Dodaj do ulubionych

Prosze o pomoc w interpretacji wyników -poronienia

16.10.14, 21:56
Witam ,
Moja historia zaczyna sie od 2 poronień które przeszłam rok i 2 lata temu ,lekarz prowadzący uważa ze przyczyna była wysoka prolaktyna która obecnie jest unormowana(biorę na stałe bromergon).
Ostatnio kiepsko sie czuje jestem senna,wypadają mi włosy ,mam sucha skore,skłonność do depresji,ciagle mi zimno chociaż innym ciepło.
W związku z tym ze znowu staramy sie o dziecko zlecono mi badania w tym także tsh które wyniosło 2,22-lekarz powiedział ze ok.Czytałam ze dla osób starających sie o ciąże ten wynik powinien byc w granicach 1.
Dzis powtorzylam badania na własna rękę bo nie daje mi to spokoju i niby tsh sie poprawiło (żadnych leków na tarczyce nie przyjmuje) i wynosi 1,527(0,550-4,780) ale zbadane ft3 i ft4 wyniosły ft3 2,86 (2,30-4,20) i ft4 1,17(0,89-1,76) czyli w przeliczeniu na procenty 29% i 32% czy taki wynik nie jest za niski?czy powinnam skonsultować to jeszcze z endokrynologiem ,mój ginekolog niby tez jest endokrynologiem ale jak go dopytywalam o tsh i czy aby nie dorobić tych frakcji ft3 i ft4 to nie kazał
Boje sie kolejnego poronienia i zastanawia mnie czy takie wyniki mogły byc ich powodem?
Obserwuj wątek
    • barbie3000 Re: Prosze o pomoc w interpretacji wyników -poron 17.10.14, 14:44
      Moze ktos cos podpowie?bardzo prosze
      • esab25 Re: Prosze o pomoc w interpretacji wyników -poron 18.10.14, 19:37
        Ja bym poszła do Endo i powiedziała że się staram, to zazwyczaj działa żeby dostać receptę. Masz niskie hormony i wcale się nie dziwię ze sie tak czujesz. Ja bym chyba nie mogła wstać. Moje muszą być wysoko
    • dzolka89 Re: Prosze o pomoc w interpretacji wyników -poron 18.10.14, 22:39
      Witaj, hormony faktycznie nisko, zrób jeszcze z krwi atg i atpo, i poproś lekarza o skierowanie na usg tarczycy, pamiętaj żeby było z opisem! koniecznie musi być objętość, lub 3 wymiary! Po tych badaniach będziesz mieć pełny obraz dotyczący tarczycysmile
      • barbie3000 Re: Prosze o pomoc w interpretacji wyników -poron 18.10.14, 23:43
        Dzieki za odpowiedz,wątek tez wkleilam na forum tarczycą dorosłych i dzieci.Poczytalam trochę i wiem ze musze zrobić te badania zeby mieć lepszy obraz tego co sie dzieje-skierowanie na usg juz mam a resztę badań zrobię samą.MÓJ gin jest endokrynologiem ale jakoś nie zwrócił uwagi na tsh powiedział ze w porządku a na pytanie czy nie zrobić ft3 i ft4 odparł ze nie,pewnie zdebieje jak przyjdę z tymi badaniami ale mam to gdzieś ,najwyżej poszukam innego smile
        • djpa Re: Prosze o pomoc w interpretacji wyników -poron 19.10.14, 16:16
          Tym bardziej Twój lekarz powinien znać ulotkę Bromergonu i wiedzieć, że bardzo często Bromergon oprócz prolaktyny obniża też TSH i w trakcie leczenia Bromergonem powinno się badać przede wszystkim fT3 i fT4. Twoje są bardzo niskie jak na młodą kobietę planującą ciążę!
          Ponadto Twój lekarz powinien wiedzieć, że najczęstszą przyczyną za wysokiej prolaktyny jest niedoczynność tarczycy. Nie powinien leczyć Bromergonem zanim nie zbadał dokładnie tarczycy.

Mnie też kiedyś leczyli Bromergonem nie sprawdziwszy tarczycy... Teraz mam dwójkę dzieci, ale to dzięki hormonom tarczycy z tabletki, a nie Bromergonowi. Miesiąc go brałam i przestałam, bo bardzo źle się po nim czułam. Jakbym połykała nie tabletkę, a kawałek drewna.
          • barbie3000 Re: Prosze o pomoc w interpretacji wyników -poron 19.10.14, 19:26
            Właśnie dziwne jest tez to,ze mimo iż prolaktyna w normie to nadal utrzymuje sie mlekotok juz ponad pół roku,wiec pewnie od tej tarczycy ,umówiłam sie jeszcze na usg piersi dla pewności ze to nic złego .Lekarz właśnie nie kazał badać ft3 i ft4 -ocenił ze tsh 2,22 jest ok.Sama zrobiłam te badania,bo mi sie zdawało ze powyżej 2 wynik podejrzany .Taka młoda juz nie jestem bo mam 33 lata smile ale czuje sie młodo wink
            • jurmik Re: Prosze o pomoc w interpretacji wyników -poron 20.10.14, 08:28
              Na pewno musisz zrobić usg tarczycy, by zobaczyć, czy tarczyca jest całkiem zdrowa, czy nie, warto też zrobić przeciwciała. Jeśli tarczyca jest za mała albo jest w niej stan zapalny, to ona sobie nie poradzi w czasie ciąży, a w ciąży potrzeba znacznie więcej hormonów - bo i dla Ciebie i dla dzidziusia.
              Tylko tak będziesz mogła przekonać lekarzy do tego, by dali Ci receptę.
              Moja endo, która jeździ na konferencje i szkolenia tarczycowe mówi, że TSH przed ciążą powinno być poniżej 2,0, a najlepiej ok.1,0 i że już niedługo takie będą oficjalne zalecenia naukowych towarzystw endokrynologicznych w Polsce, bo o tym mówią na tych szkoleniach. Może wtedy wszyscy lekarze zaczną tego przestrzegać i będą reagować na złe wyniki.
              Nie tak dawno moja kuzynka dowiedziała się od gina, że TSH 3,95 jest ok, bo mieści się przecież w normie i że może spokojnie zachodzić w ciążę! Oczywiście okazało się, że ma Hashimoto, jak sobie porobiła wyniki - tarczyca malutka, przeciwciała dużo powyżej normy, FT4 ok.10% normy - dostaje teraz Eutyrox 75 i jest w 12 tyg. ciąży. A gdyby posłuchała gina, pewnie skończyłoby się poronieniem.
              • barbie3000 Po usg 20.10.14, 21:53
                Tarczyca o jednorodnej,prawidłowej echogenicznosci
                Wymiary:plat prawy :54x23x17 mm,plat lewy:54x20x13mm,cieśn 4mm
                Bez zmian ogniskowych litych i płynowych.
                Nie stwierdzam wzmożonego przepływu miazszowego.
                Węzły chłonnego szyi niezmienione patologicznie.
                Policzyłam objętość całej tarczycy z kalkulatora 17,57ml -chyba ok?
                Na wyniki krwi czekam
                • barbie3000 Mam i krew 20.10.14, 22:24
                  Anty tpo 39,9 norma <60
                  Anty Tg 23,2 norma < 60
                  Witamina 25 (oh)D total -25ng/ml wyszedł poziom niewystarczający norma (30-80)
                  Ferrytyna 22ng/ml norma (13-150)
                  Wit b12 366 norma (211-911)
                  Prosze o pomoc w interpretacji oczywiście widzę ze wit D i ferrytyna kiepska a reszta ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka