Dodaj do ulubionych

selen w hashimoto

17.02.15, 12:25
Witam. Proszę o porade jaki selen przy hashimoto kupic czy w tabletkach czy orzechy brazylijskie. Musze unormowac moje wyniki gdyż za 2 mce zaczynam starania o dzidzie. Czy selen nie szkodzi przed ciążą? I wiecie co jesteście lepsze niż wszyscy endo razem wzięci. Mój endo ma mnie dosyć bo pytam go o selen i inne suplementy a o nic nie kuma.
Obserwuj wątek
    • ola_dom Re: selen w hashimoto 17.02.15, 12:53
      Ja niezmiennie polecam orzechy. Bo zdecydowanie zdrowiej jest jeść orzechy niż łykać kolejne suplementy.
      No chyba, że ktoś jest alergikiem i orzechów jeść nie może.
      Ale z kolei tabletki są przeważnie z drożdży (też nie służą każdemu) - a oprócz tego zawierają całą baterię substancji pomocniczych, które wcale nie mają na celu poprawić naszego zdrowia.

Ja jem od roku 3-4 (zależnie od wielkości) orzechy brazylijskie i mogę z całą pewnością stwierdzić, że selen z nich działa niezawodnie. Jak przez miesiąc nie jadłam orzechów - w ramach eksperymentu - ft3 spadło mi poniżej wszystkich wcześniejszych wartości - jak jem orzechy - nie mam najmniejszych kłopotów z przemianą ft4 w ft3. Dla mnie sprawa jest jasna.
    • ola_dom Re: selen w hashimoto 17.02.15, 13:02
      A co do ciąży (i nie tylko), to właśnie znalazłam coś takiego:

Niektóre badania wykazały, że niedobory tego pierwiastka u ludzi związane są z powikłaniami ciąży, poronieniem oraz przedwczesnym porodem. Dlatego też, zarówno w czasie ciąży jak i karmienia piersią suplementacja selenem, przy niedoborowej diecie, jest nieodzowna dla prawidłowego funkcjonowania systemu antyoksydacyjnego przyszłej matki i jej potomstwa.

Niski poziom selenu w surowicy krwi już we wczesnym stadium ciąży prognozuje niską masę urodzeniową dziecka. Potomstwo kobiet z niedoborami witamin i minerałów, w tym i selenu, w czasie ciąży posiada niskie ich zapasy i jest bardziej podatne na schorzenia związane z niedostateczną podażą tych składników.

całość jest tutaj:
      dietadlazdrowia.pl/artykuly/eksperci/7/selen_cudowny_pierwiastek/639.html
      Nie znam tej strony, nie mogę wziąć odpowiedzialności, czy piszą tam mądre rzeczy, czy nie za bardzo - w każdym razie, w innych miejscach także piszą o tym, że niedobór selenu w ciąży może spowodować nieodwracalne zmiany płodu.
    • miroslaw111 Re: selen w hashimoto 17.02.15, 21:10
      czytałem że selenu przy słabym FT3 można brać nawet więcej niż 100mcg jaieś 200-250 a jedyną sensowną ( detotyksującą ) formą jest selatonina np w preparach olipmu
      • myszka19891 Re: selen w hashimoto 23.02.15, 09:22
        witajcie,
        zakupilam wlasnie orzechy brazylijskie, i zaczelam grzebac w necie i zobaczcie co znalazlam!

www.endokrynologia.net/tarczyca/hashimoto-ci%C4%85g-dalszy

cytat: "powyższe dane stanowczo przemawiają przeciwko przewlekłemu stosowaniu preparatów selenu w dawce 100-200 ug (jak to bywa jeszcze zalecane) u pacjentów z chorobą Hashimoto.", "Ostateczna konkluzja jest taka, że na obecnym stanie wiedzy u chorych z chorobą Hashimoto nie ma wystarczających podstaw do przyjmowania selenu w innych celach niż profilaktyczne, gdyż można doprowadzić do przekroczenia dawki uznanej za bezpieczną."

Ehhhh, nie dość że nasza choroba jest nadal zagadką, to ciągle podawane są różne informacje, tak jak byłam przekonana że ten selen jest dobry ze względu na konwersje tak teraz po przeczytaniu tego artykułu mam wątpliwości.
        Jak pisze autor, endokrynolog, w skrócie, to co mamy w pożywieniu podobno wg badań nam wystarcza, a dodatkowe stosowanie np w tabletkach może doprowadzić do różnych chorób np cukrzyca, stwardnienie zanikowe boczne.....................
        • ola_dom Re: selen w hashimoto 23.02.15, 09:30
          myszka19891 napisał(a):

> www.endokrynologia.net/tarczyca/hashimoto-ci%C4%85g-dalszy

> Jak pisze autor, endokrynolog, w skrócie, to co mamy w pożywieniu podobno wg badań nam
          > wystarcza, a dodatkowe stosowanie np w tabletkach może doprowadzić do różnych chorób
          > np cukrzyca, stwardnienie zanikowe boczne.....................

Taaa...... ten endokrynolog pisze także różne inne niezmiernie ciekawe rzeczy - także na tym forum. Głównie o tym, że kalkulator wyników to skończona bzdura i jak TSH jest w normie, to się pacjentów nie leczy - bo nie ma czego. Szkoda czasu na czytanie tej strony uncertain
          • miroslaw111 Re: selen w hashimoto 23.02.15, 12:25
            najlepiej zbadać poziom seleny w tkankach jeśl gdzieś tylko są takie laby,bo ponad normę nie warto przyjować,

jednak niektóre choroby szybciej "zużywają" paliwa jak selen
            • ola_dom Re: selen w hashimoto 23.02.15, 12:40
              miroslaw111 napisał:

> najlepiej zbadać poziom seleny w tkankach jeśl gdzieś tylko są takie laby,bo ponad normę nie
              > warto przyjować,

Czytałam gdzieś, że na świecie jest tylko jedno miejsce, gdzie zdarza się, że ludzie cierpią na nadmiar selenu - Boliwia, gdzie gleba zawiera bardzo dużo selenu, stąd też boliwijskie orzechy brazylijskie mają selenu najwięcej. Ale my doradzamy jedzenie 2-4 orzechów dziennie, a nie suplementację tabletkami nie wiadomo ile.
              • miroslaw111 Re: selen w hashimoto 23.02.15, 13:04
                więc doktor chyba nie miał racji ażebyśmy mieli dużo selenu w diecie, i przyjęcie 2orzechówdziennie z pewnością ma jedynie dobroczynny wpływ
                • ola_dom Re: selen w hashimoto 23.02.15, 13:11
                  miroslaw111 napisał:

> więc doktor chyba nie miał racji ażebyśmy mieli dużo selenu w diecie,

jak już pisałam - ten doktor jest dość znany na tym forum - niestety - z nienajlepszej strony.
        • pies_z_laki_2 Re: selen w hashimoto 24.02.15, 12:56
          Pan dr słusznie przestrzega przed nadmiarem, bo każde ekstremum może szkodzić, ale ma na myśli 1) duże dawki i (!!!) 2) stosowane przewlekle. My jeśli piszemy o suplementacji preparatami w tabletkach to 1) tylko w razie konieczności (zgodnie z zaleceniami wynikającymi z najnowszych badań naukowych, a nie profilaktycznie) i 2) jeśli duże dawki (czyli ok. 200mg/dobę), to przez 2-3 miesiące i przerwa (a nie przewlekle). Najczęściej zaś piszemy o jedzeniu orzechów, bo jest to naturalne źródło selenu. Tak więc ostrzeżenia pana dr trzeba brać pod uwagę, ale są one skierowane do osób nieco mniej świadomych... tongue_out

• miroslaw111 Re: selen w hashimoto 23.02.15, 13:33
      ogólnie zauważyłem że lekarze lubią często "pozostawić sprawy naturze " miast brać się do roboty , nie wiem czy to znaczy że idą na łątwiznę ?
      • keit85 Re: selen w hashimoto 23.02.15, 14:02
        Przyszły dzisiaj moje orzechy, a czy może mi ktoś podpowiedzieć jak się je przechowuje, a i czytałam tez coś o tym ze mogą być zjelczale i ze trzeba je podprazyc w piekarniku ale już sama nie wiem i pytam Was doświadczonych. Dzieki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka