grand_wasabi 03.03.16, 22:12 Jak zinterpretować taki wynik FT4 115.70% [ wynik 23.57, norma (12 - 22)] FT3 -3.24% [ wynik 2.98, norma (3.1 - 6.8)] TSH 4,13 norma ,0,27 - 4,2 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laura.phys Re: tarczyca 03.03.16, 23:02 badanie bylo wykonane bez wczesniejszeg zazycia tabletki? czy po wzieciu tabletki? Odpowiedz Link
grand_wasabi Re: tarczyca 04.03.16, 07:38 Wcześniej , przed badaniem zażywałem Letrox75. Taki przyjmuję od dłuższego czasu w związku z leczeniem amiodaronem Odpowiedz Link
grand_wasabi Re: tarczyca 04.03.16, 07:35 Wcześniej , przed badaniem zażywałem Letrox75. Taki przyjmuję od dłuższego czasu w związku z leczeniem amiodaronem. Odpowiedz Link
laura.phys Re: tarczyca 04.03.16, 09:34 to te badania sa niemiarodajne, mozna oceniac jedynie tsh i cos powiedziec o ft3. Jak dlugo przyjmujesz juz dawke 75? Badania hormonow robimy zawsze rano bez tabletki, pozniej ja lykamy!!! Z poziomu TSH widac ze masz niedoczynnosc tarczycy, niskie ft3 moze byc spowodowane niewydolnoscia tarczycy, ktora produkuje malo T4, lub moze byc problem z tak zwana konwersja, czyli przeksztalceniem T4 w T3, dzieje sie tak np, gdy ktos choruje przewlekle lub ma niedobory zelaza i innych witamin. Te niedobory i przebywanie w niedoczynnosci moga tez byc zwiazane z zaburzeniami rytmu serca. Co lekarz powiedział w sprawie arytmii? W tej chorobie rozbimy badania okreslajace podstawowe niedobory: ferrytyna witamina D-25-oh witamina b12 PozdrawiamL Odpowiedz Link
grand_wasabi Re: tarczyca 04.03.16, 21:39 Już wcześniej pisałem, że od lat leczony jestem amiodaronem to lek przeciwdziałający arytmii serca ale mający wpływ na funkcję tarczycy. Lekarze próbowali zastąpić amiodaron innymi lekami ale efekt był taki, źródło po wypełnianiu z organizmu samoobrony lądował na SORZE z zaburzeniami rytmu serca i pulsem rzędu 200 na minutę. Więc by tych sensacji nie było powrócono do amiodaronu i z armią spokój ale problem z tarczą. lat mam 62. Odpowiedz Link
laura.phys Re: tarczyca 04.03.16, 23:33 Nie znam przyczyny twojej arytmii. Czy jest ona zwiazana z jakas choroba serca? Napisze tylko, ze na forum wiele osob ma problemy z przyspieszonym tetnem, gdy sa w niedoczynnosci (tak jak ty, sadzac po TSH) oraz gdy maja problemy z niskim ft3. Twoje ft3 jest ponizej normy. Moze to jakis trop. Polecamy na forum zrobic badania ferrytyny witaminy b12 witaminy D-25-oh Niedobor zelaza (widoczny jako niski poziom ferrytyny) jest czestym powodem niskiego ft3. Dobra przemiana hormonu T4 w T3 zachodzi gdy w organizmie jest duzo zapasu zelaza-ferrytyny. Chociaz u mezczyzn niedobory zelaza zdarzaja sie rzadko. Masz moze wyniki morfologii? Cos wskazuje na niewielka anemie? Niedobor witaminy b12 czesto daje o sobie znac poprzezzawroty glowy i bole ciala.Witamina D jest b. wazna w chorobach autoimmunologicznych i zaburzeniach hormonalnych. Chcemy, aby wolne hormony ft3,ft4 byly mniej wiecej na tym samym poziomie procentowym >=50%, wtedy wiekszosc osob czuje sie dobrze. pzdrL Odpowiedz Link