Dodaj do ulubionych

Dziwne wyniki

13.08.15, 16:22
Odebrałam wyniki. Powodem ich wykonania było słabe samopoczucie wypadają włosy łamiące paznokcie i zaburzenia miesiaczkowania. Bardzo proszę o interpretację. Mam 34 lata
Tsh 1,54 (0,27-4,2)
Ft3 3,2 (3,1-6,8)
Ft4 16,1 (12-22)
Żelazo 38 (45-170)
Obserwuj wątek
    • solaris31 Re: Dziwne wyniki 13.08.15, 17:46
      wolne hormony tarczycy trochę niskie. pogłębiłabym diagnozstykę, jeśli masz onne objawy tarczycowe, to o usg tarczycy, atg i atpo.

jak masz tak niskie żelazo, to nawet nie chcę myśleć, jaki masz wyniki ferrytyny. możesz po prostu mieć anemię, i stąd objawy i niezbyt dobre wyniki.
      • kingae Re: Dziwne wyniki 13.08.15, 18:28
        Na początek wystarczy łykać żelazo bez wizyty u endokrynologa? Czy lepiej dmuchać na zimne? Zbadać ferrytyne?
        • solaris31 Re: Dziwne wyniki 13.08.15, 18:47
          ja jestem zdania, że nie należy używać jakichkolwiek suplementów bez badań. zwłaszcza w dawkach leczniczych. jedynie magnez można sobie spokojnie brać, bo się nie kumuluje w organizmie i jego nadmiar jest wydalany z moczem.

najpierw zbadaj ferrytynę, a potem ewentualnie niech lekarz podejmie decyzję o suplementacji. żelazo to nie witaminki. warto też pamiętać, że nie każda postać suplementu dobrze się wchłania.
        • djpa Re: Dziwne wyniki 15.08.15, 09:05
          Zbadaj po pierwsze ferrytynę, jak radzi koleżanka. Zrób morfologię. Poszukaj taniego laboratorium, zwykle duże są tanie, np. w Trójmieście lab przy akademii jest tani. Gdy już znajdziesz tanie, zbadaj też poziom witaminy B12 i D3 D3 możesz poczekać z badaniem z miesiąc.
          Tarczyca bez żelaza nie będzie pracować jak należy. Organizm potrzebuje żelaza, witamin, cynku, magnezu i innych witamin do dobrego funkcjonowania. Całkiem możliwe, że tarczycę masz OK, tylko brakuje żelaza i pewnie innych rzeczy też. Np. magnezu, biotyny i cynku (włosy i paznokcie).
          Zdrowo się odżywiaj, nie jedz słodyczy, ciast, białego pieczywa.
          Czy bierzesz leki na refluks? Lub brałaś?
          Czy masz jakieś objawy gastryczne od glutenu?
          Gdyby się okazało, że masz anemię z niedoboru żelaza, to potrzebujesz dobrego preparatu z apteki na receptę.
          • kingae Re: Dziwne wyniki 16.08.15, 08:55
            Nie brałam leków na refluks. Podejrzewam że słabe wyniki mam od bardzo obfitych i przedłużających się miesiaczek. M. In. dlatego robiłam badania bo myślałam że to przez tarczycę. Teraz wiem ze przyczyną leży gdzie indziej
            • djpa Re: Dziwne wyniki 20.08.15, 08:43
              Zrób może jeszcze usg tarczycy abyś była pewna co i jak z nią? smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka