Dodaj do ulubionych

B12 jakie ilości

27.01.15, 19:19
Pisze tu bo widzę że sporo osób obeznanych z supelementami ....

Jedyne co jeszcze w moim organiżmie jest na deficycie to B12 ,
mniemam że jak bym dobił do 450-500 to poczuję się lepiej . Niektózy piszą o sensie dawkowania tylko mega dawek np takie 5ug ( 200% rda ) jest bez sensu.

Co myślicie o tym:
zielonysklep.com.pl/swanson-super-stress-b-complex-plus-witamina-c-100-kapsulek.html
czy może koniecznie to:
allegro.pl/olimp-b12-forte-bio-complex-30-kapsulek-witamina-i4969463991.html
są jeszcze dużo mocniejsze b12ki , a także forma kobalaminy , droższa około dwukrotnie ,czy warto ją stsoować ?
Obserwuj wątek
    • katefr4 Re: B12 jakie ilości 27.01.15, 19:48
      Myślę, że powinneś poszukać witaminy B12 w formie metylokobalaminy. Ktoś na tym forum pisał, że witamina ta wchłania się z żołądka tylko w 3 %. Na forum są osoby, które w krótkim czasie podniosły poziom tej witaminy stosując tabletki po 1000 mcg. Brałam przez 3 miesiące 10 ug B12 a mój poziom b12 jeszcze spadł.
      • miroslaw111 Re: B12 jakie ilości 27.01.15, 19:59
        cyjankobalamina wchłania się w 3%
        metylokobalaona w większym stopniu ...

ale też są duże rozbieżności 500mcg , 2000 nawet 5000 w postaci cyjanko
    • djpa Re: B12 jakie ilości 28.01.15, 08:37
      Poczytaj o skutkach niedoboru B12 i biegnij do lekarza - wszystko jedno jakiego - po zastrzyki. W międzyczasie kupuj kropelki z witaminą B12. Nie brałam, nie potrzebowałam brać, ale z tego co czytałam, celuj w jak największą dawkę. Niedobór B12 może być groźny i nieodwracalny w skutkach.

Na niedobór B12 "pracuje się" latami, coś musi być tego przyczyną, dlatego jeśli masz tej witaminy za mało, to lepiej zastrzyki. Nie masz gwarancji, że Ci ta witamina się wchłonie - czy badałeś żołądek? Poza tym masz bardzo, bardzo niskie wolne hormony - pisałeś w swoim wątku - więc także i z tego powodu witamina B12 może Ci się nie wchłaniać jak powinna.
      • katefr4 Re: B12 jakie ilości 28.01.15, 17:30
        Djpa czy badania na przeciwciała przeciwko komórkom okładzinowym żołądka i czynnikowi Castle'a można zrobić będąc na zastrzykach z B12 lub biorąc tabletki.
    • qwerty0412 Re: B12 jakie ilości 28.01.15, 13:28
      Witam,

Mam pytanie, czy ta witamina allegro.pl/b-50-b-complex-now-witaminy-suplementy-okazja-i5024377292.html będzie ok? głownie chodzi o B12?? Dziekuje za odpowiedz.
      • elayne_trakand Re: B12 jakie ilości 28.01.15, 18:01
        Dawka B12 może okazać się znacznie za mała, żeby w jakimś sensownym czasie uzupełnić niedobory
    • miroslaw111 Re: B12 jakie ilości 28.01.15, 17:00
      czy 300mcg na tabletkę to już wystarczająco czy 2000mcg lepiej ? rozumiem że ona się często słabo wchłania

metylokobalamina jest dwukrotnie droższa, warto ? bo e wjendym miejscu czytałem że cyjanko jest nic nie warta i w 2% wchodzi , metylo dużo lepiej , inny guru mówił o uzupełnianiu cyjanko i że ten cyjanek wcale nam nie zaszkodzi
      • elayne_trakand Re: B12 jakie ilości 28.01.15, 17:59
        Warto zainwestować w metylkobolaminę i w większą dawkę.
        Najlepiej szybko pozbyć się niedoborów a potem dbać o utrzymanie poziomu sterując częstotliwością.

Cyjanokobolamina nie szkodzi, chyba że jest się rzadkim przypadkiem mającym problemy z matablizowaniem ale np. w przypadku zatrucia cyjankiem podaj się dożylnie ogromne ilości metylkobolaminy, która unieszkodliwia cyjanek. Również palacze skorzystają z metylkobolaminy.

W książce o B12 którą czyałam była mowa o tym, że cyjano wchłania się w ok 3% a metyl w 70%.
        Było tam też o tym, że po dobie zostaje we krwi ledwie 1% z wchłoniętej dawki, nie pamiętam jednak teraz czy były jakieś różnice pomiędzy cyjano a metyl
        • qwerty0412 Re: B12 jakie ilości 28.01.15, 18:16
          elayne_trakand a moge Cie prosic o zerkniecie na moj link powyzej witaminy b12 ? Czy ta bedzie ok? Czu to metylo czy cyjano?
          • miroslaw111 Re: B12 jakie ilości 28.01.15, 18:34
            qwrty podałem w swoich linkach dosyć mocne i zupełnie niedrogie B12ki

jeśli szukasz mega dawek ( czyli masz niedobory na poziomie 190-220 lub nawet niższe ) polecam :
            allegro.pl/witamina-b12-methyl-5000mcg-metylokobalamina-60tab-i5020602679.html
        • miroslaw111 Re: B12 jakie ilości 28.01.15, 18:20
          elyane_trakand fajnie trafisz na kogoś z "wąsk specjalizacją " widzę że w B12 "siedzisz" smile

większość preparatów podawanych doustnie ma to do siebie że lepszze rezultaty osiągamy przyswajajć częśtokroć ale małe da2wczki, tymczasem przy B12 kilka osób radziło by brać ją w dużej dawce np 2000mcg 2-3 razy w tygodniu ... jakie ma to uzasadnienie ?

rozumiem np kwestię antagonizmu przyjmujemy np 4dni wit C , a potem 3dni B12 bo razem utrudniają swoje wchłanianie ... czy to prawda że niektóre witaminy z grupy b complex się "zużywają" na potrzeby B12 w jakim stopniu , witamin tego typu oznaczyć nie można w żadnym lab

zważ że mam boreliozę może ten cyjane kbyć u mnie dodatkowym obciążeniem toksykacyjnym ? czyli jeśli z jakiegoś względu nie mamy pod ręką lekarza z zastrzykiem B12 to warto szukać najmocniejszej metylokobaliny?

jedna lekarka internistka wbrew temu co w sieci czytam okropnie mnie "objechała" że B12 karmi komórki rakowe i przyspiesza ich wzrost i tego się nie bierze u zdrowego mięsożercy , tymbardziej że nie jestem sportowecem ...

lekarz ILADS uważa że to się przydaje ...

troszkę nadwyrężę temat ale jeśli są ci znane odpowiedzi intrygują mnie jeszcze :
          wit E niby ważna witamina , a piszą że z suplemetów wcale lub nic bo podajemy tokoferol a chodzi o kilka różnych łańcuchów ( w kilku suplementach widziałem bodaj 3 różne )

wit A - autorytet Zięba twierzi że z suplementów to ta witamina jest szkodliwa i broń boże ! a ja ją mam w każdym kompleksie multiwitaminowym jaki zażywam, czy może jednak należy rozróżnić : wit A , retinol , beta-caroten ...

no niby zalecają soki marchwiowe w ilości 1,5litra dziennie 2m-ce przed wycieczką do ciepłych krajów wink
          • qwerty0412 Re: B12 jakie ilości 28.01.15, 18:40
            Moja witamina b12 wynosi 261.

To podsumowujac lepsze sa te metylo tak?
            • elayne_trakand Re: B12 jakie ilości 29.01.15, 18:53
              Przy takim poziomie na pewno lepsze, bo przyswaja się dużo więcej
              Musisz dążyć do poziomu minimum 500
          • elayne_trakand Re: B12 jakie ilości 28.01.15, 22:09
            B 12 a rak
            niedobór B12 zwiększa ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego lub też oba zjawiska mają te same przyczyny (np. choroby autoimmunologiczne)
            niedobór B12 zwiększa ryzyko raka piersi, różne badania pokazują też powiązania z rakiem szyjki macicy, rakiem płuc i innych

Do prawidłowej budowy DNA niezbędny jest kwas foliowy, który wykonuje głowną robotę przy produkcji nukleotydów. Kwas ioliowy nie może sprawnie działać jeśli brakuje wit. B12

NIedobór B12 powoduje defekt w procesie metylacji co z kolei może uaktywnić "złe geny" w chromosomach albo zapobiegać aktywowaniu "dobrych genów" co z kolei może przyczynić sie do tworzenia nowotworów

Słaba metylacja skutkuje również wysokim poziomem aminokwasu zwanego homocysteiną, któr amoże zwiększać nie tylko ryzyko chorób krążenia ale również nowotworów, zwłaszcza kobiecych

Do unieszkodliwienia homocysteiny niezbędne są wit B12, wit B6 i kwas foliowy, jeśli któregoś elementu zabraknie, to niestety pojawiają się problemy (czy o to chodzi w tym zużywaniu się witamin na potrzeby B12?)
            Przy czym obecnie różne płatki soki i inne produkty spożywcze są wzbogacane w kwas foliowy, natomiast w skutek złej diety, tryby życia czy różnych leków drastycznie spada pożycie i przede wszystkim przyswajanie B12

Tutaj ciekawostka dla pań - nieprawidłowy obraz komórek w badaniu cytologicznym może wynikać z za nieskiego poziomu b12

Na boreliozie się nie znam zupełnie

A lekarka nie wzięła pod uwagę, że zdrowy nie jesteś? a co do mięsożercy to wciągasz często czerowne mięcho i co najmniej raz w tygodniu wątróbkę wink

co do wit.e to to mam delta i gamma tocotrienol ze Swansona

wit.A to chyba najlepiej z wątróbki i tranu?
    • mi-lla Re: B12 jakie ilości 28.01.15, 18:42
      Zdecydowanie najlepiej wybierać metylokobalamine, ale też lepiej w formie tabletek podjęzykowych, bo tam wchłania się najlepiej (lub przez skórę, są podobno plasterki z wit b12 ktore naklejasz za uchem - tam skóra jest najwrażliwsza i najlepiej wszystko przechodzi).
      Na iherbie można dostać i tabletki pod język i b12 w płynie, którą równiez można psikać pod język. Wtedy 1000mcg powinno starczyć. Ja brałam/biorę na zmiane now foods te wisniowe pod język lub psikam tym www.iherb.com/Pure-Advantage-B-12-Spray-500-mcg-1-fl-oz/18154#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=b12&rc=1987&sr=null&ic=8
      szybko uzupełniłam. Myśle ze nawet zastrzyki nie są konieczne wtedy.
      Ale faktycznie przez układ pokarmowy wchłania się ogolnie dość słabo.
      • qwerty0412 Re: B12 jakie ilości 28.01.15, 18:55
        Milla orientujesz sie czy te krople to mozna kupic w Polsce? I jeszcze pytanie. Ile musze odczekac po ostatniej dawce zebym mogla zrobic badanie tej witaminy czy wzroslo?
        • mi-lla Re: B12 jakie ilości 29.01.15, 18:41
          Nie orientuje się niestety, bo zawsze zamawiam na iherb. Zobacz może na allegro.
          Ostatnio w ogóle zamowilam to: www.iherb.com/California-Xtracts-B-12-Spray-Alcohol-Free-Raspberry-500-mcg-1-fl-oz-30-ml/47167 bo ma lepszy skład. Ale jeszcze nie próbowałam.

Jeśli chodzi o badanie po suplementacji to ciezka sprawa. Ja badałam niby po jakims odstępie czasowym (nie pamietam niestety jakim) i wyszlo mi nawet ponad norme. Wyczytalam jednak ze po suplementacji wyniki mogą być przekłamane, takze nie przejęłam sie tym. To bylo dosc dawno juz. Teraz biore co pare dni, na pewno nie zaszkodzi wink Wyniki moich badań są w moim wątku jakby co.
          • miroslaw111 Re: B12 jakie ilości 29.01.15, 22:10
            nawet 2tygodnie warto odstawić suple przed badaniem a już na pewno min 5dni ,
            D3 i B12 , magnez wyjdą mocno zawyżone przy krótszym czasie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka