Dodaj do ulubionych

Prosba o interpretacje wynikow

15.07.16, 17:03
Dzien dobry,
mam wielka prosbe o interpretacje wynikow mojej mamy.
Byla w szpitalu i przy okazji innych badan lekarz stwierdzil 3 guzki na tarczycy.Dzis byla prywatnie u lekarza endokrynologa i zlecil on biopsje.Kazdy guzek x 140 zl.Nic wiecej nie powiedzial,a mama jest przerazona kosztami i niewiadoma diagnoza.
TSH 2,7 (0,27-4,2)
FT4 14,86 (12-22) 28,6%
FT3 4,24 (3,1-6,8) 30,81%
Mama ma 68 lat.
Z gory dziekuje za okazana pomoc.
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Prosba o interpretacje wynikow 16.07.16, 13:09
      Guzki tarczycy rzadko kiedy trzeba usuwać, jeszcze rzadziej jest to rak, a już zupełnie bardzo rzadko są jakieś przerzuty.
      Może lepiej poczekać i na nfz zrobić biopsję? Jak duże są to guzki? Jak opisane w usg?
      • haneczka-1 Re: Prosba o interpretacje wynikow 17.07.16, 20:10
        Lekarka nie dala opisu USG ale podobno guzki sa wielkosci ok.1 cm i sa juz kilkuletnie.
        djpa dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam serdecznie
        • flanelka.5 Re: Prosba o interpretacje wynikow 18.07.16, 13:07
          Ja też mam guzki. Też miałam skierowanie na biopsję, ale lekarz któremu zaufałam mi ją odradził (wg wyników badań, nie było widać aby się one powiększały).
          Niskie TSH będzie powodowało, że tarczyca nie jest stymulowana i guzki nie rosną, ale nie wiem czy zapisywanie starszej osobie hormonów będzie właściwym postępowaniem.
        • djpa Re: Prosba o interpretacje wynikow 18.07.16, 20:49
          1cm to tak na granicy biopsji. Zwykle mniejszym niż 1cm się biopsji nie robi.
          Opis usg powinien być dany pacjentowi. Powinniście z mamą pójść jeszcze raz i poprosić o opis do ręki. Tym bardziej, że pewnie płaciliście za to usg?
          • djpa Re: Prosba o interpretacje wynikow 18.07.16, 20:50
            Aha, to było robione w szpitalu usg? To może być trudniej wziąć opis.
            • haneczka-1 Re: Prosba o interpretacje wynikow 20.07.16, 19:33
              USG bylo robione w prywatnym gabinecie.
              Lekarka nawet nie zapytala czy mame stac na biopsje tylko od razu napisala list polecajacy do lekarza-prywatnego.
              • djpa Re: Prosba o interpretacje wynikow 21.07.16, 09:25
                O, koniecznie trzeba wziąć opis usg - lekarz musi go dać. Z opisem warto pójść do rodzinnego.
                Z tarczycą jest inaczej niż z innymi narządami - sama miałam 3 guzki, około 8mm każdy, ale każdy był inny, innego rodzaju. Wszystkie same zniknęły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka