Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników

23.04.16, 08:14
Proszę o interpretację wyników z kwietnia :
Tsh 1.06 (0,35-4.9)
Ft3 3.37 (1.71-3.71) 83 %
Ft4 1.07 (0.7 - 1.48) 15.82 %

Tsh grudzień 1.57 zakres jak wyżej

Mam 33 lata i od kilku miesięcy jestem ciągle zmęczona.
Włosy łamią się strasznie, paznokcie się rozdwajają. Pod oczami mam sińce, oczy lzawią. Okres stał się obfity i trwa od 6 do 9 dni, nie jest regularny. Wiecznie jest mi zimno. Czasami odnoszę wrażenie jakby wewnątrz mną trzęsło. Podczas wykonywania rtg kręgosłupa szyje go stwierdzono ze prawa strona jest znacznie powiększona. Bardzo proszę o poradę.

Obserwuj wątek
    • mnw24 Re: Interpretacja wyników 24.04.16, 15:02
      Jakoś błąd wystąpił w kalkulatorze.
      Ft4 wynosi 44.47 %.
      Czy w moim przypadku to subkliniczna niedoczynność tarczycy? Czy zrobić jeszcze dodatkowo badania na antyciała?
    • mnw24 Re: Interpretacja wyników 24.04.16, 15:12
      Dodatkowe badania:
      Cholesterol całkowity 202 (115-190)
      Hdl 59 (45-)
      Ldl 127 (0-130)
      Glukoza 82 (70-99) - grudzień
      Glukoza 92 (70-99)- marzec
      Prolaktyna 25.2 (5.2-26.5)
      OB 2
    • mnw24 Re: Interpretacja wyników 27.04.16, 17:05
      Badanie anty tpo 3 zakres 00-5.61 czy jest ktoś kto odwiedza to forum i może wyjaśnić co jest z tymi wynikami? Bardzo proszę o pomoc.
    • quleczka Re: Interpretacja wyników 28.04.16, 11:31
      Mam dosc podobne wyniki, o polowe wyzsze ft3 procentowo od ft4... i tez jestem ciekawa z czego to wynika, podobno powinny byc dosc zblizone procentowo uncertain
    • madami Re: Interpretacja wyników 28.04.16, 11:44
      Wyniki tarczycowe są raczej ok, masz "idealne TSH", może Twoje objawy są np. związane z niedoborami? anemią? Sprawdź sobie D3, B12, ferrytynę, USG tarczycy oczywiście też nie zaszkodzi.
    • mnw24 Re: Interpretacja wyników 28.04.16, 16:26
      A te przeciwciała skąd się wzięły? Anemi i tym podobnych nie mam, ewentualnie małopłytkowość.
      • laura.phys Re: Interpretacja wyników 28.04.16, 20:44
        masz duzy rozrzut iezy ft3 i ft4, warto wiec spprawdzic poziomy hormonow i tsh za jakis czas. Wykonaj usg tarczycy. Masz objawy i trzeba to sprawdzic. Przeciwciala pojawiaja sie okresowo, wiec potrzeba wykonac usg tarczycy, by zobaczyc czy nie ma stanu zapalnego.

Maloplytkowosc moze byc autoimmunologiczna, podobnie jak hashimoto i niekiedy towarzyszy tej chorobie.
        Aniemia nie zawsze jest widoczna w morfologii, nalezy jak polecaja kolezanki wczesniej wykonac badanie b12 i ferrytyny a dodatkowo witaminy d-25-oh.
        • mnw24 Re: Interpretacja wyników 05.05.16, 16:27
          B12 wynik 336
          Ferrytyna 12.4
          Czyli anemia? Bo lekarz pierwszego kontaktu stwierdził że mieści się w normie.
          • mnw24 Re: Interpretacja wyników 05.05.16, 16:29
            Oczywiście chodziło o tarczyce
    • mnw24 Re: Interpretacja wyników 28.04.16, 22:45
      Laura.phys dziękuję bardzo za wyjaśnienie mi tego wszystkiego wink oczywiście zrobię ferrynę i b 12 na początek. Z wszystkimi możliwymi objawami niedoczynności męczę się długo. Zawsze myślałam że to wina mojego trybu życia tj dużo stresu, wiecznie w biegu i przez to ze bardzo mało jem. Od grudnia chodzę do lekarza i nam już przebadane kregoslup, wątrobę teraz kierują mnie do hematologa. Gin stwierdził że nieregularny okres i to ze zalewa mnie pi kostki to normalne i jak będę miała 40 lat to tez będzie inaczej. Przez przypadek robiąc rtg szyi pani zwróciła uwagę ze mam powiększona tarczyca z prawej strony i ze musze to zbadać . Dlatego robiłam te wszystkie badania. Trochę poczytałam i wszystkie objawy niedoczynności u mnie występują. Teraz przynajmniej wiadomo w jakim kierunku iść i w końcu moje życie się polepszy smile bo codziennie walczę z sennością a wieczorami z bezsennoscia, wahaniami nastroju, drażni mnie wszystko. Pozostałe objawy da się wytrzymać smile dziękuję bardzo napiszę co stwierdzi lekarz i czy da skierowanie na usg.
      • madami Re: Interpretacja wyników 29.04.16, 10:34
        Ja męczyłam się z bezsennością gdy miałam niedobory wit. D3, warto zbadać poziom tej witaminy.
        • mnw24 Re: Interpretacja wyników 29.04.16, 11:32
          Po majowce idę zrobić d3,b12 i ferrynę. Muszę też iść do swojej lekarki z wynikami więc na pewno rozwieje wszystkie wątpliwości. Myślała że moja małopłytkowość jest spowodowana jakimś zapaleniem wątroby bo miałam podwyższony cholesterol i ASPAT. Jednak wątroba w normie. Od grudnia leczę się też na bóle kręgosłupa - odcinek szyjny i piersiowy. Na przełomie grudnia i stycznia miałam zapalenie rwy kulszowej - przez 2 tyg nie mogłam podnieść nogi. Teraz doszły bolące stawy szczególnie nadgarstki i biodro, mniej i rzadziej bolą kolana.
          Objawy niedoczynności tarczycy jak juz wspomniałam towarzyszą od kilku miesięcy ale zawsze myślałam że to przemęczenie, stres i ogólnie zwrotne tempo.
          • madami Re: Interpretacja wyników 29.04.16, 13:17
            Problemy z kręgosłupem, rwa często towarzyszą niedoborom B12, bóle stawów - D3 wink przerobiłam to na własnej skórze, niedobory uzupełniałam jakie 2,5 roku ale na szczęście większość dolegliwości mam opanowanych. Choć cały czas zmagam się z wagą ale to raczej już kwestia insuliny.

I jeszcze warto przyjrzeć się swemu zyciu i spróbować zrobić coś ze stresem ( też mówię z własnego doświadczenia), jeżeli się da wyeliminowac to co stresogenne i nauczyć się rozpoznawać i inaczej podchodzić do stresu, znaleźć coś co pomaga się z nim uporać ( u mnie np. długie spacery, ćwiczenie jogi, masaże) itp. Stres strasznie nas niszczy sad
          • quleczka Re: Interpretacja wyników 29.04.16, 19:46
            Kurcze, u mnie nie dosc, ze wyniki tarczycy bardzo podobne... to tez ostatnio doszla maloplytkowosc. Cholesterol wysoki od zawsze uncertain

Tez ciagle bol kregoslupa, schodzace do posladka, niby od dyskopatii... ostatnio doszedl piersiowy i jedna lydka uncertain

Ehh,do tego ostatnio dentysta sie u mnie dopatrzyl refluksu i kazal go leczyc.

Ciagle lazy po lekarzach, czego mam juz serdecznie dosc i niestety nic z tego nie wynika uncertain

No i stresu ostatnio duzo...staram sie go eliminowac ale nie jest to latwe przy tylu problemach uncertain
      • mnw24 Re: Interpretacja wyników 29.04.16, 23:34
        U mnie z ta małopłytkowością to jest różnie; ) raz płytki są na dolnej granicy bądź pod kreską a niekiedy na środku. Nie wiem od czego to zależy bo nigdy się tym nie interesowałam a też mi nie przeszkadzało. Po cc miałam 52 (nie pamiętam jednostek), ale też nikt z lekarzy tym się nie zainteresował. Po 6 tyg zrobiłam badania i mieściły się w widelkach więc nic z tym nie robiłam. Dopiero w grudniu lekarz zwrócił na to uwagę i się tym zainteresował. Oprócz plt obniżone go miałam za każdym razem podwyższone :
        Mpv 13.3 (9-13), pdw 18.7 (9-17), p-lvr 50.3 (13-43). Dlatego mam skierowanie do oradni hematologocznej. Zastanawia mnie też cholesterol podwyższony. Nie jem słodyczy, cukru tez nie używam na codzień. Mięsa tez nie jem codziennie. Kilogramami jem warzywa i owoce. Od 8 lat ważę tyle samo 57 kg jak mam okres to wzrośnie do 59 to jeśli chodzi o wagę. Wizualnie może chudnę ale waga tego nie wskazuje. Mam 172 cm i przy 57kg nam wystające wszystkie kości - nie wygląda to dobrze wink
        Jeśli chodzi o kręgosłup to boli z reguły między łopatkami, promieniując do lewej dłoni - Reja drętwienie bądź czuje mrowienie. Często jest tak jakby ktoś usiadł mi na barki i wgniatał w ziemię; ) biodro pobolewa ale nie jest uciążliwe. Jak dopada mnie rwa to ciągnie aż do stopy.
        Quleczka mam takie samo odczucie jak ty z chodzeniem po lekarzach. Chodzę od specjalisty do specjalisty i nic z tego nie wynika. Na razie dorobił się skierowania do neurologa, hematologa, na rehabilitację, ortopedy - normalnie jak hipochondryczka. A dolegliwości jak są tak są i diagnozy żadnej. No nie licząc opisu rtg : spondyloarthrosis thoracalos incipiens %) nue wiadomo co to wink
        • quleczka Re: Interpretacja wyników 01.05.16, 11:35
          dobrze, ze choc kieruja cie dalej na badania...a nei do psychologa wink

"Oprócz plt obniżone go miałam za każdym razem podwyższone :
          Mpv 13.3 (9-13), pdw 18.7 (9-17), p-lvr 50.3 (13-43). "

u mie plt nigdy nie weszlo w srodek normy, zawsze na dole...teraz ponizej

pdw 17 teraz, zawsze na gornej granicy, P-LCR podwyzszone od 2 lat odrobine ( ok 43-44) teraz 47,6, MPV 12,8...tez gora normy

plus "piekny dopisek" przy dodatkowym recznym rozmazie -> Anizocytoza PLT tym razem....chyba sama sie przejde do hematologa dla swietego spokoju uncertain

Cholesterol u mnei tez zawsze wysoki...a tez jem raczej dobrze smile

"spondyloarthrosis thoracalos incipiens"

SPONDYLOARTROZA = zmiany zwyrodnieniowe kregosluga
          thoracalos a raczej thoracalis to kregoslup piersiowy smile
          incipiens = chyba poczatek o ile dobrze rozumiem smile

czyli poczatki "sypania się" kregoslupa ...mowiac potocznie wink trzeba dbac by sie nie poglebilo i odpowiednio rehabiltowac smile

Mam cos podobnego tylko w ledzwiowym uncertain

• mnw24 Re: Interpretacja wyników 28.04.16, 22:47
      Przypomniało mi się jak prosiłam lekarza o skierowanie na badania tsh, ft3 I ft4 w karcie zapisała stan zapalny tarczycy.
    • mnw24 Re: Interpretacja wyników 29.04.16, 15:11
      Czy w takim razie niedobór witaminy b12 i żelaza ma coś wspólnego z zapaleniem tarczycy i tymi przeciwciałami.
      • mnw24 Re: Interpretacja wyników 06.05.16, 11:09
        Ferrytyna 12.4
        B12 336
        Doszła tachykardia napadowa. Masakra z tarczycą niby wszystko ok na usg nie dała skierowania. Czy wszystkie objawy są spowodowane mała ilością ferrytyny? ?
        • madami Re: Interpretacja wyników 06.05.16, 17:58
          Te bóle mięśni i kręgosłupa mogą być od niedoboru B12, warto teraz wziąć się za porządną suplementacje: D3, żelazo z kwasem foliowym i wit C, wit B12, regularne posiłki. Ja zrobiłabym również krzywą cukrowo insulinową jeżeli skarżysz się na zmęczenie.
      • mnw24 Re: Interpretacja wyników 06.05.16, 20:26
        To raczej nie zmęczenie a bardziej senność. Czy spię 6 h czy 12 objawy pozostają tj spac mi sie chce po ok 3 h po obudzenu. Ciśnienie spada mam w granicach 100/60/85. I tachykardie. Skierowanie pilne do kardiologa. Zrobię jeszcze badanie na magnez i potas. Bo lekarz twierdzi ze wyniki mam w normie (ferrytyny jeszcze nie widział) a ja dalej się źle czuję. Dała skierowanie na glukozę i czynnik reumatoidalny. Jak nic nie wyjdzie chce mnie położyć na diagnostykę na oddział w szpitalu.
        • laura.phys Re: Interpretacja wyników 07.05.16, 13:10
          nie ma sensu oznaczac poziom magnezu, lepiej zrobic wapn calkowity i zjonizowany.
          Mozesz miec jak pisalam wczesniej maloplytkowosc autoimmunologiczna.
          Czy niski poziom ferrytyny koreluje z niskimi wartosciami MCH i MCHC oraz Htc HGB?

Jesli ten pobyt w szpitalu nielby byc w niedalekiej przyszlosci, to wstrzymalabym sie z rozpoczeciem suplementacji - oprocz witaminy D.
          Jesi rozpoczniesz suplementacje zelazem kw foliowym i b12, to wszystkie hematologiczne badania nie beda obiektywne! Jesli chcesz diagnozowac dalej maloplytkowosc to bardzo Wazne!!!!
          • mnw24 Re: Interpretacja wyników 07.05.16, 15:06
            Mch 31 (27-35)
            Mchc 33.5 (32-37)
            Hgb 14.4 (12-16)
            Htc 43.3 (37-47)
            • laura.phys Re: Interpretacja wyników 08.05.16, 16:05
              anemii z niedoboru zelaza nie widac wiec w morfologii. jesli masz szanse na diagnostyke maloplytkowosci na reumatologii lub hematologii w perspektywie kilku tygodni to na ten czas wstrzymalabym sie z suplementacja. takie jest moje zdanie.
              • mnw24 Re: Interpretacja wyników 08.05.16, 19:07
                Na fundusz zarejestrowana jestem na 1 grudnia smile do poradni hematologocznej. Więc trochę czasu musze z tym żyć. Do szpitala chce mnie położyć na oddział diagnostyczny w celu ustalenia skąd te wszystkie objawy bo jak twierdzi lekarz morfologia jest ok. wink na szczęście wykupiła dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne i po 20 maja będę miała każdego specjalistę w ciągu 5 dni. Tyle doczekam. Od swojego lekarza obecnie mam skierowanie na glukozę ale wg mnie lepiej zrobić krzywa cukrowa w moim przypadku. No i czynnik reumatoidalny. Jak mówi tarczyca ok to może RZS lub cukrzyca, a raczej niedocukrzenie.
    • mnw24 Re: Interpretacja wyników 11.05.16, 15:46
      Obecne wyniki Crp 0.4 mg/ł
      Płytki 131 (140-440)
      Mpv 13.10 (9-13)
      Plcr 49.6 (13-43)
      Żelazo 276 (50-170)
      Ferrytyna 12.4 (4.6-204.0)
      O co w tym wszystkim chodzi?
      • laura.phys Re: Interpretacja wyników 11.05.16, 18:20
        Twoich plytek jest malo i sa one duze, o tym swiadczy mpv- objetosc srednia plytki oraz plcr- parametr informuje jaki jest procent duzych plytek. Duze plytki, to plytki niedojrzale lub swieze dopiero co wyprodukowane przez szpik, a jest ich malo, bo moze organizm je szybko niszczy- istneje jakas reakcja autoimmunologiczna przeciw pltykowa, podobnie jak organizm niszczy tkange tarczycy w hashi. Moze wiec masz jakas autoimmunologiczna reakcje typu "małopłytkowości samoistnej".
        Czy masz jakies objawy skazy krwotocznej, tzn takie male purpurowe plamki na skorze?
        Ale ilosc twoich plytek nie jest wyjatkowo niska, takie lekkie zejscie pod norme, wiec bez paniki.
        Mino wszystko dobrzebylo by to zdjagnozowac na reumatologii lub hematologii.

Lykalas ostatnio zelazo? bo masz wysoki poziom zelaza we krwi. Wolne jony zelaza nie sa pozadane, gdyz sa wolnymi rodnikami, organizm powinien je wbudowywac w kompleks bialkowy, tworzac np ferrytyne, a nie robi tego, moze tez na skutek procesu autozapalnego.
    • mnw24 Re: Interpretacja wyników 11.05.16, 19:30
      Nie, nie brałam żelaza. Z racji tego że lekarka już nie wie co mi może być zrobiłam najpierw bit b12 i ferrytyny. A że ferrytyna była bliska dolnej granicy postanowiłam zrobić prywatnie potas, żelazo i magnez. Myślałam że może brakuje mi czegoś i stad to źle samopoczucie. I całe szczęście ze jestem dociekliwa bo dalej bym tak chodziła. Teraz juz przynajmniej wiem co mi dolega i może uda się z tego wyjść.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka