wyników, ale też na podstawie doświadczenia swojego i innych Hashimotek. Piszesz, że wyniki masz w normie, ale interpretacja polega na wzięciu pod uwagę nie tylko liczb, ważny jest też układ kilku parametrów plus dolegliwości zebrane z wywiadzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka