Dodaj do ulubionych

Hashimoto, duże skoki tsh

16.01.16, 17:21
Od dwóch lat leczę się na niedoczynność tarczycy. Pierwszy lekarz twierdził, że jest to wrodzona niedoczynność. Po roku leczenia hormonami wyniki były coraz gorsze, zmieniłam lekarza. Wykryła, że jest to Hashimoto. I się zaczęło. Od roku lekarz próbuje wyrównać moje wyniki. Zaczęło się od dawki 25 obecnie jestem już na 100. A tsh i tak "żyje swoim życiem". W jednym miesiącu jest wynosi 6,5 a za miesiąc jest poniżej 1. Od 2 miesiecy biorę euthyrox100. Niedługo wizyta więc robiłam wynki, 2 miesiące temu tsh wynosiło 5,7 teraz 0,4. Ft3 natomiast jest powyżej normy. Czy to są początki nadczynności? Czy takie skoki w tak krótkim odstępie czasu są czymś normalnym przy hashimoto? A może ktoś może mi polecić dobrego lekarza w okolicy Kalisza? Oszaleć idzie przy tej chorobie.
Obserwuj wątek
    • majowam Re: Hashimoto, duże skoki tsh 16.01.16, 18:57
      Czy masz jakies dodatkowe objawy?
      Ja mialam takie skoki TSH przy chorobie Graves- Basedow.
      Bralam wprawdzie Thyrosol, czyli lek na nadczynność. Nie mniej potrafilam miec TSH 10 a A dwa tygodnie TSH nieoznaczalne tak niskie.
      Aby zdiagnozować trzeba zrobić badania przeciwciala TRaB.
      Przy tym zawsze mialam dosc niskie FT4, duzo niższe niz FT3, wiec duzy rozjazd.
      Okazalo sie także ( po histopatologii tarczycy, ze w prawym placie byl guzek. Lekarz powiedzial, ze to wlasnie ten guzek mogl powodowac t a ak duze skoki TSH). Guzek byl niewidoczny w USG.

Jak twoje USG?

Czy przyjmujesz jakies inne leki? Jesli tak to jakie i o jakich godzinach? Może cos zaburza wchłanianie Eutyroxu?

Moze ktos inny wniesie cos wartościowego do wątku. Ja w samej niedoczynności jestem dopiero na początku drogi.
    • asiuleqq Re: Hashimoto, duże skoki tsh 16.01.16, 19:20
      Mam większość objawów niedoczynności. Wzrost wagi, sucha skóra i włosy, senność, stany depresyjne. Lekarz mówi, że na usg widać stan zapalny. Biorę tabletki antykoncepcyjne te same od 5 lat. Codziennie rano. Lekarz wie i twierdzi, że to nie ma związku z chorobą. U mnie w tym momencie Ft3 wynosi 4,47 a Ft4 1,31.
      • laura.phys Re: Hashimoto, duże skoki tsh 16.01.16, 19:53
        Prosimy o Ft4 i ft3 oraz TSH z normami.
        • asiuleqq Re: Hashimoto, duże skoki tsh 16.01.16, 21:27
          Tsh 0,423 norma: 0,270-4,2
          Ft3 4,47 norma; 2,00-4,4
          Ft4 1,31, norma 0,93-1,7

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka