Dodaj do ulubionych

prośba o interpretacje wynikow

19.03.15, 09:03
Witam serdecznie smile

Moja endo podejrzewa u mnie chorobe gravesa basedowa chociaz wytrzeszczu oczu nie mam,czy to mozliwe? Dodam, ze od 02.2013r. do stycznia tego roku leczyłam sie na niedoczynnosc.
Podaje moje ostatnie wyniki:
TSH- <0,005 (0,270-4,200)
FT3- 9,9 (3,1-6,8)
FT4- 24,75 (12,00-22,00)
anty-TPO- 14,8 (0-34)
anty-TG- 16,1 (0-115)
Trab- 33,29 (wynik dodatni powyżej 2,0)
Biore Propanolol i Medizol.

Pozdrawiam Magda smile
Obserwuj wątek
    • wojciech.pvb Re: prośba o interpretacje wynikow 19.03.15, 20:07
      Masz moze obraz USG tarczycy ?
      Pytanie - czy robilas kiedys TSH / FT3 / FT4 popoludniu - wieczorem ?
      Mozna byloby zrobic jeszcze FSH
      • bisiek10 Re: prośba o interpretacje wynikow 19.03.15, 20:25
        Ja mam Gravesa i nie mam wytrzeszczu.
        • magda-d76 Re: prośba o interpretacje wynikow 19.03.15, 21:42
          > Ja mam Gravesa i nie mam wytrzeszczu.
          Moze mnie tez nie dopadnie smile
          pozdrawiam
      • magda-d76 Re: prośba o interpretacje wynikow 19.03.15, 21:34
        > Masz moze obraz USG tarczycy ?
        Moje usg:
        Plat prawy o wymiarach 45x10x12,3 mm, o prawidlowej echogenicznosci, bez zmian patologicznych.
        Plat lewy o wymiarach 43x13x16,1 mm,niejednorodny echogenicznie; w 1/3 dolnej widoczna zmiana hypoechogeniczna o wymiarach 13x8,9 mm o wyraznej hyperechogenicznej obwódce, z brakiem unaczynienia obwodowego zmiany; powyzej i bardziej przysrodkowo druga zmiana- hyperechogenna o wyraznej granicy, o wymiarach 6,2x4,6 mm, z bardzo wyraznym obwodowym unaczynieniem. Unaczynienieobu platow zwiekszone. Ciesn tarczycy o szerokosci 2,5mm bez zmian.wezly chlonne wokol tarczycy niewidoczne.

> Pytanie - czy robilas kiedys TSH / FT3 / FT4 popoludniu - wieczorem ?
        Zawsze robie badania z rana na czczo.Mam zrobic popoludniu??

> Mozna byloby zrobic jeszcze FSH
        trzeba przysadke sprawdzic?

z gory dzieki za odowiedz smile
        pozdrawiam
      • magda-d76 Re: prośba o interpretacje wynikow 19.03.15, 23:56
        > Masz moze obraz USG tarczycy ?
        Moje usg:
        Plat prawy o wymiarach 45x10x12,3 mm, o prawidlowej echogenicznosci, bez zmian patologicznych.
        Plat lewy o wymiarach 43x13x16,1 mm,niejednorodny echogenicznie; w 1/3 dolnej widoczna zmiana hypoechogeniczna o wymiarach 13x8,9 mm o wyraznej hyperechogenicznej obwódce, z brakiem unaczynienia obwodowego zmiany; powyzej i bardziej przysrodkowo druga zmiana- hyperechogenna o wyraznej granicy, o wymiarach 6,2x4,6 mm, z bardzo wyraznym obwodowym unaczynieniem. Unaczynienieobu platow zwiekszone. Ciesn tarczycy o szerokosci 2,5mm bez zmian.wezly chlonne wokol tarczycy niewidoczne.

> Pytanie - czy robilas kiedys TSH / FT3 / FT4 popoludniu - wieczorem ?
        Zawsze robie badania z rana na czczo.Mam zrobic popoludniu??

> Mozna byloby zrobic jeszcze FSH
        trzeba przysadke sprawdzic?

z gory dzieki za odowiedz
        pozdrawiam
        • wojciech.pvb Re: prośba o interpretacje wynikow 20.03.15, 09:00
          Generalnie u mnie FSH wyszlo troche ponizej normy - endokrynolog powiedzial - ze jezeli sie nigdy nie badalo to warto raz zbadac.
          Co do badan popoludniu - gdy bylem w nadczynnosci polekowej - masakrycznie czulem sie rano - a w miare dobrze popoludniu - zreszta do dzis tak mam. Rano w badaniach wychodzila nadczynnosc - a popoludniu po 70% .

Mimo ze mam niedoczynnosc biore Nebilet - a nie Propanonol.
          • bisiek10 Re: prośba o interpretacje wynikow 20.03.15, 10:13
            Z tym samopoczuciem rano przy nadczynnosci sie zgodze.To byla madakra.Szczeg te drzenia.Czulam sie jak by mnie od srodka cos szarpalo.Po poludniu faktycznie lagodnialo.U mnie jednak nadczynnosc wychodzila nawet po poludniu bo rano nie mialam mozliwosci robienia badan.
            • wojciech.pvb Re: prośba o interpretacje wynikow 20.03.15, 12:17
              magda-d76 - polecam mimo wszystko dobrego endokrynologa a nie forum smile - ja polece swojego DR. Bobrowski w Krakowie.

bisiek10 - czyli bylas w nadczynnosci "zwyklej" nie polekowej tak ?
              • bisiek10 Re: prośba o interpretacje wynikow 20.03.15, 14:14
                Tak wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka